Ve fotogalerií Vám ukážu jak má vypadat raut. Fotky rautů mám od své kamarádky Lenky.
ž01.jpg
ž16.jpg
ž1.jpg
ž2.jpg
ž02.jpg
ž3.jpg
ž8.jpg
ž04.jpg
ž9.jpg
ž13.jpg
ž10.jpg
ž14.jpg
ž11.jpg
ž15.jpg
ž7.jpg
ž17.jpg
ž4.jpg
ž5.jpg
ž6.jpg
Ve fotogalerií Vám ukážu jak májí vypadat obložené mísy. Fotky obložených mís mám od své kamarádky Lenky.
37.jpg
1.JPG
2.jpg
4.jpg
6.jpg
7.jpg
8.JPG
10.JPG
12.JPG
13.JPG
15.JPG
16.jpg
18.jpg
19.jpg
22.jpg
23.jpg
25.jpg
26.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
33.JPG
34.jpg
35.jpg
36.jpg
14.JPG
3.jpg
5.jpg
9.JPG
11.JPG
17.jpg
20.JPG
27.jpg
29.jpg
28.jpg
24.jpg
Pizza caprese

Pizza caprese

Pizza vegetaria

Pizza vegetaria

Pizza cardinale

Pizza cardinale

Pizza 4stagioni

Pizza 4stagioni

Pizza provencia

Pizza provencia

Pizza Italiana

Pizza Italiana

Pizza Mexicana

Pizza Mexicana

Pizza Barroccia

Pizza Barroccia

Pizza Valentina

Pizza Valentina

Baby Pizza

Baby Pizza

Pizza Hawaii

Pizza Hawaii

Pizza Contadino

Pizza Contadino

Pizza Palermo

Pizza Palermo

Pizza Bufalina

Pizza Bufalina

 Pizza al tonno

Pizza al tonno

Braccio di Ferr

Braccio di Ferr

Pizza alla Kall

Pizza alla Kall

Pizza Golosa

Pizza Golosa

Pizza Feuerwerk

Pizza Feuerwerk

Pizza Viennese

Pizza Viennese

Pizza Primavera

Pizza Primavera

Pizza Reale

Pizza Reale

Frutti Di Mare.

Frutti Di Mare.

Barrocciaia

Barrocciaia

Pepperoni Speci

Pepperoni Speci

Pizza Frutti di

Pizza Frutti di

PROSCIUTTO DE F

PROSCIUTTO DE F

Záhlaví stránek

V dobrůtkách najdete více než 3500 receptů..
Na těchto stránkách se pracuje..
1. Smažené olomoucké tvarůžky.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
8 kulatých olomouckých tvarůžků, 16 plátků salámu, 2 vejce, sůl, hladká mouka, 2 lžíce mléka a olej.
Plátky salámu po okrajích nařízneme a z každé strany po jednom přitiskneme na tvarůžky. Obalíme je v těstíčku z rozšlehaných vajec smíchaných s moukou, solí a mlékem, osmažíme na rozpáleném oleji do zlatova.

2. Olomoucké tvarůžky v bramborákovém těstě.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
16 koleček olomouckých tvarůžků a olej na smažení. 800 gr. brambor, 3 vejce, sůl, pepř, majoránka, česnek, 3 lžíce hladké mouky.
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Necháme chvíli postát. Pak z nich slijeme puštěnou vodu. Přidáme k nim vejce, osolíme, okořeníme podle chuti a zahustíme moukou. Na rozpálenou pánev dáme olej a lžící tvoříme slabší placičky z bramborákového těsta. Do prostřed placičky položíme tvarůžek a přikryjeme těstem. Osmažíme z jedné i druhé strany do zlatova.

3. Sváteční špekáčky.
"""""""""""""""""""""""""
8 špekáčků, pikantní hořčice, 8 menších plátků tvrdého sýra, 8 špalků sýra Niva, 1-2 cibule.
Špekáčky oloupeme a podélně nařízneme. Vzniklý otvor vymažeme hořčicí, vyplníme plátkem sýra, ą špalkem Nivy, kolečkem cibule a sepneme párátkem.
Vložíme do vyhřáté trouby nebo grilu a pečeme, až se sýr rozteče. Na talíři přelijeme kečupem.

4. Medové špekáčky.
""""""""""""""""""""""""""
12 špekáčků, 3 cibule, 3 lžíce medu, 300 gr. ostrého kečupu, drcený kmín a pepř.
Všechny špekáčky zbavíme kůže a rozpůlíme. Cibuli pokrájíme na půlkolečka, střídavě klademe na pekáček špekáček, cibuli. V misce smícháme zbývající ingredience s trochou teplé vody. Touto marinádou špekáčky zalijeme. Pečeme 30 minut asi na 160 stupňů.

