Ve fotogalerií Vám ukážu jak má vypadat raut. Fotky rautů mám od své kamarádky Lenky.
ž01.jpg
ž16.jpg
ž1.jpg
ž2.jpg
ž02.jpg
ž3.jpg
ž8.jpg
ž04.jpg
ž9.jpg
ž13.jpg
ž10.jpg
ž14.jpg
ž11.jpg
ž15.jpg
ž7.jpg
ž17.jpg
ž4.jpg
ž5.jpg
ž6.jpg
Ve fotogalerií Vám ukážu jak májí vypadat obložené mísy. Fotky obložených mís mám od své kamarádky Lenky.
37.jpg
1.JPG
2.jpg
4.jpg
6.jpg
7.jpg
8.JPG
10.JPG
12.JPG
13.JPG
15.JPG
16.jpg
18.jpg
19.jpg
22.jpg
23.jpg
25.jpg
26.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
33.JPG
34.jpg
35.jpg
36.jpg
14.JPG
3.jpg
5.jpg
9.JPG
11.JPG
17.jpg
20.JPG
27.jpg
29.jpg
28.jpg
24.jpg
Pizza caprese

Pizza caprese

Pizza vegetaria

Pizza vegetaria

Pizza cardinale

Pizza cardinale

Pizza 4stagioni

Pizza 4stagioni

Pizza provencia

Pizza provencia

Pizza Italiana

Pizza Italiana

Pizza Mexicana

Pizza Mexicana

Pizza Barroccia

Pizza Barroccia

Pizza Valentina

Pizza Valentina

Baby Pizza

Baby Pizza

Pizza Hawaii

Pizza Hawaii

Pizza Contadino

Pizza Contadino

Pizza Palermo

Pizza Palermo

Pizza Bufalina

Pizza Bufalina

 Pizza al tonno

Pizza al tonno

Braccio di Ferr

Braccio di Ferr

Pizza alla Kall

Pizza alla Kall

Pizza Golosa

Pizza Golosa

Pizza Feuerwerk

Pizza Feuerwerk

Pizza Viennese

Pizza Viennese

Pizza Primavera

Pizza Primavera

Pizza Reale

Pizza Reale

Frutti Di Mare.

Frutti Di Mare.

Barrocciaia

Barrocciaia

Pepperoni Speci

Pepperoni Speci

Pizza Frutti di

Pizza Frutti di

PROSCIUTTO DE F

PROSCIUTTO DE F

Záhlaví stránek

V dobrůtkách najdete více než 3500 receptů..
Na těchto stránkách se pracuje..
wwww.jpg
Koření.
"""""""""""""
Dokonalost každého pokrmu spočívá nejen v jeho přípravě, ale též v harmonickém souladu použitých koření a účinném množství bylinek, které ovlivní jeho výslednou chuť.
Použití některých druhů koření.
Koření nazývají se rozmanité části rostlin, nejčastěji plody a květy, kořeny, listy a poupata. Výživné hodnoty nemají, dodávají však pokrmům vůně a povzbuzují chuť k jídlu.

Andělika
""""""""""""
- se používá jako koření do polévek, omáček a salátů.

Anýz -Badyán
"""""""""""""""""
- neboli hvězdičkové koření jsou plody malého čínského stromu. Používá se ho jako koření do likérů, cukrovinek, pečiva, vánoční pečivo, ovocné polévky, pudinky, vařené ovoce.

Bazalka
""""""""""
- Má velmi výraznou chuť, výborně se hodí do jídel italské kuchyně. Používá se jak čerstvá, tak vařená, na zeleninové pokrmy, těstoviny, vepřové maso, játrové knedlíčky, bílé omáčky.
Chutná sladce kořenitě a příjemně peprně. Je klasickým kořením italské kuchyně. Dobře se hodí k salátům, zeleninovým pokrmům a těstovinám.

