Ve fotogalerií Vám ukážu jak má vypadat raut. Fotky rautů mám od své kamarádky Lenky.
ž01.jpg
ž16.jpg
ž1.jpg
ž2.jpg
ž02.jpg
ž3.jpg
ž8.jpg
ž04.jpg
ž9.jpg
ž13.jpg
ž10.jpg
ž14.jpg
ž11.jpg
ž15.jpg
ž7.jpg
ž17.jpg
ž4.jpg
ž5.jpg
ž6.jpg
Ve fotogalerií Vám ukážu jak májí vypadat obložené mísy. Fotky obložených mís mám od své kamarádky Lenky.
37.jpg
1.JPG
2.jpg
4.jpg
6.jpg
7.jpg
8.JPG
10.JPG
12.JPG
13.JPG
15.JPG
16.jpg
18.jpg
19.jpg
22.jpg
23.jpg
25.jpg
26.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
33.JPG
34.jpg
35.jpg
36.jpg
14.JPG
3.jpg
5.jpg
9.JPG
11.JPG
17.jpg
20.JPG
27.jpg
29.jpg
28.jpg
24.jpg
Pizza caprese

Pizza caprese

Pizza vegetaria

Pizza vegetaria

Pizza cardinale

Pizza cardinale

Pizza 4stagioni

Pizza 4stagioni

Pizza provencia

Pizza provencia

Pizza Italiana

Pizza Italiana

Pizza Mexicana

Pizza Mexicana

Pizza Barroccia

Pizza Barroccia

Pizza Valentina

Pizza Valentina

Baby Pizza

Baby Pizza

Pizza Hawaii

Pizza Hawaii

Pizza Contadino

Pizza Contadino

Pizza Palermo

Pizza Palermo

Pizza Bufalina

Pizza Bufalina

 Pizza al tonno

Pizza al tonno

Braccio di Ferr

Braccio di Ferr

Pizza alla Kall

Pizza alla Kall

Pizza Golosa

Pizza Golosa

Pizza Feuerwerk

Pizza Feuerwerk

Pizza Viennese

Pizza Viennese

Pizza Primavera

Pizza Primavera

Pizza Reale

Pizza Reale

Frutti Di Mare.

Frutti Di Mare.

