Ve fotogalerií Vám ukážu jak má vypadat raut. Fotky rautů mám od své kamarádky Lenky.
ž01.jpg
ž16.jpg
ž1.jpg
ž2.jpg
ž02.jpg
ž3.jpg
ž8.jpg
ž04.jpg
ž9.jpg
ž13.jpg
ž10.jpg
ž14.jpg
ž11.jpg
ž15.jpg
ž7.jpg
ž17.jpg
ž4.jpg
ž5.jpg
ž6.jpg
Ve fotogalerií Vám ukážu jak májí vypadat obložené mísy. Fotky obložených mís mám od své kamarádky Lenky.
37.jpg
1.JPG
2.jpg
4.jpg
6.jpg
7.jpg
8.JPG
10.JPG
12.JPG
13.JPG
15.JPG
16.jpg
18.jpg
19.jpg
22.jpg
23.jpg
25.jpg
26.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
33.JPG
34.jpg
35.jpg
36.jpg
14.JPG
3.jpg
5.jpg
9.JPG
11.JPG
17.jpg
20.JPG
27.jpg
29.jpg
28.jpg
24.jpg
Pizza caprese

Pizza caprese

Pizza vegetaria

Pizza vegetaria

Pizza cardinale

Pizza cardinale

Pizza 4stagioni

Pizza 4stagioni

Pizza provencia

Pizza provencia

Pizza Italiana

Pizza Italiana

Pizza Mexicana

Pizza Mexicana

Pizza Barroccia

Pizza Barroccia

Pizza Valentina

Pizza Valentina

Baby Pizza

Baby Pizza

Pizza Hawaii

Pizza Hawaii

Pizza Contadino

Pizza Contadino

Pizza Palermo

Pizza Palermo

Pizza Bufalina

Pizza Bufalina

 Pizza al tonno

Pizza al tonno

Braccio di Ferr

Braccio di Ferr

Pizza alla Kall

Pizza alla Kall

Pizza Golosa

Pizza Golosa

Pizza Feuerwerk

Pizza Feuerwerk

Pizza Viennese

Pizza Viennese

Pizza Primavera

Pizza Primavera

Pizza Reale

Pizza Reale

Frutti Di Mare.

Frutti Di Mare.

