Ve fotogalerií Vám ukážu jak má vypadat raut. Fotky rautů mám od své kamarádky Lenky.
ž01.jpg
ž16.jpg
ž1.jpg
ž2.jpg
ž02.jpg
ž3.jpg
ž8.jpg
ž04.jpg
ž9.jpg
ž13.jpg
ž10.jpg
ž14.jpg
ž11.jpg
ž15.jpg
ž7.jpg
ž17.jpg
ž4.jpg
ž5.jpg
ž6.jpg
Ve fotogalerií Vám ukážu jak májí vypadat obložené mísy. Fotky obložených mís mám od své kamarádky Lenky.
37.jpg
1.JPG
2.jpg
4.jpg
6.jpg
7.jpg
8.JPG
10.JPG
12.JPG
13.JPG
15.JPG
16.jpg
18.jpg
19.jpg
22.jpg
23.jpg
25.jpg
26.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
33.JPG
34.jpg
35.jpg
36.jpg
14.JPG
3.jpg
5.jpg
9.JPG
11.JPG
17.jpg
20.JPG
27.jpg
29.jpg
28.jpg
24.jpg
Pizza caprese

Pizza caprese

Pizza vegetaria

Pizza vegetaria

Pizza cardinale

Pizza cardinale

Pizza 4stagioni

Pizza 4stagioni

Pizza provencia

Pizza provencia

Pizza Italiana

Pizza Italiana

Pizza Mexicana

Pizza Mexicana

Pizza Barroccia

Pizza Barroccia

Pizza Valentina

Pizza Valentina

Baby Pizza

Baby Pizza

Pizza Hawaii

Pizza Hawaii

Pizza Contadino

Pizza Contadino

Pizza Palermo

Pizza Palermo

Pizza Bufalina

Pizza Bufalina

 Pizza al tonno

Pizza al tonno

Braccio di Ferr

Braccio di Ferr

Pizza alla Kall

Pizza alla Kall

Pizza Golosa

Pizza Golosa

Pizza Feuerwerk

Pizza Feuerwerk

Pizza Viennese

Pizza Viennese

Pizza Primavera

Pizza Primavera

Pizza Reale

Pizza Reale

Frutti Di Mare.

Frutti Di Mare.

Barrocciaia

Barrocciaia

Pepperoni Speci

Pepperoni Speci

Pizza Frutti di

Pizza Frutti di

PROSCIUTTO DE F

PROSCIUTTO DE F

Záhlaví stránek

V dobrůtkách najdete více než 3500 receptů..
Na těchto stránkách se pracuje..
Mleté..................61