Barrocciaia

Barrocciaia

Pepperoni Speci

Pepperoni Speci

Pizza Frutti di

Pizza Frutti di

PROSCIUTTO DE F

PROSCIUTTO DE F

Záhlaví stránek

V dobrůtkách najdete více než 3500 receptů..
Na těchto stránkách se pracuje..
žv.jpg
---------------------------------------------------
1. Krevety s žampiony.
""""""""""""""""""""""""""""
1/2 kilogramu oloupaných povařených krevet, 250 gramů žampionů, 250 ml smetany, 2 lžíce irské whisky, 100 gramů másla, 25 gramů mouky, pepř, sůl
Většinu másla roztavíme na pánvi a osmažíme do měkka na něm omyté a nakrájené žampiony, které pak vyndáme a odložíme do tepla. Na stejné pánvi rozpustíme zbytek másla, rozmícháme v něm mouku, přidáme smetanu, osolíme, opepříme a za stálého míchání vaříme dokud nezhoustne. Pak pokapeme krevety troškou whisky, hodíme je spolu s houbami do omáčky a chvilku ohříváme. Podáváme s rýží.
---------------------------------------------------
2. Žampionové krevety.
""""""""""""""""""""""""""""""
600 gramů mražených krevet, 250 gramů žampionů, 200 gramů mrkve, šťáva z poloviny citronu, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, lžička tymiánu, sklenka zeleninového vývaru, 50 gramů nastrouhaného parmezánu, bílý pepř, sůl, olej
Krevetky rozmrazíme, opláchneme, posolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a přikryté dáme do chladničky. Cibuli nasekáme na drobno, mrkev na hrubo nastrouháme. Olej rozpálíme na pánví, osmahneme na něm cibuli, přidáme utřený nebo vymačkaný česnek, očištěné a nakrájené na tenké plátky žampiony a na konci mrkev. Dusíme tři čtyří minuty na konci osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Přilijeme vývar a dusíme dokud jedna třetina se neodpaří. Vymažeme si pekáček, naložíme na něj polovinu zeleniny, na ně dáme krevety a přikryjeme je zbytkem zeleniny promíchané s parmezánem. Pečeme v troubě rozehřáté na 220 stupňů dvacet minut.
---------------------------------------------------
3. Vietnamská palačinka s krevetami.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 sklenka rýžové mouky, 1,5 sklenky vody, 2 vejce, sůl, 1 lžička moučkového cukru, 1/4 sklenky uvařených fazolí, 1/2 sklenky namočených a nakrájených jidášových uch, 150 gramů oloupaných krevet, 3 plátky šunky, 1/2 sklenky fazolových klíčků, hrstka zelené petrželky, hrstka nakrájeného ledového salátu, olej
Mouku s vodou, vejci, solí a cukrem rozmixujeme a odložíme na deset minut. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje, vlijeme těsto na palačinku, posypeme fazolí a hobami, přikryjeme a smažíme asi minutku. Pak přisypeme krevety, šunku, petrželku a klíčky a smažíme do křupava a zlatova. Na talíři palačinku posypeme salátem. Podáváme s sojovou a rybí omáčkou.
---------------------------------------------------
4. Špízy z mletých krevetek.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 gramů nasekaných oloupaných krevetek, 1/2 lžičky soli, 1 lžička cukru, špetka pepře, 2 lžíce oleje, 1 chilli paprička nasekaná na drobno, sladkokyselá omáčka, hrstka koriandru
Krevetky rozmixujeme se solí, cukrem a pepřem. Přidáme tolik oleje aby vznikla hustá hmota, kterou pak vytvoříme na namočených špejlích válečky. Špízy uložíme na grilu nebo plechu a upečeme do růžova (můžeme je také usmažit v hlubokém oleji). Podáváme posypané chilli a koriandrem se sladkokyselou omáčkou.
-------------------------------------------------
5. Krevety s hráškem a brokolicí.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
400 gramů mražených krevet, 200 gramů brokolice, 200 gramů hrášku, 1 žlutá paprika, šalotka, 1 menší chilli paprička, 1/2 sklenky suchého vína, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce nasekaných bylinek podle chuti, sůl, pepř.
Rozmražené krevety hodíme na tři minuty na pánev s rozpáleným olejem. Pak je vyndáme a na stejný tuk dáme nasekanou šalotku, papriku, česnek, hrášek a chilli. Vše promícháme a smažíme asi pět minut. Pak přidáme brokolici rozebranou na růžičky, promícháme a smažíme tři minuty. Jídlo podlijeme vínem, přidáme bylinky, osolíme, opepříme, vrátíme krevety a chvíli podusíme.
--------------------------------------------------
6. Krevetový guláš s hořčicí.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
150 gramů očištěných krevet, 1 cuketa, 1 cibule, 1 lžička semínek hořčice, 1 lžíce másla, 120 ml vývaru, svazeček zelené petrželky, 4 lžíce smetany, 2 lžičky mouky, sůl, pepř.
Nasekanou cibuli spaříme. Oloupanou cuketu nakrájíme na půlkolečka a podusíme ji v hrnci spolu s cibulí a semínky hořčice na másle, pak přidáme vývar a případně podle potřeby ještě trochu vody. Držíme na malém plameni pod pokličkou přibližně deset minut. Krevety dáme uvařit do osolené vody. Mezitím na suché pánvi trochu osmahneme mouku a rozmícháme ji s troškou vody. K cuketě přidáme smetanu, vmícháme osmahlou mouku, uvedeme do varu a pak přidáme uvařené krevety a nasekanou zelenou petrželku. Dochutíme solí a pepřem.
---------------------------------------------------
7. Krevety v pomerančové omáčce.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kilogram uvařených krevet, 3 pomeranče, 2 šalotky, pepř, 1 lžička kaparů, 2 lžíce olivového oleje