5. Buřty na pivě.
""""""""""""""""""
12 špekáčků na kolečka 1 červená paprika na proužky, 6 cibulí na kolečka, 1 černé pivo a 1 ostrý kečup.
Všechno smíchat, dát do pekáče a za občasného promíchávání péct v troubě na 160 stupňů asi 50 minut.

6. Bramboráčky s klobáskou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""'''''''
1 kg. brambor, 3 vejce, sůl, pepř, majoránka, česnek, 4 lžíce hladké mouky, 2 klobásy a olej na smažení.
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Necháme chvíli postát. Pak z nich slijeme puštěnou vodu. Přidáme k nim vejce, osolíme, okořeníme podle chuti a zahustíme moukou. Nakonec do těsta vmícháme na drobné kostičky pokrájené klobásy. Na rozpálený tuku tvořime bramboráčky a z obou stran osmažíme.

7. Bramborák v troubě se slaninou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg brambor, 1 vejce, 85 gr. krupice, 85 gr. hladké mouky, majoránka, kmín, cibule, sůl, pepř, 30 gr. vepřového sádla, 250 gr. anglické slaniny.
Brambory oloupeme a nastrouháme do velké mísy. Jakmile se usadí škrob, vodu z brambor slijeme. Do brambor vmícháme vejce, krupici, mouku, majoránku, kmín a oloupanou, nadrobno nakráje nou cibuli. Bramborové těsto osolíme a opepříme. Plech vymastíme sádlem a bramborové těsto na něj rozetřeme ve vrstvě silné 1,5 cm. Slaninu nakrájíme na tenké plátky a bramborák jimi obložíme. Pečeme na 180 stupňů v troubě 45 min.

8. Štrůdl se salámem.
""""""""""""""""""""""""""""""
1 balíček listového těsta, 300g krájeného salámu šunkového, kečup, 1 cibule, 1 vejce, 200g tvrdého sýra, koření.
Rozválíme těsto,potřeme kečupem,na to dáme kolečka salámu,nasekanou cibuli a všechno posypeme nastrouhaným sýrem.Nakonec okořeníme a zabalíme jako štrůdl. Potřeme rozkvedlaným vejcem a upečeme dozlatova.

9. Langoše.
""""""""""""""""
1/2 kg hladké mouky, 4 dl vody, 5 dkg droždí, lžička soli, kmín.
Vypracujeme normální kynuté těsto a necháme vykynout. Pak v ruce utvoříme z kousků těsta placky a na oleji upečeme. Navrch dáme kečup + česnek.

10. Zelňáky.
""""""""""""""""""
1 kg kysaného zelí, 1/2 kg polohrubé výběrové mouky, 2 vejce, sůl a 25 dkg sádla.
Na vále zpracujeme těsto, které vyválíme na placku. Rádýlkem vykrajujeme buď čtverečky (5 x 5 cm) nebo obdélníčky. Dáme na vymazaný plech a pečeme. Když začnou zelňáky růžovět, otočíme je a dopečeme z druhé strany. Výborné a rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu, můžeme podávat k vínu.

11. Zelňáky s uzeným bůčkem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
sáček kysaného zelí, 250 grpolohrubá mouka, 1 vejce, kmín, sůl, 250 gr uzeného bůčku, sádlo, pepř, česnek, majoránka.
Zelí trochu pokrájíme, dáme do mísy i se šťávou, přidáme mouku, aby vznikla hustota těsta jako na bramborák, přidáme vejce, kmín, sůl a uzené na kostičky. Palačinky velké jako dlaň na oleji, povrchu ještě pokmínujeme a smažíme dozlatova. Podáváme jako přílohu k vínu, pivu atd.

12. Šunka s banány a sýrem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
4 silnější plátky šunky, 4 lžíce másla, 2 banány, 2 lžíce citrónové šťávy, lžičku kari koření, 2 lžíce smetany, 4 silnější plátky sýra primátor.
Plátky šunky posypeme kari kořením a po obou stranách krátce opečeme na másle v zapékací misce. Oloupané banány rozmačkáme vidličkou a promícháme s citrónovou šťávou a smetanou, směs naneseme na plátky šunky a přikryjeme plátky sýra. Vložíme je v zapékací míse do trouby a zapékáme při střední teplotě, až se sýr začne roztékat.

