Ve fotogalerií Vám ukážu jak má vypadat raut. Fotky rautů mám od své kamarádky Lenky.
ž01.jpg
ž16.jpg
ž1.jpg
ž2.jpg
ž02.jpg
ž3.jpg
ž8.jpg
ž04.jpg
ž9.jpg
ž13.jpg
ž10.jpg
ž14.jpg
ž11.jpg
ž15.jpg
ž7.jpg
ž17.jpg
ž4.jpg
ž5.jpg
ž6.jpg
Ve fotogalerií Vám ukážu jak májí vypadat obložené mísy. Fotky obložených mís mám od své kamarádky Lenky.
37.jpg
1.JPG
2.jpg
4.jpg
6.jpg
7.jpg
8.JPG
10.JPG
12.JPG
13.JPG
15.JPG
16.jpg
18.jpg
19.jpg
22.jpg
23.jpg
25.jpg
26.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
33.JPG
34.jpg
35.jpg
36.jpg
14.JPG
3.jpg
5.jpg
9.JPG
11.JPG
17.jpg
20.JPG
27.jpg
29.jpg
28.jpg
24.jpg
Pizza caprese

Pizza caprese

Pizza vegetaria

Pizza vegetaria

Pizza cardinale

Pizza cardinale

Pizza 4stagioni

Pizza 4stagioni

Pizza provencia

Pizza provencia

Pizza Italiana

Pizza Italiana

Pizza Mexicana

Pizza Mexicana

Pizza Barroccia

Pizza Barroccia

Pizza Valentina

Pizza Valentina

Baby Pizza

Baby Pizza

Pizza Hawaii

Pizza Hawaii

Pizza Contadino

Pizza Contadino

Pizza Palermo

Pizza Palermo

Pizza Bufalina

Pizza Bufalina

 Pizza al tonno

Pizza al tonno

Braccio di Ferr

Braccio di Ferr

Pizza alla Kall

Pizza alla Kall

Pizza Golosa

Pizza Golosa

Pizza Feuerwerk

Pizza Feuerwerk

Pizza Viennese

Pizza Viennese

Pizza Primavera

Pizza Primavera

Pizza Reale

Pizza Reale

Frutti Di Mare.

Frutti Di Mare.