Barrocciaia

Barrocciaia

Pepperoni Speci

Pepperoni Speci

Pizza Frutti di

Pizza Frutti di

PROSCIUTTO DE F

PROSCIUTTO DE F

Záhlaví stránek

V dobrůtkách najdete více než 3500 receptů..
Na těchto stránkách se pracuje..
wwwww.jpg
-------------------------------------
1. Bramborové knedlíky plněné uzeným masem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g uzené krkovice, 900 g oloupaných brambor vařených ve slupce, 180 g hrubé mouky, 80 g krupice, sůl, 1 vejce, 20 g hladké mouky na vyválení, sádlo, 2 cibule.
Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl, vypracujeme těsto, vyválíme asi 0,5cm silné pláty a rozkrájíme na čtverce asi 5x5cm.
Nasekané kousky uzeného masa zabalíme do těsta a vaříme v osolené vodě asi 10-12 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a podáváme přelité cibulkou osmaženou na sádle.
---------------------------------------------------------------
2. Francouzské brambory.
"""""""""""""""""""""""""""""""
750 g brambor, 400 g měkký salám v celku, 1 velká cibule, sůl, pepř, mléko, olej, 4 - 5 vajec, mletý kmín.
V pekáči na oleji osmahneme cibulku, přidáme pokrájený salám na kostičky, orestujeme. Osolíme, opepříme, okmínujeme, a přidáme na kostičky pokrájené brambory. Promícháme a zalijeme mlékem, že koukají jen špičky brambor. Dáme do rozpálené trouby nepřikryté a pečeme na 220 st. C dobrou půlhodinku. Ztlumíme na 180 a pokračujeme další půlhodinku.
-------------------------------------------------------------------------
3. Slaninové bramborové knedlíky.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
600 g vařených brambor, 200 g uzeného bůčku nebo 100 g slaniny, 100 g uzeného masa nebo 100 g uzeniny, 200 g žemle, 2 žloutky, 1 PL sádla, 3 PL hrubé mouky, sůl, hrst sekané pažitky
Vařený bůček nakrájíme na kostičky a na pánvi rozehřejeme. Pokud použijeme slaninu, pokrájíme ji na kostičky a necháme na pánvi zesklovatět. Přidáme nakrájené vařené uzené maso nebo uzeninu a rovněž na kostky nakrájenou žemli. Vše krátce osmahneme. Přidáme pokrájenou pažitku. V míse smícháme trochu sádla se žloutky, osolíme a vetřeme trochu nastrouhaných vařených brambor. Na tuto hmotu prosijeme mouku, smícháme se solí a se zbytkem strouhaných brambor. Do tohoto těsta lehce zapracujeme bůčkovou hmotu s žemlí. Tvarujeme malé kulaté knedlíčky. Vaříme zvolna asi 8 minut. Uvařené knedlíčky by měly být lehké a kypré.
-------------------------------------------------------------------------
4. Uzené maso v listovém těstě.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g listového těsta, 400 g uzeného masa,200 g tvrdého sýra.
Maso nakrájíme na kostičky a povaříme asi 10 min ve vodě. Mezitím si rozválíme listové těsto jako na štrůdl a sýr si nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostičky. Uvařené maso scedíme a spolu se sýrem vsypeme na rozválené těsto. Nakonec těsto zavineme jako štrůdl a na vymaštěném plechu vložíme do rozpálené trouby. Pečeme asi 10 min.
--------------------------------------------------------------------------
7. Řízky z uzeného masa.
plátky uzené krkovice podle počtu osob, hladká mouka, vejce,
strouhanka, sůl a olej na smažení.
Plátky uzené krkovice naklepeme, obalíme v hladké mouce, osolených vejcích a ve strouhance. Zvolna smažíme na oleji dozlatova.
-------------------------------------------------------------------------
8. Uzené maso v bramboráku.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g uzeného masa, 500 g brambor, 80 g hladké mouky,1 vejce
4 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř,celý kmín a olej.
Uzené maso uvaříme doměkka, nakrájíme na plátky. Brambory oškrábeme, na jemném struhadle nastrouháme. Slijeme tekutinu, přidáme majoránku, prolisovaný česnek, trochu kmínu, vejce a osolíme. Promícháme a zahustíme podle potřeby moukou. Na rozehřátý tuk na pánev nalijeme těsto, lehce rozetřeme a na něj položíme plátek uzeného. Na plátek nalijeme další vrstvu těsta, rozetřeme po celé ploše masa. Smažíme z obou stran dozlatova.
-------------------------------------------------------------------------
9. Uzený jazyk s křenovou omáčkou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 uzený jazyk (asi 1 kg), 0,5 l smetany, sůl, 2 lžíce hladké mouky, ocet, 1 lžička cukru, křen (podle chuti)
Jazyk vložíme do vroucí vody a vaříme asi hodinu doměkka.
Zatím nastrouháme křen a přikryjeme ho hrnkem, aby neztmavl a nevyprchalo štiplavé aroma.
Smetanu nalijeme do kastrolu, zašleháme do ní mouku, trochu octa, cukru, soli a polovinu nastrouhaného křenu. Za stálého míchání pak vaříme na mírném ohni (asi 10 minut). Poté sundáme z plotny a zamícháme zbytek křenu. Uvařený jazyk prudce zchladíme pod proudem studené vody, sloupneme, nakrájíme na plátky a zalijeme křenovou omáčkou.
-------------------------------------------------------------------------
10. Jazyk uzený s řeckou omáčkou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Jazyk, bílý pepř, 2 kyselé okurky, 4 lžíce kečupu, 2 lžíce kapar, 100ml smetany, 15 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 200 ml mléka.
Jazyk nakrájíme na plátky. Uděláme z másla, hladké mouky a mléka bešamel, rozvaříme ve vývaru. Orestujeme cibulku s kečupem, okurkami, kaparami a spojíme s bešamelem.
----------------------------------------------------------------------------
11. Uzené vepřové pečené na divoko..
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
60 dkg uzeného masa, 1 menší mrkev, 1/2 celeru, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce cukru, 2 dl vína, 2 lžíce zavařeniny, 5 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, 1 bobkový list, trochu
tymiánu, saturejky, šalvěje, yzopu, sůl, majoránka a sádlo.
Maso dáme do horké vody vařit asi na 10 minut. Předvařené omastíme sádlem, podlijeme, přidáme pokrájenou zeleninu, okořeníme a dáme péci. Na sucho opražíme mouku, rozředíme, povaříme a přidáme k téměř upečenému masu. Hotové maso vyjmeme, omáčku propasírujeme. Cukr upražíme do světlehněda, rozpustíme ve víně a přidáme do omáčky. Vmícháme zavařeninu (rybízový jam) a pečlivě dochutíme.
-----------------------------------------------------------------------
12. Uzená krkovice v jemné omáčce.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg uzené krkovice, 1 lžíce tuku, 0,2 l bílého vína, 0,2 smetany.
Maso ponoříme na 2 hodiny do vlažné vody, aby se uvolnila sůl. Potom ho osušíme a po všech stranách lehce opečeme na tuku. Pekáč s masem vložíme do trouby předehřáté na
200°C, po 15 minutách přilijeme bílé víno a pekáč přiklopíme- Po dalších 15 minutách přidáme smetanu a dusíme zakryté ještě 50 minut. Maso občas přeléváme. Hotový pokrm necháme ještě 10 minut uležet. V případě potřeby můžeme omáčku zředit nebo zjemnit smetanou. Maso nakrájíme a podáváme přelité omáčkou.
---------------------------------------------------------------------
13. Bramborové placičky s uzeným.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
sáček bramborových placek v prášku, 200 g uzeného masa, 40 g hladké mouky, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 100 g oleje.
Těsto na placky připravíme podle návodu, vmícháme do něj drobně nakrájené uvařené uzené maso a hrášek. Dobře promícháme a lžící vykrajujeme malé kousky, které zformujeme do tvaru placičky. Každou obalíme v hladké mouce a vkládáme do rozpáleného oleje v pánvi. Podáváme se zeleninovým salátem.
--------------------------------------------------------------------
14. Barbarák s uzeným,
"""""""""""""""""""""""""""""
300 g vařených brambor, 200 g vařeného uzeného masa, 30 g droždí, 4 vejce, 250 g dětské krupičky, 250-300g hrubé mouky, 5 dl mléka, 3 stroužky česneku, pažitku, majoránku, mletý pepř, sůl.
Ve slupce uvařené, oloupané brambory prolisujeme, přidáme vejce, na kostičky rozkrájené uvařené maso, prolisovaný česnek, sekanou pažitku, špetku pepře a majoránky, mléko, dětskou krupičku a moukou s rozdrobeným droždím. Zaděláme těsto, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozetřeme do vymazaného a moukou či strouhankou vysypaného pekáče a upečeme do zlatova.
-------------------------------------------------------------------
15. Kuba s houbami a uzeným masem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g trhaných krupek, 200 g uzeného masa, 400 g hub, 40 g sádla, 3-4 stroužky česneku, pepř, sůl.
Krupky uvaříme, scedíme, propláchneme vodou a necháme okapat. Maso uvaříme doměkka a rozkrájíme na kostičky. Houby rozkrájíme na plátky, vložíme do kastrolu s částí zahřátého sádla, osolíme, okmínujeme a ve vlastní šťávě podusíme. Uvařené krupky smícháme s podušenými houbami a rozkrájeným masem, přidáme mletý pepř, prolisovaný česnek a podle chuti přisolíme. Dobře promícháme a směs rozetřeme do pekáčku vymazaného sádlem. Vložíme do předehřáté trouby a zapečeme. Podáváme s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.
