Ve fotogalerií Vám ukážu jak má vypadat raut. Fotky rautů mám od své kamarádky Lenky.
ž01.jpg
ž16.jpg
ž1.jpg
ž2.jpg
ž02.jpg
ž3.jpg
ž8.jpg
ž04.jpg
ž9.jpg
ž13.jpg
ž10.jpg
ž14.jpg
ž11.jpg
ž15.jpg
ž7.jpg
ž17.jpg
ž4.jpg
ž5.jpg
ž6.jpg
Ve fotogalerií Vám ukážu jak májí vypadat obložené mísy. Fotky obložených mís mám od své kamarádky Lenky.
37.jpg
1.JPG
2.jpg
4.jpg
6.jpg
7.jpg
8.JPG
10.JPG
12.JPG
13.JPG
15.JPG
16.jpg
18.jpg
19.jpg
22.jpg
23.jpg
25.jpg
26.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
33.JPG
34.jpg
35.jpg
36.jpg
14.JPG
3.jpg
5.jpg
9.JPG
11.JPG
17.jpg
20.JPG
27.jpg
29.jpg
28.jpg
24.jpg
Pizza caprese

Pizza caprese

Pizza vegetaria

Pizza vegetaria

Pizza cardinale

Pizza cardinale

Pizza 4stagioni

Pizza 4stagioni

Pizza provencia

Pizza provencia

Pizza Italiana

Pizza Italiana

Pizza Mexicana

Pizza Mexicana

Pizza Barroccia

Pizza Barroccia

Pizza Valentina

Pizza Valentina

Baby Pizza

Baby Pizza

Pizza Hawaii

Pizza Hawaii

Pizza Contadino

Pizza Contadino

Pizza Palermo

Pizza Palermo

Pizza Bufalina

Pizza Bufalina

 Pizza al tonno

Pizza al tonno

Braccio di Ferr

Braccio di Ferr

Pizza alla Kall

Pizza alla Kall

Pizza Golosa

Pizza Golosa

Pizza Feuerwerk

Pizza Feuerwerk

Pizza Viennese

Pizza Viennese

Pizza Primavera

Pizza Primavera

Pizza Reale

Pizza Reale

Frutti Di Mare.

Frutti Di Mare.

