Ve fotogalerií Vám ukážu jak má vypadat raut. Fotky rautů mám od své kamarádky Lenky.
ž01.jpg
ž16.jpg
ž1.jpg
ž2.jpg
ž02.jpg
ž3.jpg
ž8.jpg
ž04.jpg
ž9.jpg
ž13.jpg
ž10.jpg
ž14.jpg
ž11.jpg
ž15.jpg
ž7.jpg
ž17.jpg
ž4.jpg
ž5.jpg
ž6.jpg
Ve fotogalerií Vám ukážu jak májí vypadat obložené mísy. Fotky obložených mís mám od své kamarádky Lenky.
37.jpg
1.JPG
2.jpg
4.jpg
6.jpg
7.jpg
8.JPG
10.JPG
12.JPG
13.JPG
15.JPG
16.jpg
18.jpg
19.jpg
22.jpg
23.jpg
25.jpg
26.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
33.JPG
34.jpg
35.jpg
36.jpg
14.JPG
3.jpg
5.jpg
9.JPG
11.JPG
17.jpg
20.JPG
27.jpg
29.jpg
28.jpg
24.jpg
Pizza caprese

Pizza caprese

Pizza vegetaria

Pizza vegetaria

Pizza cardinale

Pizza cardinale

Pizza 4stagioni

Pizza 4stagioni

Pizza provencia

Pizza provencia

Pizza Italiana

Pizza Italiana

Pizza Mexicana

Pizza Mexicana

Pizza Barroccia

Pizza Barroccia

Pizza Valentina

Pizza Valentina

Baby Pizza

Baby Pizza

Pizza Hawaii

Pizza Hawaii

Pizza Contadino

Pizza Contadino

Pizza Palermo

Pizza Palermo

Pizza Bufalina

Pizza Bufalina

 Pizza al tonno

Pizza al tonno

Braccio di Ferr

Braccio di Ferr

Pizza alla Kall

Pizza alla Kall

Pizza Golosa

Pizza Golosa

Pizza Feuerwerk

Pizza Feuerwerk

Pizza Viennese

Pizza Viennese

Pizza Primavera

Pizza Primavera

Pizza Reale

Pizza Reale

Frutti Di Mare.

Frutti Di Mare.