-----------------------------------------------------------------
16. Zapečené brambory.
"""""""""""""""""""""""""""""
200 g brambor vařených ve slupce, 400 g syrových brambor, 200 g vařeného uzeného masa, 2 dl kysané smetany, 1 vejce, 40 g másla, 60 g tvrdého sýra, mletý pepř, sůl.
Vařené i syrové oloupané brambory rozstrouháme, přidáme drobně pokrájené uzené maso, vejce, osolíme, opepříme a zalijeme kysanou smetanou. Dobře promícháme a vlijeme do dobře vymazaného pekáče. Potom vložíme do předehřáté trouby a zapečeme. Těsně před koncem tepelné úpravy posypeme strouhaným tvrdým sýrem a necháme ještě několik minut v troubě, až se sýr roztaví.
------------------------------------------------------------------------
17. Omeleta s uzeným a brambory.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
400 g brambor, 200 g uzeného masa, 100 g cibule, 4 vejce, 40 g oleje, mletý pepř, sůl.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a zchladlé rozkrájíme na plátky. Uzené maso uvaříme doměkka a rozkrájíme na kostičky. Cibuli rozkrájíme na tenké plátky a rozebereme na kroužky, vložíme do pánve se zahřátým olejem a jenom zpěníme, aby zůstala světlá. Přidáme plátky brambor, uzené maso, osolíme, opepříme, dobře promícháme a rozdělíme na čtyři díly. Každý díl brambor s masem v pánvi opečeme, zalijeme rozšlehaným, osoleným vejcem a necháme ztuhnout. Na talířích obkládáme čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.
--------------------------------------------------------------------------
18. Uzené s fazolí.
"""""""""""""""""""""""""
300 g bílých fazolí, 300 g uzeného masa, 80 g cibule, 20 g hladké mouky, 40 g oleje, mletou papriku, mletý pepř, bobkový list, sůl.
Fazole uvaříme do poloměkka. Uzené maso rozkrájíme na kostičky, přidáme k poloměkkým fazolím a spolu se špetkou mletého pepře a 2 bobkovými listy uvaříme doměkka. Cibuli jemně nasekáme, vložíme do kastrolu se zahřátým olejem a jenom zpěníme, aby zůstala světlá. Přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme cibulovou jíšku. Jíškou zahustíme fazole s masem, ochutíme špetkou mleté papriky a ještě chvíli podusíme.
---------------------------------------------------------------------
19. Zelenina s uzeným bůčkem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g bílého hlávkového zelí, 100 g zelených paprik, 200 g rajčat, 200 g uzeného bůčku, 2 stroužky česneku, 20 g sádla na formu, kmín, worcester, mletý pepř, sůl.
Zelí rozkrájíme na nudličky, promícháme s prolisovaným česnekem, sekanou cibulí, kmínem, pepřem a solí. Zapékací formu vymažeme sádlem a naplníme polovinou připraveného zelí, polovinou na plátky rozkrájeného bůčku, plátky rajčat a proužky paprik. Zakryjeme zbylým zelím, zalijeme trochou vody s několika kapkami worcesteru, poklademe zbylými plátky bůčku a v předehřáté troubě zapečeme. Podáváme s vařenými brambory sypanými sekanou petrželkou.
-----------------------------------------------------------------
20. Halušky s uzeným masem a nivou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g mouky, 2 vejce, 250 ml mléka, sůl, 300 g nivy, 400 g cibule, 300 g uzeného bůčku, sádlo.
Z mouky, mléka, vajec a soli vytvoříme těsto. Pomocí lžíce oddělujeme noky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky a smažíme na rozpáleném oleji. Maso nakrájíme na kostičky a smažíme na rozpáleném sádle. Osmaženou cibuli a maso promícháme s hotovými haluškami. Vše dáme do pekáče, postrouháme nivou a dáme zapéct do trouby.
-----------------------------------------------------
21. Fazolový guláš s uzeným masem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Fazole, uzený bůček, sádlo, cibule, česnek, hladká mouka, pepř,
mletá paprika, rajský protlak a sůl.
Fazole naložíme do studené vody na noc, před vařením k nim přidáme uzené maso a vaříme téměř doměkka. Cibuli nakrájíme na kostky a osmahneme na sádle, přidáme rozmačkaný česnek, mouku a koření. Nakonec přidáme mletou papriku a rajský protlak, zalijeme troškou vývaru z fazolí a povaříme. Přidáme k fazolím, promícháme, osolíme a ještě krátce povaříme, aby byl guláš hustý. Uvařené uzené maso nakrájíme na kostičky a přidáme do guláše.
----------------------------------------------------
22. Zelné listy plněné uzeným masem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g hlávkového zelí, 300 g uzeného bůčku, 200 g vepřového masa, lžíce strouhanky, 2 vejce,2 lžíce rajčatového protlaku, 250 ml kysané smetany, lžíce hladké mouky, sůl a pepř.
Větší listy z hlávkového zelí spaříme vodou. Obojí maso semeleme na masovém strojku, přidáme vejce, sůl, pepř a strouhanku a rukama propracujeme ve stejnorodou směs. Touto nádivkou naplníme rozprostřené zelné listy, pevně je zavineme a klademe těsně vedle sebe do máslem vytřeného pekáče. Rajčatový protlak smícháme s vodou a touto směsí přelijeme závitky. Dusíme je zvolna v troubě. Do zakysané smetany zašleháme mouku, ke konci tepelné úpravy ji nalijeme na závitky a necháme vše v troubě dodusit.
-----------------------------------------------------
23. Uzené maso v bramboráku.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
0,5 kg uzeného masa, 0,5 kg brambor, hladká mouka, 2 vejce, česnek, majoránka, celý kmín, olej, sůl a pepř.
Uzené maso uvaříme doměkka a nakrájíme na plátky. Brambory oškrábeme, na jemném struhadle nastrouháme. Slijeme tekutinu, přidáme majoránku, prolisovaný česnek, trochu kmínu, vejce a osolíme. Promícháme a zahustíme podle potřeby moukou. Na rozehřátý tuk na pánev nalijeme těsto, lehce rozetřeme a na něj položíme plátek uzeného. Na plátek nalijeme další vrstvu těsta, rozetřeme po celé ploše masa. Smažíme z obou stran dozlatova.
----------------------------------------------------
24. Uzená krkovice se zelím.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
800 g uzené krkovice, 500 g kyselého zelí, 1 cibule, tuk, 1 lžíce cukru, 100 ml sladké smetany.
Uzenou krkovici uvaříme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na rozpáleném tuku, podlijeme vývarem z uzeného, přidáme nasekané zelí a doměkka dusíme, osladíme cukrem. Přendáme do pekáče. Na měkké zelí dáme plátky krkovice a zalijeme smetanou, a dáme na 10 minut do trouby dopéct.
-----------------------------------------------------
25. Uzené maso "ASIE"
"""""""""""""""""""""""""
Větší uzené kuře, pórek, kukuřice, mrkev, hlávkové zelí, arašídy, ananas, solamyl, sojová a ústřicová omáčka, worchestr a sůl.
Uzené kuře obereme a nakrájíme na nudličky, arašídy si opražíme. Zelí, mrkev, pórek nakrájíme a podusíme, přidáme maso, arašídy, kukuřici a 3 lžíce ananasu i s trochou štávy a 10 min. vaříme. Dochutíme omáčkami, zahustíme solamylem rozdělaným ve vodě a přisolíme.
-----------------------------------------------------
26. Pečené uzené koleno.
""""""""""""""""""""""""""""""
Uzené koleno, cibule, 4 stroužky česneku, bobkový list, 3 zrnka nového koření, sůl, pepř.
Koleno oplachnéme a dáme vařit pod pokličkou s cibuli,česnekem a kořením. Když je maso měké tak ho vytáhneme a vykostíme. Vývar scedíme. Vykoštěné maso položíme na pekáč a kůžičku rozřízneme na čtverečky, podlijeme vývarem a dame pect do výhřaté trouby, podle potřeby podliváme vývarem.
----------------------------------------------------
27. Uzené koleno po srbsku.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
1 uzené koleno, 2 cibule, 4 rajčata, 4 papriky, sůl, pepř, sádlo.
Cibuli oloupat a nakrájet nadrobno, osmažit na sádle, přidat maso z uzeného kolene nakrájené na kostičky, a chvíli podusit. Pak přidat rajčata nakrájená na kolečka a papriky nakrájené na nudličky. Dusit až do změknutí.
-----------------------------------------------------
28. Pikantní nudličky.
""""""""""""""""""""""""""
500 g Moravského uzeného, 200 g sterilovaného sladko-kyselého zelí, lžíce hořčcice, kmín, pepř, bobkový list, nové koření, kostka masoxu.
Maso nakrájíme na nudličky, na pánvi osmažíme, přidáme koření, zelí, zalijeme mírně vývarem z kostky masoxu. Vydusíme na tuk. Nehustíme, můžeme podávat.
-----------------------------------------------------
29. Uzená krkovice na česneku.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg uzené krkovičky nebo plecka, 3 stroužky česneku, 100 g sádla, 1 cibule, kmín, 1 lžíce hladké mouky.
Maso potřeme prolisovaným česnekem. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme maso, okmínujeme, podlijeme, nejprve dusíme, později v troubě pečeme doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme a povaříme.