Barrocciaia

Barrocciaia

Pepperoni Speci

Pepperoni Speci

Pizza Frutti di

Pizza Frutti di

PROSCIUTTO DE F

PROSCIUTTO DE F

Záhlaví stránek

V dobrůtkách najdete více než 3500 receptů..
Na těchto stránkách se pracuje..
zzz.JPG
Saláty......................72
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Balkánský těstovinový salát.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny :
1 bal.těstovin(, 3 rajčata, 3 kapie,1 majonéza, 150 gr. balkánského sýru.
Postup :
Uvaříme těstoviny, nakrájíme papriky a rajčata na kostičky, nastrouháme sýr, přidáme těstoviny a vše promícháme s majonézou.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Těstovinový salát se šunkou a kukuřicí.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
Těstoviny, šunka, jedna nebo dvě plechovky kukuřice, majolka, sůl.
Postup:
Uvaříme těstoviny, scedíme a zchladíme. Přidáme kukuřici a na kostičky nakrájenou šunku. Pak přidáme majolku a podle potřeby osolíme. Promícháme a necháme nějakou dobu uležet.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Krabí salát z tyčinek.
"""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
2 balení krabích tyčinek, bílý jogurt, majolka,sůl
Postup:
Povoléné tyčinky nakrájíme na drobné kousky a smícháme s majolkou a bílým jogurtem a osolíme.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tuňákový salát.
"""""""""""""""""""""
Suroviny:
Ledový salát, tuňák konzerva, avokádo, rajče,olivový olej, sůl a vinný ocet.
Postup:
Nakrájíme ledový salát, rajče, avokádo na malé kousky, pridáme tuňáka v konzervě a zamícháme.nakonec dochutíme lžičkou oleje, lžičkou vinného octa a špetkou soli.
hroch44
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rajčatovy salát.
""""""""""""""""""""""""
Suroviny :
Rajčata, cibule, sůl, pepř, ocet a olej.
Postup :
Nakrájime rajčata, smichame s nakrajenou cibuli, soli, pepřem, vudou, octem a olejem. Vše důkladně promichame.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salát z červené řepy s křenem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
1 větší uvařená červená řepa, citronová šťáva, cukr, 1 lžíce olivového oleje.
Postup:
Řepu nastrouháme na hrubo, křen na jemno, přidáme citronovou šťávu, sůl, cukr a olivový olej, dáme vycladit.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jablkový salát s banány.
""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
4 jablka, 2 banány, citronová šťáva, 1 lžíce medu 1 hrst rozinek.
Postup:
Jablka nastrouháme, banán nakrájíme na kostičky, přidáme rozinky, med a citronovou šťávu. Vše promícháme a před podáváním necháme chvíli odležet.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salát z banánů a mandarinek.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
1/2 citrónu, 4 středně veliké banány, 1 lžička vanilkového cukru, 2 lžíce medu, mandarinkový kompot
Postup:
Vymačkáme citrón. Oloupeme banány, nakrájíme na plátky a pokapeme citrónocou šťávou. Mandarinky necháme na sítku okapat. Potom kousky ovoce urovnáme na dezertní míse a posypeme vanilkovým cukrem. Podáváme je pokapané medem.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Čekankový salát.
"""""""""""""""""""""
Suroviny:
3 čekanky, 1 svazek ředkviček, 100 g tvrdého sýra, vlašské ořechy, bylinkový dresink (jogurtový )
Postup:
Čekanku nakrájíme na proužky, sýr na kostičky, promícháme a přidáme nastrouhané vlašské ořechy a polijeme dresinkem.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mexický lehký.
""""""""""""""""""""""""
Suroviny :
1 cibule, 250 gr. dušené šunky, 200 gr. tvrdého sýru, 1 čínské zelí, 6 rajčat, 2 natvrdo uvařená vejce, 6 lžic sladké kukuřice, majolka a bílý jogurt, sůl, pepř a chili paprika.
Postup :
Všechno prostě nakrájet, smíchat a ochutit. Dáme vychladit.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ananasový se sýrem.
"""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
Ananasový kompot, Eidam sýr, bílý pepř, bazalka
Postup:
Ananasový kompot smícháme s nastrouhaným sýrem na hrubo ,bazalkou a pepřem.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Řecké tzatziky.
""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
1 salátová okurka, tzatziky koření, 5 stroužků česneku, sůl, 2 bílé jogurty, 5 snitek kopru
Postup:
Okurku nastrouháme na jemném struhadle, přidáme prolisovaný česnek, tzatziky koření, sůl, na drobno nakrájený kopr a smícháme se 2 bílými jogurty a necháme vychladit.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salát z čínského zelí.
""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
Čínské zelí, citron, česnek, krémžšká hořčice, sůl, olej
Postup:
Nakrajíme zelí na drobné proužky a potom si připravíme zálivku. Zálivka: asi 5 stroužku česneku utřeme a promícháme se solí. Přidáme lžici oleje a zase promícháme. Potom přidáme lžičku hořčice a kapneme par kapek citronu. Pořádně to našleháme a nalijeme na zelí a jemně vmícháme.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovocný salát s kysanou smetanou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny :
Banán, kiwi, pomeranč, mandarinky, ananas, jahodový kompot a jakékoliv jiné ovoce, cukr a kysaná smetana.
Postup:
Ovoce pokrájíme na kousky, přidáme jahody. Šťávu z kompotu nalijeme do smetany rozšleháme a osladíme. Nalijeme na ovoce.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lehký ledový salát.