Bedrník
"""""""""
- jako koření se používá jak listí Bedrníku tak i kořen. Jemně nasekané lístky se přidávají do zeleninových polévek a omáček.

Bobkový list
"""""""""""""""
- jsou sušené listy vavřínu pravého, listy mají být čerstvé, ne starší jak rok, suché a pružné, světlezelené, nemají být šedivé, hnědé ani s hnědými skvrnami, vyznačují se kořenitou vůní a mírně nahořklou chutí, která dodává jistým pokrmům pikantní příchuť. Suchého bobkového listu užívá se jako přísad do sladkokyselých a rybích polévek, do omáček (rajské, smetanové, svíčkové, polské, fazolové, burgundské), mořidla při úpravě zvěřiny a ryb.

Brutnák (oreček)
""""""""""""""""""""
- Toto koření je vhodné do bylinkových omáček, na bylinkové máslo, k ochucení sýrů a tvarohů, přidává se do červené řepy, špenátu a jiných zeleninových jídel.

Celer
""""""""
- Zelená nať obsahuje vitamín A a C, z minerálů hlavně draslík. Celerovým listem se koření polévky, omáčky, zeleninové saláty, používá se při zapékání i dušení masa se zeleninou. Přidává se do mletých mas a do polévek.

Černobýl (pelyněk černobýl)
"""""""""""""""""""""""""""""""""
- Podporuje trávení a činí těžká tučná jídla stravitelnými. Hodí se do pokrmů z mletých mas, do nádivek, vepřové i skopové pečeně a lze ji přidat i do salátů nebo palačinek - ne mnoho asi čajovou lžičku na 1kg masa nebo pokrmu.

Česnek
"""""""""
- je oblíbený v kuchyni mnoha národů na Balkáně, v Orientu, v kuchyni francouzské, anglické, italské, španělské, židovské, indické i čínské. U nás se hojně používá do polévek, omáček, při přípravě masa skopového, hovězího i vepřového, při výrobě uzenin, do játrových pomazánek, zabijačkových jídel, jídel z brambor, topinek.

Dobromysl
"""""""""""""""""
- (oregano)- podporuje chuť k jídlu. Přidává se do pizzi, rizota, špaget, omáček. Dále při přípravě skopového a telecího masa. Nezbytná je při přípravě masa "na divoko".

Estragon
""""""""""""
- (pelyněk kozatec) - Koření používané na celém světě. Používá se k aromatizování vinných a ovocných octů, do bylinkového másla, do omáček a majonéz, při nakládání zeleniny, do salátů, polévek, marinád a omelet.
Jemně letně aromatický, chuti kořenitě natrpklé. Zvlášť vhodný pro přípravu francouzské kuchyně, bylinkových másel, nádivek do drůbeže, do omáček, polévek, salátů a marinád.

Fenykl
""""""""
- pěstuje se pro aromatické semeno. Fenyklem kořeníme některá pečiva, perník, ovocný chlebíček, majonézové nebo kyselé zálivky k zeleninovým salátům, zavařeniny, sýry, nakládaniny.

Hořčice
""""""""""
- vyrábí se ze semen rozemletím na jemnou moučku z bílé hořčice části černé hořčice. Hořčice se podává k masitým pokrmům a přidává se k různým pikantním omáčkám a majonézám.

Hřebíček
""""""""""
- jsou poupata myrtového stromu, používá se do omáček, cukrovinek a perníku. Pro silnou a pronikavou vůni se hřebíčku používá jen v malých množstvích.

Chilli
""""""""
-(cayennský pepř)- grilované maso, guláš, pikantní omáčky ke zvěřině nebo k rybám, zeleninové saláty.
Jalovec - nakládaná zvěřina, tučnější vepřové, skopové, tmavší omáčky, zelí, kapusta, červená řepa.