Barrocciaia

Barrocciaia

Pepperoni Speci

Pepperoni Speci

Pizza Frutti di

Pizza Frutti di

PROSCIUTTO DE F

PROSCIUTTO DE F

Záhlaví stránek

V dobrůtkách najdete více než 3500 receptů..
Na těchto stránkách se pracuje..
žž.gif.png
1. Babiččina játrová paštika.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg tučnějšího bůčku, 30 dkg jater (vepřové nebo hovězí), 8 stroužků česneku.
Bůček uvaříme, necháme vychladnou. Vychladlý bůček, játra a česnek pomeleme a dobře promícháme. Hmotu pak dáváme do sklenic a v otevřených sklenicích vaříme cca 1- 2 hodiny (záleží na velikosti sklenic). Solíme až těsně před podáváním.
--------------------------------------------------
2. Bůčková paštika
""""""""""""""""""""""""""
2 kg bůčku, 1 hlávka česneku, 4 vejce, 3 lžičky grilovacího koření, 3 lžičky vegety.
Syrový bůček nameleme, přidáme ostatní přísady, promícháme a plníme do sklenic. Zavařujeme 2 hodiny.
--------------------------------------------------
3. Čočková paštika.
"""""""""""""""""""""""""
250 g čočky, 50 g ovesných vloček, strouhanka, 50 g krup, bobkový list, majoránka, 5 lžic droždí Tebi,
sůl, 2 vejce, 1 cibule, 2 hlavy česneku, 3 lžíce oleje.
Čočku a kroupy společně s bobkovým listem uvaříme do poloměkka. Potom čočku, kroupy, namočené ovesné vločky, cibuli a česnek umeleme na masovém mlýnku, přidáme ostatní přísady, smícháme s olejem a na mírném ohni pečeme v pekáči asi půl hodiny.
-------------------------------------------------
4. Falešná paštika.
""""""""""""""""""""""""""
2 vejce, 1 lžíce hořčice, 1 sterilovaná okurka, 1 lžíce vegety, 3 lžíce majonézy, 1 cibule, 250 g škvarky,
3 brambory.
Vejce uvaříme natvrdo. Vychladlá je oloupeme. Středně velké brambory také uvaříme ve slupce a studené oloupeme. Oloupeme si i velkou cibuli. Škvarky umeleme. Potom mleté škvarky, cibuli, vejce, kyselou okurku a vařené brambory rozmixujeme. Při mixování přidáme vegetu, sůl, majonézu a hořčici. Hotovou paštiku dáme v míse do chladničky uležet.
--------------------------------------------------
5. Fazolová paštika.
"""""""""""""""""""""""""""""""
200 g bílých fazolí, 2 lžíce oleje, 4 lžíce mléka, 2 stroužky česneku, pepř a sůl.
Bílé fazole uvaříme. Do mixéru dáme mléko a po částech přidáváme vařené fazole a olej. Rozmixujeme na kaši a přidáme koření.
--------------------------------------------------
6. Francouzská paštika z kachních jater.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g kachních jater, 750 g vepřového boku, 4 lžíce koňaku, pepř, sůl, muškátový oříšek, 50 g slaniny.
Nejdříve nakrájíme asi 150 g jater na půlcentimetrové plátky a dáme je stranou. Ostatní játra umeleme s vepřovým bokem, osolíme, opepříme, strouhneme trochu muškátového oříšku a přilijeme koňak. Vše dobře promícháme. Kameninovou, litinovou misku nebo mísu z žáruvzdorného skla vyložíme plátky slaniny, na které rozetřeme půlku masové směsi. Poklademe plátky jater a znovu vrstvíme mleté maso. Nahoře ozdobíme plátky slaniny. Zvolna pečeme v troubě, přikryté pokličkou nebo alobalem, asi dvě hodiny.
--------------------------------------------------
7. Husí paštika.
"""""""""""""""""""""""
650 g syrových husích jater, 10 cl bílého muškátového vína, 1 kávová lžička jemně mletého bílého pepře,
1 kávová lžička soli.
2 vychlazené jaterní laloky jemně oddělíme. Pomocí malého špičatého nože vyjmeme nervy a žíly. Odblaněná a vyčištěná játra propláchneme studenou vodou. Necháme je okapat a opatrně je "vyždímáme". Laloky osolíme a opepříme a vložíme do terinky tak, aby byla zcela vyplněná. Zalijeme vínem a necháme 12 hodin marinovat v chladničce. Vychlazenou terinku z lednice vyndáme. Mezitím zahřejeme troubu na 150°C. Játra v terince otočíme. Terinku uzavřeme a položíme ji na plech vyplněný teplou vodou. Dáme do trouby a necháme 25 minut vařit. Po 25 minutách ji z trouby vyndáme a necháme vychladnout. Na játra položíme papír na pečení, malé prkénko, které odpovídá rozměrům terinky a na to položíme nějaké závaží (třeba těžší konzervy). Játra dobře stlačíme a vložíme na 2 hodiny do chladničky. Když jsou játra vychlazená a stlačená, závaží a prkénko odstraníme. Terinku zavřeme a odložíme na 48 hodin do chladu.
-----------------------------------------------------
8. Husí játra v rosolu.
"""""""""""""""""""""""""""""
400 g husích jater, 50 g uzené slaniny, 200 ml bílého vína, 250 ml mléka, 1 citrón, 500 ml aspiku, petrželka.
Husí játra vyčistíme, zbavíme krvavých žilek a na 2 až 3 hodiny namočíme do mléka. Nakrájenou slaninu rozškvaříme, přidáme játra a pečeme. Občas podlijeme vínem. Po 20 minutách játra vyjmeme, osolíme a necháme vychladnout. Pak je nakrájame na plátky, vložíme do formy, zalijeme aspikem a necháme ztuhnout. Vychlazené pak nakrájíme, pokapeme šťávou z citrónu a ozdobíme plátky citrónu a petrželkou.
-----------------------------------------------------
9. Játrová paštika.
""""""""""""""""""""""""""
30 dkg vepřových jater, 2 vejce, 250 g sádla, 2 cibule, 6 kuliček nového koření, 3-4 bobkové listy, sůl,
mletá sladká paprika, mletý černý pepř.