Z pomerančů ostrouháme trochu kůry a tu smícháme s vymačkanou šťávou, nasekanou šalotkou, kapary, olejem a pepřem. Vše promícháme a ohřejeme na pánvi. Krevety oloupeme, necháme u nich ocásky, přihodíme k omáčce a spolu povaříme tři minuty. Před podáváním každou krevetu napíchneme na párátko a všechny uložíme na míse.
---------------------------------------------------
8. Krevety v kari omáčce s kokosem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kilogram oloupaných větších krevet, 2 lžíce strouhaného kokosu, 1 lžíčka bílého pepře, 6 lžic oleje, 3 cibule nakrájené na plátky, 4 rajčata spařená a oloupaná a nakrájená, 1 nasekaná chilli paprička, anýz, kurkuma, sůl
Ve čtvrt sklenici vody rozmícháme všechny suroviny s výjimkou krevet, oleje, cibule a rajčat. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme okořeněnou kokosovou vodu a když začne bublat tak přidáme cibuli a osmahneme ji do sklovata. Poté přidáme rajčata a dusíme vše dokud se nezačnou rozpadat. Na konci vmícháme krevety a vše společně dusíme dalších pět minut - případně ještě můžeeme doostřit chilli či dle chuti dosolit. Krvevety s kokosem v kari omáčce podáváme s rýží.
--------------------------------------------------
9. Krevety s fazolkou.
""""""""""""""""""""""""""""
150 gramů mražených krevet, 150 gramů fazolových lusků (mohou být i z konzervy), 3 plátky čerstvého zázvoru (nebo čtvrt lžičky sušeného), lžíce strouhaného kokosu, stroužek česneku, 5 lžic vývaru, olej, pepř, sůl.
Fazolku uvaříme a necháme okapat. Česnek nasekáme na velmi drobno. Na pánev na rozpálený olej si dáme krevety a smažíme je tři minuty za stálého míchání. Přidáme zázvor, česnek a spolu chvíli smažíme. Pak dáme strouhaný kokos, fazolky, vývar a spolu chvilku podusíme. Dochutíme solí a pepřem.
-------------------------------------------------
10. Zeleninové krevety s rýží.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
400 gramů krevet, 2 cibule, řapíkatý celer, stroužek česneku, zelená paprika, 5 rajčat, lžička sladké papriky, bobkový list, tymián, tabasco, 250 gramů rýže, sůl, olej.
Cibuli a pár řapíků celeru si nasekáme na drobno. Z papriky odstraníme semínka a nakrájíme ji na nudličky. Česnek utřeme s trochou soli. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Na rozpáleném oleji si osmažíme cibuli, celer, papriku, česnek, pak přidáme rajčata, bobkový list, sladkou papriku, pár kapek tabasca, tymián a sůl. Vše dusíme čtvrt hodiny, pak přidáme krevety a ještě pět minut dusíme. V mezičase si uvaříme rýži, kterou rozložíme na talíře a na ni dáme zeleninové krevety.
--------------------------------------------------
11. Smažené krevety na česneku.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
16 velkých oloupaných krevet, česnek, olej, salát, sůl, pepř, 6 lžic majonézy, šťáva z poloviny citronu, kari, tabasco, cukr.
Česnek oloupeme, utřeme se solí a pepřem a krevety tím namažeme. Pak je rychle usmažíme v rozpáleném oleji. Majonézu promícháme s citronovou šťávou, jedním utřeným stroužkem česneku, kari, cukrem a tabascem, tak aby byla hodně pikantní. Usmažené krevety rozložíme na listech salátu a podáváme k nim pikantní majonézu.
---------------------------------------------------
12. Naložené krevety smažené v těstíčku.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 gramů naložených krevet, 2 lžíce mouky, vejce, olej, sůl, pepř
Do prosáté mouky přidáme žloutek, lžíci oleje, špetku soli, dolijeme vodu (nebo mléko), aby těsto bylo hustší než na palačinky a promícháme. Odložíme ho na hodinu a pak vmícháme pěnu z bílků. Slité a opláchnuté krevety namáčíme v těstíčku a hned smažíme v hlubokém oleji. Usmažené poprášíme pepřem.
---------------------------------------------------
13. Zlaté krevety.
""""""""""""""""""""""""""
250 gramů krevet, 50 ml bílého suchého vína, 2 vejce, 75 gramů bramborové mouky, olej, sůl, pepř, salát
Krevety omyjeme, osušíme a naložíme do vína promíchaného se solí a pepřem. Z bramborové mouky a vajec si připravíme těstíčko, ve kterém pak krevety obalíme. Olej rozehřejeme ve friťáku nebo na pánvi, krevety do něj vložíme, obracíme a smažíme asi dvě minuty až jsou zlaté a křupavé. Podáváme je na salátových listech.
--------------------------------------------------
14. Grilované krevetky s česnekem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
oloupané krevetky (větší jsou lepší), olivový olej, zelená petrželka, česnek, vegeta.
Krevetky vypláchneme a necháme okapat. Zelenou petrželku spolu s česnekem nasekáme na drobno, dáme do misky, přilijeme olej, ochutíme vegetou, promícháme, touto marinádou zalijeme krevetky a odložíme je na několik hodin do chladu. Pak je napícháme na špejle a na rozpáleném grilu velmi krátce grilujeme (tak 2-3 minuty). Během grilování je potřeme marinádou.
--------------------------------------------------
15. Jednoduché krevety s rýží.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kilogram krevet, 200 gramů rýže, 3 velké cibule, olivový olej, sůl, pepř, citronová šťáva.
Cibuli oloupeme a nasekáme na koustičky. Na půl sklenici olivového oleje osmažíme cibuli spolu s vyloupanými krevetami. Pak přidáme rýži, vše promícháme, trošku osmahneme (rýže by měla mírně zprůhlednět), doléváme po troše vodu dokud rýže nezměkne. Podáváme pokapané citronovou šťávou.