Karí
"""""
-(curry)- Karí koření je směs obsahující koriandr, kardamon, zázvor, bílý pepř, kukumu, nové koření a kmín. Čínské koření karí obsahuje navíc česnekový prášek a papriku, je tmavší barvy a ostřejší, výraznější chuti. Používá se na přípravu kuřete, ryb, zeleniny, rýže, rajské nebo smetanové omáčka, klobás, pečených jater.

Kapary
""""""""
- jsou poupata z trnitého keře kapary, rostoucí divoce v jižní Evropě a užívá se jich k přípravě pikantních omáček, k různým masitým pokrmům.

Kardamon
""""""""""""
-(také malabárská skořice=rajská zrna)- je důležitou přísadou pokrmů kuchyně indické a čínské, je součástí směsí (karí). Používá se do omáček, k aromatizování octa, hořčice, na vánoční pečivo, kynutá těsta, hovězí guláš, rizoto, sekané maso, kuřecí, skopové a jehněčí pokrmy.

Kerblík
""""""""
- Jemné lístky s lehkým petrželovým aroma se používají čerstvé. Nevaříme!. Použití: bramborová nebo zeleninová polévka, drůbež, jehněčí maso, tvarohové, vaječné a sýrové pomazánky.

Kopr
""""""
- Je nepostradatelný pro přípravu jídel z okurek, hodí se dobře i k rybě, jídlům z brambor a vajíček, studeným omáčkám dodává pikantní příchuť.
Intenzivního aroma, chutí vzdáleně připomínající kmín. Použití do pomazánek, polévek, omáček, při přípravě rybích filetů.

Koriandr
""""""""""
- medové koláčky, marcipán, luštěniny, zavařeninové a drůbeží paštiky, kapusta, mrkev, červená řepa.

Kmín, mletý kmín
"""""""""""""""""""""
- Je plod luční rostliny, používá se kmínové semeno. Účinné látky kmínu povzbuzují činnost zažívacích orgánů, potlačují křeče při kolikách a onemocněních žaludku a upravují zažívání. Kmín působí také proti choroboplodným zárodkům a střevním parazitům. Používá se při pečení žitného chleba, kmínového pečiva, vaření brambor, do polévek, při přípravě masa a uzenin, do pomazánek a měkkých sýrů, tvarohů, salátů a zeleniny. Je součástí do nálevů při nakládání zeleniny, kyselého zelí, okurek.

Křen
-

Levandule
"""""""""""""
- jako koření se používají listy, nebo snítky s květy při přípravě francouzské, italské a španělské kuchyně, a to vždy v malém množství spolu s rozmarýnem.

Libeček
"""""""""
- Bývá označován i jako koření maggi. Lístečky, tenké stonky i omyté a usušené kořeny se vaří a výborně se hodí do polévek a omáček. Vyznačuje se silným arómatem, používejte ho proto opatrně. Ochutí při vaření brambor nebo luštěnin, přidáváme jej do bramborových a luštěninových polévek, rybích a masových vývarů, do salátů, mletých mas, tvarohů, pomazánek, bešamel, bylinkové máslo, sekané (mleté) maso. Přidáváme pro aromatickou chuť v malém množství.
Velmi aromatický, lehce masové příchuti s nádechem celeru. Libečkem kořeníme hovězí vývary, bramborové a zeleninové polévky, saláty, omáčky, nádivky.

Majoránka
"""""""""""""
- Používá se jak čerstvá tak sušená, například do uzenin a játrových paštik, do zeleninových a masitých polévek, do nádivek. Pěstuje se jako jednoletá bylina. Používáme v sezóně čerstvou, v zimě sušenou do polévek, gulášů, dušených i pečených mas, ke kachně, huse, do luštěninových pokrmů, mletých mas, jitrnic, skopového masa.
Intenzivní aromatické chuti. Koření se jí polévky, dušená masa, karbanátky, drůbež, paštiky, uzeniny, jaternice, bramboráky.

Máta peprná
""""""""""""""""
- čerstvé lístky přidáváme do ovocných salátů, ovocných nápojů, bowlí, ze sušené připravujeme čaj proti plynatosti, žaludečním a žlučníkovým potížím.