Játra podle potřeby odblaníme. Pak je nakrájíme na kostky, vložíme do vody a asi hodinu je vaříme. Přidáme bobkový list a nové koření, ale nesolíme. Mezitím si očistíme a nakrájíme cibule a osmahneme je na sádle dozlatova. Přidáme dvě vajíčka a vše společně usmažíme. Vařená játra vyjmeme z vody a společně se smaženými vejci na cibulce najemno rozmichujeme. Můžeme přidat i trochu vývaru z jater, paštika pak bude vláčnější. Základ játrové paštiky ochutíme solí, pepřem, kořením a ještě teplou ji plníme do čistých sklenic. Ty uzavřeme a necháme vychladnout. Jakmile je paštika studená, můžeme ji uložit do lednice.
-------------------------------------------------------
10. Kuřecí paštika.
""""""""""""""""""""""""
400 g pečeného kuřecího masa, kuřecí játra, 250 g vepřového plecka, 120 g bílého toastového chleba,
100 ml mléka, 2 vejce, 40 g hladké mouky, mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek, sůl a olej.
Pečené kuřecí maso, játra, vepřové plecko a plátky bílého chleba pomeleme, přidáme vejce, koření, sůl a dobře promícháme. Vzniklou směs vložíme do vymaštěné hranaté formy na pečení a důkladně zakryjeme alobalem. Formu postavíme do pekáčku s horkou vodou a pečeme v troubě při 180°C asi dvě hodiny. Paštiku necháme ve formě vychladnout, potom ji z formy vyjmeme a zabalíme do alobalu.
---------------------------------------------------------
11. Litevská paštika.
"""""""""""""""""""""""""""""""
600 g vepřových jater, 60 g másla, 1 cibule, 1 dcl bílého vína, 60 g slaniny, mletý pepř, mleté nové koření a
sůl.
Játra nakrájíme na kostky,, podusíme s cibulí a necháme vychladnout, pomeleme. Pak přidáme máslo, sůl, pepř, nové koření, víno a směs dobře vyšleháme. Do hmoty vmícháme na kostičky krájenou slaninu, dáme do kastrolku, urovnáme a vaříme ve vodní lázni přibližně 1,5 hodiny. Hotové pak necháme vychladnout a v chladu uležet.
---------------------------------------------------------
12. Lovecká paštika.
"""""""""""""""""""""""""""
300 g zaječího masa, 250 g mletého hovězího masa, 200 g mletého vepřového masa, 6 plátků slaniny, 2 vejce, 1 cibuli, 3 plátky bílé želatiny, 170 ml zvěřinového vývaru z kostky, 250 ml šlehačky, 200 g másla,
1 lžíci cukru, 1 lžíci oleje, 300 g polohrubé mouky, bílý pepř, sůl, 1 lžíci majoránky, 170 ml bílého vína,
6 půlek kompotovaných broskví, 6 lžic brusinek.
Nejdříve si připravíme těsto z mouky, 150 g másla, cukru, špetky soli a 75 ml studené vody, které pak dáme vychladnout do lednice cca na dvě hodny. Poté nakrájíme cibuli na drobné kousky a na másle ji zpěníme. Mletá masa promácháme v míse s cibulí, s pěti lžičkami šlehačky a s kořením. Opepříme a osolíme zaječí plátky, obalíme je plátky slaniny a spíchneme špejlí či párátkem. Rozehřejeme olej a plátky smažíme cca 5 minut Po té je vyjmeme a podélně rozpůlíme. Těsto vyndáme z lednice a rozválíme na tenký plát, ze kterého vykrájíme asi 6 koleček o průměru cca 10 cm. Vymastíme 6 formiček, které pak vysypeme strouhankou a do nich pak vmáčkneme kolečka z těsta a přidáme polovinu mletého masa. Překryjeme kouskem zaječího plátku a přidáme druhou polovinu množství mletého masa a překlopíme kouskem – plátkem vyváleného těsta. Celou formu pak potřeme žloutkem smíchaným se zbylou smetanou, propíchneme špejlí (jen vyrobíme dírku skrze těsto k mletému masu) a pečeme v předehřáté troubě cca 150°C asi 45 minut. Nakonec vyrobíme aspik: smícháme víno s vývarem, pepřem a solí, ke které přidáme předem namočenou želatinu a dáme ztuhnout do lednice. Aspikem pak paštiky ozdobíme.
----------------------------------------------------------
13. Masová paštika.
"""""""""""""""""""""""""""
500 gramů tučnějšího vepřového, 300 gramů hovězího, 300 gramů telecího, 200 gramů jater (drůbežích nebo telecích), 250 gramů slaniny na vyložení formy, 4 vejce, 200 gramů suché housky, 4 cibule, 4 stroužky česneku, muškátový oříšek, zázvor sušený, mletý kmín, pálivá paprika, majoránka, tymián, sůl a pepř.
100 gramů sušených hříbků (nebo více jiných hub), strouhanka
Tučnější vepřové nakrájíme na drobnější kostky. Osmažíme na pánvi a když pustí více tuk, tak přidáme zbylé maso nakrájené také na kostky. Přidáme nakrájenou cibuli, utřený nebo vymačkaný česnek a koření. Houby namočíme a když se zvětší vodou z hub zalejeme suchou housku. Všechny suroviny dáme do mixéru a mixujeme 10-15 minut nebo je dáme do mlýnku na maso a 3x semeleme. Přidáme vejce, zpracujeme, okořeníme a osolíme ještě podle chuti. Formu na paštiku vymažeme, posypeme strouhankou a na dno naklademe plátky slaniny. Vložíme do formy hmotu na paštiku přibližně do 2/3 výšky, na vrchu ji ještě můžeme ozdobit pár plátky slaniny. Formu s paštikou vložíme do větší nádoby s vodou a dáme do rozpálené trouby přibližně na půl druhé hodiny. Paštika je nejlepší odleželá po dvou dnech.
-------------------------------------------------------------
14. Paštika z divočiny.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
80 dkg masa z divočiny bez šlach, 40 dkg nesoleného špeku, 30 dkg tučného vepřového, 1 žloutek, sůl, pepř,
5 gr jalovce, 1 dcl vína Madeiry, 20 dkg proužků šunky a špeku, 50 dkg hřbetního sádla.
Divočinu, špek a vepřové maso nakrájíme na kousky a marinujeme se solí, pepřem, jalovcem a madeirou. Necháme odležet 12 až 24 hodin v chladničce. Vše pak s použitím žloutků a trochu smetany zpracujeme na jemnou hmotu. Formu vyložíme pásky šunky, sádla a špekovými kolečky a naplníme hmotou.
------------------------------------------------------------
15. Paštika z drůbežích jater
""""""""""""""""""""""""""""""""""
0,5 kg syrových drůbežích jater, 0,5 kg kuřecího masa.