--------------------------------------------------------------------------
Sekaný hovězí biftek se sýrem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
650 gr mletého hovězího masa, 200 gr. tvrdého sýra, 2 vejce, 200 ml. zakysané smetany, 1 lžíce vegety, 1 lžíce solamylu, olej, pepř a sůl.
Postup:
Meso jemně umeleme. Sýr nastrouháme na jemném struhadle.
Ve větší míse promícháme umleté maso s vejci, sýrem, zakysanou smetanou a škrobovou moučkou v hladkou hmotu. Ochutíme vegetou a jen opatrně osolíme a opepříme. Necháme v chladu rozležet asi 3 hodiny. Mokrýma rukama tvoříme z hmoty biftečky, které usmažíme na oleji.
Příloha: Brambory na všechny způsoby.
hroch44
------------------------------------------------------------
Sekané medajlonky se sýrem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
1 kg. mleté vepřové plece, 100 gr. tvrdého sýra, 100 ml oleje na smažení, 2 cibule, 2 vejce, 1 hrnek strouhanky, 200 g hladké mouky, sůl, peř a oregano.
Postup:
Maso umeleme. Je třeba, aby bylo maso umleté jemně. Cibule nasekáme najemno. Sýr nastrouháme. Maso promícháme s navlhčenou strouhankou, cibulí, vejci, petrželkou, olejem a sýrem. Směs promícháme a ochutíme, solí, pepřem a oreganem. Hmotu důkladně propracujeme a necháme asi hodinu odpočinout v lednici. Mokrýma rukama tvoříme z hmoty medajlonky, které usmažíme na oleji.
Příloha: Brambory na všechny způsoby.
hroch44
------------------------------------------------------------------
Hamburger.
"""""""""""""""""""""
Suroviny:
1 kg mletého masa mix, 1 cibule, 5 str. česneku, 2 vejce, sůl, pepř a grilov. koření.
Postup:
Maso smícháme s vejci, nadrobno nasekanou cibulí, vymačkaným česnekem, solí, pepřem, dochutíme kořením. Propracujeme a necháme chvilku odstát. Poté děláme z hmoty malé placičky velké asi jako dlaň a pečeme na oleji.
hroch44
---------------------------------------------------------------------
Telecí sekaná.
""""""""""""""""""""""
Suroviny:
500 gr. mletého telecího masa, 1 cibule, 1/2 hrnku strouhanky, 1/2 hrnku mrkve,1 vejce, 100 gr. anglické slaniny, sůl a bylinky.
Postup:
Do mísy dáme telecí maso, mrkev, jedno vejce a bylinky a osolíme. Hmotu řádně zpracujeme, přičemž ji strouhankou zahustíme. Vytvoříme oválný bochánek. Dno pekáče vyložíme plátky slaniny a na ně položíme telecí sekanou. Sekanou vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi hodinu.
Příloha: Co vás napadne.
hroch44
--------------------------------------------------------------
Vepřové čevabčiči.
"""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
500 gr. mletého vepřového masa, 100 gr. hladké mouky, olej, sůl a pepř.
Postup:
Mleté maso vložíme do misky a přidáme sůl a pepř a důkladně promícháme. Tvoříme tzv. šulánky a obalujeme je v hladké mouce. Takto připravené šulánky opékáme na rozpáleném oleji ze všech stran.
Příloha: Hořčice a cibule.
hroch44
-------------------------------------------------------------------
Segedínské karbanátky.
""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
450 gr. mletého hovězího masa, cibule, 250 gr. kysaného zelí, 100 g angl. slaniny, strouhanka, petrželka, pepř a sůl.
Postup:
Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky. Zelí necháme okapat a nakrájíme je na menší nudličky. V pánvi vyškvaříme slaninu. Přidáme šalotku a osmahneme ji. Směs necháme vychladnout.
Maso prohněteme se strouhankou, petrželkou, směsí slaniny s cibulí, zelím a vejcem. Směs ochutíme solí, pepřem a paprikou.
Z hmoty tvarujeme karbanátky, které smažíme na oleji z obou stran.
Příloha: Brambory.
hroch44
-----------------------------------------------------------------------------
Špagety s mletým masem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
300 gr mletého masa, 1 balíček špaget, 1 cibule, olej, sůl, pepř, česnek, kečup a 250 gr. eidamu.
Postup:
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, okořeníme, promícháme a dusíme 40 minut. Špagety uvaříme dle návodu. Sýr nastrouháme. Na talíř dáme špagety, na ně směs mletého a posypeme sýrem. Okolo pokapeme kečupem.
hroch44
-------------------------------------------------------------------
Francouzské brambory s mletým masem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
1 kg. brambor, 500 gr. mletého masa, 2 větší cibule, 20 dkg tvrdého sýra, 4 vejce, sůl a pepř.
Postup:
Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Mleté maso obděláme na pánvi. Cibule nakrájíme na kolečka. Sýr nastrouháme. Zapékací pekáček vymažeme tukem a na dno dáme vrstvu brambor, na to dáme vrstvu mletého masa, na to vrstvu cibule a na to vrstvu sýra. Osolíme, opepříme a vrstvy opakujeme. Na vrchu zůstanou brambory, ty polijeme rozvkrdlanými vejci a dáme zapéct.
hroch44
----------------------------------------------------------------------
Křenová sekaná se sýrem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
500 g mletého masa, 150 g nakrájené slaniny, 250 g strouhaného sýra, 70 g strouhaného křenu, 2 lžíce hladké mouky, 2 housky namočené v mléce, 2 vejce, mletý pepř, nasekaná nať petrželky, sůl
Postup:
Maso promícháme s nakrájenou slaninou, vejci, vymačkanými houskami a sýrem. Přidáme hladkou mouku, křen, osolíme, opepříme, přidáme petrželku a promícháme. Ze směsi vytvarujeme šišku, položíme do pekáče s rozpuštěným tukem a 1 cibulí nakrájenou na čtvrtky. Sekanou potřeme bílkem, trošku podlijeme vodou a pečeme asi 45 minut.
----------------------------------------------------------------
Masové rizoto s lečem.
"""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
500 gr. mletého maso, 500 gr. rýže. 1 cibule, mletá paprika, sůl a 1 sterilované zeleninové lečo.
Postup:
Cibule nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na oleji na pánvičce. Přidáme mleté maso, osolíme, přisypeme mletou papriku a vše dusíme 20 minut. Pak přidáme lečo a dusíme ještě dalších 10 minut. Obvyklým způsobem uvaříme rýži a hotovou ji smícháme s masem.
Příloha: Dobrá čalamáda.
hroch44
------------------------------------------------------------------------
Papriky plněné mletým masem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
500 gr. vepřového mletého masa, mléko, 2 vejce, pepř, sůl, lžicku červené papriky, lžičku sojové omáčky, klobása a paprikové lusky najlépe pálivé a máslo.
Postup:
Mleté maso pořádně promícháme s vejci, červenou paprikou, sojovou omáčkou, solí a pepřem. Lusky vyčistíme od středu a rozkrojíme na půlky. Utvoříme z masa koule, které propíchneme klobáskou a to vložíme do papriky. Papriky poté vyskládáme na pekáč, přidáme máslo a trochu vody a pečeme v troubě na 180 stupňů asi 40 minut.
Příloha: Co vás napadne.
hroch44
---------------------------------------------------------------
Italská sekaná.
"""""""""""""""""""""""""""
Suroviny
500 g mletého masa (vepřové+hovězí), 150 g gothajského salámu, 50 g tvrdého sýra, 2 vařené brambory, 2 vejce, 250 g cibule, 250 g mrkve, 1 malý celer, 100 ml bílého vína, 3 rajčata, 20 g másla, sůl, petrželová nať
Postup:
Měkký salám umeleme, sýr a uvařené brambory jemně nastrouháme. Vše smícháme s mletým masem, přidáme vejce a osolíme (trochu méně něž obvykle - sýr bývá většinou dost slaný). Rukama celou směs dobře propracujeme (asi 5-10 minut) a vytvoříme hladkou šišku sekané. Tu vložíme do tukem vytřeného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem. Dáme do rozpálené trouby, pekáč přikryjeme víkem nebo alobalem a prudce pečeme asi 20 minut. Zatím očistíme a na kostičky nakrájíme všechnu zeleninu kromě rajčat, po uplynutí uvedené doby ji přidáme k masu a zalijeme vínem. Pekáč opět přiklopíme a společně pečeme v troubě dalších 30-40 minut.
Rajčata nařízneme do křížku, spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a rajčata nakrájíme na malé kostičky. Přidáme k masu a pečeme ještě dalších 15 minut.
Příloha: Brambory.
-------------------------------------------------------------------
Zahradnická sekaná.
"""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
1 kg mletého masa, 2 vejce, 2 mrkve, 2 petržele, půlka menšího celeru, 1 plechovka sterilovaného hrášku, několik stroužků česneku, sůl, mletý pepř, asi 4 lžíce hladké mouky, křen, gril. koření
Postup
Mleté maso pořádně promícháme s vejci, nahrubo nastrouhanou zeleninou, okapaným hráškem, rozmačkaným česnekem, ochutíme solí a mletým pepřem, přidáme 2 lžičky křenu
a zahustíme moukou. Z této směsi vytvarujeme na pekáči mokrýma rukama šišku, posypeme gril. kořením, trochu podlijeme vodou a ve vyhřáté troubě upečeme ( 200°C asi 40 minut).
Příloha: Brambory jak chcete.
-------------------------------------------------------------
Čevabčiči 2.
"""""""""""""""""""""
Suroviny:
600 gr, vepřové plece, 300 gr. bůčku, sůl, pepř, červená mletá paprika, vejce. sádlo a polohrubá mouka.
Postup:
Maso umeleme, osolíme, opepříme, přidáme papriku, vejce a 2 lžíce polohrubé mouky, spojíme. Utvoříme válečky jako prst silné a na sádle opečeme z obou stran.
Příloha: Brambory, hořčice a cibule na kolečka.
JrN_41
-----------------------------------------------------------------
Smažené karbanátky.
"""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
600 gr. vepřového bůčku, 400 gr. hovězího a část vepřového, špetka pepře, sůl, 1 cibule, 1 lžíce sádla nebo slaniny nakrájené na kostičky, 1 vejce, zelená petržel, 1 žemle, 1 bílek, 100 g tuku na smažení.
Postup:
Rozkrájenou slaninu rozškvaříme přidáme k ní nadrobno nakrájenou cibulku a osmahneme do zlatova. Maso umeleme, přidáme namočenou v mléce a vymačkanou žemli, osmaženou cibulku se slaninou, sůl, pepř, petržel na drobno a vejce. Vše dobře promícháme. Tvoříme karbanátky a smažíme.
Příloha: Brambory.
JrN_41
--------------------------------------------------------------------
Ďábelské karbanátky.
""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
500 g mletého vepřového masa, 500 g mletého hovězího masa, 2 rohlíky, 5 lžic mléka, 2 cibule, 2feferonky, 2 vejce, 1 lžička čerstvě mletého pepře, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce strouhaného křenu, 1 lžička VEGETY speciál, 1 lžička tymiánu , sůl, strouhanka na obalení