13. Plněné zapečené papriky.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
4 velké papriky, 2 rajčata, 1/4 hlávky kapusty, cibuli, stroužek česneku, 100 g měkkého salámu a tvrdého sýra, 3 lžíce oleje, vejce, 2 dl kysané smetany, sůl, pepř.
Nadrobno nakrájenou kapustu zvolna bez vody dusíme na zpěněné cibulce a na troše oleje, přidáme na kostičky nakrájený salám, česnek utřený se solí, pepř. Papriky podélně rozkrojíme, zbavíme semen a naplníme směsí. Navrch položíme kolečka rajčat a papriky vložíme na zapékací misku vymazanou tukem. Povrch paprik překryjeme směsí strouhaného sýra, smetany a vejce a 20 minut zvolna pečeme. Před podáváním pečeme prudčeji, aby se vytvořila zlatavá kůrka.

14. Grilované párky se sýrem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g párků, 8 rohlíků, 150 g tvrdého sýra, 2 lžíce másla, 4 lžíce kečupu.
Oloupané párky nakrájíme na centimetrové díly a sýr na kostičky. Z rohlíků seřízneme vršky a lžičkou vydlabeme část střídky. Vnitřky rohlíků pomažeme máslem, mírně osolíme a střídavě do nich rozložíme kostičky párků a sýra. Potom rohlíky zapečeme pod grilem, až párky zčervenají a sýr se začne rozpouštět. Zapečené nakrájíme na 2 cm díly, pokapeme kečupem a podáváme.

15. Šunkové smaženky.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
150 gramů šunky, 80 gramů hladké mouky, 3 vejce, mletý pepř, sůl, 1 dl mléka, 50 gramů tvrdého strouhaného sýra, tuk na smažení.
Žloutky smícháme s moukou a mlékem, vmícháme jemně nakrájenou šunku, pepř, sůl a nakonec tuhý sníh z bílků. Z těsta smažíme tenké placičky, hotové posypeme strouhaným sýrem.

16. Masové krokety.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''
150 gramů vařeného masa, 1 žloutek, 30 gramů hladké mouky, 1,5 dl mléka, 50 gramů šunky nebo dušených žampiónů, kousek cibule, pepř, sůl, muškátový květ, vorčestrová omáčka, citrónová šťáva, 1 lžíce strouhanky, 1 vejce, hladká mouka, 2 lžíce mléka a strouhanka na obalení, tuk na smažení, 30 gramů másla.
Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na másle, zasypeme moukou, osmažíme ve světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozmícháme a povaříme v hustou omáčku, popřípadě doplníme trochou vývaru z masa. Maso a šunku (žampióny) pokrájíme na drobné kostičky, spojíme připravenou omáčkou, vmícháme žloutek, citrónovou šťávu, strouhanku, sůl a koření. Uděláme 8 válečků, které trochu smáčkneme do tvaru kroket. Obalíme je v mouce, ve vejci rozšlehaném se dvěma lžícemi mléka a ve strouhance a usmažíme na rozehřátém tuku.

17. Kuřecí kroketky.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
150 gramů pečeného kuřecího masa, 15 gramů másla, 15 gramů hladké mouky, 1 dl mléka, 1 žloutek, 1 lžíce strouhanky, 20 gramů žemle, mletý pepř, muškátový květ, 1 vejce, sůl, hladká mouka, mléko a strouhanka na obalení, tuk na smažení.
Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozšleháme a povaříme v hustou omáčku. Když prochladne, vmícháme jemně nakrájené kuřecí maso, žloutek, žemli navlhčenou mlékem a rozmělněnou, strouhanku sůl, koření a 2 lžíce šťávy z pečeného kuřete. Ze směsi uděláme 8 válečků, trochu je smáčkneme do tvaru kroket, obalíme je v mouce, ve vejci rozšlehaném s mlékem a ve strouhance a osmažíme po všech stranách na rozehřátém tuku.

18. Šunkové lívanečky.
""""""""""""""""""""""""""""""
30 gramů másla, 30 gramů hladké mouky, 120 gramů šunky, 1 dl kysané smetany, 50 gramů strouhaného tvrdého sýra, muškátový květ, sůl, 2 vejce, tuk na smažení.
Hodně změklé máslo utřeme se solí do pěny, postupně vmícháme žloutky, mouku, smetanu, a potom drobně pokrájenou šunku, strouhaný sýr, koření a nakonec tuhý sníh z bílků. Lívanečky pečeme po obou stranách na tuku.

