Ve fotogalerií Vám ukážu jak má vypadat raut. Fotky rautů mám od své kamarádky Lenky.
ž01.jpg
ž16.jpg
ž1.jpg
ž2.jpg
ž02.jpg
ž3.jpg
ž8.jpg
ž04.jpg
ž9.jpg
ž13.jpg
ž10.jpg
ž14.jpg
ž11.jpg
ž15.jpg
ž7.jpg
ž17.jpg
ž4.jpg
ž5.jpg
ž6.jpg
Ve fotogalerií Vám ukážu jak májí vypadat obložené mísy. Fotky obložených mís mám od své kamarádky Lenky.
37.jpg
1.JPG
2.jpg
4.jpg
6.jpg
7.jpg
8.JPG
10.JPG
12.JPG
13.JPG
15.JPG
16.jpg
18.jpg
19.jpg
22.jpg
23.jpg
25.jpg
26.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
33.JPG
34.jpg
35.jpg
36.jpg
14.JPG
3.jpg
5.jpg
9.JPG
11.JPG
17.jpg
20.JPG
27.jpg
29.jpg
28.jpg
24.jpg
Pizza caprese

Pizza caprese

Pizza vegetaria

Pizza vegetaria

Pizza cardinale

Pizza cardinale

Pizza 4stagioni

Pizza 4stagioni

Pizza provencia

Pizza provencia

Pizza Italiana

Pizza Italiana

Pizza Mexicana

Pizza Mexicana

Pizza Barroccia

Pizza Barroccia

Pizza Valentina

Pizza Valentina

Baby Pizza

Baby Pizza

Pizza Hawaii

Pizza Hawaii

Pizza Contadino

Pizza Contadino

Pizza Palermo

Pizza Palermo

Pizza Bufalina

Pizza Bufalina

 Pizza al tonno

Pizza al tonno

Braccio di Ferr

Braccio di Ferr

Pizza alla Kall

Pizza alla Kall

Pizza Golosa

Pizza Golosa

Pizza Feuerwerk

Pizza Feuerwerk

Pizza Viennese

Pizza Viennese

Pizza Primavera

Pizza Primavera

Pizza Reale

Pizza Reale

Frutti Di Mare.

Frutti Di Mare.