-----------------------------------------------------
30. Zapečená uzená krkovice.
""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg uzené krkovice, 1 cibule, olej, 1 malý rajčatový protlak, 1/2 kg kysaného zelí, 1/2 kg brambor, 1 vejce, 300 ml kysané smetany, 2 stroužky česneku, mletý kmín, pepř, sůl, majoránka, 100 g strouhaného sýra, 2 lžíce hrubé mouky, 1 lžička mleté papriky.
Maso nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Nakrájenou cibuli opražíme na oleji, přidáme protlak, a chvilku podusíme. Potom přidáme zelí, zalejeme 100 ml kysané smetany a krátce povaříme. Brambory nahrubo nastrouháme, přidáme vejce, česnek, kmín, sůl, pepř a majoránku, vmícháme sýr a mouku. Do vymazaného pekáče rozložíme udušené zelí, na něj rozložíme plátky masa, zakryjeme brambory. Přelijeme zbylou smetanou rozšlehanou s paprikou, troškou mléka a soli. Vložíme do horké trouby a při střední teplotě pečeme asi 30-40 minut.
-----------------------------------------------------
31. Uzený bůček pečený.
""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg uzeného bůčku, 3 větší cibule, 1 palička česneku, pepř, sůl, sadlo.
Maso dáme vařit do poloměkka. Vyndáme a nakrájíme na plátky. Do pekáčku dáme pokrájenou cibuli a necháme smažit pěkně dozlatova. Potom cibuli poklademe plátky masa, popepříme a přidáme na plátky nakrájený česnek. Podlijeme trochou vody a dáme do trouby péct. Když je maso měkké, dosolíme podle potřeby.
-----------------------------------------------------
32. Velikonoční nádivka.
""""""""""""""""""""""""""""""""
6 ks žemle | 6 ks vejce | 500 g uzené maso | 100 ml mléko | nať petržele podle chuti | kopřivy podle chuti | sůl, pepř, muškátový květ | 1
Žemli nakrájíme na kostičky a zvlhčíme ji vývarem z uzeného masa. Uzené maso nakrájíme na kostky a přidáme k žemlím spolu s nasekanou petrželkou a kopřivami. Osolíme, ochutíme muškátovým květem a pepřem. V mléce rozšleháme vejce, přidáme ke směsi a promícháme. Ve vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací misce zvolna upečeme.
--------------------------------------------------------
33. Uzené maso na smetaně.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g uzené maso | 40 g mrkev | 40 g petržel | 1 ks cibule | 250 ml kyselá smetana | 50 g hladká mouka | 15 g sádlo | nové koření | sůl.
Kořenovou zeleninu najemno nastrouháme, přidáme drobně pokrájenou a na sádle osmahnutou cibuli, pokrájené maso, koření, podlijeme vodou a dusíme v troubě. Když je maso měkké, vyjmeme je a omáčku zahustíme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku. Krátce povaříme, vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme. Maso dáme na talíř a přelijeme omáčkou.
---------------------------------------------------------------
34. Uzené maso v kapustě.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g vařené uzené maso | 1/2 ks kapusta | 1 ks cibule | 30 g tuk | 30 g hladká mouka | 2 stroužky česnek | pepř | sůl.
Nahrubo pokrájenou kapustu podlijeme osolenou vroucí vodou a povaříme. Osmahneme cibulku, zaprášíme moukou a přidáme kapustu a pokrájené uzené maso. Dochutíme prolisovaným česnekem a solí
--------------------------------------------------------------
35. Bílé fazole s uzeným masem
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300g fazole | 400g uzené maso | 50g máslo | 25g hladká mouka | sůl, pepř, mletá paprika | bobkový list.
Fazole si den předem namočíme ve vodě. Nabobtnalé fazole ve stejné vodě uvaříme téměř doměkka, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, sůl, pepř, mletou papriku, bobkový list a jíšku připravenou z mouky a másla. Dovaříme doměkka.
------------------------------------------------------------------
36. Smažené krokety s uzeným masem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg brambory | 180 g hrubá mouka | 50 g krupička | 2 ks vejce | 250 g uzené vařené maso | 100 g strouhanka | sůl | zelená petrželka | hladká mouka na vál.
Brambory uvaříme, oloupeme a po zchladnutí nastrouháme na jemném struhadle na moukou vysypaný vál. Uděláme důlek, rozklepneme do něj 1 vejce, sekanou petrželku, sůl, přidáme uvařené uzené maso pokrájené na malé kostičky, krupičku, hrubou mouku a zpracujeme v těsto. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále nebo pracovní desce válečky, rozkrájíme na stejné malé kousky a tvoříme kuličky, které namáčíme v rozšlehaném vejci a obalujeme ve strouhance. Krokety usmažíme v rozpáleném oleji na pánvi nebo ve fritovacím hrnci. Hotové smažené krokety s uzeným masem rozdělíme na talíře a podáváme se špenátem nebo salátem z kysaného zelí.
-------------------------------------------------------------
37. Cibulový kočičák s uzeným.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg brambor | 0,5 kg cibule | 1 sáček kysané zelí | 200 g prorostlé slaniny | 4 lžíce sádla | kmín, sůl.
Do uvařených horkých brambor přidáme nahřáté pokrájené zelí, trochu kmínu a sůl. Přimícháme větší část cibule, kterou jsme osmažili s anglickou slaninou. Dobře promíchané dáme na talíře, posypeme zbytkem smažené cibule.
-----------------------------------------------------------
38. Nákyp s uzeným masem a rajčaty.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg brambor | 3 lžíce Rama Créme Bonjour kostka | 1špetka soli | 2 ks cibule | 300 g uzeného masa | 8 ks rajčat | 2 ks vejce | 1 lžíce strouhaného sýra | 1/4 l mléka | 1/4 lžičky muškátového oříšku.
Brambory oloupeme a uvaříme ve slané vodě. Velkou formu vymastíme trochou máslové Ramy. Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky a rozložíme na dno formy. Uzené ( bez tuku a kostí ) nakrájíme na tenké plátky a rozložíme na cibuli. Rajčata spaříme, přelijeme studenou vodou, oloupeme slupku a položíme na maso. Uvařené brambory prolisujeme. Hrnek brambor oddělíme a smícháme s 1 žloutkem a strouhaným sýrem. Hmotou naplníme zdobící sáček. Zbylé brambory hladce vymícháme s mlékem. Přidáme zbylá vejce, osolíme a okořeníme muškátem. Hmotu dáme do formy, uhladíme a na povrch nastříkáme bramborové pyré. Posypte vločkami máslové Ramy a pečeme uprostřed trouby.
------------------------------------------------------------
39. Rychlé knedlíky s uzenym masem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
4 ks syrových brambor | 4 ks rohlíků | 1 ks vejce | 5 lžic hladké mouky | troška soli | 20 dkg uzeného masa.
Brambory oloupáme a nastrouháme jako na bramborák, rohlíky nakrájíme na kostičky, uzené maso nakrájíme na kostičky. Všechny suroviny spojíme v těsto z kterého tvoříme koule a dáme vařit do osolené vroucí vody. Vaříme 15 minut. Jako příloha je vhodné kysané zelí a knedlíky polijeme smaženou cibulkou.
-------------------------------------------------------------
40. Jahelník s uzeným bůčkem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1l mléka | 200 g jáhel | 60 g slaniny | 1 ks cibule | 200 g uzeného bůčku | sůl.
V pekáčku rozpustíme slaninu a osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme vařený, na kostičky nakrájený bůček, přebrané a spařené jáhly a zalijeme osoleným mlékem, aby vše bylo potopené. Pečeme ve středně vyhřáté troubě a během pečení můžeme přidat další horké mléko. dozlatova upečený jahelník podáváme se zeleninovým salátem.
--------------------------------------------------------------
41. Zapečené těstoviny s houbami, sýrem a anglickou slaninou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
100 g anglické slaniny | 250 g žampionů nebo sušených hub | 2 kostky houbového bujonu | 1ks cibule | 250 g tvrdého sýra na zapékání | 1ks vejce | 200 g těstovin | 200 ml mléka.
Anglickou slaninu nakrájíme na flíčky a krátce orestujeme. Přidáme očištěné žampiony, najemno nakrájenou cibuli a krátce orestujeme. Do vařící vody rozdrobíme 2 kostky houbového bujónu, přidáme těstoviny a vaříme 6 - 7 minut. Těstoviny scedíme a přimícháme do nich směs žampionů a anglické slaniny, promícháme a ochutíme drceným kmínem. Směs dáme do vymaštěného pekáčku vysypaného strouhankou a v troubě zapečeme. Po zapečení zalijeme flíčky rozšlehanými vejci s 2 dl mléka, nastrouhaným sýrem a dopečeme do nazlátlé barvy.
------------------------------------------------------------------
42. Krkonošský brdlajs.
"""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg vařených brambor | 3 ks vejce | 400 g hrubé mouky | 100 g sádla | 250 g uzeného masa | špetka soli.
Z brambor, mouky, vajec, tuku a soli vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. Vyválíme placku a vykrájíme kolečka o průměru asi 6 centimetrů. Do středu koleček položíme drobně pokrájené maso a kolečka zabalíme jako buchty. Mažeme je rozpuštěným sádlem a skládáme do vymaštěného pekáče. Necháme je ještě odpočinout a upečeme v troubě.