Meduňka citrónová
"""""""""""""""""""""""
- Listy silně voní jako citrónová kůra. Hodí se do salátových zálivek a do sladkých ovocných jídel. Lístky jsou vhodné i na zdobení. Sušené lístky se používají na čaj. Používáme k ochucení limonád, ovocných salátů a všude tam, kde používáme citrónovou šťávu.
Čerstvou ochucujeme ovocné letní nápoje, mléčné koktejly, zeleninové saláty, tvarohové a sýrové krémy, jogurt i omelety. Používáme ji jako koření k nakládání okurek, rajčat, k masu i rybám.

Mletá paprika
"""""""""""""""""
-

Mletý černý pepř
"""""""""""""""""""""
-

Muškátový květ a oříšek
"""""""""""""""""""""""""""""
- používá se v malém množství do moučníků a pečiv. Též některé zeleniny, polévky a omáčky vyžadují této kořenité přísady.

Nové koření
""""""""""""""
-

Oregano
"""""""""""""
- (divoká majoránka) - Nepostradatelné koření do pizzy, je oblíbené také v řecké kuchyni.
Neobejde se bez něj žádná pizza nebo těstoviny. Čerstvé oregano používáme do salátů, zvláště v kombinaci s rajčaty a paprikami. Používáme ho rovněž ke zvýraznění chuti všech druhů masa.

Paprika
""""""""""""
- Plodů papriky je několik odrůd. Červená rozemletá se užívá k pokrmům masitým jako zadělávané telecí, kuře na paprice, guláše, zadělávané dršky, polévky. Zelené papriky plníme dušenou rýží a masem.

Pažitka
""""""""""
- Raší již v předjarních teplých dnech. Používá se čerstvá, většinou nasekaná na jemno. Používáme ji čerstvou i zmrazenou do hotových polévek, omáček, k vejcím, tvarohu, pomazánkám, do omelet.
Vůní podobná pórku, chuti jemné vzdáleně připomínající cibuli a česnek. Použití do všech druhů polévek, salátů, pomazánek, a všude tam, kde dáváme cibuli.

Pelyněk brotan
"""""""""""""""""""""
- (boží dřevec)- Je to léčivá bylina i koření. Používá se v malém množství ke kořenění tučného vepřovéhoa skopového masa, pečené husy a kachny, ale také k ochucení koláčů, tvarohu, majonéz a salátů.

Pepř
"""""""
- jsou plody popínavého keře, černý pepř je z nedozrálých sušených plodů, bílý pepř se připravuje máčením ve vápenné vodě nebo mořské soli z plodů zralých. Pepř je nezbytným kořením při vaření.

Petrželová nať - kořen
""""""""""""""""""""""""""""
- Pro vylepšení chuti se používá jak hladká tak i kadeřavá petržel, na ozdobu se však hodí lépe kadeřavý druh. Petržel jídlo okoření podobně jako celer a vaří se s jídlem. Petržel se uplatní všude tam, kde používáme pažitu. Je v kuchyni nepostradatelná pro jemnou aromatickou chuť a svěží i dekorativní vzhled zejména v studené kuchyni. Nemá chybět v nádivkách, polévkách, salátech, přidáváme ji k vejcím, tvarohu, sýrům, těstovinám, sekaným masům. Sušíme ji, zmrazujeme, jemně nakrájenou i v ledových kostkách.

Provensálské koření
""""""""""""""""""""""""
- směs Saturrajka, Bazalka, Tymián, Oregano.

Rozmarýn
"""""""""""""""
- Lístky jsou špičaté a tvrdé. Při dávají se do polévek, masitých a rybích jídel, karbanátků a do drůbeže. Vaří se.
Lehce kafrové až pryskyřičné vůně i chuti. Zvlášť vhodný do houbových polévek, salátů, při přípravě baklažánu, játrové paštiky, pro přípravu zvěřiny a jehněčího masa. Pikantní aroma dodává nejen hovězímu, telecímu a vepřovému masu, ale též králíkovi, huse, kachně i kuřeti.