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kousky a povlažíme mlékem. Jakmile změknou, rozmačkáme je vidličkou na kousky a přidáme k masu. Cibuli oloupeme, 2feferonky očistíme a jemně nasekáme. Přidáme k masové směsi společně s vejci, pepřem, hořčicí, křenem, solí a kořením. Směs dobře propracujeme, v misce uhladíme, přikryjeme a necháme v chladnu odpočinout. Může odpočívat i do dalšího dne, dobře se proleží a chuť je ještě výraznější. Před přípravou vytvoříme rukama karbanátky a lehce je obalíme ve strouhance.
Smažíme na oleji.
Příloha: Bramborová kaše.
------------------------------------------------------------------
Lilek pllněný mletým masem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
2 středně velké kusy lilku, mleté maso, cibuli, trochu červeného vína,1 vejce, pepř, hladká mouka, strouhanka, koření podle chuti, sůl, strouhaný sýr asi 10 dkg,
Postup:
Mleté maso promícháme s pokrájenou cibulí, vejcem, strouhaným sýrem, moukou, strouhankou. Zakápneme(nemusí být) červeným vínem, osolíme, opepříme. Lilek očistíme a rozkrojíme, vydlabeme, naplníme masem, vymažeme pekáček trochou oleje a narovnáme lilky.Zapečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 200st. Měl by být lilek trošku propečený a maso hnědé upečené. Před servírováním zasypeme maso sýrem.
Příloha: Brambory na všechny způsoby.
----------------------------------------------------------------
Masové kuličky se sýrem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
30 dkg mletého vepřového masa z plece, 10 dkg tvrdého sýra, 1 vejce, 2-3 lžíce strouhanky, mletý kmín, mletá sladká paprika, petrželka, sůl, 2 lžíce oleje na opečení. Dětská tatarka: 1 sýr Lučina, trochu vody, kousek cibule, citronová šťáva, špetka mletého bílého pepře, sůl.
Postup:
Sýr nakrájíme na kostičky, přidáme k mletému masu a spolu s vejcem, strouhankou, kořením, pokrájenou petrželkou a solí vypracujeme masovou směs. Vytvoříme z ní menší kuličky, které prudce osmahneme ze všech stran na oleji, podlijeme šálkem horké vody a podusíme doměkka. Masové kuličky rozdělíme na porce, obložíme zeleninou a podáváme s vařenými nebo pečenými brambory. Obměna: Uvařené špagety rozdělíme na talíře, do jejich středu vložíme kuličky, přelijeme jemným kečupem a posypeme strouhaným sýrem. 2. K pokrmu můžeme podávat dětskou tatarku, kterou připravíme tak, že, Lučinu umícháme s vodou do hustoty omáčky. Přidáme jemně nastrouhanou cibuli, citronovou šťávu, pepř a osolíme.
cihlamost
-------------------------------------------------------------
Karbanátek se sýrovým překvapením.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
600 g mletého masa, sůl, pepř, 125 g tvrdého sýru Ementál, 50 g oleje, 50 g másla
Postup:
Semleté maso dobře osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tvoříme ploché bochánky, po celé délce překrojíme, vložíme silnější plátky Ementálu, obě půlky dobře spojímea smažíme na horkém olejis máslem na obou stranách.
Příloha: Všechny druhy úprav brambor.
hroch44
------------------------------------------------------------------
Milánské špagety.
"""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
500 g mletého masa, 3 lžíce rajského protlaku,2 stroužky česneku,sůl,pepř,3 lžíce oleje,3 lžičky majoránky,400 g špaget,trochu hladké mouky,10 dkg tvrdého sýru.
Postup:
Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme olej a jeden stroužek na něm zlehka opražíme,přidáme mleté maso,osolíme a opepříme.Opékáme asi 7 minut.Podlijeme vodou , přidáme 3 lžíce rajského protlaku a dusíme dalších 20 minut.Podle potřeby podléváme vodou ( můžeme použít masový vývar ) .Mezitím si uvaříme špagety podle návodu. Když už je maso měkké, zlehka ho poprášíme hladkou moukou,promícháme a necháme ještě 2 minuty dusit.Nakonec přidáme druhý česnek a majoránku.Špagety můžeme smíchat s masovou směsí nebo je polijeme omáčkou až na talíři .Podáváme s nastrouhaným sýrem.
hroch44
--------------------------------------------------------------------------
Pikantní masové placičky.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
350 g vepřévého boku, 350 g předního hovězího masa, 50g cibule, 50g feferonek, 100g hladké mouky, 2 vejce, sůl, pepř, 100g oleje, 50g hořčice, 50g křenu, 300g tatrské omáčky
Postup:
Do semletého masa přidáme jemně nakrájenou cibuli a feferonky, hl. Mouku, vejce, sůl, pepř a dobře promícháme. Tvarujeme malé placičky, které opékáme po obou stranách na oleji. Na opečené placičky dáme trochu hořčice a posypeme strouhaným křenem.
hroch44
----------------------------------------------------------
Sekaná Kosmos.
""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
1 a 1/2 kg mletého hovězího masa,3 cibule,1/2 kg rajčat,2 barevné papriky,2 celozrnné rohlíky nebo housky,100 ml mléka,5 vajec,30 dkg sýra ( nejlépe mozzarelly ),5 stroužků česneku,4 lžíce olivového oleje,sůl,pepř,2 lžičky majoránky.
Postup:
Cibuli nakrájíme najemno a společně s prolisovaným česnekem osmažíme na oleji.Housky nakrájíme na kousky,zalijeme mlékem a vymačkáme.Maso smícháme s cibulí,česnekem,houskami,vejci,přdáme majoránku,osolíme a opepříme.Papriky nakrájíme na tenké proužky,rajčata a mozzarellu na tenké plátky.Troubu předehřejeme na 200°C .Do vymaštěného pekáčku vložíme masovou směs,poklademe paprikami,rajčaty a sýrem.Pečeme přibližně 40 minut.