Barrocciaia

Barrocciaia

Pepperoni Speci

Pepperoni Speci

Pizza Frutti di

Pizza Frutti di

PROSCIUTTO DE F

PROSCIUTTO DE F

Záhlaví stránek

V dobrůtkách najdete více než 3500 receptů..
Na těchto stránkách se pracuje..
ž.jpg
1. Smažený celer se salámem a sýrem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 ks celer větší | 8 plátků salám | 8 plátků sýr tvrdý | 2 lžíce mléko | 2 ks vejce | hladká mouka na obalení | strouhanka | olej na smažení | sůl.
Jeden větší celer oloupeme, opláchneme a uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Uvařený celer necháme okapat a vychladnout. Rozkrájíme ho na 0,5 cm tlustá kolečka, která osolíme. Namáčíme do rozšlehaného vajíčka a přitiskneme na jednu stranu plátek sýra a na druhou stranu plátek salámu. Potom obalíme postupně v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Obalená kolečka smažíme na rozpáleném oleji na pánvi nebo ve fritéze. Začínáme vždy stranou, kde je salám a teprve potom otočíme na stranu se sýrem.
-------------------------------------------------
2. Salámová pánev.
"""""""""""""""""""""""""
250 g těstoviny | 1 ks mrkev | 1 ks paprika | 1 ks cuketa | 200 g fazolky mražené | 150 g brokolice | 250 ml smetana | 250 g salám točený | 2 ks česnek - stroužky | olej na pečení | sůl, pepř | parmazán.
Těstoviny uvaříme ve slané vodě, scedíme a necháme okapat. Mrkev a cuketu nakrájíme na plátky, papriku na malé kostičky. Na pánvi osmahneme na oleji všechnu zeleninu kromě fazolek a brokolice, zalijeme smetanou a necháme dusit asi 20 minut. Salám nakrájíme na plátky, rozetřeme česnek a přidáme fazolky a brokolici, přimícháme do pánve a chvilku ještě dusíme. Dochutíme solí, pepřem a nakonec vmícháme těstoviny. Salámová pánev je hotová. Podáváme s nastrouhaným parmazánem.
-------------------------------------------------
3. Salámové smaženky v bramborovém těstě.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
600 g brambory | 180 g hrubá mouka | 1 ks vejce | 1 ks žloutek | 200 g turistický salám | sůl | olej na smažení.
Na vál si dáme mouku, uvařené, ještě teplé brambory oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky, přidáme vejce, žloutek a sůl a vypracujeme tužší těsto. Na pomoučeném vále těsto rozválíme a na polovinu rozložíme silnější plátky salámu. Překryjeme druhou polovinou těsta a skleničkou vykrájíme kolečka těsta se salámem. Okraje těsta ještě přimáčkneme k sobě a smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Salámové smaženky podáváme s kyselým zelím.
-----------------------------------------------------
4. Zapečené rizoto s uzeninou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g rýže | 200 g uzenina | 150 g tvrdý sýr | 200 g sterilovaný hrášek | 1 ks cibule | 100 ml sladká smetana | 1 lžíce olej | sůl, mletá paprika | olej na vymazání.
V kastrolku zpěníme na rozpáleném oleji cibuli nakrájenou na drobné kostičky, zaprášíme paprikou, vsypeme rýži a zalijeme dvojnásobným množstvím vody, osolíme, převedeme k varu a na mírném ohni dusíme doměkka. Uzeninu - můžeme použít špekáčky, párky nebo točený salám - nakrájíme na malé kostičky a na pánvi ji osmažíme na rozpáleném oleji dočervena. Hrášek slijeme a necháme okapat. Tvrdý sýr nastrouháme, polovinu sýra smícháme se smetanou. Do uvařené rýže vmícháme osmahnutou uzeninu a okapaný hrášek, přidáme smetanu se sýrem. Rizoto dáme do vymazané zapékací misky, posypeme zbytkem sýra a zapečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.
--------------------------------------------------
5. Zapečné papriky se sýrem a uzeninou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
paprika | měkký sýr Apetito | kousek salámu Vysočina | sůl | olej na vymazání plechu.
Zbavíme papriku jádřince, vykrojíme ji z vrchu, aby zůstala celá. Zevnitř ji lehce osolíme a plníme kouskem měkkého sýru, mám vyzkoušené Apetito,a kouskem salámu Vysočina. Vymažeme plech a papriky dáme upéct. Opečeme v troubě z obou stran. Paprika je hotová, když je měkká. Podávám s chlebem nebo s brambory.
---------------------------------------------------
6. Zelené fazolky se sýrem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 balení mražené zelené fazolky nebo čerstvé | 1 ks cibule | 20 dkg měkký salám | 20 dkg tvrdý sýr | olej.
Mražené fazoky povařit - čerstvé uvařit v osolené vodě.
Na pánvi usmažit drobně nakrájenou cibuli, přidat nakrájený salám na kousky a osmahnout.
Smíchat s uvařenými fazolkami a posypat strouhaným sýrem.
---------------------------------------------------
7. Levný krčmářův špíz.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
500g salám gothaj | 250g sýr cihla | 2 ks vejce | 1dl mléka | strouhanka | hladká mouka | olej na smažení.
Salám a sýr nakrájíme na stejně velké kostky, které střídavě napichujeme na špejle. Kvůli smažení je lepší dát vždy na začátek a konec špejle salám. Poté napíchané špejle salámem a sýrem obalíme v trojobalu a smažíme. Výborná příloha je bramborová kaše.
------------------------------------------------
8. Lečo.
"""""""""""""""
4 ks papriky | 4 - 5 ks středních rajčat | 250 g klobásy (ne moc suché) nebo točeného | 100 g sádla | 1 ks cibule | 4 ks vejce | pepř | sůl.
Na rozpálené sádlo dáme na drobno nakrájenou cibulku a osmahneme. Pokud používáme točený salám nebo hodně měkkou klobásu, tak ji na kostičky nakrájenou přidáme a mírně osmahneme. Poté vložíme nakrájenou na tenčí nudličky a zbavenou semínek papriku a dusíme téměř do měkka. Poté přidáme nakrájená na kousky rajčata (a jestli máme klobásu, tak tu též), osolíme, opepříme a dusíme ještě chvíli. Na konci do leča pečlivě rozmícháme vejce a chvilku povaříme.
--------------------------------------------------
9. Milánské těstoviny.
"""""""""""""""""""""""""""""
500 g špagety | 2 ks cibule | 250 g uzenina | 100 g tvrdý sýr | 2 lžíce sádlo | kečup | protlak | sůl | pepř.
V dostatečně velké nádobě uvedeme do varu osolenou vodu (dávkovat na 100 g těstovin 1 litr vody ). Do vroucí vody vložíme za stálého míchání špagety, rychle je opět uvedeme do varu a uvaříme do měkka. V průběhu vařaní špagety ode dna několikrát promícháme, uvařené scedíme a propláchneme teplou vodou.
Příprava masové směsi : na tuku zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, vložíme pokrájené maso, za stálého míchání opečeme, přidáme rajčatový protlak, promícháme a dochutíme solí a pepřem. Špagety urovnáme na talíř, doprostřed vložíme masovou směs s omáčkou a posypeme strouhaným sýrem.
-------------------------------------------------
10. Závitky s ďábelskou jogurtovou omáčkou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g gothajský salám - plátky | 50 g kečup | 300 g cuketa nebo ředkvičky, případně pórek | 100 g tvrdý sýr | 50 g tuk | 30 g strouhanka | 300 g ďábelská omáčka s jogurtem.
Kolečka gothajského salámu potřeme kečupem, posypeme nastrouhanou cuketou /může být i ředkvička nebo pórek/, strouhaným sýrem a zavineme. Závitky upevníme párátkem a klademe je na vymazaný a strouhankou vysypaný pekáček nebo zapékací misku. Pečeme krátce ve vyhřáté troubě. Na talíři závitky přelijeme ďábelskou omáčkou s jogurtem.
-----------------------------------------------------
11. Zapečený salám.
""""""""""""""""""""""""""""""
4 plátky gothaje či junijoru | 2 ks vejce | 4 plátky tvrdého sýru | hořčice | kečup.
Plátky salámu potřeme hořčicí a kečupem. Na každý plátek položíme polovinu uvařeného vejce, přiryjeme plátkem sýra a zapečeme.
----------------------------------------------------
12. Plněný obalovaný salám.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
4 cca 1 cm silná kolečka gothajského salámu | 100 g nivy | 2 ks vejce | 4 lžíce mléka | 5 lžic hladké mouky | sůl | pepř | olej na smažení.
Levné a rychlé (60 Kč)! Do koleček gothajského salámu vyřízněte kapsy, naplňte je nivou a přimáčkněte. Vejce rozšlehejte s mlékem a hladkou moukou na hustší těstíčko, podle chuti ho osolte a opepřete. Kolečka salámu obalte v těstíčku z obou stran a usmažte na oleji.
---------------------------------------------------
13. Zapečené brambory s lečem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
2 kg oloupaných syrových brambor | 20 dkg cibule | 30 dkg točeného salámu | 1/2 kg leča | 1/2 kg kečup - ostrý | špetku soli, pepře, paprikové vegety | 1-2 lžíce oleje
Oloupané syrové brambory, cibuli a salám nakrájíme na plátky a naskládáme do pekáče vymazaného olejem. Přidáme sterilované nebo mražené lečo - případně čerstvou papriku a rajčata. Zalijeme celou lahvičkou Ostrého kečupu Hellmann´s, posolíme, popepříme a posypeme paprikovou vegetou. V troubě pečeme při teplotě cca 180 °C asi 1,5 hod i více. Na talíři můžeme ještě polít kečupem, pokud to máme rádi.
----------------------------------------------------
14. Bramborový guláš s uzeninou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 ks cibule | 1lžička sladké papriky | 4 ks brambory | 2lžíce hladké mouky | špetka majoránky | 3 ks buřty nebo točený salám.