Barrocciaia

Barrocciaia

Pepperoni Speci

Pepperoni Speci

Pizza Frutti di

Pizza Frutti di

PROSCIUTTO DE F

PROSCIUTTO DE F

Záhlaví stránek

V dobrůtkách najdete více než 3500 receptů..
Na těchto stránkách se pracuje..
1. Kůzle s nádivkou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
předek z kůzlete | sůl | 100 g slaniny | 100 g másla | 1 palička česneku | bylinky podle chuti | 1 sáček šťávy k pečenému masu | 1 kostka Maggi bylinky česnek a petržel | 1 kostka Maggi bylinky tymián a bazalka.
V omytém a vykostěném předku či celém kůzleti uděláme otvory, do kterých dáme česnek, slaninu a bylinky.
Prořízneme kapsu, naplníme ji velikonoční nádivkou, zašijeme, osolíme, vložíme na nakrájenou slaninu a máslo, podlijeme a pečeme. Během pečení přidáme kostku MAGGI Bylinky česnek a petržel, kostku MAGGI Bylinky tymián a bazalka a podléváme šťávou MAGGI Šťáva k pečenému masu.
-----------------------------------------------
2. Kůzle pečené s velikonoční hlavičkou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
předek z kůzlete | 1 lžíce másla | sůl | 100 g slaniny | 100 g vepřového masa | 8 vajec | 4 dkg másla | 2 dkg sádla | 8 rohlíků | petrželka | 2 lžíce kopřiv | muškátový oříšek | 2 kostky Maggi bylinek česnek a petržel | 1 Maggi zlatý zeleninový bujon | 1 Maggi harmonie chuti | 1 Maggi šťáva k pečenému masu.
Vepřové a uzené maso pokrájíme na drobné kostičky a na sádle ho orestujeme. Přidáme kostky MAGGI Bylinky Česnek a petržel. Žloutky utřeme s máslem a solí, přidáme vymačkané nakrájené rohlíky předem namočené ve vývaru z MAGGI Zlatého zeleninového bujónu, nasekanou petrželku, nasekané spařené kopřivy, sůl, muškát a z bílků ušlehaný sníh. U hrudí prořízneme kapsu, naplníme nádivkou a zašijeme. Zbytek nádivky dáme buď do zavařovací lahve a uvaříme v páře, nebo upečeme ve vhodné nádobě. Naplněné maso osolíme, vložíme na rozpuštěné máslo, opečeme ze všech stran, podlijeme a pečeme do červena. Během pečení maso přeléváme a podléváme podle potřeby. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zalijeme vývarem a přidáme kostku MAGGI Šťáva k pečenému masu, povaříme, přecedíme, podle potřeby dochutíme solí a na konec přidáme rozpuštěnou, na kostky nakrájenou slaninu.
---------------------------------------------------
3. Radimovické velikonoční kůzle.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
kůzlečí hřbet a zadek | 100 g másla | 50 g slaniny | 5 dl masového vývaru | 1 dl bílého vína | 3 lžíce jíšky | citron | 2 ks žloutků | sůl.
Osolený kůzlečí hřbet a zadek za občasného podlévání vývarem upečeme doměkka na másle a na kostičky nakrájené slanině. Hotové maso vybereme a rozporcujeme. Do omáčky přidáme zbytek vývaru, víno, žloutky, jíšku, ochutíme citrónem a případně dosolíme. Za stálého míchání ji povaříme a potom přidáme k masu Stane-li se, že se omáčka srazí, před podáváním ji rozmixujeme.
-----------------------------------------------------
4. Hašé z kůzlečího kořínku.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kořínek | 1 menší petržel | 1/2 menšího celeru | 50 g másla | 1 cibule | 2 vejce | sůl | trocha strouhanky | pepř | máslo na vymazání pekáčku.
Ve slané vodě uvaříme doměkka kořínek se zeleninou. Pak vše umeleme na masovém strojku, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli (můžeme ji umlít i s kořínkem), pepř, vejce a ješ tě trochu přisolíme. Je-li směs příliš řídká, přidáme trochu strouhanky. Máslem vymažeme pekáček, poklademe směsí a dáme zapéci do předem vyhřáté trouby.
-------------------------------------------------
5. Kůzlečí storma kebab.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
800 g vykostěného kůzlečího předního masa | 60 g másla | 1 větší cibule | hladká mouka, rajčatový protlak, sladká mletá paprika, trochu ostré mleté papriky | 200 ml červeného vína | sůl, mletý pepř, čubrica.
Kůzlečí maso zbavíme blanek, nakrájíme na malé kousky, dáme na rozehřáté máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, trochu mouky a mletou sladkou i pálivou papriku. Necháme osmahnout, pak zalijeme horkou vodou nebo vývarem, osolíme, opepříme, přidáme trochu čubrici a rajčatový protlak. Dusíme téměř doměkka. Nakonec přidáme červené víno, dokořeníme a dodusíme doměkka. Podáváme na nahřátých talířích.
-------------------------------------------------
6. Kůzle na paprice.
"""""""""""""""""""""""""""""
Předek kůzlete | 60 g másla | 1 větší cibule | mletá sladká paprika, sůl | 200 ml zakysané smetany | 1 lžíce hladké mouky | šťáva z jednoho citrónu | 1/2 kostky masoxu.