"""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
1 ledový salát, kysaná smetana.
Postup:
Ledový salát nakrájíme na proužky a zalijeme kysanou smetanou.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mandarinkový salát.
"""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
Plechovka mandarinek, 1 bílý jogurt, skořice.
Postup:
Mandarinky scedíme a dáme do misky. Šťávu smícháme ss smetanovým jogurtem a ochutíme skořicí. Nalijeme na mandarinky a dáme vychladit.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuřecí salát na sladko.
""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
2 kuřecí prsíčka, čínské zelí, ledový salát, jablko, pomeranč, hroznové víno, hermelín, vlašské ořechy, limetka
Postup:
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kousky a jemně orestujeme nejlepe na olivovem oleji. Promícháme nakrájené zelí a natrhaný ledový salát, zakapeme šťávou z limetky, přidáme na kostky nakrájené jablko, pomeranč a kuličky hroznového vína, kousky kuřecího masa, nakrájený hermelín a zasypeme pomletými vlašskými ořechy. Dáme vychladit.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Čočkový salát s tuňákem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
Surviny:
160 g čočky, 200 g jarní cibulky i s natí, šťáva z 1 citrónu, 400 g kudrnatého salátu, 350 g rajčat, 400 g tuňáka v oleji, pepř a sůl.
Postup:
Čočku do měkka. Do vychladlé čočky vmíchejte nakrájenou cibulku i s kroužky zelené natě. Osolte, opepřete, případně
dochuťte citrónovou šťávou. Servírujte na listech hlávkového salátu, obložené kousky tuňáka a dílky nakrájených rajčat.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Plněná rajčata s tuňákem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
2 vejce, 4 středně velká rajčata, trochu soli a pepře, 1 malá cibule, 150 g tuňáka v oleji, 2 lžíce majonézy, 4 olivy plněné paprikou, 2 lžíce sekané petrželky.
Postup:
Vejce uvařte a rozkrájejte na kostičky. Vydlabaná rajčata uvnitř posolte, opepřete, obraťte a nechte okapat. Dužninu zbavenou
semínek jemně posekejte. Oloupanou cibuli jemně nastrouhejte, smíchejte s rajčatovou dužninou, rozdrobeným masem tuňáka, dále s vejci, majonézou, jemně nasekanými olivami a petrželkou. Ochuťte. Naplňte rajčata a přiklopte odříznutý vršek každého
rajčete.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuřecí salát s ovocem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
400 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa, 200 g oloupaných jablek bez jádřinců, 200 g ananasu kompotovaného, 200 g konzervovaných mandarinek, 15 g loupaných nasekaných mandlí,
30 ml koňaku, 2 lžíce kečupu, šťáva z jednoho citrónu, 30 g majonézy, sůl, cukr, pepř, sladká paprika.
Postup:
Maso, jablka a ananas nakrájejte na kousky, přidejte mandarinky a mandle. Podle chuti ochuťte špetkou pepře, papriky, soli a cukru. Dobře promíchejte a přikryté nechte asi 20 minut odležet. Mezitím připravte dresink: Do majonézy postupně vmíchejte koňak, kečup a citrónovou šťávu. Servírovací misky vyložte hlávkovým salátem, na něj položte porci kuřecího salátu a přelijte dresinkem.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jablkový salát s celerem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
250 g oloupaných jablek bez jádřinců, 250 g celeru, 2 lžíce strouhaného křenu, 4 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička cukru.
Postup:
Jablka a celer nahrubo nastrouhejte, přimíchejte křen, zálivku z vody, cukrua citrónové šťávy. Nechte v chladu odležet.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vánoční ovocný salát.
"""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
4 jablka, 4 pomeranče, 6 mandarinek, 1 ananasový kompot, 1 broskvový kompot, 1 dl bílého vína, 1 dl rumu, 4 lžíce posekaných oříšků.
Postup:
Ovoce nakrájejte na malé kousky. Šťávu z kompotů použijte jako zálivku, přidejte bílé víno (můžete použít i víno červené) a rum. Vše dobře promíchejte a dejte na jednu hodinu vychladit do lednice. Salát ozdobte nasucho opraženými oříšky a podávejte.
Do salátu můžete použít různé druhy ovoce.
hroch44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Holandský sýrový salát.
""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
200 g eidamu, 200 g vařeného drůbežího masa, 100 g kyselých okurek, 3 vejce uvařená natvrdo, cibuli, pepř, sůl, 100 g majonézy, lžičku plnotučné hořčice.
Postup:
Eidam nastrouháme na hrubší nudličky, maso (případně šunkový salám) nakrájíme také na nudličky. Okurky a cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Vejce nadrobno posekáme. Smícháme v misce, osolíme, opepříme a spojíme majonézou ochucenou sladkou hořčicí.
----------------------------------------------------
Francouský salát s vejci.
""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
4 vejce uvařená natvrdo, 150 g mrkve, 150 g hrášku z konzervy, 2 brambory, 2 kyselá jablka, sůl, šťávu z půlky citronu, 4 lžíce majonézy, bílý mletý pepř, 3 lžíce kyselé smetany, 2 lžíce bílého vinného octa.
Postup:
Mrkev nakrájíme na 1/2 cm kostičky a povaříme ve slané vodě ne úplně doměkka a propláchneme studenou vodou. Oloupané brambory rozkrájíme na kostky, povaříme ve slané vodě a propláchneme. Jablka oloupeme a nakrájíme na 1/2 cm kostky. Majonézu promícháme se smetanou, octem, solí a pepřem. Přidáme hrášek, mrkev, brambory, jablka, promícháme a dáme na hodinu do lednice.