----------------------------------------------------------------- 43. Těstoviny se zelím a uzeným masem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
0,5 kg kysaného zelí | 2 ks cibule | 30 dkg uzeného masa | těstoviny | polévkové koření.
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a kysané zelí. Osolíme, opepříme, přidáme polévkové koření a dusíme do měkka. Uvařené těstoviny promícháme s masem a zelím a podáváme.
----------------------------------------------------------------
44. Rumcajsův guláš.
"""""""""""""""""""""""""""""""
1 ks uzené koleno | 1 ks cibule | 4 ks rajčata | 4 ks papriky | hladká mouka | olej.
Cibulku orestujeme na oleji nebo sádle, přidáme na kostičky nakrájené maso z uzeného kolene a chvíli podusíme. Pak přidáme na kolečka nakrájená rajčata a na nudličky nakrájené papriky a dusíme až do změknutí. Rumcajsův guláš nakonec zaprášíme hladkou moukou.
--------------------------------------------------------------
45. Řezy z krkovice se zeleninovým ragú.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g uzené vařené krkovice | 70 g křenu | 300 g brambor | 1 ks paprika | 1 ks mrkev | cibule | máslo | sůl.
Nakrájenou mrkev povaříme do poloměkka ve vodě se lžičkou másla. Papriku, mrkev a cibuli nakrájíme na kousky a orestujeme na másle. Plátky krkovice pomalu upečeme na másle z obou stran. Řezy z krkovice podáváme s opečenými brambory a křenem.
------------------------------------------------------------------
46. Houbovec s uzeným masem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g uzeného masa | 50 g sušených hub | máslo | 4 ks žemle | 60 g krupic | 0,30 l mléka | 3 ks vejce | 50 g sádla | sůl | česnek | pepř.
Žemle nakrájíme na plátky a namočíme v mléce. Také sušené houby namočíme do mléka. Mléko slijeme a přidáme ho k houskám. Houby ve slané vodě trochu povaříme, pak rozkrájíme na menší kousky. Přidáme je k namočené housce, pak přidáme česnek, rozkvrdlané vejce, na kostičky pokrájené maso, krupici, osolíme, opepříme. Směs přendáme do vymaštěného pekáčku a pečeme v troubě. Houbovec s uzeným masem poklademe kousky másla.
---------------------------------------------------------------------
47. Uzenice.
"""""""""""""""""""""
4 ks uzená stehýnka z kuřete | 1/2 hrnku smetany | 2 lžíce mletých oříšků | sůl | pepř.
Kuřecí stehýnka prohřejem nad párou, na talíři je přelejeme svařenou smetanou, do které jsme přimíchali mleté oříšky, sůl a pepř.
--------------------------------------------------------------------
48. Uzený závin.
""""""""""""""""""""""""
1 ks listové těsto | 1 ks vejce | sezamová semínka | kmín | 200 g moravského uzeného | 200 g sýra | cibule | 1 lžíce oleje | kečup | dábelské koření.
Z list. těsta vyválíme placku, kterou potřeme olejem, kečupem a posypeme kořením. Poklademe uzeným, posypeme cibulí a sýrem. Zavineme, potřeme vejcem a posypeme sezamem a kmínem. Uzený závin upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
----------------------------------------------------------------------
49. Kolínka se zelím a nivou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g velkých kolínek | 250 g vařeného uzeného masa (třeba ze žebírek) | 200 g nivy | 1 malá sklenička sterilovaného zelí | 3 ks vejce | 1 dcl mléka | 1 lžička soli | tuk | strouhanka.
Uvaříme kolínka, scedíme, dáme do větší mísy. Uzené maso pokrájíme na kostičky, nivu nastrouháme, zelí necháme okapat, překrájíme ho na menší kousky. Maso, zelí a větší část nivy promícháme s kolínky, vsypeme na vysypaný a vymazaný pekáč, zasypeme zbytkem sýra. Vejce rozšleháme s mlékem a směs zalijeme, pečeme v troubě dozlatova.
--------------------------------------------------------------------
50. Taštičky s uzeným masem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g hrubé mouky | 4 ks vejce | 2 lžíce vody | 400 g vařeného libového uzeného masa | 40 g strouhaného křenu.
Z prosáté mouky, vajec a vody vypracujeme těsto a válečkem z něj vyválíme dvě placky. Uzené maso nasekáme nadrobno nebo je umeleme. Placky z nudlového těsta nakrájíme na čtverce a do jejich středu rozdělíme uzené maso. Potom každý čtverec úhlopříčně přehneme a okraje vzniklého trojúhelníku k sobě dobře přitlačíme, aby se při vaření taštičky neotevřely. Vaříme v 6 l vroucí osolené vody po dobu 10 minut.
---------------------------------------------------------------------
51. Kynutý bramborový koláč s masem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g brambor | 300 g polohrubé mouky | 200 ml mléka | 1 sáček droždí | 2 vejce | palice česneku nebo česnek podle chuti | 1 lžíce majoránky | 1/2 lžičky soli | pepř | 200 g uzeného masa nebo šunky | 50 g slaniny | 1 lžíce sádla.
Do mísy prosejte mouku, vmíchejte droždí, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, jemně nastrouhané syrové brambory. Zalijte vlažným mlékem smíchaným s rozšlehanými vejci, dobře rozmíchejte a nechte nakynout. Vmíchejte na kostičky nakrájené maso a těsto nalijte do sádlem vytřeného pekáče, rozhrňte ho do stejnoměrně silné vrstvy (asi 1-2 cm). Posypte drobně nakrájenou slaninou a zvolna Kynutý bramborový koláč s masem upečte dozlatova.
--------------------------------------------------------------------
52. Pečené pikantní uzené.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
400 g uzené maso | pepř | sůl | 1 lžíce olej | 2 ks mrkve | 2 ks cibule | tymián | kmín | 2 dl bílé víno | vývar.
Maso omyjeme, osušíme a kolem dokola opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a maso na něm po všech stranách opečeme. Troubu předehřejeme na 200 °C. Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme k masu a krátce opečeme. Přidáme tymián, bobkový list a kmín. Podlijeme vínem a vývarem, lehce osolíme a v přiklopené nádobě dusíme v troubě asi hodinu. Občas uzené maso otočíme.
-------------------------------------------------------------------
53. Labužnické uzené.
"""""""""""""""""""""""""""""""
400 g uzené maso | hřebíček | 3 dl světlé pivo | 50 g cukr | 2 lžíce vinný ocet.
Do uzeného masa napícháme hřebíčky, vložíme je do pekáče, podlijeme mírně vodou, zalijeme pivem a maso mírně posypeme cukrem. Potom opatrně pokapeme maso octem, přiklopíme a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 200 °C. Po 30 minutách maso poprvé polijeme vypečenou šťávou a snížíme teplotu na 160 °C. Pečeme za stálého polévání doměkka.
------------------------------------------------------------------
54. Zapečené uzené s jablky.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 lžíce máslo | 4 plátky uzeného | 1 ks cibule | 2 ks jablka | 2 ks vejce | 1 lžíce med | sůl | pepř | 1 lžička křen.
Dno zapékací mísy silně pomažeme máslem. Poklademe plátky uzeného, posypeme cibulí pokrájenou na tenká kolečka a strouhanými jablky, do kterých jsme přidali vejce, med, sůl, pepř a křen. Sýr smícháme s mletou paprikou a posypeme jím jablka. Uzené s jablky zapékáme 25 minut.
---------------------------------------------------------------
55. Jednoduchá letní nádivka.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1/2 l mléka | 3 ks vejce | 60 dkg vařeného uzeného masa | sůl | pepř | 3 kuličky nového koření | 15 dkg strouhanky | 3 lžíce petrželky.
V mléce rozmícháme vejce, přidáme nakrájené uvařené maso, sůl, petrželku, sůl, pepř a drcené nové koření. Do směsi přidáme tolik strouhanky, aby byla hustá. Směs dáme do vymazaného pekáčku a pečeme asi 1/2 hodiny.
---------------------------------------------------------------
56. Květák s uzeným masem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 květák | voda | sůl | 250 g vařeného uzeného masa | 1 cibule | 50 g másla | 4 vejce | petrželka.
Květák rozkrájíme a uvaříme v osolené vodě. Uzené maso nakrájíme na drobné kostičky a na másle, na zpěněné cibuli osmahneme. Uvařený květák nadrobno nasekáme, přidáme k masu, promícháme a na směs rozklepneme vejce. Za stálého míchání je zapečeme
-------------------------------------------------------------------
57. Moravské závitky.
""""""""""""""""""""""""""""""""
8 plátků moravského uzeného | 8 plátků eidamu | 8 menších nakládaných okurek | 8 proužků červené papriky | uzený vývar.
Každý plátek sýra stočíme do ruličky, zavineme spolu s okurkou a proužkem papriky do plátku moravského uzeného a spíchneme párátkem. Všechny připravené závitky narovnáme vedle sebe na pekáč a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Po několika minutách každý závitek přelijeme lžící uzeného vývaru, vrátíme zpět do trouby a pečeme ještě asi 15 - 20 minut.
------------------------------------------------------------------
58. Finské brambory.
"""""""""""""""""""""""""""""