Kůzlečí předek nakrájíme na kousky a na sítě přelijeme vařící vodou. Mezitím na kastrolu osmažíme na másle nadrobno nakrájenou cibuli spolu se sladkou papri kou, přidáme kůzlečí maso, osolíme a zalijeme částí vývaru z masoxu. Pod pokličkou dusíme doměkka. Měkké maso vyndáme, necháme trochu vydusit tekutinu a šťávu zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, dolejeme horkým vývarem a přilejeme smetanu. Vše necháme přejít varem, nakonec přidáme několik kapek citrónové šťávy a vložíme maso. Prohřáté maso klademe na předehřáté talí ře a poléváme omáčkou.
----------------------------------------------------
7. Kůzlečí na majoránce.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
800 g předního kůzlečího masa | sůl | 1/2 celeru | 1/2 petržele | 1 cibule | 30 g másla | 30 g hladké mouky | česnek, majoránka | 1 lžíce smetany.
Maso uvaříme se zeleninou v osolené vodě. Z másla, mouky a cibule uděláme jíšku, zalijeme ji vývarem z masa, ochutíme česnekem utřeným se solí a majoránkou, necháme krátce povařit a zjemníme smetanou. Do omáčky vložíme naporco vané maso dobře prohřát. Podáváme s vařenými brambory.
---------------------------------------------------
8. Kůzlečí kořínek na smetaně.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 - 2 kůzlečí kořínky | sůl | celer | petržel | malý kousek mrkve | 1 středně velká cibule | 6 kuliček nového koření a pepře | kousek bobkového listu | 40 g másla | 1 lžíce hladké mouky | 1/4 kysané smetany | šťáva z jednoho citrónu.
Z kořínku odstraníme jícen a chřtán, kořínek dobře omyjeme a dáme do vařící vody, do které přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, sůl, nové koření a pepř. Když je kořínek uvařený doměkka, vyjmeme ho a nakrájíme na nudličky. V kastrole si připravíme světlou jíšku z másla a mouky, kterou zalijeme části přecezeného vývaru, vymícháme dohladka a dobře povaříme. Ochutíme solí a citrónovou Šťávou. Opatrně zalijeme kysanou smetanou. Necháme přejít varem a vložíme nakrá jený kořínek tak, aby se dobře prohřál. Podáváme na předehřátých talířích. Můžeme ozdobit kolečkem citrónu.
--------------------------------------------------------
9. Kůzlečí kotlety v jogurtové marinádě.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
4 - 6 kotlet | 1 smetanový bílý jogurt | 3 stroužky česneku | 1 lžička feferonové pasty nebo rajského protlaku | sůl, pepř, sladká paprika | 1 lžička medu | 50 ml bílého vína | 2 lžíce olivového oleje.
Ze všech přísad kromě masa uděláme marinádu:
Ušleháme olej s vínem, medem a jogurtem, přidáme koření a rozmačkaný česnek, feferonovou pastu (kdo nemá rád ostrá jídla, tak ji vynechá) a dále šleháme až marináda vypadá jako růžová pěna. Kotlety očistíme od blanek, nařízneme na okrajích aby se nekroutily, jemně naklepeme, obalíme v marinádě a naskládáme na plech. Zbytkem marinády polijeme povrch kotlet. Dáme pod gril a grilujeme cca po 8 min. po každé straně.
-------------------------------------------------
10. Smažené kůzle na česneku.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
7,5 dl olivového oleje | 1,5 kg kůzlečího | 500 g oloupaných stroužků česneku | dle chuti: sůl.
Dát olej na velkou pánev a rozehřát k bodu kouře. Přidat maso a osmažit ho na všech stranách do hněda. Když je maso hotové, asi za 30 min., přidat všechen česnek a dobře zamíchat. Smažit další 3 min. Podávat horké.
-------------------------------------------------------
11. Kůzlečí předek s nádivkou:
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Kůzlečí předek | 100 g másla nebo slaniny | sůl | Nádivka: | 3 vejce | 3 rohlíky | 1/4 l mléka | 60 g másla | petrželka | sůl.
Omyté maso otřeme, osolíme, v hrudí prořízneme kapsu, naplníme ji nádivkou a zašijeme. Chceme-li mít nádivky víc, dáme jí část do mikrotenového sáčku. Dáme-li nádivku péci zvlášť, je chutnější a šťavnatější. Maso dáme péci na máslo nebo slaninu, nejlépe nádivkou nahoru. Když nádivka ztuhne, maso obrátíme. Ke konci pečení je obrátíme znovu, potřeme máslem a poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou nebo vývarem.
--------------------------------------------
12. Kůzlečí na jalovci.
""""""""""""""""""""""""""""""
6 plátků kůzlečího z kýty | 1 červená cibule | bílý pepř | olej | 3 dl červeného vína | 1/2 hrsti čerstvých jalovčinek | sůl | 1/2 l cukru | z 1/2 citr. šťávy.
Kůzlečí maso jemně naklepeme, osolíme a potřeme pepřem. Na rozpáleném oleji orestujeme najemno posekanou červenou cibulku, pak vložíme maso a zprudka opečeme. Podlijeme polovinou vína (zhruba v polovině podlijeme ještě zbytkem vína) a dusíme doměkka. Přidáme podrcené čerstvé bobulky jalovce, cukr a citrónovou šťávu nebo jalovcový kompot - podle sezóny. Krátce povaříme. Podáváme s rajčatovým salátem