-----------------------------------------------------
Řecký salát.
""""""""""""""""""""""
Suroviny:
300 g rajčat, 300 g paprik, salátovou okurku, 100 g majonézy nebo 2 bílé jogurty, 5 lžic oleje, sůl, citrónovou šťávu.
Postup:
Rajčata nakrájíme na kolečka, papriky na jemné nudličky, okurky nastrouháme nahrubo nebo nakrouháme na plátky. Vše promícháme s majonézou nebo zálivkou z oleje a jogurtu a podle chuti osolíme.
-----------------------------------------------------
Květákový salát s brokolicí.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
200 g květáku, 200 g brokolice, sůl, pepř, 2 jarní cibule, natvrdo uvařené vejce, 2 lžíce jablečného octa, 4 lžíce olivového oleje, špetku cukru, lžíci pažitky, strouhaný zázvor.
Postup:
Květák a brokolici rozdělíme na malé růžičky a vaříme asi 15 minut ve slané vodě, až zelenina změkne. Cibulky nakrájíme na velmi jemné plátky a vejce nadrobno usekáme. Ocet smícháme s olejem, cukrem, solí a pepřem a opatrně podlijeme pod zeleninu. Před podáváním posypeme zeleninu vajíčkem, pažitkou a zázvorem.
-----------------------------------------------------
Paprikový salát s okurkou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
5 paprikových lusků, malou salátovou okurku, kelímek jogurtu, 3 lžíce kečupu, 3 lžíce oleje, sůl.
Postup:
Oloupanou okurku nakrouháme na tenké plátky, papriky nakrájíme na proužky a osolíme. Jogurt promícháme s olejem a kečupem, přidáme k zelenině a promícháme.
-----------------------------------------------------
Balkánský salát.
""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
400 g paprik,200 g rajčat, 200 g salátové okurky, 100 g cibule, 50 g oleje, 2 kelímky bílého jogurtu, pepř, sůl.
Postup:
Dobře opranou zeleninu rozkrájíme na drobné kousky, dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme olej a promícháme. Salát zalijeme rozmíchaným jogurtem.
-----------------------------------------------------
Řekvičko-okurkový salát.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
1 salátovou okurku, lžíci citrónové šťávy, 2 svazky ředkviček, kelímek kyselé smetany, pažitku, sůl.
Postup:
Oloupanou okurku nakrouháme na tenké plátky, oprané ředkvičky nakrájíme na kolečka a přidáme do okurek. Vše promícháme se solí, polijeme kyselou hustou smetanou a citrónovou šťávou a posypeme sekanou pažitkou. Vzniklou salátovou směs v míse dobře promícháme a můžeme podávat.
-----------------------------------------------------
Okurkový salát s houbami.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
2 větší neloupané salátové okurky, 4 kapie, 50 g máčených černých hub nebo 150 g nakládaných kyselých hub, sůl. Na zálivku: 2 lžíce octa, lžíci cukru, sůl, 1/2 lžičky glutasolu, lžičku oleje, špetku pepře.
Postup:
Dobře očištěné a oprané okurky nakrájíme i se slupkou na kostičky a osolíme, aby pustily vodu. Přidáme nakrájené houby a na kostičky nakrájené kapie. Zalijeme připravenou zálivkou a promícháme. Necháme v chladničce asi 3 hodiny odležet a pak podáváme.
-----------------------------------------------------
Míchaný salát s kysanou smetanou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
1 větší okurku, 2 hlávky salátu, 4 rajčata, 1 kelímek kysané smetany, k dochucení ocet, cukr, sůl.
Postup:
Nastrouhanou okurku osolíme a promícháme se zálivkou, kterou si připravíme z 1/2 dl vody,lžíce cukru a lžíce octa. Potom přidáme na kolečka nakrájená rajčata a salát rozebraný na listy. Všechno zalijeme kysanou smetanou a ještě jednou promícháme.
-----------------------------------------------------
Rajčatový salát s tuňákem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
500 g rajčat, 200 g tuňáka, 3 vejce vařená natvrdo, šťávu z poloviny citronu, pepř, zelenou petrželku, 4 až 5 lžic oleje, sůl.
Postup:
Maso čerstvého tuňáka osolíme, upečeme a vychladlé rozdělíme na kousky. Můžeme použít i rybí konzervu. Rajčata a vejce rozkrájíme na plátky, vše vložíme do mísy a polijeme olejem, v němž jsme rozmíchali sůl, pepř, citrónovou šťávu a sekanou petrželku.
-----------------------------------------------------
Velikonoční fazolový salát.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
250 g fazolí, 100 g kuřecího salámu, 50 g ementálu, 2 vejce,
2 menší cibule, sůl, 3 lžíce majonézy
Postup:
Přebrané fazole den před přípravou namočíme a druhý den ve stejné vodě uvaříme do měkka. Salám nakrájíme na nudličky, sýr nastrouháme. Vařená vejce nakrájíme na kolečky, rovněž tak cibuli, kterou pak půlíme, aby vznikly obloučky. Přísady v míse promícháme, osolíme a opepříme. Majonézu vmícháme nakonec.
---------------------------------------------------
Salát s kysaného zelí.
""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
200 g kysaného zelí, 1 malá cibule,1 lžička oleje,1 lžička cukru a
zelená petrželka nebo pažitka.
Postup:
Zelí pokrájíme najemno, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, cukr a olej a vše řádně promícháme. Nakonec ozdobíme petrželkou nebo pažitkou.
-----------------------------------------------------
Těstovinový salát s uzeným kuřecím masem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
250 gr. těstovin, dvě uzená kuřecí stehna, sklenička Moravanky,
kečup, sojová omáčka, olivový olej a vegeta.
Postup:
Uvařím těstoviny. Scedím a propláchnu, pokapu olivovým olejem a nechám vychladnout. Uzená stehna vykostím a maso pokrájím na kousky. Scezenou zeleninu z Moravanky taky podle potřeby pokrájím na menš?í kousky. Smíchám nudle s masem a zeleninou. Nakonec se přidá kyselá voda z Moravanky, kečup, sojovou omáčku a vegetu.
----------------------------------------------------
Salát z krabích tyčinek z ananasem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
2 balíčky krabích tyčinek, 1 ananasový kompot,1 majonéza,
citronová ??šťáva a sojová omáčka.
Postup:
Jen napůl rozmrazené krabí tyčky nakrájím na kostičky. Stejně tak nakrájím kompotový ananas. Smíchám v míse, pokapu sojovou omáčkou, opepřím, osolím a tro?ku okyselím citronovou ??šťávou.
Přidám majonézu a nechám vychladit.
-----------------------------------------------------
Salát z krabích tyčinek dobr.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
2 balení krabích tyčinek , 6 ks paprik, 2 vět?í cibule, 1 velká tatarka, sůl, pepř.
Postup:
Krabí tyčinky po částečném rozmrazení nakrájíme na kousky, stejně tak papriky na drobno a cibuli ne úplně najemno. Přidáme tatarku a sůl, pepř dle chuti a podáváme.
-----------------------------------------------------
Salát z kabanosu.
""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
20 dkg kabanosu, 1 cibule, sterilované kapie, st. okurky, sůl, pepř, ocet, tabasco, grilovací koření, kmín
Postup:
Kabanos velmi jemně nakrájíme, přidáme nakrájenou cibuli, dále přidáme plátky kapie, kostičky okurek. V?e smícháme, okořeníme a zakápneme dle chuti tabascem a octem.
-----------------------------------------------------
Houbový salát.
""""""""""""""""""""""
Suroviny:
1kg cibule, 1kg paprik, 1,5 kg hub, 30 dkg cukru, 6dkg soli, 1/4 l octa, 1,5 l vody,1 l?ička celého pepře, 1 l?ička nového koření, trochu bobkového listu a kmínu.
Postup:
Houby rozkrájíme a povaříme, scedíme a necháme vychladnout. Zatím si nakrájíme cibuli na kolečka, papriky na nudlíčky a ze zbývajících surovin připravíme nálev. Vychladlé suroviny smícháme a necháme 24 hodin stát. Pak naplníme do skleniček a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 stupňů Celsia.
-----------------------------------------------------
Rajčatový salát s ementálem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
400g tvrdých menších rajčat, 250g ementálu, 1 cibule, 150g majonézy, 2 dl kysané smetany, mletý pepř, zelená petrželka, citrónová šťáva, sůl.
Postup:
Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme a nakrájíme na plátky. Sýr nakrájíme na nudličky, vložíme do mísy spolu s rajčaty a nadrobno nakrájenou cibulí. Majonézu smícháme se smetanou, přidáme sůl, pepř, citrónovou šťávu, nalijeme na salát a dáme do chladničky. Před podáváním posypeme pokrájenou petrželkou.
-----------------------------------------------------
Mrkvový salát s rozinkami .
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
3 mrkve, nastrouhané, 200g nastrouhaného zelí, 100g rozinek, 1/2 zelené papriky, nakrájené nadrobno, 1 malá cibule, nakrájená nadrobno, 1 lžička nastrouhaného křenu, 2 lžíce majonézy, sůl.
Postup:
V salátové míse smícháme všechny přísady mimo majonézy. Pomalu přimícháme majonézu, aby bylo vše dobře pokryté.
----------------------------------------------------
Celerový s paprikami.
"""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
1 větší celerová bulva, 2 mrkve, 1 lžíce rozkrájené pažitky, 2 paprikové lusky, sůl, pepř, citrónová šťáva a trochu cukru na dochucení, 2 lžíce oleje, 150g strouhaného tvrdého sýra.
Postup:
Zeleninu opereme, oloupeme a papriky odjádříme. Celer nahrubo nastrouháme s mrkví a sýrem, papriku nakrájíme na nudličky a vše posypeme pažitkou. Olej, sůl, pepř a cukr rozšleháme s citrónovou šťávou na zálivku. Podáváme vychlazený.
-----------------------------------------------------
Čočkový salát speciál.
""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
250 g čočky, 1 větší cibuli, pepř, pažitku, jablko, vejce.
Zálivka:
3-4 lžíce oleje, cukr, ocet, sůl.
Postup:
Čočku uvaříme doměkka, scedíme, přidáme k ní nadrobno pokrájenou cibuli, nastrouhané oloupané jablko a natvrdo uvařené vejce, nakrájené na větší kousky. Vše osolíme, opepříme a zalijeme sladkokyselou zálivkou z oleje, octa, cukru a soli. Posypeme pažitkou.
-----------------------------------------------------
Krůtí salát.
""""""""""""""""""""
Suroviny:
250g pečeného krůtího masa, 3 jablka, 100g celeru, 1 lžíce oleje, 1 lžička octa, 1 lžička hořčice, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř.
Postup:
Vychladlé maso nakrájíme na nudličky, celer nastrouháme na slzičkovém struhadle, jablka nakrájíme na kostičky, vše smícháme, zakapeme citrónovou šťávou a zalijeme nálevem z octa, hořčice, oleje mletého pepře a soli.
-----------------------------------------------------
Fazolový salát.
""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
30 dkg fazolí, 2 lžíce oleje, 3 dkg cibule,sůl, ocet.
Postup:
Vyprané fazolky namočíme do studené vody. Druhý den je uvaříme do měkka. Uvařené necháme okapat. Osolíme, přikapeme ocet, přidáme jemně nasekanou cibulku, po případě nasekanou zelenou petržel a olej.
----------------------------------------------------
Fazolový salát s kozím sýrem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
500 g fazolek, 2 lžíce oleje, 3 cibule, 4 citrony, špetku mletého pepře, sůl, 100 g oliv, 80 g kozího sýra.
