Ve fotogalerií Vám ukážu jak má vypadat raut. Fotky rautů mám od své kamarádky Lenky.
ž01.jpg
ž16.jpg
ž1.jpg
ž2.jpg
ž02.jpg
ž3.jpg
ž8.jpg
ž04.jpg
ž9.jpg
ž13.jpg
ž10.jpg
ž14.jpg
ž11.jpg
ž15.jpg
ž7.jpg
ž17.jpg
ž4.jpg
ž5.jpg
ž6.jpg
Ve fotogalerií Vám ukážu jak májí vypadat obložené mísy. Fotky obložených mís mám od své kamarádky Lenky.
37.jpg
1.JPG
2.jpg
4.jpg
6.jpg
7.jpg
8.JPG
10.JPG
12.JPG
13.JPG
15.JPG
16.jpg
18.jpg
19.jpg
22.jpg
23.jpg
25.jpg
26.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
33.JPG
34.jpg
35.jpg
36.jpg
14.JPG
3.jpg
5.jpg
9.JPG
11.JPG
17.jpg
20.JPG
27.jpg
29.jpg
28.jpg
24.jpg
Pizza caprese

Pizza caprese

Pizza vegetaria

Pizza vegetaria

Pizza cardinale

Pizza cardinale

Pizza 4stagioni

Pizza 4stagioni

Pizza provencia

Pizza provencia

Pizza Italiana

Pizza Italiana

Pizza Mexicana

Pizza Mexicana

Pizza Barroccia

Pizza Barroccia

Pizza Valentina

Pizza Valentina

Baby Pizza

Baby Pizza

Pizza Hawaii

Pizza Hawaii

Pizza Contadino

Pizza Contadino

Pizza Palermo

Pizza Palermo

Pizza Bufalina

Pizza Bufalina

 Pizza al tonno

Pizza al tonno

Braccio di Ferr

Braccio di Ferr

Pizza alla Kall

Pizza alla Kall

Pizza Golosa

Pizza Golosa

Pizza Feuerwerk

Pizza Feuerwerk

Pizza Viennese

Pizza Viennese

Pizza Primavera

Pizza Primavera

Pizza Reale

Pizza Reale

Frutti Di Mare.

Frutti Di Mare.

Barrocciaia

Barrocciaia

Pepperoni Speci

Pepperoni Speci

Pizza Frutti di

Pizza Frutti di

PROSCIUTTO DE F

PROSCIUTTO DE F

Záhlaví stránek

V dobrůtkách najdete více než 3500 receptů..
Na těchto stránkách se pracuje..

Nakládáme ryby

Sbírka receptů - Mondi.h - warforum.cz

Nakládané rybí karbanátky

""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg malých bílých plevelných ryb (plotice,ouklej, cejn, apod.),1 kg bůčku,5 vajec, strouhanka, cibule, sůl, pepř, majoránka, drcený kmín.
Nálev:
klasický nálev na okurky podle chuti.
Příprava:
Ryby očistíme a vykucháme, odřízneme hlavy a celé i s kostmi pomeleme na paštikové šajbě (řezné desce), nejlépe třikrát po sobě. (Třikrát proto, že stejně pak nikdo nevydrží tu vůni a chuť, tak aby kostičky tolik nevadily). Potom pomeleme i bůček, (stejně však může posloužit i vepřový lalok, dokonce byl výsledek chutnější, nemluvě o finanční stránce, když jsme dělali karbenátky z 10 kg ryb), přidáme vejce, najemno pokrájenou cibuli, sůl, koření, trochu strouhanky a promícháme.
Potom vykrajujeme kávovou lžičkou malé kousky, které zakulatíme, obalíme ve strouhance a osmažíme dočervena. Protože je kuliček poměrně dost, je lépe je smažit ve fritovacím hrnci, nemusí se obracet a jsou všechny pěkně stejnoměrně osmažené.
Ty karbenátky, které zbytou po ochutnávání, dáme do zavařovacích sklenic a každou vrstvu proložíme cibulí nakrájenou na kolečka. Nahoru přidáme kousek feferonky a zalijeme nálevem. Sterilujeme asi půl hodiny a pokud chceme karbenátky uchovat déle, sterilaci druhý den zopakujeme (vydrží pak i rok).
Necháme alespoň deset dní uležet, čím déle tím lépe. Nálev rozpustí i ty nejmenší náznaky kostiček, a je to nejen skvělé zakousnutí k alkoholickému dýchánku ale i skvělý vyprošťovák!!!
-------------------------------------------------