19. Cukeťáky.
""""""""""""""""""""¨
1 cuketa, sůl, majoránka podle chuti, 2 vejce, mléko, hladká mouka, česnek, sádlo na smažení a pepř.
Cuketu najemno nastrouháme a vymačkáme z ní vodu. Podle chuti a potřeby přidáme utřený česnek, hladkou mouku, pepř,majoránku, vejce, trochu mléka tak, aby vznikla kašovitá hmota. Na rozpáleném sádle či oleji smažíme tenké cukeťáky dozlatova.

20. Kysaňáky.
"""""""""""""""""
500 g kyselého zelí, 3 lžíce hlaké mouky, 2 vejce, kmín, majoránka, sůl, lisovaný česnek, olej na smažení a pepř.
Zelí scedíme, překrájíme na drobnější kousky, smícháme s hladkou moukou, vejci, okořeníme kmínem, majoránkou, pepřem, česnekem, pouze mírně osolíme. Na rozpáleném tuku smažíme malé placičky.
----------------------------------------------------
21. Dýňáky.
"""""""""""""""
0,5 kg dýně, 1 vejce, strouhanka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, majoránka, česnek.
Dýni nakrájíme na kousky a uvaříme ve slané vodě. Uvařenou dýni rozmačkáme vidličkou, zahustíme strouhankou a necháme chvíli odstát. Pak přidáme vejce, koření dle chuti a hladkou mouku. Na pánvi smažíme malé placičky.
----------------------------------------------------
22. Kapustňáky.
""""""""""""""""""""
1 kg kapusty, 300 g uzeného bůčku, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 1 houska, asi 6 lžic mléka, pepř, sůl, majoránka, 2 vejce, podle potřeby strouhanka.
Kapustu omyjeme ve studené vodě a odtrháme jednotlivé lístečky do hrnce a spaříme horkou vodou. Vaříme v osolené vodě do poloměkka. Pak umeleme na stroji spolu s cibulí, česnekem a houskou namočenou v mléce. Přidáme na kostičky nakrájené uzené, pepř, sůl, majoránku a 2 vejce. Podle potřeby dáme strouhanku. Smažíme na mírném ohni do zlatova.

23. Chilli pečivo.
"""""""""""""""""
400 gr. polohrubé mouky, 200 gr. tuku Omega, 200 gr. strouhaného sýra, 2 deci šlehačky, chilli koření, sůl, kmín, mák.
Do mouky nastrouháme sýr, dáme tuk, chilli koření, přilijeme šlehačku a zaděláme těsto. Dáme je na chvíli do chladu. Pak těsto vyválíme na pomoučněném válu a skleničkou z něj vykrajujeme kolečka. Sypeme solí a různě kmínem, mákem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

24. Sýrové čtverečky se sezamem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
250 g hladké nebo polohrubé mouky, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 125 g Ramy, 2 vejce, sezamové semínko, sůl.
Do proseté mouky dáme Ramu, sýr, vejce, sůl a zpracujeme těsto. V chladu necháme půl hodiny odležet. Potom je rozválíme a vykrajujeme čtverečky, které na plechu potřeme vejcem, sypeme sezamem a pečeme v rozehřáté troubě na 200°C.

25. Sýrové smaženky.
"""""""""""""""""""""""""""
1 kg brambor, hladká mouka, 3 vejce, 100 g sýra na strouhání, sůl.
Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. Do brambor nastrouháme sýr, přidáme vejce, podle potřeby mouku. Osolíme a zpracujeme tužší těsto. Rozválíme na plát o tloušťce 5 mm. Nožem nebo rádýlkem nakrájíme na obdélníčky a smažíme v horkém oleji dozlatova. Je to vhodná příloha k různým zeleninovým salátům, k pivu, vínu.

26. Škvarkové placky.
""""""""""""""""""""""""""
1/2 kg hl. mouky, 2 celá vejce, kostka droždí, sůl, asi 1/2 kg škvarek a asi 1/2 kg sádla(rozpuštěného) množstvi poznáte až budete těsto zadělávat, + zadělat mlékem.
Připravit těsto a dát vykynout na teplé místo. Vymastit plech , dělat placičky a péct.

27. Slané sýrové sušenky.
"""""""""""""""""""""""""""""
150 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g strouhaného sýra, sůl, pepř, sladká červená paprika, 1 vejce, 1 lžíce mletých mandlí, 2 lžíce bílého vína.
Zpracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odpočinout. Rozválíme, vykrájíme malou skleničkou tvary, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vejcem a různě sypeme mákem, kmínem a sezamem. Pečeme 10 minut v troubě na 160 stupňů.

28. SÝROVÉ TYČKY.
""""""""""""""""""""""""
250g hladké mouky,250g strouhaného sýru,250g másla,1 žloutek,1celé vejce, sůl, trochu mléka.
Vypracujeme těsto,vyválíme 1cm silnou placku potřeme rošlehaným vejcem, posypeme solí, kmínem a vykrájíme tyčky. Pečeme v rozpálené troubě.