-------------------------------------------------
16. Pikantní kebaby z krevet.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
12 velkých oloupaných krevet, 2 lžíce oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 2 utřené stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, 1/2 lžičky chilli, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžíce nadrobno nasekaných lístků koriandru.
Všechny ingredience vložíme do mísy, promícháme a krevety v nich velmi pečlivě obalíme. M9su zakryjeme a za občasného promíchání dáme na 2-3 hodiny do chladu. Krevety pak napíchneme na grilovací jehly nebo je vložíme do grilovací nádoby a v předehřátém grilu je 3-4 minuty po obou stranách opékáme, dokud nebudou propečené. Při obracení poléváme marinádou.
-------------------------------------------------
17. Krevety se žampióny.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
20 větších oloupaných krevet, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1/2 skleničky na drobno nasekané cibulky, 10 kloboučků čerstvých žampiónů, 3 lžíce suchého vína, sůl, pepř.
V hrnci s hrubším dnem rozpálíme olej a máslo, dáme na něj krevety a smažíme tři minuty. Přidáme cibuli, nakrájené žampióny, osolíme, opepříme. Dusíme dokud krevety nezačnou výrazně měnit barvu, pak přilijeme víno a dusíme ještě tři minuty. Podáváme s rýží nebo bílým pečivem.
-------------------------------------------------
18. Krevety naložené v oleji.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kilogram oloupaných středních krevet, 1 velká cibule, 1/2 sklenice olivového oleje, 2 bokové listy, 1 lžíce vinného oleje, 3 lžíce kapari, 2 lžičky worcestru, 1-2 lžičky chilli omáčky nebo tabasca.
Krevety opláchneme, necháme okapat a osušíme. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme krevety a přismažíme přibližně 3 minuty (měly by začít růžovět), vypneme a k nim přidáme nakrájenou cibuli na půlměsíce a necháme ji spařit. Olej, bobkový list, ocet, kapary, worcester a chilli omáčku promícháme, nalejeme na přendané do salátové mísy krevety s cibulí, zakryjeme fólií a na 24 hodin dáme uležet v lednici (během té doby 2-3 x promícháme).
-------------------------------------------------
19. Tygří krevety v pikantním těstíčku.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 gramů tygřích krevet, 3 vejce, 4 velké vrchovaté lžíce škrobu, 2 lžíce majonézy, 1/2 lžičky chilli.
Z vajec, škrobové moučky, majonézy a chilli si rozmícháme těstíčko. Mělo by mít přibližně hustotu jako těsto na palačinky (podle potřeby upravíme moukou nebo vodou). Oloupané tygří krevety spaříme na sítu a osušíme. Poté namačíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji (nejlépe ve friťáku). Podáváme se sójovou omáčkou.
-------------------------------------------------
20. Ďáblovy krevetky.
"""""""""""""""""""""""""""
500 gramů středních uvařených krevet, 6 lžic olivového oleje, 5 stroužků česneku, 1 nasekaná na drobno chilli paprička, 1 lžíce zelené petrželky, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř.
Na velké pánvi rozehřejeme olej, hodíme na něj nasekaný na drobno česnek a chilli papričku, osmažíme míchajíce přibližně dvě minuty. Pak přidáme krevety a zbylé suroviny, osolíme, opepříme, promícháme, chvíli ohřejeme a hotovo.
-------------------------------------------------
21. Středomořské rizoto s krevetami.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
2 cibule | 2 lžíce olivového oleje | 300 g rýže Basmati | 1/2 lžičky kurkumy | 700 ml drůbežího vývaru | 1 chilli paprička | 150 g mraženého hrášku | 350 g mražených krevet | 1 lžíce másla | šťáva z 1 citronu | sůl, mletý pepř.
Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme ji na rozpáleném oleji. Přidáme rýži a přisypeme kurkumu. Vše pořádně promícháme a zalijeme horkým drůbežím vývarem. Přiklopíme poklicí a dusíme 15 minut.
Chilli papričku podélně rozkrojíme, odstraníme semena, najemno nakrájíme a přidáme k rýži. Hrášek také zamícháme do rýže. Krevety propláchneme, krátce na másle opečeme, zalijeme citronovou šťávou a dochutíme solí a pepřem.
-------------------------------------------------
22. Rýže ochucená krevetami a omeletou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
sůl a bílý pepř | svazek jarní cibulky | 3 lžíce oliv. oleje | 1 lžička kari | 400 g rýže | 3 vejce | 70 g krevet | pažitka.
Rýži uvaříme. Polovinu oleje rozehřejeme na pánvi. Vejce rozklepneme, rozšleháme a na pánvi z něj uděláme omeletu. Hotovou ji pak roztrháme nebo nakrájíme na větší kusy.
Cibulky očistíme a nasekáme nadrobno. Na zbylém oleji ji orestujeme a přidáme kari koření. Nakonec vmícháme krevety a jen je prohřejeme.
Uvařenou rýži smícháme s kousky omelety, cibulí a podle chuti ji osolíme a opepříme. Sypeme pažitkou.
------------------------------------------------
23. Singapurské rýžové nudle.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g rýžových nudlí | 400 g vyloupaných a očištěných krevet | 2 šálky fazolových výhonků | 1 červená paprika | 250 g pokrájeného zelí | 2 mrkve | 2 cibule | 2 lžičky zázvoru | 1/4 l vody nebo kuřecího vývaru | půl lžičky třinového cukru | půl lžičky soli | pepř.