1 kg brambor | 5 krajíců chleba | 1 lžíce sádla | 250 g másla | 250 g uzeného libového masa | 250 g tvrdého sýra | kmín | pepř | sůl.
Chleba nakrájíme na kostky a opečeme na másle ze všech stran dokřupava. Uzené maso nakrájíme na kostičky a zprudka orestujeme. Brambory oloupeme, uvaříme a nakrájíme na kostičky. Potom vše smícháme, osolíme, okořeníme, vložíme do sádlem vymazané zapékací misky a zasypeme strouhaným sýrem. Necháme zvolna zapéct v troubě, až se sýr rozpustí.
------------------------------------------------------------------
59. Zapečené kapustičky.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
700 g růžičkové kapusty | 600 g brambor | 200 g moravského uzeného | 4 vejce | 200 g sladké smetany | sůl, pepř | 1/2 lžičky kari | špetku muškátu | 200 g strouhaného eidamu.
Kapustu dusíme v mírně osolené vodě asi 20 minut. Brambory pokrájíme na kousky a uvaříme. Obojí slijeme, dáme okapat a smícháme. Uzené nakrájíme na nudličky a vmícháme do brambor s kapustičkami. Vše navrstvíme do vymaštěné zapékací mísy. Vejce rozšlehané se smetanou, osolíme, opepříme, okořeníme kari a mletým muškátovým květem a nalijeme do zapékací mísy. Nastrouhaným sýrem pokrm posypeme a zapékací mísu vložíme do trouby, zapékáme asi 30 minut.
------------------------------------------------------------------
60. Závitky se sýrem a bůčkem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
8 plátků tvrdého sýra | 8 ks párků - nožiček | 8 tenkých plátků bůčku | 1 lžíce másla | 1 lžička tymiánu | pepř.
Plátky sýra nakrájíme na širší proužky. Do zářezu vložíme kousky sýra, nebo omotáme. Každý párek ovineme bůčkem (slaninou...), posypeme tymiánem, pepřem a sepneme párátkem. Párky vložíme do ohnivzdorné nádoby, přidáme lžíci másla a zapékáme v troubě při teplotě 200°C po dobu 20 minut, až se sýr roztaví.
--------------------------------------------------------------------
61. Bramborák s uzeným masem a pivem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg brambor | 2 vejce | sůl | česnek podle chuti | hladká mouka | pepř | majoránka | 100 ml světlého piva | 100 g uzeného masa | tuk nebo olej.
Oloupané brambory nastrouháme najemno, vymačkáme je a slijeme z nich vodu. Zasypeme je moukou, přidáme vejce, pivo, prolisovaný česnek, sůl, koření a umícháme těsto, do kterého přidáme nadrobno nasekané uzené maso a směs rozetřeme lžící na pánev s rozpáleným tukem. Smažíme po obou stranách dozlatova.
-------------------------------------------------------------------
62. Glazované uzené s cibulkami.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
700 g uzeného masa | 3 lžíce plnotučné hořčice | 2 lžíce medu | 4 lžíce oleje | 250 g cibulek | 1/4 lžičky bílého pepře | 1 Maggi hovězí bujon | 1 konzerva rajčat | 1 lžička sladké papriky | 1 lžička majoránky.
Uzené potřeme směsí umíchanou z hořčice a medu. Rozehřejeme olej, maso ze všech stran opečeme dozlatova. Cibulky oloupeme, rozložíme kolem masa. Přidáme pepř, bujón, víno a maso dusíme přiklopené. Občas obrátíme. Rajčata spaříme, oloupeme, střed vykrojíme. Dužinu rozmixujeme, smícháme s paprikou a majoránkou. Maso a cibulky upravíme na nahřátou mísu. Rajčata přidáme ke šťávě z masa a svaříme v omáčku.
-------------------------------------------------------------------
63. Zelné placičky s uzeným masem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g zelí | 2 vejce | 2 dcl mléka | 100 g polohrubé mouky | 200 g vařeného uzeného masa | sůl a pepř | olej.
Očistěné zelí nakrájíme nadrobno a podusíme v malém množství osolené vody. Měkké zelí scedíme, necháme dobře okapat. Vejce rozšleháme s mlékem, solí, pepřem, přidáme zelí a na oleji usmažíme jako palačinky. Naplníme je nadrobno pokrájeným uzeným masem, srolujeme a podáváme.
----------------------------------------------------------------
64. Rýžový nákyp s uzeným masem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g rýže | 200 g vařeného uzeného masa | 3 vejce | 2 dcl mléka | sůl a pepř | 50 g másla | strouhanka | Maggi Harmonie Chuti na dochucení.
Rýži uvaříme, scedíme a necháme okapat. Do nákypové formy vymazané a vysypané strouhankou dáme polovinu rýže smíchané s kouskem másla, dochutíme kořenící směsí MAGGI Harmonie Chuti, poklademe rozkrájeným uzeným a plátky 2 vajec natvrdo uvařených. Přikryjeme zbylou rýží a dáme do trouby péct.
Po chvilce zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a pečeme ještě asi 20 minut.
------------------------------------------------------------------
65. Velikonoční řežábek.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g uzeného masa | 10 rohlíků | 300 ml mléka | 3 žloutky | pažitka | 3 cibule | pepř | majoránka | muškátový oříšek | 4 stroužky česneku | obilné klíčky | Maggi Harmonie Chuti.
Uvaříme uzené maso, nakrájíme ho do mísy spolu s 10 rohlíky nakrájenými na kostičky a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali 2-3 žloutky. Přidáme hodně zelené natě, osolíme, opepříme, přidáme majoránku, dochutíme kořenící směsí MAGGI Harmonie Chuti, muškátový oříšek a rozetřený česnek. K zahuštění použijeme pražené obilné klíčky. Nakonec vmícháme sníh ze zbylých bílků a těsto dáme do vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáče a upečeme.
------------------------------------------------------------------
66. Fazole s uzeným masem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1/2 kg fazolí | celer | mrkev | petržel | 1 cibule | 5 stroužků česneku | 400 g uzeného syrového masa - krkovička | 1 lžíce vegety | 1/2 lžičky papriky | 1 lžička oleje.
Na noc namočím fazole do studené vody. Druhý den uvařím až jsou měkké. Nerozvařit. Poté je opláchnu a dám na ně čistou vodu. Přidám na kostky nakrájené syrové uzené maso, nakrájím zeleninu, cibuli a česnek. Mělo by toho být mírně vrchovatý hluboký talíř. Přidám s jednou lžící vegety k fazolím a vařím až je maso měkké. Pokud je potřeba zahustím instantní jíškou a nakonec se velice krátce osmahne paprika na oleji a nalije se k fazolím. Pozor jen krátce, nebo zhořkne.
-----------------------------------------------------------------
67. Flíčky s uzeným masem a květákem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g flíčků | 300 g uzeného masa | 1 květák | 250 ml mléka | 3 vejce
Postup přípravy receptu Flíčky s uzeným masem a květákem:
Nakrájíme vařené uzené maso, uvaříme flíčky a květák, který rozebereme na růžičky a vše smícháme a osolíme. Zapékací misku vymažeme máslem, směs urovnáme a zalijeme mlékem s rozkvedlanými vejci. Zapečeme.
---------------------------------------------------------------
68. Květákový ježek.
"""""""""""""""""""""""""""""
1 květák | 30 g tvrdého sýru | 30 g uzeného masa | 4 vejce | sůl a pepř | Maggi Harmonie Chuti.
Květák uvaříme v celku ve slané vodě. Necháme okapat. Vymažeme pekáč, hlávku květáku postavíme doprostřed a mezi růžičky střídavě vpichujeme nudličky uzeného masa a sýra, až nám vznikne ježek.
Zbytek sýra nastrouháme a uzené pokrájíme na kostičky a zamícháme do vajíčka. Osolíme, opepříme, dochutíme kořenící směsí MAGGI Harmonie Chuti. Touto směsí zalijeme ježka a pekáč vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme.
-----------------------------------------------------------------
69. Věnec z rýže s uzeným masem a houbami.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
20 g sušených hub | 300 g rýže | 2 lžíce sekané petrželky | 1 lžíce másla | 1 paprika | 1 cibulová nať | 400 g žampionů | 600 g uzené maso | 1 lžíce oleje | vývar z bujoxu | sůl a pepř | 150 g zakysané smetany.
Sušené houby necháme změknout v teplé vodě. Do uvařené rýže vmícháme nasekanou petrželku a máslo. Vložíme do vymaštěné formy a udržujeme teplé. Očištěnou papriku nakrájíme na kousky, cibulovou nať na kolečka. Žampiony pokrájíme. Maso nakrájíme na kostičky a osmažíme v oleji. Sušené houby slijeme, necháme okapat a smícháme je se zeleninou, vínem a vývarem z MAGGI Bujoxu. V přikrytém hrnci asi 10 minut podusíme. Okořeníme pepřem a solí. Vmícháme zakysanou smetanu.
--------------------------------------------------------------
70. Rýžový nákyp s brokolicí.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
250 g rýže | 1 brokolice | 150 g šunky | 200 g eidamu | 50 g másla | 4 vejce | sůl | pepř | 1 lžička Vegety | 1 lžíce másla | 2 lžíce strouhanky | zapékací misky.
Rýži uvaříme doměkka. Brokolici rozebranou na růžičky povaříme 4 minuty v páře. Sýr nastrouháme, šunku drobně nakrájíme. Máslo utřeme se žloutky přidáme rýži, brokolici, polovinu sýra, osolíme, opepříme, okořeníme Vegetou a nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Směsí naplníme vymazanou a vysypanou zapékací misku a pečeme v předem vyhřáté troubě asi 15 minut. Poté nákyp posypeme zbývajícím sýrem a dopečeme.