29. Koláčky brynzové.
"""""""""""""""""""""""""""
200 g brynzy, 200 g másla, 200 g hladké mouky, vejce, sůl, kmín.
Z brynzy, tuku a mouky uděláme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka, na plechu potřeme vejcem, sypeme solí a kmínem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě.

30. Škvarkové pagáče.
"""""""""""""""""""""""""""
600 g hrubé mouky, 250 g škvarků, sůl, 40 g droždí, 0,25 l mléka, 1 lžička cukru, 30 g másla, 2 žloutky.
Část mouky zaděláme spolu s mletými škvarky a solí. Do druhé části mouky přidáme vykynutý kvásek, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, sůl, mléko. Těsto propracujeme a necháme vykynout. Pak ho rozválíme, přeložíme škvarkovým těstem a spolu rozválíme na tenko. Přeložíme a necháme vykynout. Opět rozválíme a tak opakujeme několikrát. Z připraveného těsta vykrajujeme kulaté pagáčky, které uložíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.

31. Brynzové pagáče.
"""""""""""""""""""""""""
500 g hladké mouky, 200 g brynzy, 150 g sádla, vejce, sůl, kmín,
trochu sody, 200 ml mléka a vejce na potření.
Vymísíme tuhé těsto z mouky, brynzy, sádla, vejce, soli, sody a mléka. Necháme alespoň 2 hodiny odležet. Pak těsto vyválíme, třikrát přeložíme, znovu vyválíme, nakrájíme obdélníčky nebo kolečka. Potřeme vejcem, posypeme kmínem a v dobře vyhřáté troubě pečeme do růžova.

32. Pivní preclíky.
"""""""""""""""""""""""
500 g polohrubé mouky, 125 g ztuženého tuku, 30 g droždí, 2 žloutky, mletý pepř, sůl, cukr. 3,5 dl vlažného piva 8° - napůl světlé, napůl tmavé, sůl a kmín.
Zaděláme těsto s rozpuštěným tukem a pivem. Dáme vykynout a tvoříme preclíky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

33. Hermelínové pečivo.
""""""""""""""""""""""""
2 Hermelíny, 10 dkg tuku, 20 dkg hladké mouky, 0,5 sáčku prášku do pečiva, 2 žloutky a 1 lžička Maggi.
Hermelíny pomeleme, přidáme tuk, mouku, prášek do pečiva, 1 žloutek a lžičku Maggi. Těsto zpracujeme a necháme odležet v lednici 2 hodiny. Vyválíme plát, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme podle chuti solí, kmínem, sezamovým semínkem a vypichujeme různé tvary s malými vykrajovátky nebo nakrájíme na malé tyčinky. Pečeme ve výhřáté troubě.

34. Tyčky sýrové.
"""""""""""""""""""""""
270 g brambor, 270 g mouky, 40 g škrobové moučky, 2 tavené sýry, vejce, 70 g tuku, prášek do pečiva, bílek, sůl a kmín.
Z přísad vypracujeme hodně tuhé těsto, z něho vyválené tyčky mažeme bílkem, sypeme kmínem a solí, pečeme do růžova.

35. Buchty pro chlapy.
""""""""""""""""""""""""""
300 g polohrubé mouky, 2 žloutky,1 vejce na potření, 20 g droždí, 2 lžíce másla, mléko, sůl, tuk na pomaštění plechu a klobásy, které vám chutnají.
Postup přípravy: Z mouky, droždí žloutků, mléka a špetky soli zaděláme vláčné těsto, které necháme vykynout. Potom jej rozválíme na plát vysoký asi 1 cm. Krájíme obdélníčky. Na každý dáme hromádku nakrájené klobásy. Těsto uzavřeme a vytvarujeme na malé bochánky, které klademe nepříliš těsně k sobě na vymaštěný plech. Necháme ještě vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a v dobře vyhřáté troubě pečeme dozlatova.

36. Vaječní utopenci.
""""""""""""""""""""""""""""
6 natvrdo uvařených vajec, 1 cibule, 2 zelené papriky, 2 rajčata.
2.5 dl vody s octem (1:2), 3 lžíce oleje, sůl, bobkový list, pepř, nové koření,
Vodu s octem a kořením krátce povaříme a necháme zchladnout. Natvrdo uvařená vejce nakládáme do zavařovací sklenice a proložíme plátky rajčat, papriky a cibule. Zalijeme marinádou a necháme 3-4 dny odležet v lednici.