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, necháme vzkypět a zalejeme hrníčkem vody. Přidáme další hrníček vody a nakrájené syrové brambory. Necháme vařit. Podle libosti a požadovaného množství přidáme další vodu a zahustíme trochou hladké mouky (v posledním hrníčku). Nakrájíme na kostičky salám a vaříme dál. Podle vlastní chuti lze přidat další papriku nebo ochucovadlo pokrmů. Po změknutí brambor, přidáme majoránku.
----------------------------------------------------
15. Bramborové koblížky se salámem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 ks balíček těsta na bramborové knedlíky | 3,5 dcl vody | 2 ks vejce | 2 lžíce hladké mouky | 200 g hladké mouky | 200 g salámu junior | 50 g tvrdého sýra | olej na smažení.
Směs pro bramborové knedlíky rozmícháme s vodou, vejci a moukou, osolíme podle chuti a necháme 5 minut nabobtnat. Potom těsto krátce vypracujeme, vytvoříme váleček, nakrájíme jej na stejnoměrná kolečka, která trochu roztlačíme na pomoučeném podkladu. Naplníme je oloupaným, pokrájeným salámem promíchaným se strouhaným nebo krájeným sýrem, dobře je zabalíme a trochu roztlačíme. Usmažíme je po obou stranách na rozehřátém tuku a hned podáváme.
--------------------------------------------------
16. Bramborové knedlíky s uzeninou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg vařených brambor | 80 g krupice | 200 g hrubé mouky | 1 lžička soli | 1 ks vejce | 150 g škvarků | 30 g tuku | 200 g měkkého salámu | 2 ks cibule | 20 g strouhanky | sůl | pepř.
Nádivku připravíme tak, že na tuku osmahneme cibulku, zahustíme ji strouhankou a dáme vychladit. Pak vmícháme posekané škvarky a uzeninu. Vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme na pomoučněný vál a posypeme je krupicí, moukou a solí. Přidáme vejce a zpracujeme těsto, které rozválíme na placku, ze které vykrajujeme čtverce (8x8cm). Do nich vložíme nádivku, uzavřeme je, zakulatíme a v osolené vodě vaříme asi 10 minut.
----------------------------------------------------
17. Těstoviny mix.
""""""""""""""""""""""""""""
400 g těstovin (mušličky) | 250 g měkkého salámu | 250 g tvrdého sýra | 4 - 5 ks smažených vajec | dle chuti sůl | 1 lžíce oleje.
V hrnci s vroucí vodou, solí a olejem doměkka uvaříme těstoviny. pak vodu slijeme. Salám oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Sýr také nakrájíme na menší kostičky. Salám i sýr přidáme do hrnce s těstovinami. Vmícháme smažená vejce a hotové Těstoviny mix dochutíme solí.
-----------------------------------------------------
18. Bramborové kotletky.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g brambror | 100 g hrubé mouky | 1/3 balení prášku do pečiva | 3 ks vejce | 150 g šunkového salámu vcelku | trochu sádla na smažení | sůl.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, sůl, prášek do pečiva, jedno vejce a vypracujeme těsto. Nakonec do něj vmícháme na kostky nakrájený salám. Z připraveného těsta vytvarujeme kotletky, které obalíme v ušlehaném osoleném vajíčku a ve strouhance. Na pánvi rozpálíme sádlo a kotletky osmažíme dorůžova.
-----------------------------------------------------
19. Masové omeletky.
"""""""""""""""""""""""""""""""
1/2 l mléka | 1 ks vejce | 1 ks cibule | 2 stroužky česneku | 100 g měkkého salámu | 3 lžíce krupice | špetka prášku do pečiva | tuk na smažení.
V mléce rozšleháme vajíčka, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek. Dále nakrájíme na jemno salám, zamícháme 3 lžíce krupice a smícháme s lžičkou prášku do pečiva. Vznikne těstíčko, pokud je řídké, přidáme lžíci hrubé mouky. Na rozpáleném tuku smažíme po obou stranách omeletky.
----------------------------------------------------
20. Kapustový guláš.
"""""""""""""""""""""""""""""
1 ks menší kapusta | 1 ks velká cibule | 500 g brambor | 300 g točeného salámu | sůl, kmín | 3 ks stroužky česneku | olej.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme na kousky nakrájenou kapustu a syrové oloupané brambory. Osolíme, okmínujeme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Nakonec přidáme nakrájený salám, prolisovaný česnek a zaprášíme moukou.
-----------------------------------------------------
21. Knedlíkové opečenky.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
houskový knedlík | 2 ks tavené sýry | 200 g měkkého salámu | lžíce hořčice | 2 ks vejce | 3 lžíce mléka | sůl | olej na smažení.
Knedlík nakrájíme na plátky, asi 0,5 cm silné, na jedné straně je potřeme sýrem, který jsme rozmíchali s hořčicí. Mezi potřené strany vložíme plátek salámu, takto spojíme, spojené plátky namáčíme ve vejcích rozšlehaných s mlékem a solí a smažíme.
--------------------------------------------------------
22. Těhotné brambory.
"""""""""""""""""""""""""""""
1,5 kg brambor vařených ve slupce | sýr Apetito | šunkový salám | Eidam na posypání | pepř | sůl | tuk na vymazání.
Uvařené brambory oloupeme, rozpůlíme, vydlabeme vnitřek a naklademe na vymazaný plech. Do brambor vložíme náplň z najemno nakrájeného salámu, Apetita a vykrojených vnitřků, kterou jsme okořenili a osolili.
Brambory dáme péct do zlatova. Před koncem pečení posypeme brambory strouhaným sýrem.
----------------------------------------------------
23. Rychlé těstoviny s vejci a salámem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 balíček těstoviny | 2-3 ks vejce | 200 g salámu točeného nebo špekáčky | olej.
Těstoviny uvaříme podle návodu, vajíčka na oleji usmažíme. Do mísy nastrouháme salám, přidáme smažené vejce a uvařené těstoviny. Vše důkladně smícháme. Těstoviny s vejci a salámem podáváme se zeleninovým salátem.
-------------------------------------------------
24. Špagety se směsí z Kunovjanky a salámu.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 balíček špagety | 1 ks Kunovjanka | 1 ks kečup | 0,5 kg točeného salámu | 1 ks cibule | sůl, pepř.
Cibuli dáme lehce orestovat na pánvi, přidáme točený salám, necháme trošku osmahnout, osolíme, opepříme, zalijeme steril. zeleninou, přidáme kečup, chvilku povaříme. Špagety uvaříme dle návodu. Hotové špagety dáme na talíř a polijeme hotovou směsí.
------------------------------------------------
25. Fleky se zelím a uzeninou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg hlávkového zelí | 1 ks cibule | 0,5 kg uzeniny | 1 balíček flíčky.
Uvaříme si flíčky. Cibulku nakrájíme na kostičky a osmahneme. Zelí nakrájíme a dusíme do měka. Uzeninu nakrájíme a osmažíme na trošce oleje. Pak vše smícháme a fleky se zelím a uzeninou podáváme.
-------------------------------------------------
26. Guláš z karpat.
"""""""""""""""""""""""
dle chuti salám | 3 ks středně velké cibule | tuk | brambory | sůl | mletá pálivá paprika | 1 ks kapie | 3 hrsti červeného zelí | hladká mouka.
Na tuku osmahneme cibulku, přidáme nakrájený salám a na kostky nakrájené brambory. Pak ochutíme solí, pálivou paprikou, nakrájenou kapii (nadrobno), tenké nudličky zelí a zalijeme 1 l vody. Potom dusíme. Až zelenina změkne, zahustíme guláš moukou.
--------------------------------------------------
27. Salámová pánev s hořčičnou smetanou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 svazek naťové cibulky | 500 g šunkový salám | 3 lžíce olej | 1/8 vývar z kostky | 125 ml smetana ke šlehání | 1 lžíce ostrá hořčice | sůl | bílý pepř | 3 snítky petrželka.
1. Cibule očistíme, omyjeme a nakrájíme šikmo na kousky. Šunkový salám oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi rozehřejeme olej a kolečka salámu v něm po obou stranách zprudka opečeme dozlatova. Přidáme naťové cibulky a společně osmahneme.
2. Směs na pánvi podlijeme vývarem a smetanou. Vmícháme hořčici a 1-2 minuty povaříme. Osolíme a opepříme. Petrželku omyjeme, oklepeme dosucha a nasekáme.
---------------------------------------------
28. Pórkové lívanečky se salámem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g pórku | 150 g salámu | 20 g másla | 3 ks vejce | 5 lžic polohrubé mouky | 1/2 lžičky kypřícího prášku | tuk na smažení.
Pórek očístíme, nakrájíme na jemné nudličky, vložíme na rozehřáté máslo, podlijeme dvěmi lžícemi vody a krátce pod pokličkou podusíme. Vejce rozšleháme s moukou a kypřícím práškem, přidáme pórek, salám nakrájený na kostičky, sůl a promícháme. Těsto vkládáme lžící do rozehřátého tuku v lívanečníku a po obou stranách usmažíme. Pórkové lívanečky podáváme s vařenými brambory, s rajčatovým kečupem a zeleninovým salátem.
---------------------------------------------
29. Grilované omelety se salámem a nivou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
6 ks vajec | 8 lžic mléka | 4 lžíce polohrubé mouky | sůl | olej | 150 gr. salámu | 150 gr. nivy | 2 lžíce rajčatového kečupu.
Vejce rozšleháme s mlékem, moukou, solí, lžíci oleje a necháme chvíli stát - asi 2-5 minut. Mezitím nakrájíme salám na nudličky, osmahneme jej na lžíci oleje, přidáme kečup a prohřejeme. Z vaječného těstíčka připravíme na oleji 4 omelety, do jejich středu urovnáme pruh připraveného salámu a omelety stočíme. Přeložíme je do pekáčku, posypeme strouhanou nivou a zapečeme - až se niva roztaví.