13. Zadělávané knedlíčky s masem z kůzlete.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g předního masa z kůzlete | 100 g másla | 30 g cibule | 1 dl mléka | 1 lžička solamylu | mušk. květ | masový vývar | několik pepřů | sůl | voda | knedlíčky | 300 g strouhanky | 50 g másla | 3 vejce | mušk. květ | mléko | sůl.
Maso podlijeme trochou vody a v hrnci pod pokličkou, na mírném ohni, udusíme doměkka s cibulí a pepřem.
Poté maso obereme z kostí a pokrájíme. Osmahneme na másle, podlijeme vývarem, osolíme, okořeníme, zahustíme solamylem rozmíchaným v mléce. Do omáčky s masem zavaříme knedlíčky.
Knedlíčky: Ze všech surovin zaděláme tužší těsto (rozpustíme máslo, vejce rozkvedláme v mléce, mírně osolíme, přidáme muškátový květ a smícháme se strouhankou a máslem. Tvoříme knedlíčky o velikosti švestky, které pak povaříme v omáčce s masem. Knedlíčky vaříme v omáčce cca 5 minut.
----------------------------------------
14. Kůzlečí kapsa.
"""""""""""""""""""""""""
600 g kůzlečí kýty | 50 cl angl. slaniny | 3 rohlíky z předešlého dne | 3 vegety | 2 str. česneku | svazek mladých kopřiv /špenátu/ | svazek petrželky | 1 lžíce vegety | 3 lžíce oleje | 100 ml mléka | trocha sladké papriky | kmín | sůl.
Do kůzlečího masa prořízneme ostrým nožem kapsu a uvnitř ji osolíme. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem.
Slaninu nakrájíme na malé kousky, kopřivy (špenát) s kudrnkou nadrobno nasekáme a vše přidáme k rohlíkům. Zalijeme rozšlehanými vejci, dochutíme vegetou, solí a dobře promícháme.
Kapsu naplníme nádivkou a zašijeme. Utřený česnek se špetkou soli promícháme s mletou paprikou, kmínem a olejem. Pastou potřeme kapsu a vložíme ji do pekáčku, podlijeme trochou vody a zakryjeme pokličkou.
Pečeme asi 45-50 minut při 200 °C. Během pečení maso přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme trochou horké vody. Ke konci maso odkryjeme a dopečeme dozlatova.
-------------------------------------------------
15. Kůzlečí nebo jehněčí perkelt.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g kůzlete | 40 g tuku | 60 g cibule | dle chuti: červená paprika | dle chuti: sůl a pepř | 10 g mouky.
Maso s kůzlete vykostíme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme papriku, maso, sůl, pepř, a dusíme pod pokličkou ve vlastní šťávě. Když se šťáva vydusí, podléváme horkou vodou a dusíme doměkka. Zaprášíme moukou a chvíli povaříme.
-----------------------------------------------------
16. Pečené kůzlečí maso s nádivkou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1/2 kůzlete /přední část/ | 50 g másla | 50 g slaniny | sůl | nádivka | 3 vejce | 60 g másla | 2 rohlíky | 125 ml mléka | 2 lžíce strouhanky | muškát. květ | petrželka | sůl.
Maso osolíme. V hrudi uděláme kapsu, naplníme ji nádivkou a zašijeme. Kapsa nesmí být příliš plná, aby při pečení nepraskla. Na pekáči rozpustíme máslo a slaninu a opečeme maso ze všech stran. Podléváme teplou vodou a pečeme doměkka. Podáváme se špenátem a houskovým knedlíkem. Na nádivku
máslo a žloutky utřeme se 2 lžícemi strouhanky, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky zvlhčené mlékem. Promícháme, osolíme, přidáme muškátový květ a petrželku. Nakonec vmícháme ušlehaný tuhý sníh.
---------------------------------------------------------
17. Kůzlečí maso v mléce.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg kůzlečího masa | 6 brambor | 3 petržele | 5 dl vody | 3 mrkve | 1,5 l mléka | 1 celer | sůl | ovčí sýr.
Kůzlečí maso osolíme, vložíme do velkého hrnce, zalijeme mlékem a vodou a zvolna vaříme. Asi za 1 hodinu přidáme nakrájenou zeleninu a po 20 minutách varu přisypeme i nakrájené brambory. Za dalších 20 minut můžeme podávat s mlékem a ovčím sýrem.
-----------------------------------------------------------
18. Kůzle se žloutkovou omáčkou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg kůzlečího masa, 1 menší cibule, 1 tlustý plátek parmské šunky, 1 PL sádla, ½ sklenky bílého vína,
1 PL mouky, 2-3 žloutky, 1 citron, 1 PL nasekané petržele, ½ KL majoránky, sůl, pepř.
Do hrnce dáme sádlo, nakrájené kůzle, na kostičky nakrájenou cibuli a šunku (můžeme nahradit slaninou). Na mírném plameni pomalu restujeme, ochutíme solí a pepřem. Osmahneme maso dozlatova, poprášíme moukou a zamícháme. Za pár minut podlejeme vínem a po odpaření zalejeme vodou skoro do výšky masa. Přikryté pomalu dusíme do zhustnutí šťávy. Deset minut před podáváním dáme do misky žloutky, citronovou šťávu, petržel a majoránku. Metlou ušleháme a na malém plameni nalejeme na maso. Několik minut necháme pomalu vařit až vejce zhoustnou, ale nemají se srazit.