--------------------------------------------------------------
71. Lišky dušené s bůčkem na cibuli.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g lišek | 100 g bůčku | 2 cibule | 1 stroužek česneku | podle potřeby tuk | podle chuti sůl | podle chuti pepř | Lžíce zelené petrželky.
Lišky očistíme a nakrájíme nadrobno, totéž provedeme s cibulí a bůček nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli na rozpáleném tuku osmahneme, přidáme lišky a bůček. Přikryté dusíme na mírném plameni. Když houby změknou, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a zelenou petrželku.
-------------------------------------------------------------
72. Cuketový bramborák.
""""""""""""""""""""""""""""""""
1 cuketa | 30 dkg hrubé mouky | 30 dkg uzeného masa | 4 vejce | 1 dcl oleje | 1 sáček prášku do pečiva | 1 lžička soli | 1 lžička pepře | 1 lžička majoránky | 4 stroužky česneku | strouhanka | tuk.
Cuketu oloupeme, vykrojíme jadérka a nastrouháme. Vymačkáme vodu, přidáme 4 žloutky a další přísady. Z bílků uděláme sníh a vmícháme. Vymažeme pekáček, vysypeme mákem nebo strouhankou (dle chuti) nalijeme těsto a dáme péci do středně horké trouby.
----------------------------------------------------------
73. Zapékané patisony.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
1/2 většího patisonu | 100 g uzeného masa | 100 g eidamu | 2 rajčata | 1 dl kyselé smetany | 1 cibule | 1 vejce | 1 stroužek česneku | sůl | pepř | kečup | 2 lžíce oleje.
Do kastrolku dáme na olej očištěné tenké plátky patisonu, uzené maso rozkrájené na kostky, kolečka cibule, pepř, sůl, utřený česnek, rozšlehané vejce a povrch pokryjeme strouhaným sýrem. Polijeme kyselou smetanou a dáme asi 15 minut zapéct do vyhřáté trouby.
--------------------------------------------------------
74. Uzené maso v těstě.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 uzená rolka | 1 balíček lístkového těsta | sůl | 1 vejce | NÁPLŇ: | 200 g žampionů | 2 cibule | 2 lžíce másla | sůl | kmín | petrželka.
Uzené maso vložíme do studené vody, 5 minut povaříme, pak vodu vylijeme, maso zalijeme čistou vařící vodou a uvaříme ho doměkka. Mezitím na pánvi rozehřejeme máslo, lehce na něm osmahneme cibuli, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Místo žampionů můžeme použít i jiné, tužší houby (hřiby, křemenáče, březáky apod.). Pokrájené houby vložíme na osmahnutou cibuli, mírně je osolíme, pokmínujeme drceným kmínem a po odpaření vody, kterou pustí, osmahneme. Lístkové těsto vyválíme na pomoučeném vale na obdélník, potřeme je osmahlými žampiony, posypeme nasekanou petrželkou, na to vložíme uvařené, okapané a zchladlé maso, lístkové těsto nahoře uzavřeme, aby bylo pevně přilnuté na maso, potřeme je rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme prudce, až je těsto červené.
----------------------------------------------------------
75. Uzená rolka se špenátem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 uzená volka | 1 krabice zmrazeného špenátu | 50 g slaniny | 1 cibule | hladká mouka | kousek masoxu | NA ŠPENÁT: | 1 cibule | lžíce másla | lžíce hladké mouky | 1 dl mléka | 1 stroužek česneku | sůl.
Maso vložíme do studené vody a 5 minut povaříme. Vodu vylijeme a nahradíme čerstvou vařící vodou. Maso uvaříme doměkka. Mezitím si připravíme špenát. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku, zapražíme, zalijeme mlékem, přidáme rozmrazený špenát a povaříme. Dochutíme solí a česnekem nebo česnekovou pastou. Na pokrájené slanině osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme mouku, zapražíme, zalijeme trochou vody s masoxem a povaříme. Rolku nakrájíme na plátky, podlijeme přecezenou šťávou, doplníme špenátem a podáváme.
----------------------------------------------------
76. Pražácké brambory.
""""""""""""""""""""""""""""""
1,5 kg brambor | 300 g uzeného | 100 g cibule | 6 vajec | trochu tuku | trochu soli | trochu pepře | hrst pažitky.
Ve slupce uvaříme brambory, necháme vychladnout a nakrájíme na kolečka. Na rozpáleném tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na malé kostičky nakrájené uzené maso, brambory, sůl, pepř, lehce promícháme a opečeme do zlatova. Takto připravené brambory vložíme do vymazaného pekáče, zalijeme osolenými rozšlehanými vejci, zlehka promícháme a necháme krátce zapéci. Před podáváním posypeme pažitkou.
-----------------------------------------------------------
77. Kapusta s rýži a uzenou rolkou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1/2 hlávky kapusty | 220 g rýže | 400 g uzené rolky | špetku soli | špetku pepře | 1 lžíci rostlinného oleje | 1 větší červenou cibuli | špetku soli | špetku pepře | 1 lžíci rostlinného oleje | 1 větší červenou cibuli | 1 lžíci oleje na rýži.
Kapustu dobře omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Uzenou rolku dáme do vařící vody a uvaříme doměkka. Když je hotová, nakrájíme ji na proužky. Kapustu spaříme vařící vodou. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme ji na tenčí kolečka. V hrnci rozpálíme rostlinný olej a červenou cibuli na něm zpěníme. Přidáme k ní spařenou kapustu, podlijeme zhruba 100 ml vody a necháme dusit, až kapusta změkne. Rýži propláchneme vařící vodou, orestujeme na rozpáleném oleji, osolíme a zalijeme vodou. Rýži zavaříme a pak ji dáme do trouby na 20 minut dusit. Změklou rýži vmícháme do podušené měkké kapusty, přidáme pokrájenou uzenou rolku, osolíme, opepříme a podáváme.
--------------------------------------------------------
78. Uzený bůček se švestkami.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g uzeného bůčku | 30 g sušených švestek | 1 jablko | 3 lžíce brandy nebo calvadosu | 2 lžíce cukru | 200 ml vody.
Chladnější bůček vyndaný z ledničky nakrájíme na 15 tenkých plátků, které rozřízneme podélně na polovic. Jablko oloupeme, zbavíme jadřince, nakrájíme na kousky a necháme v hrnci s vodou rozvařit a odpaříme většinu vody. Poté přidáme calvados nebo brandy, cukr, vše pečlivě rozmícháme a necháme ještě chvíli odpařovat, dokud nevznikne hustá jablková kaše. Touto kaší naplníme švestky. Naplněné švestky obalíme plátky bůčku a sepneme špejlí. Vzniklé roládky uložíme na gril nebo na rošt (v troubě rozpálené na 220 stupňů), dáme pod ně plech na který bude kapat šťáva a pečeme do zlatova přibližně deset minut. Vyndáme, necháme pět minut odstát a můžeme podávat.
--------------------------------------------------------
79. Uzené maso pana šenkýře.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
700 g uzeného masa | 300 g leča | 200 g cibule | 150 ml světlého piva | 5 lžic kečupu | wocesterová omáčka | mletá paprika | olivový olej | pepř | chilli koření | sůl.
Uzené maso nakrájíme na nudličky, slabě osolíme, opepříme a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. K opečenému masu přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a krátce osmažíme. Pak přidáme kečup, lečo a přivedeme k varu. Směs zaprášíme paprikou, zalijeme pivem a povaříme. Pak jen dochutíme worcesterem s chilli.
-----------------------------------------------------------
80. Grilované uzené s květákem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
4plátky uzeného | 1 květák | 100ml zakysané smetany | 90g strouhaného sýra | 1lžíce hrubozrnné hořčice.
Rozpálíme gril či troubu. Zatím květák rozdělíme na růžičky.
Uzené asi 10 min. opékáme.Pak ho otočíme a zase 10 min. opékáme.
Květák dáme vařit. (asi 10 min). Pak ho scedíme a smícháme s hořčicí, smetanou a polovinou sýra.
Hotové maso poklademe květákovou směsí, posypeme zbylým sýrem a asi 4-5 min. zapékáme.
------------------------------------------------------------
81. Smaženky s uzeným masem a ořechovými jádry.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g vařeného libového uzeného masa | 4 dcl mléka | 80 g dětské krupičky | 2 vejce | 80 g jader z vlašských ořechů | 1 lžička hořčice | mletý pepř, sůl | olej na smažení.
Do teplého mléka vsypeme tenkým praménkem krupici, přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání nejméně 2 minuty. Těsto sejmeme z plotýnky, vmícháme jemně pokrájená ořechová jádra a uzené maso, hořčici, pepř, sůl, žloutky a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto vkládáme po lžičkách do vyšší vrstvy horého oleje a usmažíme po obou stranách dozlatova. Necháme je dobře okapat a podáváme.
-------------------------------------------------------------
82. Rychtářský závitek s uzeným jazykem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
350 g uzená šunka | 200 g žampiony | 1 vařený uzený jazyk | 4 kyselé okurky | 1 sklenka majonézy.