Rybí karbenátky v nálevu.
""""""""""""""""""""""""""""""
Na 1kg ryb. 1 velká cibule, 3 celá vejce, sůl, pepř, majoránka, česnek,3 rohlíky popř.strouhanka.
1.Nálev-Buď Deko
2.Nálev 1l octa, 4l vody, 5 lžic cukru, 2 lžičky soli, 3ks bobkový list, 10 kul.nového koření, 20 kul.celého pepře, hořčičné semeno.
Ryby necháme krátce projít varem.Po vychladnutí maso obereme od kostí, jde to velmi snadno.Menší kosti můžeme klidně nechat, vůbec to nebude vadit.
Po té maso pomeleme s cibulí, česnekem a rohlíky.Do pomletého masa se už přidají jen vejce, pepř, sůl a majoránka.Pečlivě promíchat a popřípadě, zahustit strouhankou.
S této hmoty uděláme malé karbenátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme, nejlépe ve Fritovacím hrnci.Karbenátky necháme vychladnout a po vychladnutí je vkládáme do sklenic.Karbenátky prokládáme na kolečka nakrájenou cibulí.Potom jen zalijeme jedním z uvedených nálevů, necháme alespoň měsíc uležet a Hotovo!
-------------------------------------------

Lahodné pečenáče
""""""""""""""""""""""""""""
Nálev: 2l vody, 0,6l octa 8%, 0,5l červeného vína, 1/2 sáčku Deko, 1 a 1/2 balení Masoxu, 1dcl sójové omáčky (i víc), 3-5 cibulí (na kolečka), 3-5 mrkví (na kostky), 1 menší celer (na kostky), 1 menší petržel (na kostky), 6-8 tablet cukerinu (nebo kostek cukru).
Vařit 15 min. Nálev scedíme. Je toho tak akorát na 15 menších cejnů (ze kterých jsou tyto pečenáče podle mě nejlepší). Trošku nálevu doporučuji schovat, ryby ho časem nasávají a je ho třeba doplňovat.
Ryby bez hlavy, ocasu a ploutví nasolíme, obalíme v mouce a osmažíme. Ještě teplé je nakládáme třeba do kbelíku od šrotu nebo do lahví a zalijeme teplým nálevem. Přidáme 1/2 lžíce oleje, 3-5 tablet cukerinu a cibuli podle chuti (je třeba ji převařit, jinak zčerná). Přidáme 1-2 bobkové listy, pár kousků nového koření a celého pepře. Necháme uležet 3 týdny na chladném místě. Dobrou chuť!
------------------------------------------
Bolen na kyselo od Myšků.
"""""""""""""""""""""""""""""""
Chyceného bolena vykucháme a stáhneme z kůže, nařežeme podkovy asi 1cm široké které řádně propereme, vysušíme a poté dost nasolíme.Vložíme do kameninové nádoby nebo do sklenice a dáme na tři dny do chladna. Po třech dnech vyndáme kousky z nádoby a opět propláchneme.Poté si připravíme lák na naložení:
ocet a voda 1:1, bobkový list 3ks na litr, nové koření , celý pepř, mletý pepř,
suš.feferonku 1ks, cukr 1malou lžičku, cibule 3ks na kolečka.
To vše svaříme asi 5 minut ponecháme ve varu a následně necháme vychladnout.
Ryby vkládáme do kamen. nádoby nebo do sklenice a prokládáme cibulí kterou jsme povařili. Můžeme prokládat i citrónem pokrájeným na tenká kolečka.
Necháme uležet alespoň 4dny, pak lák slejeme a z ryb odstraníme jen velké kosti.Malé se krásně rozloží.Můžeme ještě dochutit pepřem a solí. Promícháme a mírně zalejeme olivovým olejem. Můžeme domíchat tatarku smísenou půl na půl s majolkou a plníme do malých skleniček. Poté vše rozdáme kamarádům-Dobrou chuť.
-------------------------------------------
Kodlův rybí salát.
"""""""""""""""""""""
4 střední cejni (nebo odpovídající množství jiné ryby), 15 dkg eidamu, sterilovaná kapie, bílý jogurt nebo tatarka (majonéza), sůl, pepř.
Vykuchané cejny uvaříme v osolené vodě, necháme vychladnout a odstraníme páteř a žebra. Obrané maso pomeleme na stroju na maso. Eidam nastrouháme a spolu s nakrájenou paprikou smícháme s cejním masem. Nakonec přidáme jogurt (tatarku), dle chuti osolíme a opepříme a můžem konzumovat.
---------------------------------------
Rybí salát
""""""""""""""""""
Suroviny: Asi 1/2 kg masa z menších ryb, 2 větší cibule, asi 300 g Kunjovanky nebo podobné steril. zeleniny, sklenička kvalitní majonézy, sůl, ocet
postup
PRACNÉ a ZDLOUHAVÉ, ale velmi CHUTNÉ.
Očištěné ryby (celé nebo půlky dáme do slané vody (asi 50 g na 500 ml vody), asi na 4 dny necháme v chladu nebo chladničce. Potom je propláchneme a dáme do octa zředěného na 6 % (1 díl vody na 3 díly 8% octa). v něm je necháme opět v chladu asi týden (může být i déle).