zdekosmos
-------------------------------------------------------------------------
Závitky z mletého masa s klobásou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
50 dkg mletého masa, 1 vejce, 1 větší cibule, 2 lžíce strouhanky, hrst petrželové natě, mletý pepř, sůl, hořčice, 4 ostravské nebo paprikové klobásy, 4 dlouhé plátky slaniny, olej, kečup.
Postup:
Mleté maso dobře smícháme se strouhankou, mletou sladkou paprikou, pepřem, vejcem, jemně nakrájenou cibulí a petrželovou natí. Z těsta vytvarujeme širší oválné řízky, potřeme hořčicí, vložíme klobásu a dobře zavineme. Stočíme do plátku slaniny a spíchneme špejlí. Masové špačky vložíme do olejem vymaštěného pekáče a pečeme na 180° C asi tak půl hodiny. Před dopečením zakápneme kečupem a ještě chvíli zapečeme.
zdekosmos
---------------------------------------------------------------------
Šašlik z masových kuliček.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
250 gramů mletého drůbežího masa, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, 1 vejce, 1 lžíce strouhanky, provensálské koření, 8 lístků šalvěje, 4 plátky bůčku, 3 lžíce oleje, 1/2 plechovky kukuřice, 2 rajčata, 1/2 žluté papriky, 1 lžíce vinného octa, sůl, salát, špetka cukru, pepř
Postup:
K mletému přidáme vejce, trochu provensálského koření, nasekanou cibuli a česnek a strouhanku, vše pečlivě zpracujeme. Z vzniklé hmoty vytvoříme osm kuliček které zavineme do šalvěje. Bůček osmažíme do křupava, vyndáme a na stejném tuku ke kterému přidáme dvě lžíce oleje smažíme deset minut masové kuličky. Mezitím rajčata nakrájíme na plátky, přidáme slitou kukuřici, papriku nakrájenou na nudličky a salát natrhaný na menší kousky. Vše promícháme se lžící oleje, octem, cukrem, pepřem a solí. Na špejle napíchneme masové kuličky na střídačku s kousky osmahlého bůčku a pak vznikle šašliky položíme na salát.
zdekosmos
----------------------------------------------------------------------
Mleté česnekové placičky.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
600 g mletého masa, 50 g anglické slaniny, 1 PL hladké mouky, 3 PL bílého vína, trochu vývaru, 3 - 5 stroužků česneku, mletý pepř, sůl, tuk na opečení.
Postup:
K mletému masu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, pepř, prolisovaný česnek a osolíme. Z dobře promíchané směsi tvarujeme menší ploché bifteky, na tuku je zprudka po obou stranách opečeme dozlatova, podlijeme menším množstvím vývaru, zmírníme příkon tepla a dusíme pod pokličkou do změknutí. V případě potřeby podlijeme ještě vývarem a občas obrátíme. Dušené bifteky vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, přidáme mouku, osmahneme a zředíme vývarem. Osolíme, prošleháme a nakonec přidáme bílé víno, vložíme bifteky, prohřejeme a podáváme.
Příloha: Brambory.
------------------------------------------------------------------------
Sýrové řízky z bůčku.
""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
1 kg libového vepřového bůčku, 200 g tvrdého sýra na strouhání, 1 vejce, sůl, pepř.
Postup:
Bůček pomeleme, sýr nastrouháme, smícháme dohromady, přidáme vejce, špetku soli a pepře. Z masa tvoříme placky hrubé 1-1,5 cm podle libosti. Obalujeme jako řízek. Smažíme dozlatova.
Příloha: Bramborová kaše.
---------------------------------------------------------------------
Zapékané brambory ze zelím a masem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
750 g uvařených brambor, 500 g kysaného zelí, 2 cibule, 500 g mletého masa, 1 vejce, 4 lžíce mléka, 2-4 stroužky česneku, mletý pepř, sůl.
Postup:
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku. Přidáme okapané, překrájené zelí, mírně podlijeme vodou a podusíme pod pokličkou. Mleté maso promícháme s 1 nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, osolíme a opepříme. Pekáč vymažeme tukem, rozetřeme mleté maso, na maso rozložíme podušené zelí a pokryjeme na kolečka nakrájenými brambory. Vrstvy ještě jednou opakujeme a v horké troubě 10 minut zapečeme. Zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce a zapékáme asi 45 minut.
---------------------------------------------------------------------
Kapustové čevabčiči.
"""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
500 g kapusty, 250 g vepřové plece, 100 g oleje, 1 vejce, majoránku, stroužek česneku, pepř, sůl.
Postup:
Kapustu uvaříme ve vodě, dáme okapat a pak umeleme s masem a cibulí. Přidáme vejce, pepř, majoránku, stroužek utřeného česneku a osolíme. Je-li třeba, zahustíme strouhankou nebo krupičkou. Děláme malé šišky a opékáme je na rozpáleném oleji.
Příloha: Brambory.
-------------------------------------------------------------------
Holandský řízek.
"""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
1/2 kg mletého bůčku, 30 dkg tvrdého sýra, 2 dl mléka, sůl, vejce
Postup:
Mletý bůček zamícháme se všemi přísadami a necháme do druhého dne uležet v chladu. Druhý den uděláme ze směsi placičky, obalíme ve strouhance a potřeme rozšlehaným bílkem. Smažíme na tuku.
Příloha: Brambory, bramborová kaše.
-----------------------------------------------------------------------------