Formičku vyložíme přilnavou folií a tence nakrájenou uzenou šunkou. Malé čerstvé žampiony spařené ve vařící vodě, uvařený uzený jazyk, kyselé okurky, nakrájíme na kostky a promícháme s MAGGI Majonézou.
Přimícháme rozpuštěnou želatinu a naplníme do připravených formiček a necháme ztuhnout asi 3 hodiny. Zatuhlý výrobek vyklopíme, sundáme folii a nakrájíme na plátky.
-------------------------------------------------------
83. Schované uzené.
""""""""""""""""""""""""""""
8 plátků sýra na smažení | 4 plátky uzeného masa | trojobal | olej na smažení.
Vždy mezi dva plátky sýra vložíme plátek uzeného masa, pečlivě obalíme v trojobalu a dozlatova osmažíme v rozehřátém oleji. Podáváme s bramborovou kaší politou máslem a posypanou petrželkou.
---------------------------------------------------------
84. Pórek zapečený s uzeným.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg pórku | 600 g uzeného masa | 900 g brambor | 150 g sádla | 5 vajec | 50 g strouhanky | 1/4 l mléka | 100 ml smetany | 50 g másla | trochu soli | trochu pepře.
Pórek nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě. Brambory uvaříme ve slupce. Pekáč vymastíme, vysypeme strouhankou, na dno rozložíme polovinu oloupaných a nakrájených brambor, na ně dáme na nudličky nakrájené maso a také scezený pórek. Zakryjeme zbylou částí brambor a opepříme. V mléce rozšleháme vejce, sůl a smetanu, nalijeme na brambory a ve vyhřáté troubě upečeme do zlatova.
-----------------------------------------------------------
85. Rýže s masem a s houbami.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
2 a 1/4 hrku rýže | 30 dkg mletého masa nebo lunchmeatu | několik čerstvých hub | 2 cibule | 5 dkg slaniny | 1/4l vývaru z masoxu | sůl | pepř | mletá paprika.
Rýži uvaříme. Na rozškvařené slanině osmahneme nakrájenou cibuli, a očištěné houby, přidáme mleté maso nebo lančmít, posypeme pepřem a paprikou, maso trochu osolíme, a za častého míchání osmahneme. Podlijeme vývarem a asi 1/2 hodiny dusíme. Lančmít podlijeme jen velmi málo a také jen krátce dusíme. Pak vmícháme uvařenou rýži a podle chuti ještě přisolíme. Na talíři můžeme ještě posypat strouhaným sýrem a obložit dílky rajčete.
--------------------------------------------------------
86. Bramborové placky z uzeného masa.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g uzeného masa | 300 g vařených vychladlých brambor | 200 g polohrubé mouky | 1 vejce | sůl | 3 stroužky česneku | 1/2 kypřícího prášku.
Uzené maso rozmixujeme nebo jemně nakrájíme na kostičky. Přidáme vše ostatní osolíme a tvoříme placičky, které smažíte na oleji nabo pečete v troubě.
--------------------------------------------------------
87. Bramborové placky z uzeného masa.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g uzeného masa | 300 g vařených vychladlých brambor | 200 g polohrubé mouky | 1 vejce | sůl | 3 stroužky česneku | 1/2 kypřícího prášku.
Uzené maso rozmixujeme nebo jemně nakrájíme na kostičky. Přidáme vše ostatní osolíme a tvoříme placičky, které smažíte na oleji nabo pečete v troubě.
---------------------------------------------------
88. Labužnické uzené maso.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
800 g uzeného masa | dle chuti hřebíček | světlé pivo | dle chuti cukr krupice | dle chuti ocet.
Do uzeného masa napícháme hřebíčky, vložíme je do pekáče, podlijeme mírně vodou, zalijeme pivem a maso mírně posypeme cukrem. Potom opatrně pokapeme maso octem, přiklopíme a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při teplotě 180-200°C. Po 30 minutách uzené maso poprvé polijeme vypečenou šťávou a snížíme teplotu na 160 °C. Pečeme za stálého podlévání než uzené maso změkne
--------------------------------------------
89. Zapékané uzené s křenovými jablky.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
4 ks silné plátky vařeného uzeného | 2 ks velké cibule | 2 ks velká jablka | 2 lžičky strouhaného křenu | 1lžička medu | sůl | pepř | 1 ks vejce | máslo | strouhaný sýr | 1lžička mleté papriky.
Dno zapékací mísy silně pomažeme máslem. Poklademe plátky uzeného, posypeme cibulí pokrájenou na tenká kolečka a strouhanými jablky, do kterých jsme přidali vejce, med, sůl, pepř a křen. Sýr smícháme s mletou paprikou a posypeme jím jablka. Zapékáme 25 minut.
---------------------------------------------
90. Bramborové placičky s masem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
600 g brambor | 150 g hrubé mouky | 1 ks vejce | 1/4 sáčku prdopu | 200 g vařeného uzeného masa | petrželka | 1 ks vejce | strouhanka | sádlo | sůl.
Teplé brambory prolisujeme na vál, přidáme mouku s práškem, sůl, vejce a zaděláme těsto. Přimícháme do něj usekané maso. Tvoříme placičky asi 1 cm silné, obalujeme je ve vejci a strouhance. Bramborové placičky s masem smažíme na sádle do růžova.
---------------------------------------------------
91. Lívance s uzeným masem.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 l mléka | 4 ks vejce | 40 g droždí | 400 g polohrubé mouky | 400 g vařeného uzeného masa | 1 ks cibule | 3 stroužky česneku | 1 ks smetana | 4 lžíce krenexu | špetka soli | olej na smažení.
Ve vlažném mléce rozšleháme droždí, zasypeme moukou se solí a nakonec přidáme vejce. Necháme nakynout a v rozpáleném lívanečníku s olejem pečeme. Po otočení dopečeme lívanečky i z druhé strany. Doprostřed upravíme lžičku náplně z mletého uzeného masa s cibulí a česnekem, ochucené smetanou s krenexem.
----------------------------------------------------
92. Buchtičky plněné uzeným masem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
20 g droždí | 1 dl oleje | 600 g hl. mouky | 100 g másla | sez.semínko | dr. kmín | 1 ks cibule | 400 g uzené maso | 3 dl mléka | sůl | pepř.
Promícháme droždí s cukrem a směs zředíme malým množstvím vlažného mléka. Přidáme ještě trochu hladké mouky a takto vzniklý kvásek dáme do teplé místnosti vykynout.
Vezmeme zbytek mouky do které rozklepneme jedno vejce. Přidáme trochu kmínu, osolíme, přidáme 2/3 vlažného másla nebo jiného tuku, zbytek vlažného mléka. Nakonec přidáme vykynutý kvásek a všechno dohromady pečlivě promícháme a propracujeme v těsto, které pak necháme kynout.
Nakrájíme na kostičky uzené maso a orestujeme ho spolu s posekanou cibulkou. Z vykynutého těsta vyválíme placku, kterou rozdělíme na čtverce 5x5 cm. Na jednotlivé kousky těsta dáme orestované maso s cibulí a všechno to pečlivě zabalíme. Takto připravené buchty naskládáme do vymaštěného pekáče a promastíme kolem dokola každou buchtu. Ty pak necháme v pekáči pár minut vykynout. Před pečením potřeme buchty na povrchu tukem a zasypeme sezamovým semínkem. Nakonec pekáč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme do červena.
-----------------------------------------------
93. Uzená krkovička ve fazolovém hrnci.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1/2 kg uzené krkovičky | 1/2 kg brambor | 3/4 kg fazolí | 2 lžíce oleje | 2 ks cibule | špetka soli | lžička saturejky | špetka bílého pepře.
Uzené maso nakrájíme na kostičky, brambory omyjeme oloupeme a také nakrájíme na kostky. Fazole opereme. Lžíci oleje rozehřejeme a na něj osmahneme maso. Přidáme nakrájenou cibuli, krátce opečeme a okořeníme solí, saturejkou a bílým pepřem. Přidáme brambory a fazole a přilijeme 0,5 l vody a dusíme doměkka. Nakonec podle chuti dosolíme.
-------------------------------------------------
94. Uzený pivní steak.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
700 g uzené pečeně | 70 g rostlinného oleje | 1 černé pivo na podlití | 30 g strouhanky z černého chleba | 120 g cibule | čený a zelený pepř.
Uzenou pečeni vykostíme a z vykoštěného masa nakrájíme na čtyři steaky, které lehce dlaní naklepeme. Posypeme pepřem (černým a zeleným) a opečeme po obou stranách na oleji. Přidáme strouhaný chléb, stříkneme pivem a povaříme. Na hotový steak dáme osmaženou, na kolečka nakrájenou cibuli.
----------------------------------------------------
95. Zelné palačinky s uzeným masem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g zelí | 250 g uvařeného uzeného masa | 120 g polohrubé mouky | 2 dcl mléka | 2 vejce | dle chuti pepř | dle chuti sůl | olej.
Očistěné zelí nakrájíme nadrobno a dusíme v malém množství vody. Měkké zelí scedíme, necháme okapat. Vejce rozšleháme s mlékem,poloh.moukou, solí, pepřem, přidáme zelí a na oleji usmažíme jako palačinky. Naplníme je nadrobno nakrájeným uvařeným uzeným masem. Srolujeme a podáváme.
---------------------------------------
ww.jpg
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (342 | 88%)
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
Obrázky na profil, obrázky na lide.cz
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one