Potom ryby dobře propláchneme, vyjmeme z nich páteře (ostatní kosti jsou většinou změklé) a nakrájíme maso na menší kousky. K nim přidáme opláchnutou sterilovanou zeleninu a cibuli pokrájenou na půlkolečka, předem krátce povařenou. To vše zamícháme, zalijeme sladkokyselým lákem (ocet zředěný asi 1:4, se sladidlem dle chuti), můžeme přidat koření dle chuti a zase necháme na chladném místě několik dní.
Nakonec směs rybího masa a zeleniny dobře propláchneme, promícháme s majonézou a konečně je hotovo.
----------------------------------------
Pečenáče .
""""""""""""""
Suroviny: 3 dcl biele suché víno, 1 dcl octu, 1 ks bobkový list, 1 ks nové korenie, soľ, hladká múka, vajíčko, strúhanka.
Očistená biela ryba (jedno aká) nie moc veľké kusy, cca 0,5 kg osolíme, obalíme v trojobale, uložíme na pekáč a na sucho bez masti upečieme. Z bieleho vína, octu, nového korenia a bobkového listu spravíme nálev. Doporučujem koreniny povari? dopredu v troche vody, pustia arómu a až potom prida? ocot s vínom. Po zovrení odstavi? a necha? vychladnú?. Do vychladnutého nálevu pouklada? vychladnuté ryby a necha? asi 1 týždeň odstá? v chlade. Jeme aj s malými kos?ami, čím sú dlhšie v náleve tým sú mekšie, (ako zavináče). Každý si môže tento recept upravi? podľa seba. Toto je len základný návod. Nevadí tomu ani koreňová, vriacou vodou zabarená zelenina aj cibuľa.
Verte je to bašta.
-----------------------------------------
Pečenáče II.
""""""""""""""""""
Příprava nálevu na 5 l sklenic: 1,5 l vody,0,5 l octa,5-8 lžic cukru,2 lžíce soli,10 kuliček nového koření,10 kuliček pepře,3 bobkové listy, 1/2 štamprle koření Klassik,1 lžíce Vegety. Vše svařit dohromady.
Dle množství ryb smícháme hladkou mouku z mletou červenou paprikou.Ryby nakrájené na podkovy nebo čtvrtky v této směsi obalíme.Obalené ryby osmažíme dozlatova, necháme trochu vychládnout a ukladáme do 0,7 l sklenic.Mezitím když ryby chladnou, si nakrájíme pár cibulí na kolečka, můžeme přidat i feferonky.Při nakládání ryb do sklenic přidáme po pár kolečkách cibule i feferonce (dle chuti).Potom vše zalejeme již připraveným horkým nálevem a zavíčkujeme.Při větším množství můžeme i sterilovat asi 15 minut při teplotě 80°C.V chladné místnosti necháme alespoň 14 dnů až změknou drobné kosti.V ledničce vydrží pár měsíců bez ztráty kvality.
--------------------------------------------
Lák na pečenáče.
"""""""""""""""""""""
1 díl octa, dva a čtvrt dílu vody, lžíce soli, pár lístků bobkového listu, několik kuliček pepře a nového koření.Necháme přejít varem, odstavíme a necháme úplně vychladnout. Lák používáme na zalití zavináčů, drobných rybek. Možno použít Deko, nutno dodržet poměr vody a octa !!!
------------------------------------------
Drobné rybky na kyselo.
""""""""""""""""""""""""""""
Plotičky, oukleje tradičním způsobem očistíme, zbavíme hlaviček, vypereme a skládáme do nádoby. Vydatně prosolujeme, porce musí být pod vodou, rybičky vodu pustí, jinak dolít. Ponechají se opět tři dny, potom vyperou, naskládají do nádob, zalijí na tři dny neředěným octem. Po třech dnech se znovu vyperou, naskládají do nádob, prokládají cibulí, okurkou, zalijí lákem na pečenáče. Z takto získaných chutných rybiček lze dělat vynikající rybí saláty, například přidáním do salátu bramborového. Rybí saláty lze dělat i ze zavináčů, po nakrájení na kousky.
---------------------------------------
Domácí pečenáče z rybího filé.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Ingredience:
700 - 800 g rybího filé, , olej, sůl, polohrubá mouka, ocet, cukr, nové koření,
bobkový list, 1 cibule.
Příprava:
Plátky rybího filé mírně osolíme, obalíme v polohrubé mouce a z obou stran opečeme na oleji. V hrnci svaříme vodu s octem, cukrem, solí nakrájenou cibulí a kořením.
Opečené plátky filé zalijeme připraveným lákem a necháme v chladničce nejméně 2 dny uležet.