Postup:
Fazolky uvaříme ve slané vodě a scedíme. Cibuli jemně nakrájíme, posolíme, zalijeme citrónovou šťávou a přidáme olej. Olivy nakrájíme na kolečka, smícháme s fazolemi, směsí oleje, citronu a cibule, vyrovnáme na mísu a postrouháme kozím sýrem.
----------------------------------------------------
Hlávkový salát s česnekem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
3 hlávky salátu, 3 stroužky česneku, lžíci oleje, cukr, sůl, ocet podle chuti.
Postup:
Ve vodě rozpustíme cukr se solí, pak přidáme ocet, nakonec olej. Dobře rozmícháme a nalijeme na dobře vypraný salát s proisovaným česnekem. Salát lehce promícháme.
-----------------------------------------------------
Hlávkový salát s ředkvičkami.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
2 větší hlávky salátu, 10 ředkviček, 3 malé cibulky, nakrájená pažitka, 1 bílý jogurt.
Rozebrané lístky salátu, rozložíme do misky, posypeme nakrájenými ředkvičkami, nakrájenou pažitkou a na tenké kroužky nakrájenými cibulkami. Zamícháme, pokapeme bílým jogurtem.
-----------------------------------------------------
Hříbkový salát.
""""""""""""""""""""""
Suroviny:
½ kg hříbků, sůl, 125 ml vody, 2 lžíce oleje, pepř.
Postup:
Hříbky dobře očistíme a vcelku uvaříme v osolené vodě, ne příliš do měkka. Uvařené okapané hříbky nakrájíme na plátky, dáme do misky, osolíme je, trochu opepříme a promícháme s octem a olejem. Aby byl salát chutný, necháme jej dvě hodiny proležet v chladu.
-----------------------------------------------------
Těstovinový salát s párky.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
250 g těstovin, lžíci oleje, 250 g třešňových rajčat, žlutou papriku, 200 g máslového sýra, pažitku, 4 párky, 100 ml zeleninového vývaru z kostky, 8 lžic jablečného octa, 1/2 lžičky cukru, pepř, 4 lžíce majonézy, lžíci sladké papriky.
Postup:
Těstoviny uvaříme, scedíme, prolijeme vodou, vmícháme lžíci oleje. Rajčata přepůlíme, papriku a sýr nakrájíme na kostičky, pažitku nadrobno a párky na tenká kolečka. Na zálivku rozšleháme vývar s octem, cukrem, solí a pepřem a vmícháme majonézu. Těstoviny smícháme v míse se sýrem, rajčaty, paprikami, párky, pažitkou, poprášíme mletou paprikou, zalijeme zálivkou a necháme 20 minut rozležet.
-----------------------------------------------------
Salát z čínského zelí s jogurtem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
2 hlávky čínského zelí, 30g cibule, 1 jablko, 4 lžíce jogurtu, 2 lžíce oleje, 1 lžíce cukru, petrželka, sůl.
Postup:
Oprané hlávky nakrájíme na nudličky, přidáme k nim jemně usekanou cibuli a nastrouhané jablko. Dobře promícháme a zakapeme olejem. Potom salát zalijeme jogurtem, podle chuti osolíme a přisladíme. Můžeme přikyselit.
-----------------------------------------------------
Salát z hlávkového zelí.
""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
500g hlávkového zelí, 80g olivového oleje, špetka kmínu, pepře, sůl.
Postup:
Hlávku zelí očistíme a pokrájíme na nudličky a dáme do kastrolu do studené vody alespoň na 15 minut namáčet. Pak vodu slijeme, ještě jednou ve studené vodě vypereme a na sítu necháme okapat. Zelí osolíme, posypeme kmínem a dáme do mísy, zalijeme olivovým olejem, opepříme a necháme odležet.
-----------------------------------------------------
Salát z kyselého zelí s křenem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
500 g kyselého zelí, 1 cibuli, 2 jablka, 2 lžíce strouhaného křenu, lák ze zelí, 2 lžíce citrónové šťávy, lžíci cukru, sůl, 2 lžíce oleje.
Postup:
K překrájenému zelí přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájená jablka a jemně nastrouhaný křen, Zalijeme marinádou z láku, citronu, soli a oleje.
-----------------------------------------------------
Sójový salát s houbami.
""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
300 g sterilovaných hub, 1 sterilovanou kapii, 400 g vařených sójových bobů, 1 cibuli, 150 g majolky, citrónovou šťávu, petrželku.
Postup:
K uvařeným, vychladlým bobům přidáme scezené, nadrobno nasekané houby, na krátké, úzké nudličky nakrájenou kapii a nadrobno nakrájenou cibuli. Lehce promícháme s majolkou, kterou můžeme chuťově upravit citrónovou šťávou. Necháme v chladu odležet, zdobíme petrželkou.
----------------------------------------------------
Zelný salát s mrkví.
"""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
500g zelí, 200g mrkve, 1 cibule nebo cibulová nať, pepř, sůl, citrónová šťáva, lžíce oleje.
Postup:
Drobně nakrájené zelí promícháme s jemně nastrouhanou mrkví, pokrájenou cibulí či natí. Ochutíme pepřem, solí, citrónovou šťávou a olejem. Necháme proležet v chladu a podáváme.
-----------------------------------------------------
Fazolový salát s exotickým ovocem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
- 2 plechovky bílých konzervovaných
fazolí
- 2 šálky nakrájené zelené petrželky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 2 červené cibule nakrájené na kostičky
- 1/2 šálku červeného vinného octa
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 1 mango nebo papája
Fazole přeceďte z nálevu, ovoce oloupejte a dužninu
nakrájejte na kostičky. Všechny složky smíchejte
v míse a podávejte jako samostatný pokrm s chlebem
nebo jako součást většího menu.
------------------------------------
Ledový salát s paprikami.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