---------------------------------------------
30. Perkelt z točeného salámu.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
400 g točeného salámu | 40 g sádla | 2 ks cibule | 1 lžička sladké papriky | 3 ks rajčata | sůl | 3 ks zelené papriky | kousek bujonové kostky.
Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, opečeme naloupanou a na kolečka nakrájenou uzeninu, posypeme mletou paprikou a zamícháme. Pak přidáme na nudličky nakrájené papriky, na čtvrtky nakrájená a oloupaná rajčata, maličko podlijeme vodou a dusíme, až jsou papriky světlé. Nakonec dochutíme kouskem bujonové (či gulášové) kostky. Perkelt z točeného salámu podáváme s rýží nebo těstovinami.
-------------------------------------------
31. Omeleta se zeleninou, salámem a sýrem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
10 dkg salámu | 1 hrst mraženého hrášku | 1 ks paprika syrová | 3 ks vejce | 5 dkg sýru na strouhání | špetka soli, pepře | 1 lžička čevené sladké papriky | 1 lžíce oleje.
Na pánev dáme olej a rozehřejeme, dáme jen lehce osmahnout nakrájený salám a současně i na kostičky nakrájenou papriku. Po třech minutách přidáme hrášek tak jak je - zmrzlý. Mezitím v hrnečku rozkvedláme 3 vejce, která osolíme a opepříme dle chuti. Dále si nastrouháme sýr. Zatím hrášek povolil, takže směs rovnoměrně přelejeme rozkvedlanými vejci a poprášíme červenou paprikou. Jakmile začnou vejce tuhnout, nasypeme na ně nastrouhaný sýr a necháme rozpustit.
-----------------------------------------------
32. Omeleta s cibulí a salámem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
3 plátky salámu | 1 ks cibule | 2 ks vejce | 2 lžíce mouky | špetku prášku do pečiva | trochu koření | sůl.
Salám nakrájíme na malé kousky, cibuli taktéž. Vejce rozšleháme, přidáme salám a cibuli, sůl, koření. Nalejeme na rozehřáty omastek a smažíme z obou stran.
---------------------------------------------
33. Zapečené rolky ze šunkového salámu.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
250g šunkového salámu | 60 g kečupu | 200 g porku | 120 g strouhaného sýra | 75 g rostlinného tuku | 40 g strouhanky.
Nakrájená kolečka širšího šunkového salámu potřeme kečupem, posypeme tence nakrájeným pórkem a strouhaným sýrem. Plátky salámu pevně zatočíme a upevníme párátkem. Zapékací misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou. Vložíme závitky a trochu pokapeme tukem a dáme krátce zapéci do vyhřáté trouby.
------------------------------------------------
34. Zapečný salám.
""""""""""""""""""""""""""
4 plátky salámu | 2 ks vejce | 4 plátky sýru | hořčice | kečup.
Plátky salámu potřeme hořčicí a kečupem. Na každý plátek položíme polovinu uvařeného vejce, přiryjeme plátkem sýra a zapečeme.
----------------------------------------------------
35. Salámová nádivka.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
6 ks vajec | 40 dkg točeného salámu | 1dcl mléka | 1 ks cibule | 4-5 ks stroužků česneku | oregano | majoránka | 15 dkg špeku | sůl, pepř podle chuti.
Nakrájíme na kostičky rohlíky, točený salám a špek. Nakrájíme cibuli a česnek na drobno a zalijeme mlékem. Přidáme vejce, které rozšleháme, osolíme, opepříme a vše dobře zamícháme. Pekáček vymažeme máslem. Vložíme do něj připravenou salámovou nádivku. Pečeme asi hodinu. Čtvrt hodiny před vyjmutím nahoru dáme trochu másla.
--------------------------------------------------
36. Houby zapečené v alobalu.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
40 dkg hub | 30 dkg měkkého salámu | 2 ks zelené papriky | 2 ks větší cibule | dle chuti grilovací koření, kmín, sůl, pepř, Vegeta | trochu másla.
Nasekané houby, salám, papriky, cibule a koření promícháme, zabalíme do alobalu, pokapeme máslem a pečeme cca 1/2 hodiny.
----------------------------------------------------
37. Papriky plněné salámem a sýrem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g zelených paprik | 500 g krájeného gothaje | 250 g tvrdého sýra na plátky | 2 lžíce olivového oleje.
Papriky omyjeme, odřízneme jim vršky a zbavíme semeníků. Část gothaje a část sýra rozkrájíme na kostičky, kterými naplníme špičky paprikových lusků. Širší části naplníme tak, že si vytvoříme rolku z vrstev salámu a sýra a tu zasuneme do papriky v celku. Lusky důkladně napěchujeme. Naplněné papriky klademe na plech nebo do pekáčku a zalijeme olivovým olejem. Pečeme je v troubě při cca 170°C přibližně 30 minut. Papriky vytáhneme, když se na nich objeví hnědé proužky
----------------------------------------------------
38. Špíz s uzeninou a sýrem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
4 porce: rohlíky | sýr | točený salám | hladká mouka | vejce | sůl | pepř.
Rohlíky a salám nakrájíme na kolečka, sýr na kostky. Napichujeme střídavě sýr, rohlík a salám na špejle. Z mouky, vajec a soli a pepře vytvoříme těstíčko ve kterém špejle obalujeme a smažíme ve větší vrstvě oleje.
--------------------------------------------------
39. Buřtguláš.
""""""""""""""""""""""
0,5 kg točeného salámu (slovenský točený, kabanos...) | 1 cibule | 1 konzerva rajčatového protlaku | 1/2 kostky bujónu | 1 lžička hladké mouky | 1/2 hrníčku mléka | olej | sůl | majoránka.
Cibulku zpěníme na trošce oleje a na ní osmahneme na kostky nakrájený točený salám, přidáme bujón, rajčatový protlak, podlijeme vodou a chvíli dusíme. Nakonec přidáme mléko se lžičkou hladké mouky a povaříme. Podle chuti dosolíme, můžeme přidat trochu majoránky nebo bazalky.
----------------------------------------------------
40. Kabanos v župánku.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
150 g měkkého tvarohu | 4 lžíce mléka | 1 ks žloutek | 4 lžíce oleje | 250 g hladké mouky | 1 ks prášek do pečiva | půl lžičky soli | 8 ks stejně velkých kousků kabanosu | 1 ks žloutek na potření | kmín.
Tvaroh utřeme s mlékem a žloutkem, přidáme olej, mouku s práškem a sůl. Vypracované těsto dáme asi na půl hodiny přikryté odležet do chladničky. Pak vyválíme plát, rozkrájíme na osm stejných trojúhelníků, do každého pevně zavineme kousek kabanosu, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme kmínem a dáme na plech vyložený pečícím papírem. V předehřáté troubě upečeme.
----------------------------------------------------
41. Špagety po sicilsku.
""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g špaget | 100 g uzeného nebo vepřového masa | 100 g měkkého salámu | 50 g slaniny | 1 ks žloutek | 3 lžíce sladké papriky | 1/2 lžičky mleté kávy | 1 lžíce worcesteru | 4 lžíce rajčatového protlaku | 150 g strouhaného sýra | pepř, sůl.
Kostičky slaniny rozškvaříme, přidáme na nudličky nakrájený salám a uzené maso. V misce umícháme omáčku tak, že protlak promícháme s paprikou, žloutkem a worcesterem, opepříme a ochutíme kávou. Masovou směs přidáme ke špagetám a dobře promícháme. Sypeme sýrem.
--------------------------------------------
42. Domácí mozaika.
""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg bůčku | 1/2 kg kabanosu | 1 lžíce majolky | 1 lžička soli | 1 lžička mletého kmínu | 4 stroužky česneku | 2 lžičky vegety | 3 ks vajíčka (uvařená) | 4 ks vajíčka (syrová).
Bůček pomeleme, přidíme nakrájený kabanos, protlačíme česnek, 3 vajíča uvařená na tvrdo nakrájíme na kostičky a 4 vajíčka přidáme syrová, přádáme zbytek ingrediencí. Popřípadě můžete dochutit dle svého. Poté vše dáme do tlačenkového střeva. Vaříme 45 minut (po 20 minutách v hrnci obrátíme). Vychladíme a krájíme na plátky.
---------------------------------------------
43. Zapečené syrečky.
""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g točeného salámu | 2 ks vejce | 1 ks cibule | 2-3 balíčky syrečků | sůl | tabasco.
Kastrol řádně vymažeme olejem. Dno i boční stranu kastrolu vyložíme kolečky salámu. Dáme asi 5 cm (i víc) vrstvu na kostičky nakrájené cibule. Na cibuli narovnáme syrečky. Dáme pomalu zapékat, aby cibule změkla a syrečky se řádně roztekly. Pak zalijeme rozšlehanými vejci, které jsme osolili a přidali pár kapek tabasca.
---------------------------------------------
44. Gyros špagety.
"""""""""""""""""""""""""""
1 cibule | trochu oleje | 2 lžíce protlaku | 500 g gothaje | gyros koření | sůl | pepř | cukr | kečup | 1 balení špaget | 200 g eidam.
Na oleji spěníme cibulku přidáme rajský protlak, žampiony necháme povařit. Na struhadle nastrouháme salám, který přidáme do omáčky, dáme koření, sůl, pepř, trochu cukru a podle chuti přidáme ještě kečup. Vše povaříme. Špagety uvaříme podle návodu na obalu. Na uvařené špagety nalijeme omáčku, posypeme strouhaným sýrem.
---------------------------------------------------
45. Smažená jehla.
""""""""""""""""""""""""""
8 menších žampiónů | 150 g eidam. cihly | 150 g šunkového salámu | pepř | sůl | 2 vejce | mléko | hladká mouka | strouhanka | olej na smažení.
Žampióny očistíme, odkrojíme nožičky a osolíme. Sýr a šunkový salám nakrájíme na kostky velikosti hlaviček žampiónů. Na špejli střídavě napichujeme salám, hlavičky žampiónů a sýr. Obalíme je v mouce, v rozšlehaných vejcích s mlékem, solí a špetkou pepře a ve strouhance. Pomalu smažíme ve větším množství oleje ze všech stran.