-------------------------------------------------
Italské zajímavě marinované pečenáče.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Ingredience:
500g čerstvých ančoviček, nebo sardinek, hladká mouka, olej na smažení, 2 cibule na drobno pokrájené, 2dl bílého suchého vína, trocha vinného octa, 100g hrozinek, 50g na drobno usekaných vlašských ořechů, sůl a pepř podle chuti.
Příprava:
Vykuchat rybičky, obalit je v mouce a oklepat její přebytek. Osmažit je na rozehřátém oleji.
Na jiné pánvi osmažit cibuli na rozehřátém oleji, zalít je vínem a trochou octa a vše povařit po 5 min.
Na mísu poskládat osmažené rybičky, zasypat je hrozinkami a ořechy. Vše opetrně zalít svařenou marinádou. Osolit a opepřit. Nechat vychladout a přikrýt.
Mísu vložit do chladničky alespoň na dva dny i více.
TIP: Pečenáče se mohou podávat s osmaženou polentou (recept je na Labužníku), ale jsou výborné i bez ni třebas s chlebem. Mohou se připravit i z proužků vykostěných ryb, jako je kapr.
-------------------------------------------
Novoroční pečenáče
""""""""""""""""""""""""""""""
Ingredience:
kapr, hořčice, sůl, klasický trojobal (vejce, hl.mouka, strouhanka).
nálev: jako na okurky, ale víc octa (!!!)+ cibule, bobek, nové koření, mrkev.
Příprava:
Naporcovaného kapříka (raději dva) vydatně namažeme plnotučnou hořčicí a necháme přes noc meditovat, pak osolíme a obalíme jak je zvykem v našich krajích a osmažíme (dlouho a pomalu).
Konzumujeme ke štědrovečerní večeři s bramborovým salátem. Co zbyde, dojíme na snídani :-). Zůstanou-li i poté nasmažené porce a rodina, přecpaná cukrovím a vánočními dobrotami, odmítá další kapří chod, uvaříme nálev podobně jako na okurky a zbylé porce naskládáme do kameňáku nebo větší sklenice, přikryjeme kolečky cibule, mrkve, přidáme vavřín a nové koření a zalijeme nálevem.
Po zhruba 14 dnech kosti v octu změknou a domácí pečenáče jsou s jásotem vítány.
--------------------------------------------------
Pečenáče - jak je známe z lahůdek.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Ingredience:
1 kg makrel, sůl, hladká mouka na obalení, olej na smažení.
nálev:
450 ml octa, 230 ml vody, 50 ml červeného vína, 1 petržel, 1/2 celeru, 2 mrkve,
2 cibule, 30 g soli, 1 citrón, 1 lžička celého pepře, 1 lžička nového koření, 6 ks bobkového listu.
Příprava:
Celer nakrájíme na slabé plátky, mrkev a petržel na kolečka a spolu s bobkovým listem, pepřem, novým kořením a solí dáme vařit do uvedeného množství vody. Před koncem varu přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, kolečka citrónu, ocet a víno. Necháme vychladnout.
Ryby osolíme, obalíme v hladké mouce a opečeme na oleji nebo na přepuštěném másle. Rovněž necháme vychladnout.
Studené ryby vložíme do vychladlého nálevu a dáme do ledničky.
Ke konzumaci jsou připravené za několik dní, v ledničce by měly vydržet bez změny kvality měsíc až šest týdnů.
---------------------------------------
Pečenáče-špičkový nálev.
"""""""""""""""""""""""""""""""
Ingredience:
1 a 3/4 l vody, 1/4 l vína, 1/4 l octa, 10-12 lžiček cukru, 6 lžiček soli, 8 ks nové koření, 5 ks hřebíček, 3 bobkové listy, 1 lžička hořčičného semene, 6 ks pepře.
Příprava:
Ryby mírně osolíme, obalíme v mouce, bílku, opět v mouce a usmažíme na oleji do zlatova.
Nejlepší jsou sledě nebo makrely, může být i kapr.
Všechny ingredience společně 5 min. povaříme.
Vychladlým nálevem zalijeme usmažené ryby a necháme alespoň týden uležet v chladničce.
--------------------------------------------
Kyselé pečenáče
""""""""""""""""""""
Suroviny: kmín, bobkový list, nové koření, hořčičné semínko, sůl, cukr, může být i kytka kopru nebo koriandru, ocet, voda, olej.
Postup: vyčištěnou rybu přes noc nasolíme a ráno naporcujeme na větší plátky - sousta tak, aby se daly skládat do sklenice s víčkem. Rybu okmínujeme a v troubě opečeme na oleji do zlatova. Svaříme patřičné množství láku: voda, po špetkách bobkový list, nové koření, hořčičné semínko, sůl, cukr, může být i kytka kopru nebo koriandru a konečně ocet - vše naředěné dle chuti. Opečené plátky ryb necháme vychladnout a naskládáme do sklenic, zalejeme vychladlým lákem a týden necháme v chladu dozrát. Dobrou chu?.