Mleté maso s rýží.
"""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
200 g rýži, 2 lžíce sádla, 400 g rajčat, 400 g očištěných paprik, 300 g mletého masa, 1 cibule, mletá paprika, 1 dl kysané smetany.
Postup:
Opláchnutou a spařenou rýži zalijeme 3 dl osolené vody, přidáme lžíci sádla a dusíme do změknutí. Na dno ohnivzdorné misky narovnáme na kolečka pokrájená rajčata, paprik dušené rýže a mletého masa,každou vrstvu osolíme. Na zbytku sádla osmažíme cibuli, vmícháme mletou papriku, hned zalijeme 1 dl vody a smetany a vším pak zalijeme připravené potraviny v misce. Pečeme nejdřív pod pokličkou, později pokličku sejmeme.
----------------------------------------------------------------------------
Dalmánské čufty.
"""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
půl kila míchaného mletého masa, dva rohlíky, namočené do vody, sůl, čtyři lžíce hladké mouky, vejce, mletý pepř, drcený kmín, jednu cibuli, sladkou mletou papriku, rajský protlak, dvě kolečka citronu, bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, čtvrt litru kysané smetany, cukr, tři rajčata jednu nakládanou okurku, dvě zelené papriky, deset deka sterilovaného hrášku
Postup:
Mleté maso smícháme s rozmačkanými rohlíky, přidáme mouku, vajíčko, sůl, pepř, drcený kmín a vše dobře promícháme. Ze směsi uděláme krátké silnější válečky (čufty) a ze všech stran je opečeme na pánvi. Do tuku po smažení přidáme nakrájenou cibulku, osmahneme, zahustíme moukou, přidáme mletou papriku a nakonec rajský protlak. Rozředíme vodou dobře rozmícháme a povaříme. Pak přidáme do omáčky plátky citrónu, bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián a vaříme asi 20 minut, přidáme rozšlehanou smetanu, přisladíme, osolíme a procedíme na čufty. Nakonec přidáme do omáčky podušenou zeleninu - na kostky nakrájená rajčata, na nudličky nakrájenou okurku a paprikové lusky a sterilovaný hrášek.
Příloha: Rýže.
------------------------------------------------------------
Mleté maso s fazolemi.
""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny::
100 g uzené slaniny, 4 cibule, 1 zelená paprika, 750 g mletého vepřového a hovězího masa, 400 ml vývaru, 2 plechovky červených fazolí ve slaném nálevu,, 1 plechovka bílých fazolek
v tomatě, , 8 rajčat, , 1 lžíce sladké papriky, 1/2 lžíce chilli, pepř, sůl, 4 stroužky česneku, 3 lžíce sádla.
Postup:
Pokrájíme nadrobno slaninu, papriku a cibule. Vše necháme v kastrole zesklovatět na sádle. Poté přidáme mleté maso a zprudka osmažíme. Zalijeme vývarem a povaříme. Přidáme scezené a propláchnuté červené fazole a bílé fazolky i s nálevem. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k masu a fazolím. Vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme mletou papriku, chilli a česnek nakrájený na plátky.
Příloha: Pečivo.
----------------------------------------------------------------------
Olomoucké medailonky.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
500 g mletého masa, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka, 3 - 4 stroužky česneku, 1 - 2 balíčky kulatých tvarůžků, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení
Postup:
Maso smícháme s vejci, solí, prolisovaným česnekem a kořením, podle chuti můžeme přidat i jiné koření (mletá paprika, gril.koření. Dobře promícháme. Každé kolečko tvarůžku zabalíme dobře do masové směsi ( jde to lépe, když si namočíme ruce do studené vody - pak se na ně maso nelepí) a obalíme v mouce, vejci a strouhance jako řízek. V rozpáleném oleji usmažíme.
Příloha: Brambory.
------------------------------------------------------------------------
Pštrosí vejce.
"""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
8 vajec vařených natvrdo, 400 g mletého masa, 100 g hladké mouky, 200 g strouhaného sýra, 2 vejce, sůl, pepř, koření na mletá masa, strouhanka na obalení, olej na smažení
Postup:
Mleté maso promícháme s vejci, sýrem, moukou a kořením. Oloupaná vařená vejce obalíme masovou směsí, potom je obalíme ve strouhance a zvolna smažíme v hlubší pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran.
Příloha: Bramborová kaše.
----------------------------------------------------------------------
Masové kuličky v rajské omáčce.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
2 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, velká konzerva rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 houska, 500 g mletého masa, 3-4lžíce strouhanky, 1vejce, 3lžíce strouhaného parmazánu, 2 lžíce italských bylinek, sůl, pepř, lžička cukru.
Postup:
Cibuli a česnek oloupeme, posekáme
a orestujeme na oleji. Polovinu vyjmeme. Rajčata pokrájíme a spolu s protlakem vložíme k cibuli a vaříme asi 30 min. Housku namočíme v teplé vodě. Po chvíli ji vymačkáme a promícháme s mletým masem, odloženou cibulovou směsí, strouhankou,vejcem, parmazánem, bylinkami, solí a pepřem. Z hmoty vytvarujeme kuličky, které opečeme po všech stranách na oleji a poté je vložíme do omáčky a prohřejeme. Omáčku dochutíme solí a pepřem.
Příloha: Těstoviny.
----------------------------------------------------------------