Řeřicha
"""""""""""""
- Lehce ji vypěstujeme sami, např. na vatě nebo v kořenáči. Má velmi kořeněnou chuť a je bohatá na vitamín C. Používá se jen čerstvá.

Saturejka
"""""""""""
- Chutná jemně palčivě a vyniká zejména v luštěninových a obilninových jídlech (zvýrazňuje jejich chuť), vodových a bramborových polévkách, v zelí, kapustě, houbách, nádivkách, rybí polévce při nakládání zeleniny v octě, je známá ze staročeské kuchyně při přípravě zvěřinových jídel a smetanových omáček.
Velmi aromatická, peprné chuti. Vhodná do všech luštěninových jídel, klobás, k přípravě zvěřiny a uzených mas, smetanových omáček, salátů.

Sůl
"""""
-

Skořice
"""""""""""
- je kůra větví skořicovníku, vavřinovitého druhu rostlin. Skořici používáme ke kořenění nákypů, moučníků, a některých cukrovinek.

Šafrán
""""""""""
- je zboží velmi drahé, u nás málo používané a když tak jen jako barviva do polévek.

Šalvěj
""""""""
- Je silně aromatická. Pro výraznou chuť používáme jen několik čerstvých lístků, přiměřeně sušených, které stačí pokrm provonět. Používá se při přípravě skopového a jehněčího masa, ryb, karbanátků, ke kachně. Vaří se s jídlem.
Velmi intenzivní aroma, kořenité natrpklé chuti. Použití na skopové a jehněčí pečeně, k telecímu masu a rybám do nádivek a na všechny grilované druhy masa.

Tabasco
"""""""""""
-

Tymián
"""""""""
- Je nepostradatelný především v kuchyni italské a francouzské. Lístky se používají čerstvé, a lze je vařit i se stonkem. Hodí se k česneku, šalvěji, oreganu, estragonu a majoránce. Kořeníme jím opatrně pro velmi aromatickou až štiplavou chuť. Je nezbytný při přípravě některých omáček, luštěninových jídel, sekaných mas, zvěřiny.
Velmi aromatické vůně, chutí nahořklé štiplavé podobné pepři. Použití při přípravě zvěřiny, do sekaných mas, salátů, fazolových a hrachových pokrmů, do omáček, k přípravě ryb, na italskou pizzu.

Vanilka
""""""""""
- jsou plody rostliny vstravačovité, pocházející z tropických krajů Ameriky. Používá se ponejvíce v cukrářství k přípravě různých krémů a likérů. Zboží dobré poznáme po barvě černohnědé a silné vůni.

Worcestrová omáčka
""""""""""""""""""""""""""
-

Yzop
"""""""
- používáme do mletých mas, saláty, tvaroh, nádivky, masové bramborové nebo zeleninové polévky, vepřová pečeně, hovězí závitky.

Zázvor
"""""""""
- jsou kořeny stejnojmenné rostliny. Používá se ku kořenění polévek, zavařenin, pečiva, omáček, a různých nápojů.

Polévkové bylinky
"""""""""""""""""""""""""
Směs bylinek pikantní aromatické vůně i chuti. Vhodné do všech druhů polévek, ale i při přípravě zvěřiny a pečení.

Provensálské byliny
"""""""""""""""""""""""""""
Pikantní aromatická směs trpce kořenné chuti. Zvlášť vhodná do salátů, omáček, nádivek, k rybám, na grilovaná kuřata.

Salátové byliny
""""""""""""""""""""""
Trpce kořenné vůně i chuti, pikantní aromatická směs. Zvlášť vhodná do všech druhů salátů, omáček, ale též pro přípravu zvěřiny.
w.jpg
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (344 | 87%)
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
Obrázky na profil, obrázky na lide.cz
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one