---------------------------------------------
Olejovky.
""""""""""""""""
Jaká koliv ryba je vhodná od velikosti plotice 5 cm až po lopatu cejna.
Ryby řádně! osolíme, naložíme do mísy přes noc proložíme bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, veškeré koření použijeme při zavařování. Malé rybky zavařujeme celé, u větších (nad 15 cm) ořežeme maso pouze s žeber a páteře, a ořezané maso dáme do skleniček, přiklačíme a na konec přidáme bobkový list, nové koření, pepř celý a doplníme k okraji sklenice olivovým (nebo i jiným) olejem. Vyzkoušená velikost - sklenička od výživy: 1 bobkový list, 2x nové koření, 2x pepř celý, 1-2 polévkové lžíce olivového oleje, podle velikost ryb můžeme měnit i velikost sklenic. Po zavíčkování vaříme v papiňáku postavené nad dnem skoro celé ponořené ve vodě 2 hodiny (platí pro velikost sklenice od děcké výživy z důvodu rozvaření kostí). Odzkoušené mám - do starého papiňáku vložím napařovák na knedle, naliji vodu tak, aby první vrstva skleniček od výživy byla ponořena až po víčko, naskládám druhou vrstvu skleniček a vařím tak, aby pojistka papiňáku se jen třepala ale nevyskočila.
-------------------------------------------
Domácí olejovky.
"""""""""""""""""""""""""
Ingredience:
800 g sleďů, půl hrnku oleje, sůl.
Příprava:
Porce (řezy) sleďů osolíme, naskládáme těstě vedle sebe do menšího pekáčku nebo zapékací misky a zalijeme olejem.
Pečeme v troubě vyhřáté na cca 200°C 30 minut.
Po vychladnutí podáváme jako olejovky, například na obložené chleby.
------------------------------------------
Kapr v aspiku.
""""""""""""""""
Suroviny: 1 kg kapra, 7 plátků bílé želatiny. Rybí várka: 750 ml vody, 50 ml octa, 2 mrkve, 1 petržel, 50 g celeru, sůl, nové koření, celý pepř, bobkový list, petrželka, 1 bílek. (Lze dát ocet a víno v poměru 1:1 - potom bude aspik jemnější). Na ozdobu: 100 g sterilovaných okurek, 50 g sterilované kapie, kapary. V hrnci uvedeme do varu vodu, do které přidáme ocet, mrkev, petržel, celer, koření a vaříme asi 20 min. Kapra očistíme, rozpůlíme, skrojíme žeberní kosti a nařízneme kůži. Dáme do vývaru a na mírném ohni vaříme asi 10 min. Vařeného kapra vyndáme a dáme stranou. Do vroucího vývaru za stálého míchání vlijeme ve studené vodě rozšlehaný bílek. Necháme ho srazit (naváže na sebe nečistoty) a vývar přecedíme. Namočenou želatinu ve vodě asi 5 min. vymačkáme a rozpustíme ve vývaru. (POZOR ! Vývar nesmí být žhavý ani studený. Teplota 40°C ne víc, ne míň. Pokud by bylo moc teplé nebo studené, sulc neuděláme). Část vlijeme do vyšší formy a necháme ztuhnout. Vložíme porce kapra, dle fantazie ozdobíme okurkou, kapií, kapary a zalijeme zbylou částí vývaru. (Z mrkve na ozdobu děláme třeba srdíčka vánočním vykrajovátkem). Zkouška aspiku: na studený tallíř z lednice nalijeme 2-3 mm aspiku. Aspik musí lepit a po 10-ti min. v lednici musí ztuhnout. Když ne, přidáme ještě želatinu. Zbytek aspiku nalijeme do nádobky a vánočními vykrajovátky vykrájíme a porce na talíři dozdobíme.
-----------------------------------------
Rybí salát od Václava.
"""""""""""""""""""""""""""
cejn, plotice, jelec, okoun, karas... co máte právě po ruce, sůl, cibule, DEKO (sladkokyselý nálev), majolka, tatarka (může být i LIGHT).
ryby vykucháme, vyčistíme a ponoříme do vařící vody, kterou předem přiměřeně osolíme, vaříme několik minut (dle velikosti ryby)až půjdou od kosti. Ryby vyjmeme z vody a necháme vychladnout.Cibuli rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké plátky. Ryby vykostíme a vkládáme do připravené sklenice střídavě s cibulí(vrstva ryb, vrstva cibule ...)množství cibule volíme podle vlastní chuti, nám co máme cibuli rádi stačí poměr 1:1 nebo 1:0,75. zalejeme studeným sladkokyselým nálevem z DEKA. Sklenici přikrejeme a dáme do chladna na týden uležet, potom směs přecedíme přes cedník a necháme okapat, do takto připravené směsy zamícháme tatarku s majolkou v poměru 1:1 a v míse dobře promícháme. Podáváme s čerstvou houskou nebo rohlíkem.