----------------------------------------------------------
19. Kůzle smažené.
"""""""""""""""""""""""
5 porcí řízků z kůzlete, hladká mouka, 2 vejce, sůl, strouhanka, olej na smažení, citron.
Kůzlečí řízky omyjeme , osušíme, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji nejprve odkryté, pak pod pokličkou pomalu dosmažíme.
----------------------------------------------------------
20. Kůzlečí řízky na smetaně.
""""""""""""""""""""""""""""""""
600 g kůzlečího z kýty, 150 g cibule, sůl, pepř, sladká paprika, 40 g sádla, 40 g slaniny, lžíce hladké mouky,
lžička kaparů, 2 lžičky hořčice, 1/8 l smetany.
Omyté a odblaněné maso nakrájíme na řízky. Do kameninové mísy dáme vrstvu drobně nakrájené cibule, na ni položíme naklepané a opepřené řízky, na ně opět cibuli. V kastrole rozpustíme sádlo a na kostičky nakrájenou slaninu, osmahneme v ní cibuli, přidáme osolené a opaprikované řízky a po obou stranách je krátce opečeme. Pak přidáme šťávu z masa , která se vytvořila, přikryjeme a dusíme asi 3/4 hodiny.
Měkké řízky přeložíme na teplou mísu, šťávu vydusíme zaprášíme moukou, osmahneme ji a povaříme. Do zahuštěné přidáme usekané kapary, hořčici a zalijeme kysanou smetanou. Omáčku povaříme a řízky v ní ještě prohřejeme.
----------------------------------------------------------
21. Kůzlečí guláš.
"""""""""""""""""""""""""
500 g kůzlečího předního masa, 1 velká cibule, 2 lžíce sádla, lžička sladké papriky, špetka kmínu,
3 stroužky česneku, 2 krajíčky chleba, 1 snítka sušeného libečku, sůl.
Kůzlečí maso omyjeme, nakrájíme na kostičky, osmahneme na sádle, přidáme zpěněnou nakrájenou cibuli, ke které jsme přidali papriku, kmín, třený česnek a sůl. Vše podlijeme vodou a vaříme nebo dusíme v troubě skoro doměkka. Pak přidáme krajíčky chleba bez kůrky nalámané na menší kousky a necháme rozvařit v guláši. Pokrm dochutíme solí a libečkem.
--------------------------------------------------------
22. Kůzlečí kýta s banánovou omáčkou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
600 g kůzlečí kýty (vykostěné), sůl, pepř, špetku muškátu, 1 lžička oregána, 3 lžíce másla, 3 banány,
200 g zakysané smetany, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžíce bílého rumu, kayenský pepř, 2 lžíce medu,
4 lžíce sekaných pistácií.
Troubu předehřejeme na 220 °C. Maso potře me solí, pepřem, strouhaným muškátovým oříš kem a oregánem. Na 1 lžíci másla maso ze všech stran osmahneme a poté je v troubě asi 12 min. doměkka dusíme.
Dva oloupané banány rozmixujeme se zaky sanou smetanou, citronovou šťávou a rumem. Opepříme a osolíme. Zbylý banán rozkrojíme a potřeme medem. Zbytek másla rozehřejeme na pánvi a banán na něm ze všech stran dozlatova opečeme. Maso nakrájíme na plátky, rozložíme na talíře s omáčkou a banány. Posypeme pistáciemi.
---------------------------------------------------------
23. Kůzlečí klobásy.
"""""""""""""""""""""""
1000 g kůzlečího masa, 500 g vepřového bůčku, 1/8 l bílého vína, 8 žemlí, mléko na navlhčení, pepř černý mletý, zázvor mletý, sůl, střívka.
Kůzlečí maso bez kosti a vepřový bůček bez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Vše umeleme, odebereme polovinu masa a odložíme do mísy. Další polovina masa je připravena k dalšímu umletí.
Žemle nakrájíme, navlhčíme mlékem a jakmile změknou vymačkáme přebytečné mléko a umeleme s další polovinou masa připravenou k druhému semletí. Přidáme do mísy k ostatnímu masu, osolíme, ochutíme pepřem, přidáme na špičku nože mletého zázvoru a zalijeme bílým vínem. Důkladně promícháme.
Necháme v chladu odpočinout, narážečkou plníme zašpejlovaná na jedné straně střívka. Uzavřeme špejlemi a dáme do vody na 20 minut vařiti. Voda nesmí vřít, musí se jen blížit bodu varu, aby střívka nepraskla.
Vychladlé klobásy opékáme na pánvi v rozpáleném sádle.
-------------------------------------------------------
24. Kůzlečí na jalovci.
""""""""""""""""""""""""""""""""
6 plátků kůzlečího (ze hřbetu nebo zadní kýty), mletý bílý pepř, 1 červená cibule, tři deci červeného vína,
olej, půl hrsti čerstvých jalovčinek nebo tři polévkové lžíce jalovcového kompotu, sůl,
půl kávové lžičky cukru a šťáva z poloviny citrónu (v případě, že používáme čerstvé jalovčinky)
Kůzlečí maso jemně naklepeme, osolíme a potřeme pepřem. Na rozpáleném oleji orestujeme najemno posekanou červenou cibulku, pak vložíme maso a zprudka opečeme. Podlijeme polovinou vína (zhruba v polovině podlijeme ještě zbytkem vína) a dusíme doměkka. Přidáme podrcené čerstvé bobulky jalovce, cukr a citrónovou šťávu nebo jalovcový kompot - podle sezóny. Krátce povaříme. Podáváme s rajčatovým salátem.