MLSNÁ SEKANÁ.
"""""""""""""""""""""""
750 g mletého masa (vepřové plecko), 100 g strouhaného tvrdého sýra, 4 vejce, 1 dl smetany, 1 cibule, 1-2 stroužky česneku, petrželová nať, 3/4 lžičky mleté sladké papriky, pepř, sůl.
Všechny suroviny smícháme a dobře propracujeme. Polovinu směsi dáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe míchanými vajíčky s drobně pokrájeným salámem a přikryjeme druhou polovinou směsi. Pečeme v předem vyhřáté troubě přikryté alobalem, před dopečením odkryjeme a dopékáme do zrůžovění.
----------------------------------------------------
SEKANÁ Z TROJÍHO MASA.
""""""""""""""""""""""""""""""
1000 g vepřové krkovičky, 500 g hovězího masa, 200 g uzeného bůčku, 4 vejce, 1 debrecínský párek, 1 velká cibule, 5 stroužků česneku , 1 lžíce soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky majoránky, 3 rohlíky, několik lžic strouhanky
Předem (asi dvě hodiny) si namočíme do vody rohlíky. Dvě vejce si uvaříme natvrdo.
Mleté maso dáme do mísy, přidáme česnek rozetřený se solí a pepřem, majoránku a dvě syrová vejce. Rozmočené rohlíky vymačkáme a spolu se třemi lžícemi strouhanky vmícháme do mletého masa. Rukama sekanou dobře propracujeme (sekaná má dostat důkladně naplácáno, aby se maso dobře spojilo!).
Na válu si rozprostřeme alobal, přeneseme na něj zpracované mleté maso a rozválíme ho na silný plát. Na něj doprostřed položíme postupně párek a oloupaná vařená vejce.
Pomocí alobalu dobře zavineme, vytvoříme dvě šišky sekané a posypeme je strouhankou, kterou rukou ještě trochu přitiskneme. Do pekáče dáme na dno asi jeden centimetr vody, vložíme šišky sekané, pekáč přikryjeme a pečeme v troubě asi hodinu a půl. Občas kontrolujeme a případně podléváme vodou.
Ke konci pečení odkryjeme a dopečeme, aby vznikla křupavá kůrčička.
--------------------------------------------------
OVÍNĚNÁ SEKANÁ.
""""""""""""""""""""""""""
750 g mletého masa, 2 vejce, 2 housky namočené ve víně, 4 lžíce mletých ořechů, 1/2 lžičky šalvěje, 1/2 lžičky mletého zázvoru, špetka mleté skořice, mletého nového koření,
5 lžic sekané petrželky, sůl.
Maso promícháme s vejci, ořechy, kořením, petrželkou, ve víně namočenými žemlemi a necháme asi hodinu odležet. Znovu promícháme, tvarujeme šišku a na másle upečeme.
--------------------------------------------------
DIVOKÁ SEKANÁ.
"""""""""""""""""""""""
500 g mletého masa, 250 g uzeného bůčku, 3 lžíce kořenové zeleniny, 2 lžičky divokého koření, sůl, 2 rohlíky, šálek mléka, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, strouhaná kůra
z půlky citrónu, čerstvá nebo sušená petrželová nať, strouhanka, sádlo.
Uzený bůček nakrájíme na kostičky, osmahneme na něm kořenovou zeleninu, cibuli a necháme ochladit. Mleté maso rozmícháme s kořením, houskami rozmočenými v mléce, nastrouhaným česnekem, přidáme vejce, citrónovou kůru, petrželku a bůček s kořenovou zeleninou a cibulí. Podle chuti přisolíme. Vše důkladně promícháme, zahustíme strouhankou, utvoříme dvě šišky, osmahneme je na sádle a asi hodinu pečeme v rozehřáté troubě.
---------------------------------------------------
NETRADIČNÍ SEKANÁ
Smícháme mleté maso s vejcem, rohlíkem namočeným v mléce, utřeným česnekem, majoránkou, sladkou paprikou. Přidáme rozemleté rybí filé a zahustíme strouhankou. Vytvarujeme šišku a upečeme.
---------------------------------------------------
VÝBORNÁ SEKANÁ.
""""""""""""""""""""""""
750 g mletého masa (vepřové plecko), 100g strouhaného tvrdého sýra, 4 vejce, 1 dl smetany,
1 cibule, 1~2 stroužky česneku, petrželová nať, 3/4 lžičky mleté sladké papriky, pepř, sůl.
Všechny suroviny smícháme a dobře propracujeme. Polovinu směsi dáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe míchanými vajíčky s drobně pokrájeným salámem a přikryjeme druhou polovinou směsi. Pečeme v předem vyhřáté troubě přikryté alobalem, před dopečením odkryjeme a dopékáme do zrůžovění.
----------------------------------------------------
SEKANÁ PEČENĚ.
""""""""""""""""""""
2 cibule, lžíce sekané petrželky, 30 g másla nebo sádla, 500 g vařeného hovězího masa, sůl, pepř, špetka hladké mouky, 300 ml vývaru nebo vody, 50 ml bílého vína, 400 g brambor,
40g másla, 100 ml vývaru, 40 g másla, 1 vejce