Přeji dobrou chuť.
---------------------------------------
Matesy
"""""""""""""
Ryby /jakékoliv/ na 3 - 5 týdnů nasolit, skrojené při velkých porcích na poloviny, potom stáhnout kůži, vytahat kosti - případně pokrájet na proužky, podle velikosti ryb. Na dno sklaenice dáme bobkový list, pepř, nové koření, olej, plníme rybami, prokládáme cibulí, popř. dolijeme olejem. Kosti vybírat až po nasolení - jdou lépe. Ryby v soli vodu pustí, jinak je jí třeba dolít tak, aby byly potopené.Olej je možno nahradit kysanou smetanou.
---------------------------------------
Matjesové závitky
"""""""""""""""""""""""
Postup přípravy receptu:
Cibuli nakrájíme na kolečka, mrkev na nudličky, do vroucí vody dáme cibuli, mrkev, bobkový list, celý pepř, hřebíček a cukr a povaříme asi 15 minut. Necháme vychladnout a scedíme. Mezitím matjesy naklepeme, pokapeme olejem, poklademe mrkví a kolečky cibule. Každý plátek stočíme a upevníme párátky. Závitky potom narovnáme do skleněné mísy a nakonec přelijeme připravenou majonézovou zálivkou. Tu si připravíme tak, že v majolce rozmícháme smetanu a koňak, pak dochutíme trochou hořčice, octem a osolíme, opepříme. Mísu necháme v chladničce přikrytou asi 6 hodin. Podáváme s vařenou mrkví a cibulí, dílky vařených vajec a petrželkou.
-------------------------------------------
Salát z matjesů s kolečky goudy.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Ingredience:
asi 80 g matjesových filetů, 400 g holandské goudy,100 g červené cibule, 200 g červených a zelených jablek, 200 g salátové okurky, 4 lžíce octa, 1 lžička plnotučné hořčice, sůl, pepř, 1/2 lžičky cukru, 1 bílá cibule, 4 lžíce oleje, 1 svazek kopru.
Příprava:
1. Matjesové filety namočíme do vody. Po 30 min. je vyndáme a necháme dobře okapat.
2. Z plátků sýra vykrájíme vroubkovanou formičkou kolečka.
3. Červenou cibuli rozpůlíme a pokrájíme.
4. Ovoce a zeleninu omyjeme. Jablka rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na jemné plátky. Okurku nakrájíme nahrubo. Matjesy nakrájíme na kousky. Všechny přísady dobře promícháme.
5. Ze 4 lžic vody, octa, hořčice, cukru, soli, pepře, jemně nasekané bílé cibule a oleje vytvoříme nálev. Smícháme se salátem, asi čtvrt hodiny necháme marinovat. Kopr opláchneme, osušíme, natrháme a vmícháme do salátu.
--------------------------------------------
Slanečky v oleji 'Filety'.
"""""""""""""""""""""""""""""""
(já používám Karasy 25-30cm), ocet, sůl, olej, chilli omáčka, koření...
Očištěnou rybu rozříznu na půl a odříznu páteř.Přiravené filety hodně nasolím a nechám přes noc přikryté odležet.Druhý den maso zaliju octem ředěným 1:1 vodou a nechám naložené 5-7 dní podle velikosti ryb.Potom filety vyndám, zbavím kůže a kostí a nakrájím na menší plátky.Vložím je do nízké skleněné nádoby a přidám olej s chilli omáčkou, celý pepř, sůl a další koření dle chuti.Za dalších 5dní je vše hotové.
-------------------------------------
Kyseláče
""""""""""""""""
4 kg a více ryb, (nejlépe bílá ryba, není podmínkou), sůl, 4 cibule, ocet, 8 kuliček Nového koření,15 kuliček pepře, 2 rovné lžíce cukru, 6 bobkových listů, 2 x mražená zeleninová směs pod svíčkovou.
Nálev:1l vody, 1 l octa, nové koření, pepř, cukr, bobkový list,1/2 lžíce soli, zeleninová směs.
Vše povařit cca 1/2 hod. a nechat vychladnout..Postup: Očištěné ryby řádně nasolíme a namačkáme do vhodné nádoby, po 3 dnech v chladu vyjmeme, propereme a naložíme na 3 dny do octa. Po této době porce vykostíme, odstraníme kůži a nakrájíme na menší kousky. Nakládáme do menších sklenic, prokládáme na kolečka nakrájenou cibulí, zeleninou a kořením z předem připraveného nálevu. Zalijeme nálevem a důkladně vymačkáme vidličkou vzduch, sklenice uzavřeme a necháme v chladu nejméně týden.