--------------------------------------------------
25. Kůzlečí plátky s majoránkou.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
4 kůzlečí plátky z přední části kůzlete, sůl, olej, majoránka, lžíce hladké mouky, sterilovaná zelenina.
Plátky kůzlečího masa jako na řízky omyjeme, otřeme suchou utěrkou, potřeme solí a na rozpáleném tuku opečeme. Vložíme do pekáče a za mírného podlévání dusíme doměkka. Majoránku přidáme před koncem pečení. Šťávu zaprášíme moukou a přecedíme na maso.
---------------------------------------------------
26. Ragú z kůzlete.
""""""""""""""""""""""""""""
1,5 kg kůzlečího masa, 1,5 kg brambor, 150 gr cibule, 4 stroužky česneku, 4 snitky ploché petržele,
4 PL olivového oleje, 1 PL hladké mouky, 2 PL rajského koncentrátu, 15 cl červeného vína, sůl, čerstvě mletý pepř.
Oloupejte menší brambory a nakrájejte je na polovinu. Kůzlečí maso nařežte na cca 100 gr kousky a nasekejte na drobno petržel. Nejlépe v litinovém kastrólu na oleji osmažte brambory. Osmažené výjměte a nechte na teplém místě. Osmažte ze všech stran kůzlečí maso, přidejte rozdrcený česnek, na kostičky nařezanou cibuli, nasekanou petržel, posypte moukou a řádně promíchejte a chvíli restujte. Přidejte rajský koncentrát, víno, osolte opepřete. Uzavřete poklicil a nechce vařit cca 40 minut na velmi mírném ohni. Přidejte brambory a nechte mírně dusit ještě cca 20 minut zakryté poklici. Podávejte horké na předehřátých talířích.
--------------------------------------------------
27. Voňavé kůzle.
"""""""""""""""""""""""""
800 g kůzlečího masa, 8 stroužků česneku, trochu mletého pepře, 2 lžičky kari, 2 bobkové listy,
hrst pažitky, lžička tymiánu, 2 šálky syrovátky, 2 šálky silného masového vývaru, sůl.
Maso nakrájíme na kousky a s utřeným česnekem, nasekanou pažitkou vším kořením a solí vložíme do hliněné nádoby. Zalejeme syrovátkou a uložíme přes noc do chladničky. Na druhý den dolejeme masový vývar a pod pokličkou mírně dusíme doměkka. Necháme vychladnout a přes noc opět uložíme do chladničky.
------------------------------------------------------
28. Kůzle na paprice.
"""""""""""""""""""""""""
800 g jehněčího nebo kůzlečího předku, sůl, 40 g slaniny, 40 g másla, cibule, paprika, 40 g hladké mouky,
1/8 l kysané smetany, citronová šťáva.
Omyté maso nakrájíme na větší kousky, osolíme, vložíme do kastrolu, kde máme na slanině a másle zpěněnou cibuli a papriku. Maso necháme osmahnout, podlijeme vývarem z kosti a dusíme doměkka.
Měkké maso vyjmeme, šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, opražíme, zalijeme smetanou a podle chuti kápneme citronovou šťávu.
--------------------------------------------
29. Kůzlečí maso na cibuli.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
700 g zadního kůzlečího masa, sůl, 100 g slaniny, 3 cibule, 3 bobkové listy, 20 g hladké mouky, hovězí vývar (bujón).
Maso odblaníme, naporcujeme, osolíme a můžeme i protknout částí slaniny. Druhou část slaniny nakrájíme na malé kostičky, necháme rozpustit a vložíme na ni nakrájenou cibuli, kterou orestujeme. Na tento základ dáme maso, přidáme bobkové listy, podlijeme vývarem a doměkka dusíme pod pokličkou na mírném ohni. Až je maso měkké, tak ho vyjmeme a udržujeme v teple. Šťávu zaprášíme moukou, zředíme vodou nebo vývarem a povaříme. Podle chuti osolíme, vložíme zpět maso a necháme prohřát.
--------------------------------------------
30. Galantina z kůzlete.
"""""""""""""""""""""""""""""""
2 plece z mléčného kůzlete, kůzlečí játra, srdce a ledviny , 5 plátků bílého chleba , 150 g přepuštěného másla , 5 šalotek, 300 g mladých kopřiv , 10 cl sherry , 200 ml smetany , 3 žloutky , hrst strouhanky,
200 g špenátových listů , muškátový oříšek, bílý pepř, sůl
Kůzlečí hřbet a boky opatrně vykostěte, aby zůstal jednolitý široký pás. Vykostěná a odblaněná plecka umelte nahrubo. Chléb nakrájejte na kostky. Na přepuštěném másle zpěňte jemně nakrájenou šalotku. Nasekané kopřivy spařte a spolu s máslem, šalotkou, smetanou a sherry přidejte ke chlebu. Vše řádně promíchejte, přidejte žloutky a mleté maso, osolte a okořeňte. Pokud je směs řídká, zahustěte strouhankou.
Přidejte nadrobno nakrájené droby a vmíchejte celé spařené listy špenátu. Takto připravenou nádivku naneste na připravený plát masa, dobře ho zabalte a vytvořte galantinu. Je nutné vše dobře převázat, jinak se galantina při pečení otevře. Nejprve ji opečte na rozpáleném tuku, potom vložte do pekáče a s ním do středně rozehřáté trouby. Za stálého otáčení a podlévání pečte asi 45 minut.