-----------------------------------------------------
46. Růžičková kapusta se šunkovým salámem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
70 dkg růžičkové kapusty | 3 lžíce oleje | sůl | 15 dkg šunkového salámu | mletý pepř | muškátový pepř.
Růžičkovou kapustu osmahneme na troše oleje, podlijeme trochou vody, osolíme, okořeníme a dusíme až změkne. Salám nakrájíme na nudličky, osmahneme na zbylém oleji a smícháme s kapustičkami.
---------------------------------------------------
47. Rychlovka z vajec , salámu a rohlíků.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
6 rohlíků | 100g másla | 300g gothaje | 6 vajec | 150g tvrdého sýra | sůl.
Na pánvi rozpustíme máslo, na něm osmažíme na kostičky pokrájené rohlíky a salám. Zalijeme osolenými žloutky smíchanými s nastrouhaným sýrem. Pak vmícháme ušlehaný bílek. pečeme asi 20 min.
-----------------------------------------------------
48. Ostrá salámová směs.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
400 g salámu | olej | 2 ks cibule | 2 ks papriky | 2 ks feferonky | 6 lžic kečupu | pepř | sůl.
Na kousky pokrájený salám osmahneme na oleji. Pak přidáme na kolečka pokrájenou cibuli a mícháme do zpěnění. Pak přimícháme pokrájené papriky, feferonky a kečup. Podusíme a pak dochutíme solí a pepřem.
------------------------------------------------------
49. Luciferská bašta.
"""""""""""""""""""""""""""""
300 g měkkého salámu | 1 velká cibule | tuk | 3 lžíce kečupu | 2 lžíce hořčice | chilli koření | sůl | 1,5 dl červeného vína.
Salám nakrájíme na kostičky, cibuli na kolečka a osmažíme na tuku. V misce smícháme kečup, hořčici, chilli, sůl a víno. Nalijeme to na salám s cibulí a krátce dusíme.
----------------------------------------------------
50. Rizoto s nivou.
""""""""""""""""""""""""""
2 sáčky předvařené rýže | sůl | 2 lžičky másla | 250 g šunkového salámu | 1 malá konzerva sterilovaného hrášku | 250 g nivy | koření kari | 1 ks cibule.
Rýži uvaříme ve slané vodě, necháme okapat. Vmícháme máslo, na kousky pokrájený salám a okapaný hrášek. Nakonec přidáme nastrouhanou Nivu a ochutíme kari kořením. Přidáme osmaženou cibulku.
------------------------------------------------------
51. Chalupářský perkelt s houbami.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g čerstvých hub | sádlo | 1 ks cibule | 4 stroužky utřený česnek | sůl | mletá paprika | 1 ks zelená paprika | 2 ks rajčata | 500 g uzeniny (špekáček, točený) | 200 ml vývaru.
V hrnci na rozehřátém sádle krátce opečeme nakrájenou uzeninu, přidáme cibuli a česnek a lehce osmahneme. K tomu přidáme nakrájené houby, mletou papriku, sůl, proužky zelené papriky. Podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou. Nakonec do pokrmu vmícháme nakrájená rajčata a po krátkem podušení podáváme.
------------------------------------------------------
52. Lesní špízy.
""""""""""""""""""""""
250 g čerstvých hub | 250 g měkkého salámu | 100 g anglické slaniny | 3 ks cibule | 4 ks rajčata | 2 ks papriky | saturejka | grilovací koření | drcený kmín | sůl | alobal.
Houby, salám, slaninu, cibuli a rajčata pokrájíme na plátky, papriku na nudličky. Vše střídavě napichujeme na kovové jehly nebo špejle, posypeme saturejkou, okořeníme, osolíme a zabalíme do alobalu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 - 20 minut.
--------------------------------------------------------
53. Zelné karbanátky.
""""""""""""""""""""""""""""""
1 balení kyselého zelí | 200 g slaniny | 2 vejce | salám | strouhanka | sůl a pepř | hladká mouka | olej.
Kyselé zelí spaříme a dobře scedíme. Pak je dusíme na slanině. Necháme vychladnout, vmícháme 2 celá vejce, na kostičky nakrájený salám, strouhanku, pepř a sůl.
Vytvarujeme karbanátky, obalujeme v mouce, vejci a strouhance.
Smažíme je na oleji.
-----------------------------------------------------------
54. Zapečená cuketa s rajčaty.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
2 střední cukety | 2 cibule | 2 rajčata | petrželka | 3 stroužky česneku | 100 g šunkového salámu | 1/4 litru mléka | 2 vejce | strouhanka | 150 g strouhaného sýra | 2 lžíce másla.
Oloupané cukety nakrájíme na kolečka stejně jako cibuli a rajčata. Petrželku a šunkový salám nakrájíme na tenké nudličky. Do vymazané, nejlépe ohnivzdorné mísy, vrstvíme cukety, rajčata a cibuli, posypeme je šunkovým salámem, petrželkou, poslední vrstvu tvoří zase cukety, které posypeme strouhaným sýrem a strouhankou předtím osmahnutou na másle. Dáme péci do rozehřáté trouby, po chvíli zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, sůl a prolisovaný česnek.
Vše upečeme do zlatova.
-----------------------------------------------------------
55. Falešné ledvinky.
""""""""""""""""""""""""""""
6 tenkých nožiček párků | 1 cibule | olej | 1 kvasnice | sůl | Maggi Harmonie Chuti.
Na oleji zpěníme cibulku a přidáme kvasnice. Až se kvasnice rozpustí, přidáme na kolečka nakrájené párky(nebo nadrobno nakrájený točený salám), trochu orestujeme a zalijeme vodou. Osolíme a necháme chvíli vařit. Potom směs dochutíme MAGGI Harmonií chuti.
--------------------------------------------------------
56. Těstoviny se šunkovým salámem, hráškem a vejci.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g těstovin | 200 g šunkového salámu vcelku | 1 plechovka sterilovaného hrášku | 4 ks vajec | 5 lžic olivového oleje | 2 lžíce másla | špetka soli | špetka pepře.
Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě dle návodu na obalu, scedíme a promastíme máslem. Přidáme na nudličky nakrájený salám, hrášek, osolíme, opepříme. Směs poté dáme do olejem vymazaného pekáčku, zalijeme vejci a dáme zapéct. Pečeme při 160 °C, cca 45 minut.
---------------------------------------------------------
57. Zapečené sýrové brambory.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
0,5 kg brambor | 1 ks cibule | špetka bazalky | 200 g eidamu | 100 g nivy | 1 ks hermelínu | 200 g měkkého salámu | 250 ml smetany | 2 lžíce oleje.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Nastrouháme si všechny sýry na hrubším struhadle a salám nebo párek nakrájíme na kolečka. Cibuli si nakrájíme na drobno. Zapékací mísu vymastíme olejem a a budeme jí plnit směsí,kterou jsme si připravili ze všech surovin, eidamu použijeme jen 1/2 a druhou 1/2 si necháme na konec. Vzniklou směs zalijeme smetanou a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 60 minut. 10 minut před koncem posypeme brambory zbylým eidamem a necháme zapéct do zlatova.
----------------------------------------------
58. Zapečené brambory s Hermelínem a salámem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
5 větších brambor | slanina | tvrdý salám (lovecký, herkules, ...) | 1 větší cibule | 1 hermelín | tvrdý sýr | 250 ml mléka | mouka | sladká paprika | 1 lžíce plnotučné hořcice | 1 lžíce kremžské hořcice | sůl | pepř.
Brambory nakrájíme na tenké plátky, dáme do zapékací mísy, poprášíme moukou a poklademe slaninou. Pokračujeme další vrstvou brambor, na kterou dáme salám, hermelín a cibuli. Navrch přijde další vrstva brambor, kterou zalejeme mlékem, rozšlehaným s paprikou, hořcicemi, solí a pepřem. Dáme péct. Na závěr posypeme sýrem a dopečeme.
---------------------------------------------
59. Špagety s uzeninou.
""""""""""""""""""""""""""""""
1 balíček špaget | 300 g salámu | 1 porek.
Na kostičky nakrájený salám opečeme. Vmícháme na tenká kolečka pokrájený porek, osolíme a krátce podusíme. Uvařené špagety promícháme se salámovou směsí.
----------------------------------------
60. Pikantní vylepšený bramborák.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
2 vejce natvrdo | 2 cibule | 200 g šunkového salámu | 2 lžičky vegety | 1 hermelín | 2 lžíce zakys. smetany.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a orestujeme na pánvi do zlatova, přidáme nakrájený šunkový salám a opečeme. Přidáme uvařená vejce natvrdo nakrájená na kostičky, zeleninovou směs a nakrájený hermelín. Nakonec přimícháme 2 lžíce zakysané smetany.
---------------------------------------------
61. Velmi rychle zapečené brambory s uzeninou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
dle potřeby brambory | gril. koření | uzenina | cibule | olej | sůl.
Vařené brambory nakrájíme na plátky. Vezmeme zapékací mísu nebo pekáček, na dno vložíme kolečka cibule, pak dáme brambory a posypeme kořením, další vstva je z uzeniny /kolečky, kostičky/ a opět cibule, poslední vrstva je z brambor. Opět posypeme kořením a malinko pokapeme olejem. Dáme zapékat na 20 minut.
-----------------------------------------
62. Zapečené těstoviny se salámem a žampiony.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g kolínek(vrtulí, flíčků,...jakýchkoli těstovin) | 1/2 másla | 2 cibule | 250 g salámu(junior, výrobní, výběr dle chuti) | větší konzerva žampionů | 1 červená paprika | 1 zelená paprika | 4 větší rajčata | 200-300 g mražené zeleniny směs (mrkev, hrášek, kukuřice) | 100 g tvrdého sýra | 1x smetana | 6-8 vajec | koření majoránka, tymián, bazalka, pepř, podravka.