Kuřecí maso uvaříme. Pak necháme vyhladnout, umeleme spolu s játry a plníme do přesnídávkových skleniček. Zaváříme 2 hodiny.
-----------------------------------------------------------
16. Paštika z hub.
"""""""""""""""""""""""""
50 dkg čerstvých hub, 25 dkg čerstvých jater, 8 dkg rýže, 1 cibule, 10 dkg anglické slaniny, vejce, citronová kůra, zázvor, tymián, bobkový list, anýz, mletý pepř a sůl.
Dobře očištěné houby nakrájíme a povaříme 10 minunt ve slané vodě. Na masovém strojku pomeleme játra, houby, slaninu a cibuli. Rýži uvaříme do měkka, necháme vyhladnout a rozmixujeme ji s vejci. Promícháme s mletou směsí a ochutíme pomletým kořením a solí. Formu srnčího hřbetu vyložíme 10 dkg nakrájené anglické slaniny a naplníme dobře propracovanou směsí. Pečeme 45-50 minut při teplotě 200°C
---------------------------------------------------------
17. Paštika z husích drůbků.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 drůbky, 1 husí játra, 1/4 kg vepřového masa, 2 vejce, 1 lžíce másla, 1 lžíce polohrubé mouky, sůl, špetka paštikového koření.
Husí drůbky a vepřové maso uvaříme se zeleninou a cibulí na polévku, vychladlé drůbky vykostíme a umeleme společně a masem a syrovými játry. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, nebo použijeme Knorr jíšku a zalijeme vývarem. Necháme vychladnout a přidáme k mletému masu vejce ušlehaná do pěny, sůl, paštikové koření a dobře promícháme. Dáme do zavařovací sklenice a ve vodní lázni zaváříme asi hodinu a půl.
----------------------------------------------------------
18. Paštika z husích jater.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
50 g husích jater, 250 g libového vepřového masa, 250 g libového telecího masa, 50 g slaniny, 2 v mléce rozmočené žemle, 30 g cibule, 2 vejce, špetka dobromyslu, špetka pepře, špetka jalovce a sůl.
Játra, maso, slaninu i žemle umeleme. Přidáme vejce, koření, sůl, všechny suroviny dobře promícháme, napěchujeme do zavařovacích sklenic a sterilujeme v mírně vroucí lázni podle velikosti sklenice 1 až 1,5 hodiny.
----------------------------------------------------------
19. Paštika z husích jater II.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
15 husích jater, 3 sklenice mléka, 100 gramů slaniny, 6 vajec, 2 sklenice strouhanky, 4 uvařené hřiby, 2 citrony, sůl, muškátový oříšek, máslo, želatina, sklenice bujónu, ovoce na ozdobu
Husí játra namočíme na několik hodin do mléka. Lehce zmraženou slaninu nakrájíme na co nejmenší kostičky. Vymočená játra nasekáme, smícháme se slaninou, vejci, strouhankou, nadrobno nakrájenými hřiby, přidáme citronovou šťávu, sůl a špetku muškátového oříšku. Vše velmi pečlivě zpracujeme. Formu vymažeme pečlivě máslem, vložíme do ní paštiku a pečeme 1 hodinu v rozehřáté troubě. Po upečení vychladíme a vložíme na na hodinu do lednice. Paštiku vyndáme z formy, želatinu namočíme v pár lžičkách studené vody, rozmícháme ve vlažném bujónu, zalijeme paštiku. Když želatina ztuhne ozdobíme ovocem (broskve, višně, plátky kivi) a ještě i to zalijeme želatinou.
---------------------------------------------------------
20. Paštika z kachních jater.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
250 g kachních jater, 100-150 g másla, 1 polévková lžíce plnotučné hořčice, 0,5 dcl smetany, 2 čajové lžičky brandy, paštikové koření a sůl.
Játra vaříme 20 minut ve vodě, uvařená vyjmeme z vody a necháme v ledničce pořádně vychladnout. Vychlazená játra posekáme na jemno, dáme do mixéru, přidáme máslo a krátce rozmixujeme. Hmotu přendáme do nádoby, přidáme hořčici, paštikové koření, sůl dle chuti, smetanu a vyšleháme až do hladka, při šlehání přidáváme po troškách brandy.
--------------------------------------------------------
21. Paštika z králíka s koňakem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g králičího masa, 200 g králičích nebo drůbežích jater, 300 g anglické slaniny, 100 ml šlehačky, 1 lžíce kaparů, černý pepř, sůl, 1 lžíce koňaku, špetka muškátového oříšku.
Králičí maso očistíme a nakrájíme na menší kousky. Pak ho společně s polovinou jater a 200 g slaniny dvakrát najemno umeleme. Do vzniklé směsi přidáme důkladně rozsekané kapary, okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vidličkou důkldně zašleháme koňak a nakonec vmícháme šlehačku. Druhou polovinu jater očistíme, zalijeme vodou a uvaříme. Uvařená játra necháme zchladnout, nakrájíme je na menší kousky a opatrně vmícháme do masové směsi. Paštikovou formu vyložíme na plátky nakrájenou anglickou slaninou, naplníme masovou směsí a překryjeme plátky slaniny. Formu uzavřeme a vložíme do vodní lázně, ve které paštiku vaříme při teplotě 80°C asi hodinu.
--------------------------------------------------------
22. Paštika z kuřecích jater.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1000 g kuřecích jater, 200 ml šlehačky, 1 máslo, 1 střední cibule, 3 stroužky česneku, čerstvý tymián, sůl,
pepř, paštikové koření, olivový olej.
Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, drcený česnek, přidáme očistěná játra, lístky tymiánu a 100 ml šlehačky. Dusíme tak dlouho, dokud játra nejsou hotová a všechna tekutina se nevypaří. Ochutíme solí, pepřem, případně kořením a společně se změklým máslem a zbývající šlehačkou rozmixujeme. Dáme do formy na srnčí hřbet a necháme v lednici vychladit, nejlépe do druhého dne.
--------------------------------------------------------