---------------------------------------------
31. Cukety plněné kůzlečím.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
4 cukety, 1/2 kg kůzlečího, cibule, petrželka, 6 lžic protlaku, 1/4 l vody, šťáva ze 2 citronů, 4 vejce, máslo, cukr, pepř, sůl.
Libové kůzlečí umeleme s cibulí a petrželkou, naplníme vydlabané půlky cuket, naklademe do máslem vymazaného pekáčku, zalijeme protlakem, který jsme povařili s vodou, cukrem, solí a pepřem a asi třičtvrtě hodiny pečeme, až se omáčka téměř vstřebá. Pak zalijeme vejci rozšlehanými s citrónovou šťávou, necháme ztuhnout.
---------------------------------------------
32. Kůzlečí na víně s omáčkou ze žloutků.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg kůzlečího masa, 1 menší cibule, 200 g parmské šunky, 1 PL sádla, ½ sklenky suchého bílého vína, 1 PL hladké mouky, sůl, pepř, 3 žloutky, 1 citron, 1 PL nasekané zelené petrželky, ½ ČL majoránky.
Maso, parmskou šunku a cibuli nakrájejte na kostky. V hrnci rozpalte sádlo a vše na mírním plameni zvolna orestujte. Ochuťte solí a pepřem. Dozlatova osmažené maso zaprašte moukou, po chvíli podlijte bílým vínem a zredukujte. Podlijte vodou a pod pokličkou duste až do zhoustnutí šťávy. Omáčku začněte připravovat až asi patnáct minut před plánovaným podáváním. Do vyšší misky dejte 3 žloutky, šťávu z jednoho citronu, majoránku a jemně nasekanou zelenou petrželku. Vše metličkou vyšlehejte a nalijte na podušené maso. Na mírném plameni nechte několik minut vařit do zhoustnutí. Dejte pozor, aby se vám vaječná hmota nesrazila.
--------------------------------------------
33. Sekanice z uzeného a kůzlečího masa.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g prorostlého vařeného uzeného masa, 300 g pečeného kůzlečího masa, 4 ks vajec, 3 ks rohlíků, 2 ks stroužků česneku, 1,5 dl mléka, syrový kůzlečí kořínek, špetka majoránky, špetka citrónové kůry, špetka
mletého pepře, hrst jarních bylinek, (openec, kopřivy, fialkové lístky)a sůl
Všechno maso nasekáme nadrobno kromě kořínku. Syrový kořínek umeleme spolu s bylinkami.
Přidáme v mléce namočené a vymačkané rohlíky, vejce, ostatní suroviny a směs promícháme. Ve vymaštěném pekáčku sekanici upečeme (180 °C) do červena.
------------------------------------
34. Zakarpatský šašlik.
""""""""""""""""""""""""""""""
700 g kůzlečí maso, 1 stroužek česnek, mletý černý pepř, 2 kscibule, 2 dlolej, 4 lístky bobkový list, sůl.
Maso omyjeme a nakrájíme na zhruba 3cm kostky. Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. Česnek také oloupeme a prolisujeme. Marinádu připravíme z oleje, který osolíme a opepříme. Vložíme do něj cibuli, česnek a bobkový list. Nakrájené maso důkladně promícháme v marinádě a necháme alespoň přes noc v chladu naložené, v případě potřeby lze maso takto uchovat i několik dní. Naložené maso poté střídavě s kolečky marinované cibule napichujeme na kovové jehly, případně na špejle a grilujeme ze šech stran na grilu nebo na roštu nad ohništěm. Během grilování ještě lehce potíráme marinádou.
------------------------------------
35. Polévka z kůzlečího kořínku.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Potřebujeme: 1 kůzlečí hlava a kořínek, asi 2 ‚ vody, sůl 1 cibule, 200g kořenové zeleniny, 2 lžíce tuku, 2 lžíce mouky, petrželka
Hlavu a kořínek uvaříme v osolené vodě přidáme na lžíci tuku osmaženou, na kostičky nakrájenou zeleninu a cibuli a necháme povařit, až je měkká. Zvlášť uděláme jíšku, zalijeme polévkou, vymícháme dohladka a povaříme. Přidáme nakrájený kořínek, sloupnutý a nakrájený jazyk, maso z hlavy a hodně petrželky.
------------------------------------------
36. Kůzlečí roláda.
""""""""""""""""""
1 kůzlečí předek, 3 vejce, 50 g másla, 1 mrkev, 1 sladkokyselá okurka, 50g slaniny, 2 cibule, rajčatový protlak, sůl, mletý pepř, hořčice.
Kůzlečí předek vykostíme, odřezky dvakrát umeleme na masovém strojku. Maso osolíme, okořeníme, potřeme hořčici. Mleté maso smícháme s vajíčky, dáme na kousek tuku osmahnout, přidáme na kostky nakrájenou okurku, slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli. Směs rozetřeme na připravené maso, stočíme do rolády a převážeme nití. Dáme péci na zbytek zpěněné cibulky do předehřáté trouby. Podléváme horkou vodou či vývarem, ve kterém jsme rozmíchali rajčatový protlak. Upečené maso nakrájíme a podáváme.
--------------------------------------------
37. Alžírské kůzlečí ragú (Tadžin ahmar).
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Potřebujeme: 800 g předního kůzlečího masa, 60 g tuku, 2 středně velké cibule, trocha mouky, mletá skořice, na špičku nože mletého šafránu, špetka mleté sladké papriky, sůl, 100 g sušených, předem namočených švestek