Těstoviny uvaříme podle návodu. Na másle osmahneme cibulku do měkka, přidáme na nudličky nakrájenou papriku, a na kostičky nakrájený salám a trochu osmahneme. Přidáme najemno nakrájená rajčata, žampiony a zmrzlou zeleninu, dusíme. Před změknutím okořeníme špetkou pepře a podravky a hrstkou majoránky, bazalky a tymiánu. Směs necháme ještě povařit (občas je potřeba podlít troškou vody, pokud si směs nepustí šťávu sama). V misce rozšleháme vejce se smetanou a zamícháme na hrubo nastrouhaný sýr.
Těstoviny smícháme v pekáči se směsí a zalijeme vejci.
Pečeme v rozpálené troubě zhruba 30 minut.
------------------------------------------------
63. Kapustové karbanátky se salámem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kapusta | 400 g gothajského salámu | 2 rohliky | 1 stroužek česneku | sůl | pepř | podravka | 3 lžíce strouhanky | 3 lžíce hladké mouky | 1 sklenice mléka | 1 vejce | 1 lžíce sádla.
Kapustu uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Po uvaření ji společně se salámem v mlýnku nebo tyčovým mixérem rozemeleme na drobno. Dále do směsi přidáme 1 celé vejce, 2 předem v mléce namočené a na kostičky nakrájené rohlíky, rozmačkáme stroužek česneku, posolíme, popepříme, přisypeme podle chuti podravku, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce strouhanky a vše pořádně smícháme. Ze směsi tvarujeme malé karbanátky, které obalujeme ve strouhance a vkládáme do předem sádlem vymazaného pekáčku. Pečeme na 180°C asi 70 min
----------------------------------------------
64. Gothaj v těstíčku.
""""""""""""""""""""""""""""""""
400 g gothaje | 2 vajíčka | 2 lžíce hl. mouky | sůl | pepř | červená paprika.
Gothaj nakrájíme na 4 silnější plátky a uděláme si těstíčko = vajíčka rozšleháme se solí, pepřem, červenou paprikou a moukou. Uděláme si hustější těstíčko a vkládáme do rozpáleného oleje. Z obou stran smažíme minutku do zlatova.
------------------------------------------
65. Placky z bramborové kaše.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
dle chuti: eidam | 500 g bramborová kaše | 300 g polohrubé mouky | 1 vejce | dle chuti: sůl | dle potřeby: olej na smažení | dle chuti: salám nebo uzené maso.
Do bramborové kaše zamíchat polohr. mouku, vejce, sůl a na kostičky nakrájený salám. Utvořit placičky, které poté smažíme na rozpáleném oleji. Někdy salám nemíchám do těsta, ale tvořím taštičky, které jím naplním. Místo salámu jde též použít do těsta strouhaný sýr.
-----------------------------------------
66. Celerové smaženky se šunkovým salámem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
150 g šunkového salámu | 2 ks celeru | 1 lžíce octa | špetka soli | 1 lžíce kečupu | 5 lžic hladké mouky | 2 ks vajec | 5 lžic strouhanky | 5 lžic olivového oleje.
Celer si oloupeme a uvaříme v osolené vodě, do které přidáme lžíci octa a vaříme do poloměkka. Vychladlý celer si nakrájíme na 0,5 cm tenké plátky, potřeme kečupem z obou stran, přitiskneme plátek šunkového salámu, spojíme k sobě a obalíme v trojobalu a usmažíme na pánvi na rozpáleném oleji.
-----------------------------------------
67. Vřetena se žampiony a uzeninou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
400 g vřetýnek | 250 g sterilovaných žampionů | 100 g měkkého salámu | 3 lžíce másla | 3 lžíce nasekané pažitky | 2 lžíce olivového oleje | 2 stroužky česneku | špetka pepře | špetka soli.
Žampiony nakrájíme na slabé plátky, salám na nudličky a česnek nastrouháme najemno. Na pánvi si rozpálíme olej a vložíme na něj žampiony, salám a česnek, osmahneme, poté podlijeme ½ skleničkou vody a necháme dusit, dokud nejsou žampiony měkké. Poté přidáme máslo, osolíme, opepříme a šťávu necháme vydusit. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu v mírně osolené vodě, scedíme. Při podávání těstoviny poléváme žampiónovou zálivkou.
----------------------------------------
68. Těstoviny s houbami a uzeninou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
400 g vařených těstovin | 250 g hub | 150 g měkkého salámu | 4 lžíce másla | 2 lžíce rajčatového protlaku | 6 lžic nastrouhaného eidamu | 1 ks cibule | špetka pepře | špetka soli.
V hrnci si rozpustíme 2 lžíce másla. Houby nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme nadrobno a dáme podusit na rozpuštěné máslo. Do směsi přidáme na nudličky nakrájený salám, rajčatový protlak, osolíme a opepříme. Poté směs smícháme s vařenými těstovinami a omastíme máslem. Při podávání sypeme strouhaným sýrem.
-----------------------------------------------
69. Kapustový prejt s uzeninou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
600 g kapusty | 3 ks vejce | 200 g uzeniny | 3 ks stroužků česneku | 40 g rostlinného tuku | 20 g másla | muškátový květ | sůl | strouhanka | 1 ks žemle,rohlík.
Kapustu zbavenou špatných listů rozkrojíme, vložíme do vroucí vody a uvaříme. Potom scedíme, necháme okapat a po zchladnutí umeleme na masovém strojku spolu s uzeninou, cibulí, česnekem a žemlí, předem namočenou v mléce a vymačkanou. Přidáme vejce, sůl, mletý pepř, podle potřeby trochu strouhanky a dobře promícháme. Směsí naplníme pekáček vytřený olejem a vysypaný strouhankou. V dobře vyhřáté troubě zapečeme.
-------------------------------------------
Guláš z červené řepy.
""""""""""""""""""""""""""""""
5 brambor | 400 g červené řepy | 80 g angl. slaniny | 2 cibule | 250 g uzeniny | 4 str. česneku | majoránka | sůl a pepř | olej | 2 lžíce jíšky | chléb.
Na trošce oleje opečeme na kostičky pokrájenou slaninu a cibuli. Brambory a řepu nakrájíme na kostky, uzeninu na kousky a přidáme na cibuli. Promícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a uvaříme doměkka. Nakonec vmícháme jíšku, chvíli povaříme a odstavíme. Ochutíme rozmačkaným česnekem, případně dosolíme.
-----------------------------------------
70. Těstoviny se špenátovou omáčkou a salámem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g těstovin | 2 ks cibule | 2 stroužky česneku | 4 lžíce másla | 500 g mraženého špenátu | 200 ml smetany | 1 lžíce mleté sladké papriky | 100 g měkkého salámu | špetka soli.
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na rozehřátém másle. Přidáme na kousky nakrájený zmražený špenát, přidáme nastrouhaný česnek, osolíme a zasypeme paprikou. Necháme dusit a občas zamícháme. Mezitím si nakrájíme salám na kostičky, salám poté přidáme ke špenátu. Poté vlijeme do ke špenátu smetanu, dobře promícháme a necháme dusit. Mezitím si uvaříme těstoviny dle návodu na obalu v mírně osolené vodě, scedíme, necháme odkapat, rozdělíme na talíře a zalijeme připravenou omáčkou.
-------------------------------------------
71. Salámové muffiny.
""""""""""""""""""""""""""""""
500 g hladké mouky | 150 g poličanu na kolečka | 100 g oliv bez pecek | 250 ml mléka | 60 g sušených rajčat | 50 g rozpuštěného másla | 1 vejce | 1 žloutek | 1 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu | 1 lžička dijonské hořčice | 1 lžička kypřícího prášku | 1 lžička cukru | 1 lžička soli | 1/2 lžičky jedlé sody | máslo a strouhanka do formy.
Mouku a prášek do pečiva nasypeme do větší mísy, smícháme, přidáme jedlou sodu, cukr a sůl a promícháme. Potom přilijeme mléko rozmíchané s vejcem, žloutkem, dijonskou hořčicí, zchladlým rozpuštěným máslem a parmazánem a dobře promícháme, až vznikne hladké těsto. Potom do těsta zamícháme ještě nakrájená rajčata, překrájené olivy a kolečka salámu. Připravíme si plech s formičkami na muffiny (můžeme použít přímo plech na muffiny nebo formičky, které naskládáme na obyčejný plech), formičky na muffiny vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Naplníme je připraveným těstem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut dozlatova.
----------------------------------------------------
72. Makarony s uzeninou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g makaronů | 100 g olivového oleje | 1 ks cibule | 200 g uzeniny | 1 šálek vývaru z masoxu | 100 g rajčatového protlaku | 150 g eidamu | špetka soli.
Makarony uvaříme dle návodu na obalu v mírně osolené vodě, propláchneme je a necháme odkapat. Mezitím si zpěníme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Uzeninu si nakrájíme na kostičky, přisypeme je ke zpěněné cibuli, trochu opečeme, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vývarem a chvilku povaříme. Pak směs smícháme s makarony, osolíme a dobře prohřejeme. Na talíři posypeme pokrm nastrouhaným sýrem.
---------------------------------------------
73. Výborná sekaná z cukety.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
80 dkg hrubě strouhané cukety | 20-25 dkg salámu na kostičky | 10-15 dkg jemně strouhaného sýru | 1 velká cibule nastr. nahrubo | 1 prášek do pečiva | 1/2 lžičky majoránky | 1 lžička soli | 1/2 skleničky oleje | 3-5 stroužků česneku | 5 vajec | 25 dkg polohrubé mouky | sekaná petržel.