- 600 g ledového salátu
- 400 g čerstvé žluté papriky
- 400 g čerstvé červené papriky
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžíce medu
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- špetka soli
- šťáva ze 2 citrónů
- 1 dl vody
Olej, hořčici, med, pepř a sůl rozmíchejte v hrnku
dohladka, přidejte citrónovou šťávu a znovu dobře
promíchejte, rozřeďte vodou. Ochutnejte a případně
dokyselte nebo doslaďte. Zeleninu omyjte
a nechte dobře okapat. Papriky rozpulte, odstraňte
stopky a semeníky, nakrájejte na kousky, listy salátu
natrhejte na větší sousta, ve větší míchací míse
zeleninu promíchejte se zálivkou.
---------------------------------------------
Levný vitamínový salát.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
- 500 g kysaného zelí
- 1 mrkev
- 1/4 červené řepy
- 1 lžíce strouhaného křenu
- 1 menší cibule
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžíce medu
Zelí překrájejte nadrobno, mrkev, řepu a křen jemně
nastrouhejte, cibuli nadrobno nakrájejte, všechno
vložte do mísy a promíchejte. Olej, med a nálev ze
zelí dohladka promíchejte, případně rozřeďte troškou
vody, nalejte na zeleninu, promíchejte, nechte chvilku
uležet. Podávejte jako předkrm, salát k masitým pokrmům
nebo lehkou večeři s chlebem.
------------------------------------------------
Salát z čínského zelí s mrkví.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
- 800 g čínského zelí
- 400 g mrkve
- 1 lžíce olivového oleje
- cukr, nejlépe hnědý třtinový
- jablečný ocet nebo citrónová
šťáva
- mletý bílý pepř
- sůl
- 1 dl vody
V hrnku smíchejte olej se lžící cukru, špetkou soli a pepřem,
utřete lžičkou dohladka, po částech přimíchejte ocet nebo citrónovou
šťávu, aby se vše spojilo v emulzi. Rozřeďte vodou
a podle chuti ještě doslaďte nebo dokyselte. Zeleninu očistěte,
omyjte a nechte okapat. Zelné listy podélně rozkrojte, pak je
nakrájejte na jemné nudličky, mrkev nastrouhejte najemno,
obojí promíchejte se zálivkou
-----------------------------------------------------
Ruský salát z jarní cibulky.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
- 1 – 2 svazky jarní cibulky
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl, mletý bílý pepř
- chléb
Zelenou nať z jarní cibulky odřízněte,
dobře operte ve vodě, nechte okapat,
pokrájejte na 5 mm
dílky, bílé části cibulek
uložte k jinému použití.
V míse smíchejte nať
se smetanou, dochuťte
solí a pepřem a podávejte
s chlebem jako
lehkou večeři nebo její
součást.
---------------------------------------------
Salát s rajčaty a ořechy.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
- 4-5 středně velkých rajčat
- 1 cibule
- 1/2 sklenice rozdrcených vlašských
ořechů
- 2-3 stroužky česneku
- 2-3 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Česnek prolisujte na dvě špetky soli
na prkénku a nožem spolu utřete na kašičku, v malé
misce dobře rozmíchejte s olejem a špetkou pepře.
Rajčata rozpulte, odstraňte zelené pupíky, nakrájejte
na tenké půlměsíčky, cibuli na jemná kolečka, obojí ve
větší míse lehce promíchejte, přidejte česnek s olejem,
promíchejte důkladně, přisypte ořechy rovnoměrně po
povrchu a ještě lehce prohrábněte. Nechte odpočinout
několik hodin v chladu
----------------------------------------------
Salát z červeného zelí.
""""""""""""""""""""""""""""""
- 2 lžíce oleje, sůl, pepř
- 1 lžíce kaparů
- 1 natvrdo uvařené vejce
- 1 cibule
- špetka cukru
- 500 g červeného hlávkového
zelí
- 2 lžíce vinného nebo jablečného
octa
- 2 lžíce sekané petrželky či pažitky
Zelí očistěte, nakrájejte na nudličky, v míse
promíchejte s octem, olejem, solí, cukrem,
trochou pepře a nechte v chladu cca. 30 minut
rozležet. Kapary a vejce usekejte, cibuli najemno
nakrájejte, přidejte petrželku, vše promíchejte,
rovnoměrně nasypte na salát a podávejte k teplým
pokrmům.
--------------------------------------------
Salát ze zelí ke grilovanému masu nebo rybě.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
- 1 jablko
- 2 pomeranče
- 125 g tmavého hroznového vína
- 125 g zeleného hroznového vína
- 250 g jemně nakrájeného bílého zelí
- 2 polévkové lžíce pokrájené cibule
- 2 polévkové lžíce slunečnicových semínek
Zálivka
- 4 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 2 polévkové lžíce medu
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Hroznová zrna rozpulte a zbavte semínek. Jablko nakrájejte na tenké
plátky a vložte do zálivky, kterou si připravte smícháním ingrediencí na
zálivku. Pomeranč oloupejte a vložte též do misky se zálivkou a jablkem.
Pak už jen přidejte zbylé přísady a ochucovadla, dobře promíchejte
a před podáváním nechte v ledničce chvíli odležet.
-------------------------------------------------------
Zelný salát.
""""""""""""""""""""""
- 500 g bílého hlávkového zelí
- 1 červená kapie
- olivový olej
- pepř, ocet, cukr
Omyté zelí nakrájejte na jemné
nudličky, pokapejte olivovým olejem,
přidejte na nudličky nakrájenou červenou kapii,
ochuťte zálivkou připravenou z vody, cukru, octa,
pepře a promíchejte.
-------------------------------------------
Zelný sladkokyselý salát.
"""""""""""""""""""""""""""""""
-1/4 hlávky bílého zelí
-1 pomeranč
-1 jablko
-1 mrkev
-1 lžička olivového oleje
- citrónová šťáva
- cukr, sůl
Zelí očistěte, nakrájejte na 2 cm silné plátky, pak na
velké kostky, spařte je vroucí vodou, sceďte, prolijte