Kůzlečí maso odblaníme, zbavíme tuku a nakrájíme na kousky. Na pánev dáme rozehřát tuk, na kterém maso opečeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme dozlatova, přidáme mouku, necháme chviličku zasmahnout a pak podlijeme horkou vodou nebo vývarem z masoxu. Pomalu dusíme na mírném plameni za občasného míchání. Když je maso měkké, okořeníme šafránem, skořicí a paprikou a osolíme. Přidáme vypeckované švestky a ještě chvíli povaříme. Podáváme na teplém talíři.
------------------------------------------------------
38. Kůzlečí po bretoňsku.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
600 g kůzlečího předku, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 kostky bujonu, 200 g zelených fazolek, 1 kg brambor, 5 rajčat, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, rozmarýn, tymián, bazalka, petrželka.
Maso vykostíme, zbavíme přebytečného loje a rozklepneme na plát. Pomažeme utřeným česnekem, který jsme smíchali s bylinkami, smotáme do rolády a převážeme. Oloupeme cibuli, nakrájíme jí nahrubo a necháme na tuku zesklovatět. Přidáme roládu, podlijeme troškou vody, dáme do rozehřáté trouby a za občasného podlévání pečeme. Cca 15 min před dopečením dáme k masu nakrájená rajčata. Měkké maso a rajčata vyjmeme, podlijeme troškou vody, k vepřovému masu přidáme bujon a povaříme.
Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme zelené fazolky, které krátce prohřejeme a osolíme. Rolku nakrájíme na plátky, podáváme na předehřátém talíři s vařenými brambory a dušenými fazolkami, které přelijeme necezenou šťávou z pečeně.
---------------------------------------------------
39. Kůzlečí s kopřivovo - mandlovou nádivkou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
2 kg kůzlečí kýty, 4 starší housky, 250 ml mléka, 200 g másla, 100 g mandlí, 200 g kopřiv (špenátu), 3 bílky,
3 žloutky, 1 vejce, strouhanka, petrželka, muškátový květ, sůl, pepř.
Maso (kůzlečí nebo jehněčí) rozkrájíme na plát a přes potravinářskou fólii ho rozklepeme do co největší plochy. Položíme na alobal, lehce osolíme, opepříme a přidáme nádivku. Tu si připravíme takto: kostičky housky opečeme na plechu v troubě, předehřáté na 160 stupňů, a po zchladnutí je zvlhčíme mlékem. Opatrně přimícháme našlehané máslo se žloutky, do kterého jsme ještě přidali celé vejce, sůl, pepř a trochu muškátového květu. Přisypeme plátky mandlí, nasekané kopřivy nebo špenát a petrželku a podle potřeby strouhanku. Na závěr opatrně vmícháme sníh z bílků. Maso s nádivkou smotáme i s alobalem do úhledného válečku a převážeme provázkem. V pekáčku podlijeme trochou vody a pečeme hodinu a půl na 160 stupňů.
Podáváme nejlépe s novým bramborem a dušeným listovým špenátem.
-----------------------------------------------------
40. Kůzlečí perkelt.
"""""""""""""""""""""""""
80 dkg masa, 20 dkg cibule, 10 dkg sádla, 20 dkg leča, 25 dkg zakysané smetany, mletá paprika, rajský protlak , česnek sůl, pálivá paprika, kopr.
Maso nakrájené na kostky vložíme na zpěněnou cibulku, orestujeme, posypeme paprikou a přidáme protlak. Promícháme a zalijeme vývarem. přidáme sůl, papriku, česnek a dusíme. Když je maso měkké, zahustíme jíškou, přidáme lečo a vše povaříme. Nakonec zalijeme smetanou a zasypeme koprem.
--------------------------------------------------
41. Kůzlečí kapsa.
""""""""""""""""""""""""
600 g kůzlečí kýty 50 g anglické slaniny 3 ks rohlíku 3 ks vejce 1 svazek kudrny 1 hrst kopřiv 3 stroužky česneku 1 lžíce vegety 3 lžíce oleje 100 ml mléka kmín, mletá paprika sladká, sůl.
Do kůzlečího masa prořízneme ostrým nožem kapsu a uvnitř ji osolíme. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Slaninu nakrájíme na malé kousky, kopřivy (špenát) s kudrnkou nadrobno nasekáme a vše přidáme k rohlíkům Zalijeme rozšlehanými vejci, dochutíme vegetou, solí a dobře promícháme, Kapsu naplníme nádivkou a zašijeme. Utřený česnek se špetkou soli promícháme s mletou paprikou, kmínem a olejem. Pastou potřeme kapsu a vložíme ji do pekáčku, podlijeme trochou vody a zakryjeme pokličkou.
Během pečení maso přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme trochou horké vody. Ke konci maso odkryjeme a dopečeme dozlatova.
----------------------------------------------------
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (341 | 87%)
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
big16.gif.png
Obrázky na profil, obrázky na lide.cz
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one