23. Paštika z listového těsta.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g listového těsta, 500 g špenátu, 1 malá cibule, 500 g ricoty, 150 ml mléka, 100 g parmezánu, sůl, pepř,
6 vajec a 1 lžíce oleje.
Špenát nasekáme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ricotu vymícháme s 2/3 mléka dohladka, přidáme špenát, cibuli a 80 g parmezánu. Pikantně okořeníme. Troubu předehřejeme na 220°C. Polovinu těsta rozválíme a vložíme do vymazané dortové formy. Naplníme sýrovou hmotou. Lžící uděláme 6 důlků a opatrně do nich necháme sklouznout vejce, posypeme zbylým sýrem. Přečnívající těsto přehneme přes náplň a okraj potřeme olejem. Zbylé těsto rozválíme, pokrm jím pokryjeme a přitiskneme. Paštiku poté ozdobíme proužky zbylého těsta. Potřemem mlékem, několikrát propíchneme a 30 minut pečeme.
---------------------------------------------------------
24. Paštika z rybího filé.
""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg filé, 250 g housek, 2 větší cibule, 3 vejce, zázvor, muškátový oříšek, olej, sůl a pepř.
Filé nakrájíme nadrobno, přidáme namočené a umleté housky a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše společně podusíme, pak přidáme vejce, ochutíme zázvorem, muškátovým oříškem, trochu osolíme, opepříme a pečlivě směs rozmícháme a utřeme. Pak ji dáme do pekáče a upečeme v mírně rozehřáté troubě.
---------------------------------------------------------
25. Rybí paštika.
""""""""""""""""""""""""
1,5 kg ryb, 2 vejce, 3 na tvrdo uvařená vejce, 10 dkg másla, 1 polévková lžíce oregána, čajová lžička paštikového koření, 1/3 l horkého mléka, půl lžíce Vegety, 3 lžíce polohrubé mouky, polovina malé tuby sardelové pasty a strouhanka.
Ryby podusíme, vykostíme a umeleme na masovém strojku, potom ještě mixujeme v mixéru, aby maso bylo co nejjemnější. Dva žloutky s 3 lžícemi polohrubé mouky, s veškerým kořením a 1 lžíci másla šleháme v hrnci nad ohněm, zároveň přiléváme horké mléko až vznikne hladká hmota - bešamel, kterou necháme zchladnout. Bílky ušleháme, smísíme s rybím masem, bešamelem a sardelovou pastou, dochutíme solí a pepřem. Hmotu nalijeme do vymaštěné a jemnou strouhankou vysypané formy (tzv. srnčí hřbet). Nejdříve nalijeme asi polovinu formy a když chceme paštiku vylepšit, položíme tři na tvrdo vařená vejce a zalijeme zbytkem hmoty. Formu zakryjeme hliníkovou folií a dáme na 1 hodinu do vyhřáté trouby upéci. Po upečení formu obrátíme na prkénko, paštika sama po vychladnutí vypadne.
----------------------------------------------------------
26. Selská játrová paštika.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g mletého masa, 100 g drůbežích jater, 2 dcl červeného vína, kelímek smetany, paštikové koření, tymián
a sůl.
Všechny ingedience smícháme, rozmixujeme v mixéru, nalejeme do zavařovací sklenice, sklenici uzavřeme a 1,5 hodiny vaříme v páře.
---------------------------------------------------------
27. Selská paštika.
"""""""""""""""""""""""""""
500 g vepřového bůčku, 500 g vepřové kýty, 500 g telecích jater, 150 g slaniny, 1 až 2 stroužky česneku,
1 lžičku utlučeného jalovce, 1/2 lžičky čerstvě utlučeného černého pepře, 1 lžíci tymiánu, 2 lžičky soli,
100 g vypeckovaných sušených švestek naložených na 2 hodiny v 5 lžičkách teplé brandy, 150 ml suchého bílého vína, 2 lžíce brandy, 2 kousky vepřové bránice nebo 500 g slaniny bez kůže, 6 tenkých plátků citronu nebo pomeranče, 4 až 6 bobkových listů, 500 až 750 g vepřového sádla.
Vepřové maso, játra a slaninu jemně rozemeleme. Přidáme česnek, bylinky a koření, bílé víno a brandy a dobře promícháme. Přiklopíme pokličkou a necháme 3 až 4 hodiny uležet, aby se příchuti plně rozvinuly. Terinku vyložíme vepřovou bránicí nebo plátky slaniny a necháme přes okraje přečnívat nejméně dva a půl centimetru. Plátky slaniny předem naklepeme tupou hranou čepele nože. Naplníme masovou směsí, přitlačíme, aby nevznikly vzduchové kapsy a uhladíme. Bránici nebo slaninu nahoře přeložíme a dobře zabalíme. Navrch dáme plátky citronu nebo pomeranče a bobkový list. Přiklopíme víkem nebo zabalíme alobalem. Terinku dáme do pekáče s vodou, která by měla dosahovat do poloviny nádoby a vaříme v troubě asi 2 hodiny. Paštika se musí srazit od okrajů terinky a "plavat" ve vlastní šťávě. Hotovou paštiku necháme vychladnout v lednici. Paštiku nechejte vychladnout a zatižte (kousek tvrdého kartonu obaleného alobalem) a na noc dejte do chladničky. Odstraňte citron/pomeranč a bobkový list, nahřátým nožem uvolněte paštiku od stěn terinky a opatrně vyklopte. Papírovým ubrouskem setřete rosol. Na dno terinky nalijte asi centimetr rozpuštěného vepřového sádla, nechejte usadit, vložte paštiku a zalijte zbylým sádlem. Tuková vrstva musí paštiku přikrývat asi 1 cm. Dejte do chladničky a nechejte zrát minimálně 2 dny.
-----------------------------------------------------
28. Srnčí paštika.
""""""""""""""""""""""""""""
1 kg srnčího masa z plecka, sůl, pepř, 80 g cibule 1 stroužek česneku, 1 bobkový list, paštikové koření, koňak, špetka tymiánu, omáčka tabasco, špetka mletého nového koření, 250 g slaniny, 200 g slaniny na vyložení formy, 100 g žampiónů, 150 g syrových srnčích (nebo jiných) jater, 100 g uzeného jazyka nebo salámu a pergamen.