Rýžové nudle připravíme podle návodu na sáčku. Připravené necháme důkladně okapat!
Krevety namočíme na pět minut do teplé slané vody a poté necháme okapat. Zeleninu očistíme a nakrájíme, papriku na proužky, zelí na kousky, cibuli na čtvrtky a mrkev na tenoučké plátky nebo ji nastrouháme na hrubém struhadle. Ve vodě nebo vývaru rozmícháme cukr, sůl, pepř a zázvor.
Na pánvi rozehřejeme olej, na něm osmahneme připravenou zeleninu: začneme mrkví a cibulí, pak přidáme papriku a zelí. Vmícháme fazolové výhonky a po chvilce krevety a nudle. Osmahneme, přelijeme připravenou omáčkou a popřípadě ještě podle potřeby dochutíme. Provařujeme, dokud se nevstřebá tekutina.
-----------------------------------------------
24. Rýže s krevetami a šunkou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
250 g vařených krevet | 2 vejce | 2 lžíce oleje | 1 cibule | 250 g šunky | 500 g vařené rýže | 40 g hrášku | 2 lžíce sójové omáčky | 4 jarní cibulky | sůl.
Vejce rozšleháme, osolíme, opepříme a na lžíci oleje v pánvi upečeme omeletu, kterou ke konci roztrháme na kousky a ty přesuneme na talíř. V pánvi zahřejeme lžíci oleje, zesklovatíme na něm nahrubo nakrájenou cibuli, pak přidáme šunku a asi minutu ji podusíme, pak přisypeme rýži a hrášek a vše zhruba 3 minuty za stálého míchání opékáme. Přidáme vejce, sójovou omáčku, nadrobno nakrájené jarní cibulky, krevety a krátce prohřejeme.
-----------------------------------------------
25. Špagety s krevetami a česnekem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 balíček špaget | 3 stroužky česneku | trochu olivového oleje | cca. 25 kusů krevet.
Uvaříme těstoviny (špagety) podle návodu. Na pánev dáme trochu olivového oleje a přidáme na plátky nakrájený česnek. Necháme chvilku ochutit olej. Mezitím si připravíme krevety. Nejlepší jsou čerstvé, jen chlazené. Pokud nejsou, tak lze použít i mražené. Připravíme si je na oleji ve vedlejší pánvi. Vše pak smícháme i se špagetama.
----------------------------------------------
26. Velké krevety s chilli a česnekem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 ml olivového oleje | 500 g nevyloupaných velkých krevet | 2 čerstvé chilli papričky | 6 stroužků česneku | sůl | pepř.
V pánvi zahřejeme olivový olej, krevety kuchyňsky připravíme a v pánvi je osmahneme. Přidáme nakrájené chilli papričky bez semínek, nadrono nakrájený česnek a na prudším ohni za stálého míchání asi 3 minuty opékáme. Podle chuti okořeníme solí a pepřem.
--------------------------------------------------
27. Rajská pánev s krevetami a bramborami.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
20 vařených krevet | 4 stroužky česneku | 3 lžíce koňaku | 12 malých brambor | 100 ml bílého vína | 6 lžic kečupu | nasekaná zelená petržel | olej | alkohol na flambování | sůl a pepř.
Oloupané brambory povaříme asi 10 minut tak, aby zůstaly pevné. Slijeme je, necháme okapat a nakrájíme je na kolečka silná 1/2 cm. Na rozpáleném oleji je opečeme dozlatova a dochutíme solí a pepřem.
V další pánvi na lžičce oleje prohřejeme oloupané krevety s česnekem. Přidáme kečup, dobře promícháme a flambujeme. Směs přidáme k bramborám, přilijeme víno a krátce prohřejeme do odpaření tekutiny. Posypeme petrželí a podáváme.
-------------------------------------------------
28. Opilé fazole s krevetkami.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g bílých fazolí | 1 smetana | 200 g loupaných malých krevet | 100 g pršutu | 200 ml bílého suchého vína | 1 stroužek česneku | 1 paprika lusk | 2 lžíce olivového oleje | 2 menší cibule | dle chuti: provensálské koření | dle chuti: rozmarýn a sůl | dle potřeby: chleba.
24 hodin předem namočíme fazole do ½ litru bílého vína a ½ litru vody. Na čtvrtky nakrájenou cibuli zpěníme na olivovém oleji a přidáme na nudličky nakrájený pršut, krevety, papriku, česnek utřený se solí. Lehce podusíme s smícháme s fazolemi uvařenými na měkko. Osolíme, okořeníme, podlijeme vínem a zalijeme smetanou. Podusíme 5 minut.
------------------------------------------------
29. Senzační krevety.
"""""""""""""""""""""""""
500 g krevet, 100 g másla (toho nejopravdovějšího:-), 2 lžíce olivového oleje, šťáva z jedné limetky, 2 lžíce medu (javorového sirupu, stačit bude i přírodní cukr), 2 špetky chilli, 4 stroužky česneku, sůl, hrubě mletý pepř, 3x strouhnout čerstvého zázvoru, 3x strouhnout limetkové kůry (event. citrónové kůry)
Postup přípravy: V kastrolku připravíme marinádu. Zahřejeme máslo a přidáme k němu všechny zmíněné ingredience. Vznikne nám pikantní máslová marináda s chutí limetky a česneku. Při přípravě olízneme a klidně dávku chilli či jiných ingrediencí zvýšíme či jinak upravíme. Krevety zalijeme marinádou.
Rozpálíme gril a grilujeme cca 7 minut po každé straně, pokud jsou už oloupané stačí i méně. Ogrilované je ještě horké naskládáme na velký tác, obložíme řezy citrónu a podáváme.
-----------------------------------------------
30. Kuskus s krevetami.
""""""""""""""""""""""""""
kuskus, tygří krevety, olivový olej, máslo, česnek, brokolice, baby karotka, provensálské bylinky, kari, zázvor, vývar.
Kuskus připravíme podle zvyku, já ho nejdříve dobře promíchám s trochou olivového oleje, pak zaliju silným vývarem (kolik hrnků kuskusu, tolik hrnků vývaru), než se kuskus nasákne, přidám lžičku kari a trochu zázvoru, přiklopím pokličkou a nechám cca 5minut odstát, pak přidám oříšek másla. Mezitím na plech vyskládám krevety (používám čerstvé, předvařené) potřu je směsí olivového oleje, česneku a bylinek, dám do trouby a pod grilem je nechám přibližně 5-10minut, po vytažení musí jít dobře vyloupat. Zeleninu vařím v páře jen několik minut, aby zůstala křupavá. Do velké mísy pak vyklopím kuskus, přidám vyloupané krevety a dušenou zeleninu, vše dobře promíchám.
------------------------------------------------