Cibuli drobně nasekat, promíchat s petrželkou a osmahnout na tuku. Přidat rozemleté maso, mouku, vodu či vývar,víno, sůl a pepř. Za občasného promíchání dusit asi 3/4 hodiny. Brambory uvařit ve slané vodě a propasírovat. Přidat máslo a trochu teplého vývaru. Podušené maso vložit do ohnivzdorné nádoby, pokrýt kaší, polít máslem a zapéci.
----------------------------------------------------
SEKANÁ PLNĚNÁ NIVOU.
"""""""""""""""""""""""""""""""
50 dkg mletého masa / i směs mas /, 10 dkg cibule, 2 vejce, 12 dkg rajčatového protlaku,10 dkg strouhanky, 5 dkg polohrubé mouky, sůl, mletý pepř, petrželka
Na náplň:
10 dkg Nivy, 8 dkg strouhanky, l dl mléka, 1 vejce, 5 dkg másla
Postup:
Maso promícháme s jemně pokrájenou cibulkou, solí, pepřem, strouhankou a moukou. Vypracujeme hmotu /raději hustší/. Náplň - strouhanku navlhčíme mlékem, promícháme s nastrouhanou /nadrobenou/ Nivou, vejcem a změklým máslem-trošku našleháme. A teď tu mletou hmotu rozválíme na pomoučeném vále na silnější plát, pomažeme tou sýrovou náplní, zarolujeme a snažíme se dobře přitlačit. Utvořenou šišku ještě potřeme bílkem a pečeme v troubě při 200°C asi 45 min. Kdo chce, může péci zabalené v alobalu.
----------------------------------------------------
SEKANÁ KVĚTÁKOVÁ PEČENĚ.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
cca 500 g mletého masa (vepřové i hovězí nebo jen vepřové), 1/2 menšího květáku, 5 PL strouhanky, trochu mléka, 1 vejce, 5 PL sodové vody, 1 cibule, 1 brambor, plnotučná hořčice, 2 - 4 stroužky česneku, koření VEGETA, mletá paprika, majoránka, drcený kmín, sůl.
Očištěný květák uvaříme v menším množství vody nebo v páře do změknutí. Mleté maso dáme do misky, přidáme v mléce namočenou strouhanku, rozšlehané vejce se sodovou vodou, jemně nastrouhaný syrový brambor, pokrájenou cibuli, hořčici, prolisovaný česnek, koření a osolíme. Rukou dobře propracujeme a nakonec vmícháme květák rozebraný na malé růžičky. Z hmoty utvoříme rukama namočenýma ve vodě šišku, kterou vložíme do zapékací misky a v troubě za stálého podlévání horkou vodou a polévání vypečenou šťávou pečeme do změknutí.
--------------------------------------------------
SEKANÁ SE ZAKYSANOU SMETANOU.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
800 g mletého masa, 1 vejce, 1 kelímek zakysané smetany, 2 stroužky česneku, sůl, pepř
Mleté maso osolte a opepřete podle chuti (pokud nevíte, dejte jednu vrchovatou čajovou lžičku soli a půl rovné čajové lžičky pepře). Přidejte prolisovaný (rozetřený česnek) a za stálého zpracovávání masové hmoty rukama přidávejte po lžících zakysanou smetanu. Je velmi důležité přidávat zakysanou smetanu postupně a důkladně ji do mletého masa zapracovat. Zdá-li se vám hmota příliš řídká, přidejte trochu strouhanky.
Ze zpracovaného masa vytvořte šišku, uhlaďte ji mokrýma rukama, obalte ve strouhance, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte si do pekáčku, ve kterém je na dně zhruba 1 cm vody. Pekáč přikryjte víkem a sekanou pečte ve středně zahřáté troubě dozlatova, při pečení potírejte zbytky rozšlehaného vajíčka a polévejte vypečenou šťávou.
--------------------------------------------------
ITALSKÁ SEKANÁ.
"""""""""""""""""""""""""
500 g mletého masa (vepřové+hovězí), 150 g gothajského salámu, 50 g tvrdého sýra, 2 vařené brambory, 2 vejce, 250 g cibule, 250 g mrkve, 1 malý celer, 100 ml bílého vína, 3 rajčata, 20 g másla, sůl, petrželová nať
Měkký salám umeleme, sýr a uvařené brambory jemně nastrouháme. Vše smícháme s mletým masem, přidáme vejce a osolíme (trochu méně něž obvykle - sýr bývá většinou dost slaný). Rukama celou směs dobře propracujeme (asi 5-10 minut) a vytvoříme hladkou šišku sekané. Tu vložíme do tukem vytřeného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem. Dáme do rozpálené trouby, pekáč přikryjeme víkem nebo alobalem a prudce pečeme asi 20 minut. Zatím očistíme a na kostičky nakrájíme všechnu zeleninu kromě rajčat, po uplynutí uvedené doby ji přidáme k masu a zalijeme vínem (nebo vývarem). Pekáč opět přiklopíme a společně pečeme v troubě dalších 30-40 minut. Rajčata nařízneme do křížku, spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a rajčata nakrájíme na malé kostičky. Přidáme k masu a pečeme ještě dalších 15 minut.
----------------------------------------------------
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (342 | 87%)
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
Obrázky na profil, obrázky na lide.cz
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one