Srnčí odblaněného masa nakrájíme na špalíčky, vložíme do porcelánové misky, osolíme a opepříme. Promícháme s na kolečka nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, rozemnutým tymiánem, bobkovým listem, tabascem, novým kořením a paštikovým kořením. Pokapeme koňakem a necháme proležet v chladu 1-2 dny. 150 g slaniny osmažíme a po vychladnutí 3x umeleme s naloženým masem nebo po částech rozmixujeme. Paštikovou formu vyložíme tenkými plátky slaniny. Na dno dáme vrstvu nakrájených jater, na hranolky nakrájenou slaninu a plátky uzeného jazyka nebo salámu. Naneseme část paštiky. Vrstvy takto střídáme až do 2/3 formy. Povrch zakryjeme plátky slaniny a paštiku dobře přikrytou pergamenovým papírem vaříme ve vodní lázni 1,5 až 2 hodiny. Hotové necháme vychladnout.
-----------------------------------------------------
29. Špekáčkova paštika.
""""""""""""""""""""""""""""""
8 špekáčků, sáček želatiny, 25 dkg anglické slaniny, lžíce hladké mouky, provensálské koření, muškátový oříšek, sůl a pepř.
Jemně namleté špekáčky zalijeme asi 5 lžicemi želatiny připravené dle návodu. Rychle přidáme vše ostatní a dobře vypracujeme. Hřbet vyplníme slaninou na dlouhé plátky tak, aby paštika byla po namačkání zabalena. Před podáváním necháme uležet v chladu.
-----------------------------------------------------
30. Uherská paštika z husích jater.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
husí játra, husí sádlo, 2 vaječné žloutky, cibule, pepř, hořčice, citronová šťáva, ocet a sůl.
Pokud seženeme husí játra, vyrobit si z nich můžeme paštiku. Husí játra necháme na husím sádle a „trochy vodě“ asi hodinu dusit. Dáme je pak vystydnout. Prolisujeme, přidáme prolisované 2 vařené žloutky, trochu strouhané cibule, čerstvě mletý pepř i pár kuliček celého pepře, hořčici, citrónovou šťávu, ocet a sůl. Vše dobře promícháme, vložíme do formy „srnčí hřbet“, kterou dáme do většího kastrolu s vodou. Necháme 3 hodiny vařit, načež paštiku dáme vychladnout.
-----------------------------------------------------
31. Velikonoční vaječná paštika.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 cibule, 50 g droždí, šálek mléka, 30 g strouhanky, 50 g drůbežího salámu, 4 vejce a olej.
Nadrobno pokrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme rozdrobené droždí a necháme ho rozpustit. Zalijeme mlékem a přidáme strouhanku. Necháme vychladit a pak vmícháme pokrájený salám a natvrdo uvařená vejce.
-----------------------------------------------------
32. Vepřová paštika.
""""""""""""""""""""""""""""
1 kg vepřových jater, 2 kg vepřového bůčku nebo bílého špeku, 2 dkg soli, 4 - 6 stroužků česneku.
Játra a bůček semeleme, přidáme sůl a prolisovaný česnek, dobře promícháme. Směs plníme do menších skleniček, ty uzavřeme a 1 hodinu při teplotě 100°C sterilujeme.
------------------------------------------------------
33. Zámecká paštika.
""""""""""""""""""""""""""""
400 g vařeného nebo pečeného králičího masa, 300 g syrového vepřového bůčku, 1 větší cibule, 100 g slaniny, 2 vejce, 1 lžička paštikového koření, 1 lžička grilovacího koření, 2 stroužky česneku, olej na vymazání formy.
Maso umeleme s cibulí, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, vejce, koření, rozdrcený česnek, osolíme a směs důkladně promícháme. Chlebíčkovou formu vymažeme a paštikovou hmotu naplníme asi do 3/4. Vložíme do pekáčku s horkou vodou, přikryjeme alobalem a v předehřáté troubě vaříme asi 90 minut. Občas kontrolujeme, aby se voda v pekáčku nevyvařila. Hotovou paštiku vyklopíme a necháme vychladnout.
-----------------------------------------------------
34. Zeleninová paštika.
"""""""""""""""""""""""""""""
čerstvé karotky, pórek, sýr ementál, čerstvá petrželka, šunka, polohrubá mouka, olivový olej, vejce, tuk na vymazání remosky, pepř a sůl.
Karotky očistíme a jemně nastrouháme. Dáme do mísy a přidáme na kolečka nakrájený pórek, nastrouhaný sýr, na kostičky nakrájenou šunku, posekanou petrželku, polohrubou mouku, zakápneme olivovým olejem a důkladně promícháme. Přidáme vaječné žloutky a dochutíme pepřem a solí. Pak vetřeme vaječné bílky a důkladně propracujeme, aby vznikla vláčná směs. Formu od remosky důkladně vymastíme tukem a postavíme do ní středový váleček. Vlijeme těsto, přiklopíme remosku a pečeme asi 35 minut.
------------------------------------------------------
35. Zvěřinová paštika.
""""""""""""""""""""""""""
750 g masa ze zvěřiny, 2 střední cibule, 400 g uzené slaniny, 250 g vepřových jater, 1 vejce, zvěřinový vývar,
bobkový list, jalovec, sušený tymián, nové koření, celý černý pepř, 1 dcl portského vína, 0,5 dcl koňaku,sůl
a olivový olej.
Na pánvi podusíme maso společně s kořením a cibulí. Cibule může být nakrájená na kolečka nebo čtvrtky. Po udušení necháme vychladnout, maso obereme od kostí a pečlivě odstraníme všechny kousky koření. Obrané maso společně s vydušenou šťávou a cibulí dáváme po částech do mixéru, zalijeme trochou vývaru a mixujeme. Do mixéru přídáme celé množství syrových vepřových jater pokrájených na kousky. Směs mixujeme na co nejjemnější konzistenci haše. Slaninu nakrájíme na velmi slabé plátky, kterými následně vyložíme paštikovou terinu nebo nádobu, ve které budeme paštiku připravovat. Do jemné směsi nasypeme paštikové koření podle chuti, portské víno, koňak a celé vejce. Můžeme pro výslednou mozaiku přidat také zbytek slaniny nakrájený na kostičky. Směs důkladně promícháme a naplníme jí připravenou terinu. Necháme směs asi do tří čtvrtin výšky, přečnívajícími plátky slaniny přehneme směrem do nádoby a zakryjeme pokličkou. To celé postavíme do vodní lázně a dáme do trouby na 150°C na hodinu a půl. Po uplynutí této doby terinku odklopíme, odhrneme z vrchu kousky slaninových použků a pečeme kvůli vytvoření kůrky dalších asi patnáct minut. Podáváme po úplném zchladnutí, nejlépe až druhý den.