37. Tvarůžky se šlehačkou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
2 balení tvarůžek , 1 šlehačka , cibule, pálivá paprika a pepř.
Tvarůžky rozmačkáme vidličkou, přidáme nakrájenou cibuli, koření a zalijeme šlehačkou. Necháme odpočinout 1 den ne v lednici, pak můžeme uskladnit v lednici.

38. Syrečníky.
"""""""""""""""""
2 balíčky olomouckých tvarůžků , 250 g tvarohu, 3 vařené barmbory, 2 vejce,3 lžíce hrubé mouky, olej na opékání, kmín,
pepř a sůl.
Tvaroh rozetřeme,smícháme s rozstrouhanými tvarůžky a nastrouhanými brambory, krupicí a vejci. Směs osolíme, přídáme pepř, kmín a dobře promícháme.Tvoříme malé placičky a na rozehřátém tuku je po obou stranách opékáme do růžova.

39. Bábovka pro chlapy.
"""""""""""""""""""""""""
500 g hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, kostka droždí, 250 g másla, 2 vejce, špetka cukru, sůl, 200 g dobré klobásy, 200 g prorostlé slaniny, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 2 lžíce strouhanky.
Z hladké mouky, mléka, rozdrobeného droždí, másla, vajec a soli vypracujeme hladké těsto, přikryjeme a dáme na teplé místo kynout - asi 60 minut. Slaninu nakrájíme na kostičky, klobásu na kolečka, cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno, na pánvi rozehřejeme olej, vložíme do něj slaninu, klobásu a cibuli, smažíme až cibule zesklovatí, necháme trochu vychladnout, pak zapracujeme do těsta, necháme kynout dalších 30 minut. Troubu předehřejeme na 190 °C, vymažeme bábovkovou formu a vysypeme ji strouhankou, potom ji naplníme těstem a pečeme asi 45-50 minut, necháme vychladnout, vyklopíme.

40. Brynzová kolečka kmínová.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kostka rostlinného tuku, 250 g brynzy, drcený kmín do těsta, 2 hrnky hladké mouky, 1 vejce, 1/2 balíčku prášku do pečiva, špetka soli, 1 žloutek, kmín, mletá paprika.
Mouku, tuk, brynzu, vejce, drcený kmín, prášek do pečiva a sůl zpracujeme v hladké těsto, které uložíme na půl hodiny do ledničky. Vyválíme na tlouštku asi 0,5 cm, vykrajujeme, potřeme žloutkem, posypeme kmínem a paprikou, uložíme na plech a upečeme.

41. Lososové koláčky.
""""""""""""""""""""""""""""
350 g hladké mouky, 250 g másla, 2 dcl zakysané smetany, uzený losos, strouhaný sýr, vejce na potření.
Z mouky, másla a smetany vypracujeme těsto, které necháme v ledničce do druhého dne odpočinout. Vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Kolečka položíme na suchý plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Na každé kolečko dáme kousek uzeného lososa, posypeme sýrem a upečeme dozlatova.

42. Brynzovníky k pivečku.
"""""""""""""""""""""""""""""""
250 g brynzy, 250 g sádlo, 250 g hladké mouky, sůl, pálivá klobása a vejce na potření.
Sádlo, brynzu, mouku a sůl vypracujeme v těsto. Vyválíme na sílu asi půl cm, rozkrájíme na malé čtverečky. Klademe na plech. Potřeme vejcem a na každý kousek vtlačíme kousek klobásy. Upečeme, výborné k pivu.

43. Cibuláčky.
"""""""""""""""""""""""
30 g droždí, lžička cukru, 1,5 dl oleje, 2,5 dl vlažné vody, lžička soli, 400 g hladké mouky, 2 větší cibule, hrubá sůl, kmín, 1 vejce.
Uděláme kvásek. Z oleje, vlažné vody, lžičky soli a hladké mouky zpracujeme na těsto. Necháme chvilku odpočinout. Rozválíme na sílu 1 cm a hrnkem vykrajujeme kolečka a dáme na vymazaný plech. Nakrájíme cibule, zhruba lžičku kostek vmáčkneme do středu, pomažeme vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem. Ve středně vyhřáté troubě dáme na 150 °C péct do zlatova.

44. Ranečky z listového těsta.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 listové těsto, 150 g nivy, 1 kelímek zakysané smetany, 150 g suchého salámu, 1 vajíčko.
Nivu nastrouháme a smícháme se smetanou. Listové těsto vyválíme na tenký plát, který radýlkem nakrájíme na čtverečky. Na každý položíme kolečko salámu a malou lžičku směsi z nivy. Růžky čtverečku spojíme do ranečku, položíme na vymazaný plech, potřeme vajíčkem a pečeme rychle v předehřáté troubě.