31. Krevety s pikantní omáčkou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
16 obřích krevet, 2 stroužky česneku, 1 feferonka, 2 snítky rozmaýnu, 1/2 svazku tymiánu, 4 lžíce olivového oleje, 1 konzerva loupaných rajčat nebo 800 g čerstvých rajčat, sůl, pepř.
Postup přípravy: Krevety omyjeme a vyloupeme z krunýřů. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni na něm osmahneme česnek nakrájený na tenké plátky, feferonku pokrájenou na kolečka a bylinky. Poté ze všech stran opečeme krevety. Opatrně je vyjmeme a udržujeme v teple. Rajčata necháme na sítu okapat, nahrubo je rozmačkáme, přidáme na pánev a asi 15 minut dusíme. Osolíme, opepříme.
-------------------------------------------------
32. Krevety na česnekovém másle.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g větších krevet, 4-6 stroužků česneku, 1 chilli paprička, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce petrželky, sůl, pepř.
Postup přípravy: Na rozehřátém másle a oleji orestujeme plátky česneku a najemno nakrájenou chilli papričku. Přidáme oloupané krevety, které 6 minut po obou stranách osmažíme. Osolíme, opepříme a pokapeme citronovu šťávou. Před podáváním sypeme petrželkou.
---------------------------------------------------
33. Krevety s kari a kokosovým mlékem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g krevet, 400 ml kokosového mléka, 10 g kari, 3 - 5 stroužků česneku, rýže
Po špetkách: sůl, paprika, chilli, bazalka.
Postup přípravy: Oloupané velké krevety opečeme na sucho na pánvi (cca 6 - 10 minut). Do hlubokého talíře mezitím vylijeme kokosové mléko a přidáme kari, chilli, papriku, sůl, bazalku a česnek na jemno. Celé to promícháme a ochutnáme. Dle libosti přidáme a dochutíme. Když je omáčka hotová, vlejeme omáčku ke krevetám na pánev a chvilku necháme povařit. Potom zahustíme (mouka a olej) a podáváme s rýží.
--------------------------------------------------
34. Flambované tygří krevety.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
20 dkg vařených tygřích krevet, 20 dkg žampionů - konzervovaných, 1 dcl bílého vína, 1 lžíce oleje, 1 lžíce pokrájené petrželky, pepř, sůl, 5 cl vodky na flambování, dvě pánve
Postup přípravy: Okapané žampiony orestujeme na pánvi s olejem, pak přidáme sůl, pepř a víno. Přidáme krevety, petrželku a vaříme 2 minuty. Korýše vyjmeme na horkou pánev, podlijeme vývarem (bez hub), zavaříme, postříkáme vodkou, zapálíme a poléváme hořící šťávou. Podáváme s bílým pečivem a omáčkou za žampionů.
--------------------------------------------------
35. Krevety po francouzsku.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
česnek 4 stroužky, krevety 1 kg, olej 50 ml, pepř , provensálské koření a sůl.
Na rozpáleném oleji orestujeme na plátky nakrájený česnek, přidáme oprané a osušené krevety (celé, neloupané), okořeníme a mícháme, dokud krevety nezrůžoví (cca 10 až 15 min.)
------------------------------------------------
36. Zapečené krevety.
""""""""""""""""""""""""""""""
400 g krevet, 80 g másla, 1 dl smetany, 50 g tvrdého sýra, muškátový květ, bílý pepř, sůl, zelená petrželka
Krevety uvaříme ve slané vodě, scedíme a necháme okapat. Pak je osolíme, okořeníme mletým bílým pepřem a špetku muškátového květu, vložíme do zapékací mísy vymazané máslem a zalijeme smetanou. Poklademe lupínky másla, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v horké troubě. Při podávání sypeme sekanou zelenou petrželkou.
------------------------------------------------
37. Krevety Bhúna.
"""""""""""""""""""""""""""
1 a 1/2 lžičky garam masaly, 1 2 lžičky mletého chilli , 1/2 lžičky mleté kurkumy, 2 stroužky jemně nasekaného česneku, 2 žlice citrónové šťávy, 500 g vařených oloupaných krevet , 2 žlice rostlinného oleje, 1 nakrájená cibule, asi 150 ml vody, 1 čerstvá zelená chilli paprička tbagvená zrníček a nakrájená velice najemno, 1 žlice nasekaného čerstvého koriandru,
Jídla bhúna jsou velmi suchá, dávají se s velmi malým množstvím omáčky, a někdy s vůbec žádnou. Toto jsou krevety marinované v koření a citrónové šťávě, následně osmažené s cibulí a kapkou vody - kvůli připalovaní. Do misky dejte garam masalu, chilli, kurkumu, česnek a citrónovou šťávu. Přidejte krevety, smíchejte dohromady a nechte 15 minut marinovat. Na pánvi rozehřejte olej a poduste cibuli asi 10 minut do zlatova. Přidejte krevety i s marinádou, dolijte vodu a 10 minut duste dokud se krevety neprohřejí a nevsákne se většina vody. Během dušení důkladně promíchejte. Před podáváním posypejte nakrájenou chilli papričkou a koriandrem.
----------------------------------------------
38. Špenátové rizoto s krevetami.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
800 g mraženého špenátu, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 360 g krevet, 2 lžíce olivového oleje, 160 g rýže, 400 ml zeleninového vývaru (z kostky), 3 lžíce citronové šťávy, špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl, pepř, 150 g zakysané smetany.
Špenát necháme rozmrazit. Cibuli a česnek posekáme. Krevety opečeme na rozehřátém oleji ze všech stran, vyjmeme a odložíme stranou. Do vypečeného oleje vložíme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Přidáme opranou rýži a asi 5 min. opéká me. Zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme na malém ohni asi 15 min. Do měkké rýže vmícháme opečené krevety a rozmrazený špenát. Pikantně ochutíme citrono vou šťávou, muškátovým oříškem, osolíme a opepříme. Přikryté podusíme dalších 5 min. Vmícháme zakysanou krémovou smetanu a okamžitě podáváme.
---------------------------------------------
39. Recept na krevety se zeleninou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g krevet, 4 papriky různých barev, 2 menší cukety, 1 dl bílého vína, 1 větší cibule, 4 lžíce smetany, vegeta, sůl, pepř.