----------------------------------------------------
36. Domácí játrová paštika.
""""""""""""""""""""""""""""""
500 gramů nakrájených vepřových jater, 500 gramů mletého vepřového, 250 gramů slaniny, 2 cibule nasekané na drobno, 4 utřené stroužky česneku, 2 lžíce zelené petrželky, 1/2 lžičky šalvěje, 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1/4 lžičky muskátového květu, 2 bílky, 2 lžíce brandy, 2 bobkové listy, máslo, pepř, sůl.
V pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na něm do zlatova cibulku. Cibulku vyndáme do mísy, do stejné pánve vložíme játra a osmažíme je. Osmažená játra umeleme. 3/4 slaniny nakrájíme na jemno a přidáme ji do mísy k cibuli a umletým játrům. Přidáme také mleté, petrželku, šalvěj, muškáty, bílky, brendy, sůl a pepř. Vše pečlivě promícháme. Zapékací mísu či formu na paštiku vymažeme máslem, vyložíme zbylou slaninou nakrájenou na plátky tak, aby slanina šla trochu přes okraj. Játrovou hmotu přendáme do formy, překlopíme slaninou, nahoru položíme bobkové listy a nádobu přendáme do pčkáče do polovic vyplněného vodou. V troubě předehřáté na 190 stupůňů poté domácí játrovou paštiku zapékáme přibližně hodinu a půl, dokud se neodchlípne od okrajů. Upečenou játrovou paštiku necháme půl hodiny zchladnout, přikryjeme papírem nebo fólií, lehce zatížíme a necháme úplně vychladnout a poté ji na den a půl odložíme do ledničky. Domácí játrová paštika se podává s libovolným pečivem nebo tousty.
-----------------------------------------------------
37. Paštika hrr.
""""""""""""""""""
1 kg vepřových nebo drůbežích jater, 1,25 kg bůčku, sůl, pepř, muškátový oříšek, nové koření mleté, 3-4 vejce.
Játra a bůček umlet, přidat koření a vejce, promíchat plnit do skleniček a sterilovat 2 hodiny pro 100 °C. Nejlépe dělat při zabijačce.
-----------------------------------------------------
38. Zvěřinová paštika II.
""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g cibule, 3 stroužky česneku, 50 ml oleje, 2 housky, 100 ml mléka, 800 g kýty z divočáka, 250 g vepřového ramínka, 300 g slaniny, 1/2 lžičky rozdrceného jalovce, 125 ml červeného vína, 1 lžíce soli, 1/2 lžičky pepře, 30 g koření na divočinu, 200 g plátků anglické slaniny, 50 g pistáciových oříšků
Cibuli, česnek nakrájejte na kousky a opečte na oleji. Housky nakrájejte na kousky, krátce povařte v mléce. Kus kýty nakrájejte na tenké proužky. Zbytek kýty spolu s ramínkem jemně umelte. Umletou masovou směs smíchejte s drobně nakrájenou slaninou, houskou, cibulí, česnekem, jalovcem, vínem, solí, pepřem a kořením na divočinu. Vše promíchejte a ještě jednou semelte. Plátky anglické slaniny vyložte podlouhlou formu. Na dno rozetřete část masové směsi, posypte nasekanými mandlemi a pistáciovými oříšky, poklaďte proužky kančího masa, přidejte další část mletého masa a celý postup ještě jednou zopakujte. Takto naplňte celou formu, směs do ní pořádně stlačte a formu pevně zabalte do alobalu. Takto připravenou paštiku vložte do větší nádoby s horkou vodou, dejte do trouby a pečte asi 1 1/2 hodiny při 160 °C. Že je paštika hotová poznáte podle toho, že z vpichu po špejli vytéká čirá šťáva.
---------------------------------------------------
39. Myslivecká paštika.
""""""""""""""""""""""""""""
300 g polohrubé mouky, 170 g másla, 1 lžíce cukru, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 250 g mletého hovězího masa, 200 g mletého vepřového masa, 6 lžic šlehačky, bílý pepř, sůl, 2 vejce, 1 lžíce majoránky, 300 g zaječího masa, 6 plátků slaniny, 3 plátky bílé želatiny, 170 ml zvěřinového vývaru z kostky, 170 ml bílého vína, 6 půlek kompotovaných broskví, 6 lžic brusinek.
Z mouky, 150 g másla, cukru, špetky soli a 75 ml studené vody vymícháme těsto a dáme je na 2 hodiny do chladničky. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na zbylém másle. V míse promícháme mletá masa, cibuli, 5 lžic šlehačky, strouhanku a koření. Zaječí plátky osolíme a opepříme, každý obalíme dvěma plátky slaniny a spíchneme párátkem. Vložíme do rozpáleného oleje a 5 minut opékáme. Pak je vyjmeme, podélně rozpůlíme a odstraníme párátka. Vymastíme 6 formiček o průměru asi 10 cm a vysypeme je strouhankou. Těsto rozválíme a vykrojíme z něj po 6 kolečkách o průměru 12 cm a 10 cm. Větší vmáčkneme do formiček a na těsto rozdělíme asi polovinu mletého masa. Na ně položíme kousek zaječího plátku, překryjeme zbývajícím mletým masem a přiklopíme kouskem těsta. Uprostřed vypíchneme dírku. Vajíčka rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Ze zbytků těsta vykrájíme figurky, potřeme je bílkem a přilepíme na paštičky. Ty potřeme rozšlehanými žloutky se zbylou smetanou a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. Necháme vychladnout a vyklopíme. Smícháme víno, vývar, pepř a sůl, přidáme předem namočenou želatinu a za stálého míchání ji rozpustíme. Dáme ztuhnout. Nakonec rozkrájeným aspikem, broskvemi a brusinkami paštičky obložíme.
--------------------------------------------------