ZAVINÁČE Z BÍLÝCH RYB.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
Ocet, voda, sůl, cukr, pepř, nové koření, bobkový list, cibule, kyselé okurky
Ryby obvyklým způsobem očistíme, vykucháme, ploutve a hlavy odstraníme. Ryby řádně opláchneme v čisté vodě a naskládáme do kameninové nebo skleněné nádoby. Mírně zatěžkáme a zalijeme nálevem. Příprava nálevu: (10L) 5L octa, 5Lvody, 1,20kg soli. V tomto roztoku necháme ryby ve studenu 5 dní. Potom je vyjmeme, po délce rozpůlíme, změklé velké kosti (páteř) vyloupneme a rybí půlky svineme jako zavináče. Neskládáme opět do čisté nádoby a zalijeme novou marinádou ve složení: 2L octu, 8L vody, 200g soli, případně 5 kostek cukru, několik zrnek pepře, nové koření, 1 - 2 bobkové listy, na kroužky nakrájená cibule a vše povaříme. Do vychladlé marinády přidáme nakrájené kyselé okurky a nalijeme na rybí závitky. Nádobu povážeme papírem a uložíme do studena na 2 - 3 dny. Množství nálevu připravíme podle množství ryb.
---------------------------------------------
Rollmops - zavináče (nakládaní slanečci).
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Ingredience:
6 čerstvých slanečků, 250ml bílého, suchého vína, 125ml vinného octa, 1 cibule,
1 mrkev, 1 pórek, celé černé pepře , bobkový list, jalovčinky, kopr, tymián, malá sklenička pikantních malých okurek.
Příprava:
Z ryb připravit filé. Očistit a na jemno nakrájet zeleninu. Do hrnce dát víno a ocet, zeleninu a koření. Přivéct vše do varu a vařit po 5 min.
Položit filé na malou ohnivzdornou misku a zalít je horkou zálivkou. Nechat vystydnout.
Nakrájet okurky podélce na plátky, poskládat je na filé a pevně filé zatočit. Zajistit párátky. Vrátit zavináče do zálivky, přikrýt je plastickým filmem a nechat je v chladničce marinovat alespoň 4-6 dní, před podáváním.
------------------------------------------
Zavináče.
"""""""""""""""""
Ingredience:
8 sleďů, 2 lžíce hořčice, kysané zelí,1 červená sladká paprika, 2 cibule, 3 kyselé okurky, lžíce kaparů, lžička celého pepře, 4 bobkové listy, 1/2 litru vody, kopr,
sůl, ocet
Příprava:
Sledě očistíme, odřízneme jim hlavy, vykostíme, omyjeme, osušíme. Na vnitřní straně ryby osolíme a potřeme hořčicí. Kapary nakrájíme na kousky, cibuli na kolečka, papriku a okurky na proužky a vše rozdělíme na rybu.
Sledě pevně stočíme, upevníme párátkem a urovnáme do sklenice. Vodu svaříme s octem, bobkovým listem, pepřem, malým množstvím soli a špetkou cukru. Necháme vychladnout, nalijeme do sklenice se zavináči, přidáme několik snítek kopru a necháme asi týden proležet.
--------------------------------------------
ZAVINÁČE v remuládě.
"""""""""""""""""""""""""""""""
Ingredience:
4 ks zavináčů v kyselém nálevu, 1 ks jogurt,1 PL majonézy,1 ks mrkve,1/4 celeru.
Příprava:
Ze zavináčů slijeme nálev, porce kůží dospod rozbalíme, a na ně rovnoměrně nastrouháme syrovou mrkev a celer. Slitý nálev smícháme s jogurtem a přidáme majolku. Vzniklou remuládou zalijeme jednotlivé porce a podáváme s pečivem.
--------------------------------------------
Zavináče z drobných ryb.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
Ingredience:
1 kg ryb, 5 malých pálivých papriček, 5 cibulek, 3 sladkokyselé okurky, 250 g hlávkového zelí, 3 sladké paprikové lusky, hořčice, 1 cibule, 1 citrón, 4 celé pepře, 1 lžička hořčičného semínka, 400 ml 8% octa, 400 ml vody, 3 lžíce rostlinného oleje a sůl.
Příprava:
Ryby vykucháme, očistíme, rozpůlíme po délce, odstraníme páteř a přiměřeně prosolíme. Na každý řez rozetřeme trochu hořčice, dáme proužek papričky, cibulky,okurky, sladké papriky, trochu na malé nudličky nakrájeného zelí a zavineme. Upevníme párátkem nebo lýkem.
Zavináče vložíme do kameninové nádoby, proložíme kolečky cibule a plátky citrónu. Přidáme pepř, horčičné semínko a zalijeme octem. Necháme v chladničce několik dní dobře proležet. Před podáváním přidáme olej.