Cibuli osmažte na oleji, přidejte nadrobno nakrájenou papriku, nechte změknout a přidejte nakrájenou cuketu. Vše zalijte vínem, přidejte sůl, špetku pepře a směs promíchejte. Nechejte na mírném ohni zhruba 5 minut. Přidejte smetanu, krevety a opět promíchejte. Nakonec dochuťte vegetou a podávejte, když je cuketa dostatečně měkká.
-----------------------------------------------
40. Krevetí mandrás.
""""""""""""""""""""""""""
1 žlice rostlinného oleje, 1 najemno nakrájená cibule, 2 stroužky jemně nasekaného česneku, 1 lžička mletého chilli, 1 lžička mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 1/2 lžičky hořčičného prášku, 1/2 lžičky mleté pískavice, 1/4 lžičky mleté kurkumy, 2 žlice sušeného kokosu, 5 - 6 lístků curry,
225 g sterilovaných pokrájených rajčat a jejich šťáva, 1 najemno nasekaná zelená chilli paprička, 500 g uvařených a oloupaných krevet, 1 žlice nasekaného čerstvého koriandru.
Na pánvi roztopte olej a osmažte cibuli dokud lehce nezhnědne. Přidejte česnek, mletý koriandr, římský kmín, hořčičný prášek, pískavici a kurkumu a mírně poduste. Vmíchejte kokos, lístky curry, rajčata a chilli. Přidejte krevety a 10 minut duste. Podávejte sypané sekaným koriandrem.
------------------------------------------------
41. Krevety Tokyo.
"""""""""""""""""""""""""
500 g krevet, uvařených ,4 lžíce sójové omáčky ,1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru , 4 lžíce octa ,
2 lžíce cukru krystal , 2 lžíce saké (můžeme použít sherry) , 5 zelených cibulek, nakrájených nadrobno ,
sůl.
Krevety rozložíme v jedné vrstvě na dno větší ploché misky. Na pánvi přivedeme k varu sójovou omáčku a přidáme nastrouhaný zázvor. Příkon snížíme na minimum a vaříme tak dlouho, až se většina tekutiny vypaří. Přidáme ocet, cukr, saké, sůl a směs nalijeme na krevety. Misku přikryjeme fólií a necháme v ledničce nejméně 2 hodiny vychladit. Krevety vyndáme z marinády a naaranžujeme je na talíře. Ozdobíme zelenou cibulkou a podáváme.
-----------------------------------------------
42. Obří krevety s pikantní omáčkou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
2 lžíce olivového oleje, 500 g obřích syrových krevet, 5 jarních cibulek, 3 čerstvé chilli papričky, 3 lžíce rajčatového protlaku, hrst drcené kukuřice, 1 lžíce čersrvé natě koriandru, 1 lžíce vody, pažitka na ozdobu.
Na oleji osmažíme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, dokud nezměkne. Přidáme, najemno nasekané chilli papričky, nasekanou nať koriandru, drcenou kukuřici, rajčatový protlak a vodu. Necháme projít varem. Mezitím krevety oloupeme, z každé odstraníme ocásek a černé střívko. Přidáme do zeleninové směsi a vaříme 5 minut na mírném plameni. Při podávání ozdobíme naseknaou pažitkou.
----------------------------------------------
43. Gratinovaná cuketa s krevetami.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g malých vařených krevet, 50 g másla, 4 menší žampiony, 4 lžíce strouhanky, 2 středně velké cukety, 2 stroužky česneku, 1 cibuli, 1-2 lžíce citrónové šťávy, cayenský pepř, pepř, sůl.
Omyté cukety podél rozpůlíme a blanšírujeme do poloměkka ve slané horké vodě.
Necháme vychladnout a kulatou část mírně, kvůli stabilitě seřízneme. Vnitřek opatrně vydlabeme. Vydlabanou dužinu cuket drobně rozsekáme. Na másle podusíme drobně nakrájenou cibuli, žampiony, dužinu z cuket, přidáme krevety, okořeníme podle chuti kořením a citronem a necháme vychladnout. Směsí naplníme cukety, posypeme strouhankou a navrch položíme plátky másla. Gratinujeme, až povrch mírně zhnědne.
----------------------------------------------
44. Krevety zabalené ve špeku.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
12-16 omytých a očištěných krevet, 1-2 stroužků česneku, 2 citróny, 2-3 lžíce olivového oleje, 6-8 plátků špeku bez kůrky, pepř a sůl.
Stroužky česneku oloupat a najemno nakrájet. Jeden citrón nakrájet na tenké plátky, druhý vymačkat. Nakrájený česnek smíchat s citrónovou šťávou a olivovým olejem. Očištěné krevety nechat marinovat ve směsi česneku,oleje a citrónové šťávy nejméně 30 minut. Krevety osušit kuchyňským papírem obalit plátkem špeku. V pánvi rozehřát 1-2 lžíce oliv.oleje a v něm krevety 2-3 minuty opékat. Ochutit solí, pepřem, přiložit plátek citrónu.
-----------------------------------------------
45. Krevetky s vínem a cibulkou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
800 g mražených krevetek, 1 cibule (nakrájená nadrobno), 1 lžíce mletého zázvoru, 3 lžíce Solamylu, 150 ml bílého vína, 2 lžíce sójové omáčky, půl lžičky moučkového cukru, 5 lžic oleje, špetka mletého pepře, sůl dle chuti, papírový ubrousek.
Krevetky částečně rozmrazíme a obalíme do Solamylu. Na pánvi rozpálíme olej, vložíme krevetky a opékáme dozlatova. Potom vyjmeme a položíme na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Na pánvi necháme pouze 1 lžíci oleje, zbytek slijeme, přidáme nakrájenou cibuli, zázvor a za stálého míchání orestujeme. Nakonec přidáme sójovou omáčku, cukr, mletý pepř, krevetky, zalijeme vínem a dusíme doměkka. Dle chutí osolíme.
-----------------------------------------------
56. Grilované krevety a hřebenatky.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
12 syrových velkých krevet, 12 vyloupaných hřebenatek, šťáva z 1 limety nebo citrónu, nastrouhaná kůra z 1 dobře omyté limety, 1 žloutek, 6 lžic rozehřátého másla, 1 lžíce nakrájeného čerstvého kopru nebo kerblíku, sůl, pepř, 2 červené cibule pokrájené na klínky, olivový olej na potření.