45. Kořeněné sušenky.
"""""""""""""""""""""""""""
180 g změklého másla, 180 g hnědého cukru, 230 g hladké mouky, špetka soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 2 lžíce tmavého rumu.
Změklé máslo a cukr utřeme. Ostatní ingredience smícháme a pak vše spojíme, vmícháme rum. Tvoříme hromádky na plech s pečícím papírem, pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 12 minut.

46. Krabí tyčinky v listovém těstě.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 balíček krabích tyčinek, listové těsto mražené - plátky, 200 g anglické slaniny, kořenící sůl na americké brambory.
Plátky z listového těsta (prodávají se buď obdélníčky nebo čtverce po 8-10 kusech) překrojíme na trojúhelníky, krabí tyčinku zamotáme do plátku anglické slaniny a zabalíme do listového těsta tak, aby tyčinka z těsta koukala jako mimino z peřinky. Postupně takto zabalíme všechny tyčinky, poklademe na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kořenící směsí. Pokud nám zbyde těsto a schází tyčinky, můžeme plát postrouhat sýrem, přeložit, potřít vejcem a okořenit, nakrájet rádýlkem tenké tyčinky, zakroutit jako vrtulku a přidat na papír k tyčinkám. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.

47. Kolečka z Nivy.
""""""""""""""""""""""""
240 g nivy, 240 g hladké mouky, 200 g másla a vejce.
Nivu nastrouhat, přidáme mouku a máslo. To vše zpracujeme na těsto. Potom rozválíme plát asi tak 0,5 cm silný a vykrajujeme kolečka. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme vajíčkem a dáme do trouby na 170 °C péct tak 15 minut.

48. Křehké sýrové tyčinky.
"""""""""""""""""""""""""""""""
250 g polotvdého sýra, 200 g másla, 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 100 g tvrdého sýra na posypání, 1 bílek, sůl.
Nastrouháme polotrvdý sýr, smícháme s máslem, moukou a žloutky, přidáme sůl podle chuti a budeme hníst po dobu 20 min. Vzniklé těsto rozválíme na placku, kterou skládáme natřikrát a necháme vychladnout v lednici. Tento postup opakujeme třikrát. Poté vyválíme placku o tlouštce 5 milimetrů, potřeme jí sněhem z bílků, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a vykrojíme tyčinky o šířce 1 centimetr a délce 10 centimetrů. Tyčinky pečeme na vymazaném plechu 20 minut.

49. Pirohy s Nivou.
"""""""""""""""""""""""
2 balíčky listového těsta, 250 g sýra Niva, 250 g tvarohu, 2 vejce, sůl, pažitka.
Tvaroh, sýr a žloutky rozetřeme do hustého krému, dosolíme a vmícháme sekanou pažitku. Listové těsto vyválíme a rádýlkem nakrájíme na větší čtverce, které plníme lžící krému. Pevně uzavřeme a dáme na plech s pečícím papírem, kde je potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova asi 20 minut.

50. Lovecké karbanátky z Hermelínu.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
2 hermelíny, 2 vejce, 2 lžíce strouhanky, 200 gr mletého Loveckého salámu, sůl, majoránka, pepř, 2 stroužky česneku, strouhanka, olej.
Hermelíny nastrouháme najemno, přidáme mletý salám, vejce, 2 lžíce strouhanky, sůl, majoránku, pepř, prolisovaný česnek a vše rozmícháme na sředně hustou hmotu. Tvoříme placičky, které obalíme v jemné strouhance a usmažíme na rozpáleném oleji.

51. Hermelíno-šunkové dukáty.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
2 Hermelíny, 100 g šunky, 100 g Hery, 200 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 2 žloutky, kmín, sůl.
Hermelíny a šunku umeleme, přidáme mouku, prášek do pečiva, tuk a 1 žloutek. Zpracujeme v těsto. Necháme uležet. Vyválíme plát, skleničkou vykrájíme malá kolečka(dukáty),pomažeme rozšlehaným žloutkem, sypeme solí a drceným kmínem. Pečeme zprudka ve vyhřáté troubě.

52. Pochodující smraďoch.
""""""""""""""""""""""""""""""""
2 Romadúry, 2 tavené sýry, 1 cibule, sladká a pálivá paprika, pepř, špetka chilli, kmín a deci světlého piva.
Romadúr nastrouháme a utřeme s taveným sýrem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a koření, zředíme pivem a dobře promícháme. Vložíme do sklenice a uzavřeme. Necháme uležet 4 dny v lednici.