Suroviny zamíchat dohromady, pekáček vymastit, vysypat strouhankou, nalít směs, péct dorůžova.
----------------------------------------------
74. Romadůrové karbanátky s rozmarýnem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
4 ks romadůrů | 30 dkg Gothaje | 4 ks vajec | podle potřeby: Vegeta, sůl, bílý pepř, rozmarýn, strouhanka, olivový olej na smažení,sušený česnek, nasekaná pažitka na ozdobu
Romadůr nakrájíme společně se salámem na větší kostky, které pak umeleme na masovém strojku. Ke směsi přidáme koření (viz. v surovinách), osolíme, opepříme a dochutíme Vegetou (nebo Podravkou). Vmícháme vejce a vypracujeme a vypracujeme hmotu, ze které pak navlhčenýma rukama (aby se karbanátky nelepily) tvarujeme karbanátky, které obalíme z obou stran ve strouhance. Obalené karbanátky opečeme na rozpáleném oleji na pánvi (na mírném plameni) po obou stranách rovnoměrně asi 5 minut. Hotové karbanátky na závěr posypeme nasekanou pažitkou.
-------------------------------------------
75. Zapékaná zelenina s uzeninou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g uzeniny | 1 kedlubna | 1 celer | 1 květák | koření | strouhanka | olej
Zeleninu spolu s uzeninou nastrouháme na širší nudličky.
Směs okořeníme. Přidáme vejce a promícháme. Vše necháme v chladu odležet do druhého dne.
Druhý den dáme směs do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a pečeme asi půl hodiny ve vyhřáté troubě.
------------------------------------------
76. Zapečené papriky se sýrem a salámem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
4 bílé papriky | 4 rajčata | 2 libové párky | podle potřeby: eidam | angl. slanina.
Z paprik seříznete vršek a vydlabejte vnitřky. Vložte je na talíř 5 minut do mikrovlnky, aby trošku změkly. Mezitím si nakrájejte na špalíčky salám nebo párky a na špalíky i eidam. Vyndejte papriky z mikrovlnky a vložte do nich špalíky eidamu a salámu až jsou úplně vycpané. Naplněné papriky naskládejte do pekáčku a překryjte plátky anglické slaniny. Navrch nakrájejte rajčata na plátky. Troubu nastavte na 250 stupňů a pečte cca 1/2 hodiny.
-----------------------------------------
77. Cuketový prejt se salámem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g cukety | 150 g měkkého salámu | 100 g tvrdého sýra | 3-5 ks stroužků česneku | -- sůl, pepř, špetka majoránky | 2, vejce | 4 lžíce oleje | 4 lžíce, hladké mouky | 1/2 lžižky prášku do pečiva.
Cuketu nejprve očistíme, pak nahrubo nastrouháme do misky (ponecháme ji se slupkou). Osolíme necháme jí 10 minut stát. Poté pomačkáme a slijeme z ní tekutinu. Měkký salám nakrájíme na kostičky. Tvrdý sýr nastrouháme. Česnek prolisujeme. Vše přidáme k cuketě. Osolíme, opepříme. Dochutíme majoránkou a zlehka promícháme. Vejce rozšleháme se čtyrmi lžícemi oleje. Po částech přidáme mouku promísíme s práškem do pečiva a vyšleháme řidší těstíčko, které zapracujeme do cuketové směsi. Pekáček vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a naplníme připravenou cuketovou směsí. Povrch uhladíme.
Prejt pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 180 st. asi 45 minut do zlatova.
------------------------------------------
78. Zeleninový guláš s uzeninou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
100 g anglické slaniny | 200 g uzeniny | 6 rajčat | 5 lžic smetany | 2 stroužky česneku | 3 lžíce oleje | 2 větší cibule | dle chuti: pepř a sůl | 6 paprik | podle chuti: sladká paprika | 2 lžíce kečupu | dle potřeby: vývar z kostky.
Slaninu nakrájíme na kostičky, přidáme olej a nakrájenou cibuli. Po chvíli přisypeme na kostičky nakrájenou uzeninu, kterou orestujeme a přidáme jemně posekaný česnek a sladkou papriku. Krátce osmahneme a podlijeme vývarem. Po 15 minutách vsypeme nakrájenou zeleninu a podusíme ji. Před dokončením zahustíme kečupem a smetanou, případně guláš ještě lehce zaprášíme moukou. Necháme přejít varem, dochutíme solí a pepřem.
-----------------------------------------
79. Osmažené palačinky se salámem a sýrem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
palačinky | strouhanka | mazací sýr | 20 dkg šunkový salám | hladká mouka | 3 vejce.
Palačinky namažeme sýrem, poklademe šunkovým salámem a zabalíme. Aby se nerozbalily, spíchneme je párátkem. Obalíme jako řízek a smažíme na pánvi.
-----------------------------------------
80. Sýrový špíz se salámem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g eidamu | 2 ks hermelín | 200 g niva | 200 g točený salám | 2 ks cibule | 2 ks vejce | hladká mouka | strouhanka.
Sýry a salám a cibuli nakrájíme na stejně velké kousky a střídavě s cibulí napichujeme na špejle. Obalíme v klasickém trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a smažíme na rozpáleném oleji.
-----------------------------------------
81. Itálie po česku.
""""""""""""""""""""""""
250g těstovin | 60g kuřecího salámu | 1 šálek hrášku (mraženého) | 350ml smetany ke šlehání | sůl | koření.
Dáme vařit těstoviny dle návodu, mezitím si pokrájíme na menší kostičky salám a osmahneme jej na pánvičce. Přidáme těstoviny a rozmražený hrášek, promícháme a přelijeme smetanou. Necháme asi 8 -10 minut dusit pod pokličkou. Dochutíme solí a kořením podle potřeby.
-------------------------------------
82. Salámové závitky v alobalu.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
80 g uzené slaniny | 2 sladkokyselé okurky | 8 koleček salámu | 2 lžice kečupu | 60 g strouhaného sýra | 20 g másla | 4 kousky alobalu.
Slaninu rozkrojím na 8 dlouhých tenkých hranolků a krátce opražím na pánvi. Okurky rozkrojím na čtvrtky, salám oloupu a potřu kečupem. Potom je posypu strouhaným sýrem a do středu vložím hranolky opečené slaniny, čtvrtku okurky. Stočím. Alobaly vytřu máslem a na každý položím 2 závitky a dobře zabalím. Připravené závitky dám na pekáč a peču v dobře vyhřáté troubě 15 minut.
-------------------------------------------
83. Bramborový chalupářský guláš.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg brambor | 50 g másla | 1 velká cibule | 1 stroužek česneku | 1 žlíce sladké mleté papriky | 1 vrchovatá lžíce hladké mouky | 500 g měkké uzeniny | 1 kostka bujónu | majoránka | libeček | sůl | kmín.
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji také na drobné kostičky. Do většího hrnce dáme sádlo a na sádle osmažíme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme kmín, papriku, brambory, kostku bujónu, sůl, majoránku, libeček a rozetřený česnek. Zalijeme do poloviny vodou a dusíme pod pokličkou dokud brambory nezměknou.
Přidáme salám nakrájený na kostičky nebo na nudličky a zaprášíme moukou.
Pokud se obáváme žmolků, můžeme mouku také rozkvedlat v hrnečku v troše mléka nebo vody a vlít do guláše a zamíchat. Chvilku ještě podusíme, potom dolijeme vodu a ještě krátce povaříme.
Poznámka: Jednoduché jídlo, které lze uvařit v jednom hrnci je ideální na chatu či chalupu nebo na jednoduchou večeři. Použít lze jak měkký salám, tak třeba špekáčky či jinou měkkou uzeninu.
--------------------------------------------------
84. Salámové karbanátky s rýží.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
250 g měkkého salámu | 250 g rýže | 1 cibule | 3 vejce | dle potřeby: strouhanka a olej | dle chuti: sůl.
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přisypeme propranou rýži, osolíme, podlijeme a uvaříme doměkka. Pak necháme rýži vychladnout, vmícháme nakrájený salám, 2 rozkvedlaná natvrdo vařená vejce a uděláme menší karbanátky. Namočíme je v posledním vejci, obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.
------------------------------------------------
85. Houby se salámem a rajčaty.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
100 g salámu | 3 rajčata | 50 g másla | 500 g hub | pažitka | 2 cibule | sůl | pečivo.
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli nasekáme, houby nakrájíme na plátky. Uzeninu nakrájíme na kostičky. Na másle zpěníme cibuli. Přidáme uzeninu a plátky hub. Směs podusíme. Když jsou houby téměř měkké, přidáme rajčata a podle chuti směs osolíme. Houby s rajčaty rozdělíme na talíře, posypeme sekanou pažitkou.
--------------------------------------------------
86. Zelná kolečka.
"""""""""""""""""""""""""""
6 velkých brambor uvařených ve slupce | 300 g kysaného zelí | 150 g měkkého salámu | 1 vejce | 3 stroužky česneku | 1 lžička soli | špetka mletého pepře | 8 lžic polohrubé mouky | olej na smažení.
Vařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme scezené a nadrobno pokrájené zelí, na drobné kostičky nakrájený salám, prolisovaný česnek, vejce, sůl, pepř a mouku.
Promícháme a zpracujeme tužší těsto, které rozválíme na pomoučeném válu. Pomocí skleničky vykrájíme kolečka, která smažíme na oleji po obou stranách dozlatova.
-----------------------------------------------
87. Plněné salámové košíčky.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
150 g měkkého salámu | 4 lžíce olivového oleje | 1 ks cibule | 6 ks vajec | 50 g anglické slaniny | 2 lžičky sladké mleté papriky | špetka soli | špetka pepře | trochu pažitky.