Domácí kaviár.
""""""""""""""""""""
Ingredience:
0,5 l vody nebo mléka,10 dkg krupice, 2 slanečci, cibule, rajský protlak, pepř,
sojový olej
Příprava:
Naučím vás dělat pomazánku, jakou dovedou pouze jeseteři. Kaviárovou pomazánku z kaviáru, vyráběného po domácku. Dělá-li kaviár jeseter, potřebuje k tomu jeseteřici a Volhu. Vy nepotřebujete celou Volhu, postačí půl litru vody - či mléka popřípadě - a deset deka krupice, z čehož uvaříte hodně hustou kaši.
Dále zakoupíte dva slanečky, cibuli, lžíci protlaku zakoupíte, špetku pepře a lžíci sojového oleje. Slanečky vhoďte do strojku na maso a melte. Aby jim nebylo smutno, vhoďte za nimi i cibuli. To pak bude mela! Až bude mela nejen hotová, ale i opepřená, dojde k tomu hlavnímu, dojde ke tření.
Bez tření není kaviáru, to vám potvrdí každý jeseter. Utřete melu s protlakem a  sojovým olejem. Přičemž po lžičkách přidáváte kaši, o níž byla řeč na počátku. Kaše pak v pevném spojenectví se slanečky vytvoří krupicový kaviár - tak levný, že kdybyste řekli jeseterům zač jste ho pořídili, nebudou vám to ani věřit.
---------------------------------------------
Jelci nakyselo.
"""""""""""""""""""""
Ingredience:
1 kg ryb, sůl, cibule, mrkev, celer, kyselé okurky, sterilovaný hrášek,
majolku nebo tatarskou omáčku (tu nejlépe s feferonkami);
První nálev: ocet s vodou 1 : 1;
Druhý nálev: 0,25 l octa, 0,75 l vody, 20 dkg cukru, 2 dkg soli, 8 kuliček pepře,
4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 1-2 hřebíčky, 3-4 velké stroužky (nakrájené, nasekané) česneku, - 10 minut povařit.
Příprava:
Ryby očistíme, vykucháme, rozřízneme po páteři na poloviny, odstraníme páteř a silná žebra. Čisté půlky silně nasolíme, naskládáme do mísy a necháme v chladu 48 hodin proležet. Bez nasolení by se ryby v octu rozpadly na kaši.
Nasolené ryby naskládáme do sklenice, prokládáme cibulí nakrájenou na silnější kolečka, a zalijeme prvním nálevem. Po 3 - 4 dnech ryby scedíme a nálev vylijeme. Ryby s cibulí zalijeme druhým vychlazeným nálevem. Po dalších 3 - 4 dnech slijeme druhý nálev do hrnce a povaříme v něm na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Ryby a cibuli zatím nakrájíme na kousky, dáme do mísy, přidáme vychladlou uvařenou zeleninu, hrášek a nakrájenou kyselou okurku. Přidáme majolku nebo tatarskou omáčku, zamícháme a necháme do druhého dne proležet.
------------------------------------------
Kyselé ryby.
""""""""""""""""""
Ingredience:
300 g kyselých ryb,1 malá sklenička sterilovaného zelí, drobně nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou 1 sterilovanou červenou papriku, 2 lžíce oleje,
2 feferonky.
Příprava:
Kyselé ryby nakrájíme na menší kousky, přidáme odkapané, překrájené sterilované zelí, drobně nakrájenou cibuli a nakrájenou papriku. Toto všechno zalijeme olejem a necháme v chladu odležet.
Je to vhodné jídlo pro redukční dietu.
-----------------------------------------------
Pepřenky.
"""""""""""""
Vhodné ryby cca2kg (plotice,tloušti,cejni.)Ryby očištěné nafiletujeme a nakrájíme na kostičky nebo na proužky.vložíme do cedníku a důkladně propereme pod tekoucí vodou a necháme odkapat.Ryby dáme do mísy a posypeme asi pěti polévkovými lžícemy soli a důkladně promícháme.Nasolené ryby necháme asi hodinu odležet mezi tím si připravýme nálev.Ocet asi 3deci a vody 3/4l voda musí být převařená.Do vlažného nálevu přidáme jednu lžíci soly a dvě lžíce cukru a dobře rozmícháme.Odležené ryby znovu propereme a necháme odkapat,ryby vložíme do uzavíratelné nádoby a zalejeme nálevem (studeným)uzavřeme a necháme v lednici asi 4až 5 dní.Kosti musí být změklé procedíme necháme odkapat.Nakrájíme asi 6 cibulí přidáme sterilovanou zeleninu s obsahem :mrkev,hrášek,okurka,zelí.Vše smícháme posypeme pepřem a zalijeme připraveným nálevem :složení:ocet1dcl,olej asi 5 polévkových lžic,2dcl vody,cukr 3 polévkové lžíce a sůl 1,5polévkové lžíce pepř dle chuti.Vše důkladně promícháme a necháme odležet asi dva až tři dny v lednici. 
------------------------------------------
Rybí pepřenky
""""""""""""""""""""""""
300 g marinovaných ryb, pepř, 2 feferonky, 1 menší cibule, 30 g oleje. Marinované ryby zbavíme kůže a nakrájíme na menší kousky. Dobře opepříme, přidáme rozsekané feferonky a kolečka cibule, pokapeme olejem. Urovnáme na misku a necháme minimálně 30 minut v chladu.


Sbírka receptů - Mondi.h - warforum.cz

-------------------------------------------------

obrázek obrázek
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (342 | 87%)
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
Obrázky na profil, obrázky na lide.cz
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one