53. Mostecký mls.
""""""""""""""""""""""""
300 gr. vařené uzené krkovice, 200 gr. strouhané Nivy, máslo, cibule, hořčice, feferonky, tatarka, křen, sladká paprika, pepř a sůl.
Krkovičku nakrájíme na kostičky, nastrouháme Nivu přelijeme tatarskou omáčkou, posypeme drobně krájenou cibulí a strouhaným křenem. Přidáme máslo, hořčici, papriku a pepř. Dobře promícháme a ozdobíme feferonkou.

54. Buřtový mls.
"""""""""""""""""""""
2 lžíce octa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 4 sterilované okurky, 500 gr. špekáčků, 1 majolka nebo lehká majonéza, pepř a feferonky.
Ocet, olej, kečup, hořčici promícháme a svaříme. Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme svařenou vychladlou hmotu a nakonec majonézu a trošku pepře a nasekanou feferonku. Vše důkladně promícháme a necháme proležet.

55. Ševcovský mls.
""""""""""""""""""""""""
500g měkkého salámu, 3 středně velké sterilované okurky, 1 větší cibule, 1 malá majolka
nálev: 3 lžíce kečupu (pikantního), 3 lžíce hořčice, 3 lžíce worcesteru, 3 lžíce oleje a 2 lžíce octa
Salám, okurky a cibuli nakrájíme na kostičky (cibuli na menší) a vše spolu promícháme. Kečup, hořčici, worcester, olej a ocet smícháme a necháme přejít varem. Odstavíme a necháme vychladnout. Po vychladnutí nalijeme nálev napromíchaný salám s okurkami a cibulí, řádně zamícháme a necháme v lednici 24 hod. rozležet. Před podáváním vmícháme majolku.

56. Fofr utopenci.
"""""""""""""""""""
1 kg buřtů, 8 ks větší cibule
Nálev:
2- 3 dcl vody, 1 dcl octa, 1 dcl oleje, 1 dcl hořčice , 1 dcl worchesteru, 1 dcl kečupu, 1 lžíce chilli, sůl, pepř, sladká paprika dle chuti.
Nálev povaříme na mírném ohni, stále mícháme. Necháme trochu zchladnout. Buřty a cibuli nakrájíme na kolečka a zalijeme nálevem. Naplníme do sklenic, zavřeme a necháme v chladu proležet.

57. Utopenci se zelím.
"""""""""""""""""""""""""
špekáčky, chilli koření, cibule, kysané zelí
Špekáčky podélně nařízneme,opepříme, přidáme chilli dle chuti a vložíme cibuli. Do 4 litrové lahve prokládáme vrstvu zelí vrstvu cibule a špekáčky. Nakonec přidáme feferonku. Vše zalijeme horkým nálevem.

58. Utopenci.
"""""""""""""""""
Voda, ocet, buřty, cibule, kapie, okurka, kyselé zelí, pepř a sladká paprika.
Vodu a ocet svařit a nechat vychladnout. Buřty rozkrájet podélně a ještě na povrchu. Pak buřty obalit v pepři a sladké paprice a vrstvyt do sklenice, nejdříve nakrájenou zeleninu na ni buřty a opakovat dokuť máte suroviny poté zalít vychladlou zálivkou. Nechat alespoň 5 dní odležet v lednici.

59. Hermelínové chuťovky.
""""""""""""""""""""""""""""""
4 sýry Hermelín, sklenice majolky, Dijonská hořčice ostrá a rozsekané burské oříšky.
Hermelín rozkrojíme na 8 trojúhelníčků, po všech stranách je potřeme majonézou, do které jsme přimíchali hořčici, a pak je obalíme v rozsekaných opražených burácích. Do každého trojúhelníčku zapíchneme párátko. Dáme vychladit do lednice.

60. Rajčata s kozím sýrem.
""""""""""""""""""""""""""""""""
12 rajčat, 250 gramů kozího sýra, 1 lžíce olivového oleje, 10 nasekaných olivek, 1 stroužek česneku, 6 lístků bazalky, pepř, sůl.
Z rajčat seřízneme vršek, dužinu vydlabeme, osolíme, opepříme a promícháme s olivovým olejem, nasekanými olivkami, rozdrobeným sýrem a na drobno nasekaným česnekem. Vzniklou náplní napěchujeme rajčata a odložíme je na půl hodiny do lednice. Před podáváním ozdobíme rajčata bazalkou.
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (342 | 88%)
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
Obrázky na profil, obrázky na lide.cz
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one