Salám nakrájíme na 6 koleček, opečeme na rozpáleném oleji z obou stran. Na oleji si zpěníme cibulku, orestujeme na ní slaninu, rozklepneme vajíčka a uděláme míchaná vajíčka. Do utvořených košíčků na salámu plníme míchaná vajíčka. Posypeme paprikou a pažitkou.
---------------------------------------------
88. Bramborové lívance se salámem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g vařených brambor | 4 ks vajec | 100 g másla | 100 g eidamu | 100 g měkkého salámu | 100 g tuku | špetka soli.
Vařené brambory nastrouháme na struhadle nahrubo. Salám nakrájíme na kostičky. Žloutky utřeme s máslem a solí do pěny. Přidáme nastrouhané brambory, nastrouhaný sýr najemno, salám na kostičky, z bílků si ušleháme sníh a přidáme do směsi. Na rozpáleném tuku na pánvi pečeme lívance z obou stran.
------------------------------------------
89. Gothai ču-žu-ma.
""""""""""""""""""""""""""""""
400 g gothajského salámu | 100 g zelí | 100 g pórku | 3 lžíce sádla | 1 šálek vývaru | 2 lžíce polévkové sójové omáčky | 1/2 lžíce polévkové glutasolu | špetku soli | špetku pepře mletého.
Salám nakrájíme na širší nudličky a opečeme na oleji. Na sádle podusíme zelí a pórek (nakrájené na nudličky), zalijeme vývarem a podusíme-(nesmí se rozvařit).
Salám odcedíme od masného, přidáme zelí s pórkem, polejeme sójovou omáčkou. Přidáme 1/2 lžičky glutasolu, osolíme, opepříme. Necháme ještě 2 minuty dojít a můžeme podávat.
------------------------------------------
90. Rajčata se salámem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
0,5 kg rajčat | 20 dkg salámu | 3 ks česneku | kečup | sůl | pepř.
Salám nakrájíme na kostičky a osmahneme. Přidáme pokrájená rajčata, sůl, pepř a necháme dusit. Pak přidáme rozmačkaný česnek a zahustíme kečupem.
-----------------------------------------------
91. Nadýchané těstoviny.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 sáček těstovin | 1 půlka šunkového salámu | 1 cibule | tvrdý sýr | vegeta | 1 polovina másla | červená paprika | 4 vejce | tatarská omáčka.
Dáme vařit těstoviny. Mezitím si do misky dáme kousek másla nakrajené na plátky, přidáme nakrájenou cibuli, nakrájený salám na kostičky, nakrájený tvrdý sýr a vše posypeme vegetou. Poté scedíme těstoviny, nasypeme do misky a vše důkladně promícháme. Vezmeme si zapékací misku, kterou vymažeme máslem a vše z misky nasypeme do zapékací mísy. Hezky urovnáme a posypeme sladkou červenou paprikou. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme zapéct do křupava. Poté misku vyjmeme a polijeme vše rozmíchánými vejci a dáme ještě na pět minut do trouby dopéct.
--------------------------------------------------
92. Fazolová směs na česneku.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
150 g brambor | 2 cibule | 2 stroužky česneku | 2 lžíce oleje | 2 plechovky rajčat | 1 pórek | 150 g točeného salámu | 1 plechovka velkých bílých fazolí | 1 plechovka červených fazolí | dle chuti: sůl, bílý pepř a majoránka.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, oloupané cibule a česnek nasekáme nadrobno. Vše opečeme na oleji. Přidáme rajčata a dusíme asi 15 minut. Pórek nařežeme na kolečka, salám na plátky. Fazole propláchneme a necháme na sítu okapat. Vše přidáme do kastrolu. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a vaříme dalších 10 minut.
----------------------------------------------
93. Zapečený gothaj s houbami a sýrem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg salámu gothaj | 1 kg nakládaných hub | 400 g eidamu | 400 g strouhanky | 1 lžička pepře | 1 lžička soli.
Na plech z trouby naklademe silnější plátky salámu gothaj tak, aby se polovinou překrývaly.
Na salám navrstvíme na celou plochu naložené houby a posypeme jemně strouhánkou.
Toto vše přikryjeme další vrstvou salámu a vše pokryjeme plátkovým sýrem.
Tím jak se sýr roztaví, zteče do okrajů plechu a vytvoří kraje, čímž houbová náplň nevyteče.
------------------------------------------------
94. Špagety s uzeninou, sýrem a rajským protlakem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 bal. špaget | 50 g tuku | 60 g cibule | 250 g uzeniny | 100 g eidamu | 1 bujón zeleninový | 2 rajské protlaky malé.
Na tuku zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, vložíme pokrájenou uzeninu, za stálého míchání opečeme. Přidáme rajčatový protlak, dochutíme zeleninovým bujónem a mícháme do rozpuštění kostky.
Uvaříme špagety, urovnáme je na talíř, doprostřed vložíme připravenou směs s omáčkou a posypeme strouhaným sýrem.
--------------------------------------------------
95. Francouzské brambory ze syrových brambor.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1,5 kg syrových brambor | 300 - 400 g měkkého salámu ( gothaj ) | 1 velká cibule | sůl, pepř a sladká paprika dle vlastní chuti | 6 stroužků česneku | trocha kečupu | 3 vejce | sádlo.
Syrové oškrábané a na plátky nakrájené brambory vložíme do vymazané zapíkací mísy. Brambory osolíme, opepříme a posypeme sladkou paprikou. Další vrstvu tvoří na kostičky nakrájená cibule a na kostičky nakrájený salám. To pokapeme kečupem a přidáme zlisovaný česnek ( nebo na kostičky nakrájený ). Pak znovu dáme brambory, které okořeníme, na ně cibuli, salám, kečup a česnek. Takto pokračujem dokud nám budou zbývat suroviny. Objednu vrstvu se ještě přidá trochu oleje nebo sádla. Poslední vrstvu tvoří brambory, které osolíme, opepříme a mírně popaprikujeme. Na vrch dáme opět trochu sádla. Vložíme do trouby na 200°C přibližně na 1.5 hodiny. Před vyndáním ještě v hrnečku rozšleháme vejce a vlijem na brambory a promícháme a necháme zapíct.
--------------------------------------------------
96. Selská omeleta s kabanosem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
15 dkg kabanosu | 400 g vařených brambor | 1 cibulka | 4 vejce | dle chuti: sůl a pepř | dle potřeby: olej nebo sádlo.
Na sádle osmahneme posekanou cibulku a přidáme nadrobno pokrájené brambory s pokrájeným kabanosem nebo jinou uzeninou. Brambory s kabanosem krátce osmahneme a nakonec je zalejeme osolenými a opepřenými vejci. Po zhoustnutí pánev odstavíme a ihned podávánme.
-----------------------------------------------------
97. Vejce v salámu se sýrem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
4 kolečka salámu | dle potřeby: sádlo | dle chuti: sůl | 4 vejce | 60 g tvrdého sýra | 1 červená paprika.
Neoloupaný salám, utřený ubrouskem dáme na rozpálené sádlo péct. Při opékání se utvoří mističky, do kterých vložíme po jednom rozklepnutém vejci, osolíme, posypeme strouhaným sýrem, červenou paprikou a pomalu zapékáme, až bílek ztuhne. Když je bílek ztuhlý a žloutek polotuhý, vyndáme mističky a podáváme.
---------------------------------------------
98. Smažené syrečky se šunkovým salámem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
150 g šunkového salámu | 8 koleček olomouckých tvarůžků | 2 vejce | 2 dcl mléka | 30 g hladké mouky | 60 g oleje | dle chuiti: sůl.
Kolečka salámu nařežeme po krajích, aby se nekroutily. Potom na každý syreček přiložíme po obou stranách kolečko salámu a obalujeme v trojobalu. Obalené syrečky smažíme dozlatova na oleji.
---------------------------------------------
99. Dušená kapusta s gothajem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 ks cibule | 500 g kapusta | 200 g gothaj | 3 ks vejce | sůl | pepř.
Kapustu si předem uvaříme téměř do měkka, vyjmeme z vody a nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli a hrubě nakrájený gothaj. Přidáme nakrájenou kapustu a dusíme patnáct minut, osolíme a opepříme. Do směsi vlijeme tři vyklepnutá vajíčka a mícháme dokud nebudou vajíčka hotová.
-----------------------------------------------
100. Sicilské makarony s uzeninou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
30 ml olivového oleje | 1 cibule | 1 řapík celeru | 2 stroužky česneku | 1 čerstvá červená chilli paprika | 500 g rajčat bez slupky | 30 ml rajského protlaku | 150 ml červeného vína | 1 lžička cukru | 300 g makaronů | 200 g kořeněného salámu bez slupky | dle chuti: sůl a mletý černý pepř | 2 lžíce čerstvé petrželky | dle chuti: strouhaný parmezán.
V hrnci rozpálíme olej a za pravidelného míchání v něm necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme česnek, celer a chilli. Po přibližně 10 minutách přidáme rajčata, protlak, cukr, sůl, pepř, přilijeme víno a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme pod pokličkou 30 minut. Mezitím nasypeme do osolené vroucí vody a vaříme 10 minut. Salám nakrájíme na středně velké kousky a nasypeme do omáčky. Necháme prohřát. Těstoviny slijeme, přesypeme do mísy, zalijeme omáčkou a důkladně promícháme. Posypeme petrželkou a strouhaným parmezánem.
-----------------------------------------------------------
žž.jpg
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (342 | 87%)
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
Obrázky na profil, obrázky na lide.cz
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one