Gril předehřejeme na středně vysokou teplotu. Krevety a hřebenatky dáme do mísy, přidáme polovinu nastrouhané citrusové kůry a polovinu citrónové šťávy a důkladně promícháme. V jiné misce rozšleháme žloutek se zbývající citrusovou kůrou a šťávou. Do směsi postupně po lžících vešleháme rozehřáté máslo. Pokračujeme ve šlehání až do zhoustnutí. Potom do hmoty vmícháme kopr a podle chuti sůl a pepř. Klínky cibule potřeme olivovým olejem a grilujeme zhruba 5 minut. Během grilování je jednou obrátíme. Zatím navlékeneme hřebenatky a krevety na předem namočené dřevěné špejle a grilujeme je 2 minuty po každé straně nebo dokud nezmění krevety barvu. Hřebenatky a krevety upravíme na nahřáté talíře, obložíme klínky cibule, pokapeme citrusovým máslem a podáváme.
-----------------------------------------------
57. Krevety v křepelčím vejci.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
8 vyloupaných vařených krevet bez krunýře, petrželka, 8 křepelčích vajec, rostlinný olej.
Na pánev dáme trochu rostlinného oleje a pravidelně rozmístíme krevety. Když jsou krevety osmahlé, rozklepneme na každou jednotlivě jedno křepelčí vejce. Než se žloutek srazí, vložíme do každého snítku zelená petrželky. Hotová vejce obracečkoku velmi opatrně vyjmeme, aby se útvar nepoškodil. Podáváme jako součást menu o více chodech.
---------------------------------------------
58. Smažené japonské krevety.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
12 celých krevet, sůl, pepř, hladká mouka, 1 vejce, strouhanka, olej na smažení, půl šálku majonézy, 1 vařené vejce, 1 středně velká cibule, hlávkový salát, citrón na ozdobu.
Krevety omyjeme a odstraníme z nich slupku (začínáme od ocasu). Osolíme a opepříme. Potom jednotlivé krevety obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. Rozehřejeme olej, vkládáme do něj jednotlivé krevety a osmažíme je dozlatova. Vyndáme a dáme na filtrační papír odkapat. Připravíme si omáčku z majonézy, do které nadrobno nasekáme natrvdo vařené vejce a cibuli. Osolíme a opepříme. Krevety pokládáme na list salátu, zdobíme citrónem a podáváme s omáčkou.
---------------------------------------------
59. Krevety s tuřínem a fenyklem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 balíček Findus Wok Thai, 200 g tuřínu, 1 fenykl, 6 rozmrazených syrových krevet, 1 stroužek česneku,
1 lžíce sójové omáčky, svazek různých bylin (koriandr, bazalka), 2 lžíce oleje
Nakrájejte tuřín a fenykl na tenké proužky. Nasekejte česnek a byliny na jemno. Zahřejte wok na maximální teplotu a přidejte olej. Přidejte krevety, tuřín a fenykl. Smažte během míchání po dobu 5 minut. Přidejte zeleninu Findus Wok Thai. Smažte během míchání po dobu dalších 5 minut. Přidejte byliny, sójovou omáčku a česnek. Smažte během míchání 2 minuty. Pokrm podávejte s rýží.
--------------------------------------------
61. Krevety po španělsku.
""""""""""""""""""""""""""""""""
6 dl krevet (nebo konzerva) | 3 dl metany ke šlehání | 250 g rýže | 40 g másla | 1 ks cibule | 1 lžíce rajčatového protlaku | dle chuti: mletý pepř | dle potřeby: vývar | dle chuti: sůl.
Čerstvé živé krevety dobře omyjeme malým kartáčkem, vhodíme do vařícího vývaru, povaříme 10 minut a necháme vychladnout. Potom z krevet odstraníme tenký krunýř, z ocasů vyjmeme maso a odstraníme střívka. Přebranou a spařenou rýži uvaříme doměkka v osolené vodě, scedíme a necháme odkapat. Na jemno nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném másle, společně s rajčatovým protlakem, šlehačkou a krevetami. Osolíme, opepříme, promícháme s rýží, dáme do zapékací misky a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny.
--------------------------------------------
62. Krevety na jehle.
""""""""""""""""""""""""""""
3/4 kg krevet, loupaných a očištěných 3 stroužky česneku 3 lžíce citronové šťávy 125 ml kokosového mléka 1/2 lžičky pasty sambal oelek 1 lžíce sójové omáčky 1 lžička palmového nebo přírodního cukru olej na pečení kůta z 1/2 citronu 1 lžíce nasekané petrželové natě
Krevety omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Marinádu si připravíme smícháním řesneku s citronovou šťávou, kokosovým mlékem, pastou sambal oelek, sojovou omáčkou, citronem a citronovou kůrou. V dobře rozmíchané marinádě krevety marinujeme alespoň 15 minut. Na grilovací jehly napichujeme vždy 3-4 krevety, potřeme je tenkou vrstvou oleje a v troubě je grilujeme do zlatatožluta. Zbytek marinády dáme do voku a krátce povaříme. Citron omyjeme horkou vodou a nakrájíme na malé kousky. Krevety přidáme do uvařené marinády a podáváme ozdobené kousky citronu a petrželovou natí.
-----------------------------------------
63. Čínské krevety s vajíčky.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 šálek čerstvých krevet, 5 vajec, 1 lžička soli, špetka pepře, 1 menší cibule, 1 lžička nadrobno nasekané pažitky a olej.
Vejce ušleháme se solí a pepřem. Cibuli a krevety nakrájíme nadrobno, cibuli zpěníme na pánvi na oleji, přidáme krevety a za stálého míchání osmahneme. Po třech minutách vlijeme ušlehaná vejce a mícháme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Před podáváním posypeme sekanou pažitkou.
------------------------------------------------
64. Pilaf s krevetami a zeleninou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Krevety zbavené krunýře a střívek dáme vařit do osolené vroucí vody. Zakápneme citronovou šťávou a přidáme 2 lžíce olivového oleje. Vaříme do změknutí krevet. Krevety poté vyjmeme a šťávu doplníme vývarem.
Ochutíme špetkou šafránu, přivedeme do varu a přidáme rýži. Rýži uvaříme do měkka. Mezitím připravíme cibulku s česnekem – na zbylém olivovém oleji je osmažíme, podlijeme koňakem, přidáme kousky papriky, cuket a hrášek. Dochutíme špetkou cukru, pepřem a solí. Vše podusíme. Nakonec promícháme s krevetami a podáváme.
-------------------------------------------------
žžv.jpg
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (342 | 87%)
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
Obrázky na profil, obrázky na lide.cz
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one