studenou vodou a nechte okapat. Pomeranč a jablko
oloupejte a rozkrájejte, mrkev oškrabte a nastrouhejte.
Vše vložte do mísy. V hrnku utřete olej s cukrem
a solí dohladka, přidejte citrónovou šťávu, ušlehejte,
přelijte na salát, dobře promíchejte a nechte před podáváním
v chladu odležet.
----------------------------------------------------
Zelný salát s majonézou a salámem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 3 papriky nebo kapie, nejlépe různých
barev
- 100 g měkkého salámu
- 100 g majonézy
- 1 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky
- jablečný ocet
- cukr, mletý pepř, sůl
Zelí očistěte, nakrájejte na nudličky, osolte, promněte,
udusejte v míse a nechte chvíli odležet, aby zkřehlo.
Salám nakrájejte na nudličky, papriky rozpulte, zbavte
semeníků, pokrájejte na tenčí nudličky, obojí přidejte
k zelí se zbývajícími ingrediencemi, dobře promíchejte
a nechte v chladu odležet. Podávejte jako lehkou večeři
s chlebem nebo pečivem.
--------------------------------------------------
Zelný salát s mrkví a křenem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
- 600 g bílého hlávkového zelí
- 70 ml olivového oleje
- 70 g cukru krupice
- 30 g soli
- 100 g mrkve
- 60 g křenu
- 50 ml jablečného octa
Zelí očistěte, nakrájejte na tenké
nudličky, promněte se solí, podusejte v míse
a nechte chvíli odležet, aby zkřehlo. Mrkev oškrabte
a nahrubo, nejlépe na nudličky, nastrouhejte.
Křen oškrabte a nastrouhejte najemno. Zelí promíchejte
s cukrem a olejem, přidejte mrkev a křen,
dochuťte octem, promíchejte a před podáváním
nechte chvilku odležet.
--------------------------------------------------
Zelný salát s anglickou slaninou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
- 1 kg bílého hlávkového zelí
- sůl
-1 lžíce drceného kmínu
-150 g anglické slaniny
- 4 lžíce oleje
- 4 až 5 lžic bílého vinného octa
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžička cukru
- 2 l vody
Zelí očistěte a nakrájejte na jemné nudličky. Ve větším hrnci uveďte do varu 2 l vody se lžičkou
soli a kmínem, zelí do ní vložte, 2 minuty povařte, zceďte, řádně prolijte studenou vodou, nechte okapat
a vložte do mísy. Slaninu nakrájejte na tenké nudličky, na lžíci oleje vyškvařte dokřupava a nalijte na zelí. Zbytek
oleje dohladka rozmíchejte se solí, cukrem a pepřem, přímíchejte ocet, nalijte na salát a dobře promíchejte.
Nechte půl hodiny odležet případně ještě dochuťte a podávejte k teplým pokrmům.
---------------------------------------------------
Salát z kysaného zelí s ovocem, salámem a smetanou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
- 500 g kysaného zelí
- 50 g rozinek
- 50 ml brandy
- 5 jablek
- 200 g měkkého salámu
- pepř, sůl
- 250 ml kysané smetany nebo bílého
jogurtu
Zelí pokrájejte, rozinky operte ve vlažné vodě, nechte okapat
a naložte aspoň na hodinu do brandy, jablka oloupejte
a bez jádřinců nahrubo nastrouhejte, salám pokrájejte na
drobné kostičky. Všechny ingredience dobře promíchejte
v míse se smetanu nebo jogurtem, podle chuti osolte, opepřete
a podávejte jako předkrm nebo lehkou večeři s chlebem.
------------------------------------------------------
Salát z kysaného zelí s jablky.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
a paprikami
- 300 g kysaného zelí
- 2 zelené papriky
- 2 větší jabka
- 1/2 cibule
- 1 lžíce oleje
- 1dl jablečného džusu
- pažitka
- mletá paprika
- pažitka nebo cibulková nať
Zelí pokrájejte, cibuli jemně nasekejte, papriky rozpulte,
zbavte semeníků a rozkrájejte na proužky, jablka
oloupejte, zbavte jádřinců a pokrájejte na kostičky.
Vše v míse promíchejte, přidejte mletou papriku,
promíchněte, vlijte olej a džus, důkladně promíchejte
a dejte na 10 minut do chladu rozležet. Před podáváním
posypte jemně pokrájenou pažitkou nebo cibulovou
natí.
-------------------------------------------------
Pestrý salát z kysaného zelí.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
- 500 g kysaného zelí
- 1 lžíce jemně pokrájené pažitky
- 1 lžíce kopru
- 1 červená paprika
- 1/2 salátové okurky
- 100g šunky nebo šunkového salámu
- 1/4 kysané smetany
- pepř, sůl, cukr
Kysané zelí pokrájejte, promíchejte s jemně nakrájenou
pažitkou, koprem, na proužky nebo malé kousky nakrájenou
paprikou a okurkou a s nudličkami šunky nebo
salámu. Všechny přísady promíchejte. Kysanou smetanu
rozšlehejte s pepřem, solí a špetkou cukru. Před
podáváním na každou porci nalijte trochu smetanové
zálivky.
-------------------------------------------------
Pohankový salát s nakládanou zeleninou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
- 200 g pohanky
- 1 menší cibule
- 1 hrnek pokrájené nakládané zeleniny
(kyselé okurky, nakládané cukety s cibulí,
papriky, kozí rohy, kysané zelí)
- 2 vejce natvrdo
- pepř
- sůl
- petrželka nebo řeřicha na posypání
Pohanku propláchněte, zalijte v hrnci vodou prst nad
úroveň pohanky, osolte, přiveďte k varu a pod pokličkou
uduste doměkka, vychlaďte, smíchejte se zeleninou, vejci
na kostky pokrájenými, dochuťte pepřem a solí. Před
podáváním posypte řeřichou nebo sekanou petrželkou.
----------------------------------------------
ž.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (342 | 87%)
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
Obrázky na profil, obrázky na lide.cz
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one