40. Francouzská snadná játrová paštika.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
120 g másla, pokojové teploty + víc na vymaštění, 6 lžic olivového oleje, 8 lžic na jemno nakrájené cibule,
500 g kuřecích jater, očištěných a rozkrojených napůl, hrubá sůl a čerstvě namletý černý pepř,
6 lžic koňaku nebo brandy,
Máslem vymazat asi 600 ml kameninovou, nebo porcelánovou nádobku vhodnou na paštiku.
Na pánvi na středním ohni rozehřát olej a vložit na něj cibuli. Tu nechat zesklovatět za častého míchání asi po 8 - 10 minut. Přidat játra, snížit teplotu a opepřit je. Přikrýt a dusit je tak dlouho, až jsou i uprostřed hotová, což potrvá asi 15 minut. Sem tam je zamíchat. Pomocí děrované naběračky přendat játra do mixeru a nechat je tam vychladnout. Pánev postavit na střední oheň, přilít do ni koňak, pánev naklonit aby se alkohol zapálil (při flambování je dobré mít po ruce poklici). Obsah pánve nechat zredukovat na minimum, což potrvá asi 4 minuty. Odstavit a úplně nechat vychladnout. Obsah pánve přilít k játrům, přidat změklé máslo, vše osolit a opepřit o trochu víc, chcete-li. Játra rozmixovat úplně na hladko. Přendat je do připravené nádobky a uhladit povrch. Zalít malým množstvím tekutého másla, aby se na povrchu paštiky vytvořil film, který zabrání změny barvy paštiky. Těsně nádobku uzavřít.
--------------------------------------------------
41. Domácí kuřecí paštika.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
700 g chlazených kuřecích jater, 150-180 g másla , 1 menší cibule , 2-3 stroužky česneku , 2 špetky sušeného nebo čerstvého tymiánu , 0,5 dl koňaku nebo 1 dl portského vína , 2 velmi tenké plátky šunky od kosti , 2 čajové lžičky nakládaného zeleného pepře nebo 1 PL nahrubo nasekaných oloupaných mandlí ,sůl, pepř.
Játra se opláchnou, zbaví se takových těch bílých fujtajblů a nakrájí na malé kousky. Jemně nakrájená cibule a česnek se na másle opeče do hnědé barvy, přidají se játra, lehce orestují, poté se dochutí tymiánem, lehce osolí a opepří a dusí se do hotova. Těsně před koncem dušení se přidá koňak případně portské víno.
Směs se nechá pod pokličkou vychladnout. Vychladlá směs se rozdělí na dvě části (cca. 3/4 + 1/4). Menší část se umixuje nahrubo (aby v ní byly patrné malé kousky jater), větší část najemno. Následně se obě části důkladně smíchají, přidá se pepř či mandle. Vhodné misky či forma se vyloží plátky šunky, nandá se směs, sklepne a upěchuje lžící. Na povrch se položí potravinářská fólie a celé se to zatíží nějakým vhodným předmětem dle tvaru misky či formy a spolu se zátěží se zaparkuje do ledničky. Paštika je konzumovatelná tak po 24 hodinách ležení v chladu.
--------------------------------------------------
42. Vánoční venkovská paštika.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g libového vepřového masa, 300 g zvěřiny, 150 g vepřového špeku, 200 g kuřecích jater , 100 g uzené slaniny, 1 lžička mořské soli , 1/2 lžičky pepře, špetka strouhaného muškátového oříšku, 8 jalovčinek, 3 lžíce brandy, 3 lžíce sladkého červeného vína, 2 šalotky , 1 velké vejce , 4 bobkové listy, 1 lžička pragandy,
svazek bylinek.
Vepřové maso, pupek, kuřecí játra a slaninu nakrájíme na kostky, přidáme pragandu, jalovec, brandy a víno a necháme v chladu odpočinout do druhého dne. Zvěřinu naložíme do stejného láku a rovněž necháme odpočinout. Druhý den opečeme cibulku na sádle, přidáme zvěřinu i s lákem a dusíme do měkka asi dvě hodiny. Po upečení maso umeleme nahrubo, a stejně tak naložené zbylé maso. Směs důkladně smícháme, ochutíme a ozkoušíme její chuť tak, že utvoříme placičku, kterou opečeme na pánvi. Připravenou směs rozdělíme do vypláchnutých zavařovacích skleniček, které uzavřeme víčky a dáme je do plechu s vysokým okrajem, do kterého nalijeme vařící vodu. Vody musí být tolik, aby dosahovala tak do poloviny nádoby.
Pečeme v troubě asi 1 a 1/2 hodiny. Po upečení se paštika vyjme opatrně z trouby a z vodní lázně a nechá se zchladnout. Zkontrolujeme pevnost víček, uložíme do lednice nebo do sklepa a dárek je hotov.
---------------------------------------------------
43. Cikánská paštika.
""""""""""""""""""""""""""
330 g hovězího masa předního bez kosti, 300 g vepřové plece bez kosti, 150 g vepřových jater, 150 g slaniny, 135 g pitné vody do sušeného mléka, 40 g vajíček, 25 g oleje na vymazání tvořítek, 16 g soli,
15 g sušeného odstředěného mléka, 10 g cibule, 10 g hrubé mouky, 1 g mletého zázvoru, 0,6 g muškátového mletého květu, 0,6 g mletého černého pepře, hliníková fólie
Očištěná a odblaněná játra jemně umeleme, přidáme koření, sůl, strouhanou cibuli, prosátou mouku a vše vyšleháme za postupného přilévání sušeného mléka rozpuštěného ve vodě. K vyšlehané směsi přidáme jemně umleté, předem osolené maso a vejce, dobře vymícháme a nakonec do směsi zamícháme na drobné kostičky nakrájenou slaninu. Vyšlehanou hmotou plníme olejem vymazaná paštiková tvořítka, dobře je uzavřeme a necháme táhnout v 80 °C asi 2 hodiny. Po uvaření necháme paštiku vychladnout, pak ji vyklopíme a zabalíme do hliníkové fólie.
--------------------------------------------------
žžžž.JPG
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (344 | 87%)
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
Obrázky na profil, obrázky na lide.cz
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one